Heeft jouw bedrijf een visueel verhaal te vertellen? Dan zijn Pinterest marketing en Pinterest Advertenties erg interessant voor je business.

Met Pinterest kan je namelijk je vindbaarheid en zichtbaarheid vergroten, extra verkeer naar je website leiden en je bezoekers sneller overtuigen dan via andere sociale media.

In de VS kon je al een paar jaar adverteren op Pinterest. Sinds april 2019 zijn Pinterest Advertenties eindelijk ook beschikbaar bij ons. Aan de slag ermee dus!

Adverteren op Pinterest- Pinterest Ads - Aan de slag - Lincelot

In dit artikel kom je meer te weten over:

 • wat adverteren op Pinterest inhoudt,
 • hoeveel adverteren via Pinterest kost,
 • waarom Pinterest Advertenties ook voor jou interessant zijn,
 • en hoe je nu juist adverteert op Pinterest.

Iets voor jou? Let’s continue!

PS: Nog niet zo vertrouwd met Pinterest? Of twijfel je of Pinterest wel iets is voor je bedrijf? Lees dan eerst dit artikel!

Wat zijn Pinterest Advertenties?

Pinterest Advertenties zijn gesponsorde pins (lees: afbeeldingen) die op Pinterest getoond worden aan gebruikers. Ze verschijnen op verschillende plaatsen:

 • op de startpagina,
 • tussen de zoekresultaten
 • en bij ‘gerelateerde pins’.

Adverteren op Pinterest- Pinterest Ads - Voorbeelden - Lincelot

4 soorten Pinterest Ads

Er zijn verschillende soorten Pinterest Advertenties. Maar wat zijn nu juist de verschillen?

1. Gesponsorde pins

Gesponsorde pins zien er net zo uit als gewone pins, maar bevatten een ‘gesponsord’-label. Dit type pin komt sneller naar boven en wordt aan meer mensen getoond dan andere (niet-betaalde) pins. Als potentiële klanten op je pin tikken dan worden ze bovendien direct naar je website doorgestuurd.

Verder kunnen gebruikers deze pins ook pinnen, op andere sociale media delen en erop reageren. En dat heeft zo z’n voordelen: als anderen je pin delen, dan verdwijnt het ‘gesponsord’-label. Gratis reclame voor jou dus!

2. Gesponsorde video’s

Gesponsorde video’s tonen een video in de plaats van een foto. Net zoals bij Facebook Advertenties zijn video’s een goede manier om te adverteren op Pinterest. Er zijn twee soorten video’s:

 • Gesponsorde video’s op standaardbreedte zijn even groot als een normale pin.
 • Gesponsorde video’s op maximale breedte zijn dubbel zo breed als een normale pin. Zo krijgt je pin dus extra veel aandacht, zeker in de Pinterest-app. Je video neemt namelijk het grootste deel van hun app-scherm in beslag, waardoor ze minder snel afgeleid zijn door andere pins.

3. Gesponsorde app-pins

Wil je je app promoten? Dat kan snel en eenvoudig via gesponsorde app-pins! Deze pin bevat namelijk een knop waarmee gebruikers jouw app in een handomdraai kunnen installeren zonder de Pinterest-app te verlaten. Deze advertenties worden dan ook enkel in de Pinterest-app getoond.

4. Gesponsorde carrousels

Een gesponsorde carrousel bevat 2 tot 5 foto’s waar pinners door kunnen ‘swipen’. Het is in feite een bundeling van verschillende advertenties, want elke foto krijgt een eigen titel, beschrijving en landingspagina. Een carrousel is dus dé perfecte Pinterest Advertentie om verschillende producten te promoten!

De voordelen van adverteren op Pinterest

1. Gloednieuwe adverteermogelijkheid

Adverteren op Pinterest is gloednieuw: er is nog niet zoveel concurrentie als op andere platforms (Denk bijvoorbeeld aan de populaire Instagram Advertenties of Facebook Advertenties). Grijp je kans dus!

2. Meerwaarde voor je doelgroepen

Pinterest is een van de weinige platforms waarbij content van merken niet stoort. Integendeel, de grote meerderheid van pinners vindt content van merken net een waardevolle aanvulling.

3. Onopvallende marketing

Omdat merken centraal aanwezig zijn op Pinterest, valt een gesponsorde pin veel minder op. Daardoor heb je ook meer kans dat mensen doorklikken naar je website en met jouw bedrijf in zee gaan!

4. Meetbaar succes

Pinterest biedt handige tools aan om het succes van je Pinterest Ads te meten. Zo kan je in 1 oogopslag het totale aantal impressies, het betrokkenheidspercentage en het gemiddelde bedrag zien dat je betaalt per conversie (bvb. een aankoop of inschrijving) via je advertentie.

Deze gegevens kunnen je helpen om je campagne bij te sturen en zijn ook handig om je volgende advertentie nóg succesvoller te maken!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - meetbaar succes - Lincelot

5. Meer merkbekendheid

Pinners gebruiken Pinterest vooral om inspiratie op te doen en ideeën voor toekomstige aankopen te zoeken. Het perfecte tijdstip dus om hen naar je website te leiden!

Als je potentiële klanten in deze fase al weet te overtuigen van je product of service, dan zullen ze ook sneller aan je denken als ze écht willen overgaan tot een aankoop. Top of mind!

6. Gerichte targeting

Pinterest laat je toe om je doelgroep heel precies af te bakenen. Zo kan je het geslacht, de locatie, de taal en de gebruikstoestellen bepalen die je ideale klanten gebruiken.

Verder hebben Pinterest Advertenties een uniek voordeel ten opzichte van platformen als Facebook en Instagram: je kan targeten op trefwoorden. Hierdoor komen je advertenties veel sneller bij de juiste persoon terecht!

Kortom, als je je blog posts makkelijk kunt delen via pins, dan zou Pinterest wel eens het ideale platform voor je bedrijf kunnen zijn.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - categorieën en interesses - Lincelot

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Hoeveel kost adverteren op Pinterest?

Wat kost adverteren op Pinterest? Dat hangt af van je doelgroep, het soort advertentie en je budget. Bepaalde soorten Pinterest Advertenties zijn namelijk duurder dan andere. Zo is het goedkoper om een video op standaardbreedte te sponsoren dan eentje op maximale breedte.

Verder werkt het platform net zoals LinkedIn met minimale biedingen per advertentiesoort. Dat is het bedrag dat je bereid bent om te spenderen aan een Pinterest Advertentie per:

 • klik op je advertentie (CPC of Cost Per Click): Je betaalt minstens € 0,50 wanneer iemand klikt op je gesponsorde pin en naar je website wordt geleid. Dit is slechts de minimumprijs, het echte bedrag zal meestal rond de € 0,90 liggen.
 • 1000 vertoningen van je advertentie (CPM of Cost Per Mille): Je betaalt natuurlijk ook per keer dat Pinterest je gesponsorde pin aan een gebruiker toont. Het is trouwens goedkoper om een foto te sponsoren dan een video. Hier mag je rekenen op prijzen tussen de € 3 en € 4,5 per 1000 vertoningen.

In de praktijk betaal je dan concreet de prijs van de op-één-na-hoogste bieder.

Tip: Je kunt trouwens een bestedingslimiet per dag instellen. Zo ben je zeker dat je niet te veel uitgeeft aan je campagne!

Hoe adverteer je op Pinterest?

Als je aan de slag wil met Pinterest Advertenties, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je een (gratis) business account aanmaakt. Daarna kan je je eerste campagne inrichten!

Er zijn twee manieren om te adverteren via Pinterest:

 • via de app op je smartphone
 • via de website

De werkwijze is op beide media bijna exact hetzelfde. Het enige verschil zit hem in de volgorde:

 • In de app kies je eerst de pin voor je Pinterest ad.
 • Op de website is dit pas stap 5.

Verder loopt alles precies hetzelfde. Handig!

1. Selecteer ‘Advertentie maken’ in het menu

Klik op de rode plus bovenaan rechts op je scherm en selecteer ‘Advertentie maken’.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - hoe adverteren - Lincelot

Je komt nu terecht in een groot menu waar je je advertentie verder kunt uitwerken.

2. Geef de details van je campagne in

Geef aan wat je campagnedoel is, geef je campagne een beschrijvende naam en kies je bestedingslimiet(en). Je hebt de keuze tussen:

 • een dagelijkse bestedingslimiet: geef het bedrag in dat Pinterest per dag mag besteden aan je campagne.
 • een campagnebestedingslimiet: duid aan voor welk totaalbedrag je wilt adverteren op Pinterest.

Je hoeft deze limieten niet te gebruiken, maar we raden wel aan om ten minste 1 van beide in te vullen. Zo heb je meer controle over je budget.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - campagnedoel en details kiezen - Lincelot

Klik daarna op de rode knop met ‘Doorgaan’ rechts onderaan je scherm.

3. Stel je doelgroep samen.

Dan is het nu tijd om te beslissen aan wie je je gesponsorde pins wilt tonen. Je kunt je doelgroepen op 2 manieren ingeven:

 • Doelgroepen importeren en genereren
 • Doelgroepen aanmaken

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Doelgroep instellen - Lincelot

Doelgroepen importeren en genereren

Als je op de grijze plus drukt, kom je in een ander submenu terecht. Daar vind je al je vorige doelgroepen en kan je er ook nieuwe aanmaken. Druk hiervoor op de rode knop ‘Doelgroep maken’ rechts bovenaan.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Doelgroep importeren en genereren - Lincelot

Je krijgt dan een klein schermpje te zien waarop je kunt kiezen hoe je je doelgroep zal generen of importeren. Maar wat houden deze verschillende mogelijkheden nu juist in?

 • Bezoekers van je website: Bij deze methode ga je bezoekers van je website retargeten. Je moet hiervoor wel een Pinterest-tag op je website plaatsen! Deze houdt bij welke bezoekers welke acties ondernemen op je site. Denk aan iemand die iets in het winkelmandje heeft geplaatst maar niet heeft afgerekend. Je kan hem of haar dan later een specifieke gesponsorde pin laten zien van een soortgelijk product om hen alsnog te overtuigen.
 • Een lijst met klanten die je uploadt: Dit kan een lijst zijn met e-mailadressen of mobiele-advertentie-ID’s (MAID’s). Pinterest gaat zelf na hoeveel mensen hiervan op Pinterest zitten en toont hen je gesponsorde pin.
 • Een betrokkenheidsdoelgroep: Deze mensen zijn al in aanraking gekomen met pins op je website. Dat zijn niet per se pins die je zelf online hebt geplaatst. Het kunnen ook pins zijn van andere gebruikers die afbeeldingen van jouw website pinden op hun eigen profiel. Pinterest heeft de gegevens van deze betrokkenheidsgroep al, dus hier moet je verder niets aan toevoegen.
 • Een doelgroep met vergelijkbare mensen: Deze optie kan je alleen maar gebruiken als je al een doelgroep hebt aangemaakt. Pinterest zal dan nagaan welke mensen zich vergelijkbaar gedragen op Pinterest. Zij krijgen vervolgens ook je Pinterest Advertentie te zien.

Het is hierbij belangrijk dat elke lijst op z’n minst 100 Pinterest-profielen bevat! Als je dus bijvoorbeeld een lijst met 200 e-mailadressen uploadt, maar slechts 50 van hen hebben Pinterest, dan kan je je campagne niet beginnen.

Doelgroep aanmaken

Als je niet beschikt over bovenstaande gegevens, kan je ook een nieuwe doelgroep aanmaken op basis van persoonlijke details, interesses en zoekintenties.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Doelgroep aanmaken - Lincelot

Bij de geavanceerde opties kan je kiezen waar je je gesponsorde pins wilt laten verschijnen.

 • Alles: Je Pinterest Advertenties zijn te zien op de startpagina, in de zoekresultaten en bij gerelateerde pins.
 • Bladeren: Je gesponsorde pins zijn enkel zichtbaar op de startpagina en bij gerelateerde pins.
 • Zoeken: Je Pinterest Advertenties worden enkel vertoond in zoekresultaten en bij gerelateerde pins.

Voeg daarna interesses van je doelgroep toe en trefwoorden:

 • Interesses: Dit zijn onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Deze heb je bijvoorbeeld ook zelf aangeduid toen je je profiel aanmaakte.
 • Trefwoorden: Wanneer pinners deze woorden intypen, zal jouw Pinterest Advertentie naar boven komen. Pinterest zelf raadt aan om minstens 25 trefwoorden op te geven.

Trefwoorden zijn een grote troef van adverteren via Pinterest. Dankzij trefwoorden sluiten je ads immers mooi aan bij de zoekintenties van je doelgroep! Die optie hebben andere sociale media meestal niet.

Je kunt hierbij ook breed gaan. Als je adverteert op Pinterest voor babykleertjes, dan kan het interessant zijn om ook de trefwoorden ‘mode’ en ‘kinderen’ mee te nemen, naast alleen ‘mode voor kinderen’. Je kan zelfs trefwoorden uitsluiten!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Interesses toevoegen - Lincelot

4. Stel je budget en planning in

Eerder hebben we al bestedingslimieten ingesteld, maar nu kan je ook een precies budget bepalen via een dag- of een looptijdbudget:

 • Dagbudget: Kies het bedrag dat je per dag wilt spenderen.
 • Looptijdbudget: Stem je budget automatisch af op je campagnedoel en verspreid het zo gelijkmatig mogelijk.

Verder werkt Pinterest met een veilingsysteem om je gesponsorde pins te tonen. Als jij het meeste biedt, dan zal jouw Pinterest Advertentie ook op de meest prominente plaats worden getoond. Het is echter een goed idee om dit bod dagelijks te beheren, aangezien Pinterest zelf hierbij niet de ideale leidraad is.

Daarnaast kan je ook nog de frequentie van je advertenties kiezen.

 • Standaard: Je budget wordt gelijkmatig verdeeld over de gehele campagneperiode.
 • Versneld: Pinterest zal meer van je budget opslorpen aan het begin van je campagne. Dit leidt tot snellere resultaten, maar het kan wel zijn dat je budget op is voor het einde van de volledige campagne. Pinterest zal wel nooit over je dag- of campagnelimiet gaan!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - budget en planning toevoegen - Lincelot

5. Kies je pin

Nu mag je eindelijk kiezen wélke pin je wilt sponsoren! Pinterest zelf raadt aan om de pins te sponsoren die nu al het beste presteren. Hoe je dit weet? Check je Pinterest statistieken! Je beste pins krijgen doorgaans meer clicks en verwijzen zo voor meer verkeer (lees: klanten) naar je website.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - pin kiezen - Lincelot

Geef je advertentie een naam en zorg ervoor dat je pin goed doorlinkt naar je website (en dan nog het liefst een specifieke, relevante pagina). Vooral de link is cruciaal: stuur niemand naar een foute of defecte pagina. Dit is namelijk slecht voor je resultaten!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - je pin kiezen - Lincelot

6. Vul je betalingsgegevens in

Heb je je Pinterest ad ingericht volgens het boekje? Dan is het tijd om je betalingsgegevens in te vullen. Daarna is je Pinterest Advertentie af. You’ve made it!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - betalingsgegevens toevoegen - Lincelot

7. Wacht op goedkeuring

Je gesponsorde pins worden nog niet onmiddellijk getoond aan gebruikers. Pinterest beoordeelt je Pinterest Advertentie namelijk eerst om zeker te zijn dat hij voldoet aan het advertentiebeleid. Na 24 uur zou dit zeker in orde moeten zijn en krijg je een mailtje.

Waar je zoal op moet letten bij het adverteren op Pinterest? Pinterest vindt het niet leuk als:

 • je pin focust op promoties en prijzen
 • er geen content op de landingspagina staat
 • mensen onnodig onder druk worden gezet door alarmerende taal of afbeeldingen

Ziezo, je bent nu helemaal klaar om te adverteren via Pinterest! Veel succes!

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Adverteren op Pinterest: extra tips

Wil je toch nog een paar extra tips om je campagne ook éxtra succesvol te maken? We’ve got you!

1. Gebruik verhaallijnen

We zeiden het al: video’s doen het goed op Pinterest. Maar wist je dat verhaallijnen het nog tot 32% beter doen dan een filmpje met foto’s of een gif-afbeelding? Zorg ervoor dat mensen een verhaal kunnen volgen, zo hou je hun aandacht veel langer bij. En dan is er ook meer kans dat ze zullen doorklikken!

Bonustip: Zorg er wel voor dat je filmpjes niet langer dan 20 seconden duren. Daarna raak je namelijk heel snel de aandacht van de pinner kwijt.

2. Toon je product in actie

Mensen kijken langer naar video’s waarin een demonstratie wordt gegeven. Ook video’s waarmee mensen zelf leren hoe ze met een product moeten omgaan doen het goed. Dus: toon je product in actie!

3. Voeg je merk toe

75% van de content op Pinterest wordt door merken geplaatst. Voor Pinterest Advertenties is het dan ook heel normaal om je merk toe te voegen aan je gesponsorde pin. Zo verhoog je ook je zichtbaarheid en merkbekendheid, zelfs als mensen niet op je pin klikken.

Bonustip: Zet je merk niet in de rechteronderhoek! Daar komt namelijk een knop die pinners meer productinformatie geeft. En het zou zonde zijn om je logo te bedekken, toch?

4. Richt Pinterest Advertenties in voor speciale momenten

Pinners zitten op Pinterest om hun leven te plannen. Zorg er dan ook voor dat jij op het juiste moment in beeld komt. Het heeft geen zin om in januari kerstversiering te promoten, maar diezelfde campagne zou vanaf oktober wel eens heel veel succes kunnen hebben.

Om jou extra te helpen heeft Pinterest zelf een handige kalender (pdf) gemaakt. Hiermee kan je perfect plannen wanneer je best welke pins promoot!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Pins voor speciale momenten - Lincelot

5. Gebruik Rich Pins

Last but not least: Rich Pins kunnen (zoals de naam al weggeeft) een echte verrijking zijn voor je Pinterest Advertenties.

Via Rich Pins kan je namelijk extra informatie toevoegen aan je pins, zoals de naam en de prijs van je product.

Je kan ook doorlinken naar artikels, recepten of een app. Zo hebben pinners meteen alle nodige informatie en kan je je Pinterest succes verder vergroten!

Conclusie

Pinterest Advertenties zijn de perfecte tool om meer verkeer naar je website te leiden. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden kan je ook creatief uit de hoek komen met foto’s en video’s. Aangezien het een nieuwe tool is, is er zelfs nog niet eens zo veel concurrentie.

Kortom, adverteren op Pinterest kan heel interessant zijn voor je bedrijf.

Veel succes met je Pinterest Advertenties!

Wil je meer klanten bereiken via social media?

Wil je je succes op social media vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Volg onze social media trainingen en ontdek hoe je een bedrijfspagina creëert, optimaliseert en gebruikt om nieuwe volgers en klanten aan te trekken! Klik op de knop voor meer info:

Volg onze trainingen