5 valkuilen van interne marketingteams bij bedrijven

5 valkuilen van interne marketingteams bij bedrijven
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

We werken bij Lincelot elke dag samen met bedrijven die interne marketingmanagers of marketingteams hebben. Dat heeft zo zijn voordelen:

  • De aanwezigheid van een interne marketingmanager of marketingteam geeft aan dat marketing een prioriteit is bij onze klant.
  • We kunnen snel schakelen. We hebben als extern marketingbureau een partner ‘on the inside’ die zaken in beweging kan brengen.
  • We kunnen onze acties en prioriteiten snel bijstellen zodat onze inspanningen 100% bijdragen aan de meest urgente bedrijfsdoelen.
  • Het is gewoon ook altijd fijn om van gedachten te wisselen met marketeers die sterk in de materie van hun bedrijf zitten.


Helaas zien we bij interne marketingmanagers of marketingteams ook vaak dezelfde valkuilen terugkomen. Stof tot nadenken als je je marketing wil laten renderen!


1. Interne marketingteams willen zoveel mogelijk zelf doen

We get it! Het is als interne marketingmedewerker niet leuk om toe te geven dat je een bepaald onderdeel van je vakgebied niet beheerst, en dat je liefst de hulp van een externe marketingpartner inroept.

Maar een hartspecialist kan ook geen maagverkleining uitvoeren, en een huisdokter kan geen kanker genezen. Het is net zo met marketing.

Niemand kan volledig op de hoogte zijn én blijven van alle mogelijkheden, do’s en don’ts van online marketing, én tegelijk een marketingstrategie maken en bewaken, én ook nog eens de juiste marketingacties uitvoeren, meten, analyseren en optimaliseren. It’s simply too much.

Wij zijn als externe marketingpartner vaak klankbord, adviseur én uitvoerder van tijdrovende maar cruciale marketingtaken zoals copywriting, videomarketing, lead generation, SEO, CRO, ads, etc.

Zo helpen we de marketingteams bij onze klanten om de juiste keuzes te maken, snelheid te nemen, en zich te concentreren op hun core business terwijl hun marketing rendeert.


2. Interne marketingteams leven in de waan van de dag

“Marie, kun je eens een visual voor me maken?”

“Oh, en ik heb ook nog een brochure nodig.”

“En een advertentiecampagne, een e-mailcampagne, een leuke vacaturetekst, een social video én een presentatie waarmee onze CEO indruk kan maken.”

Klinkt dit bekend in de oren? You’re not alone!

Interne marketingmedewerkers zijn het eerste aanspreekpunt voor collega’s die marketing- of communicatiemiddelen nodig hebben. Dit dwingt hen vaak in een reactieve antwoordmodus. De tijd die dan nog overblijft is meestal nodig om brandjes te blussen. Zo blijft er nauwelijks tijd over om na te denken over de marketingstrategie van je bedrijf.

Strategie? Dat is iets waar je aan denkt, dat je plant en dat je elke week opnieuw vooruitschuift in je agenda.

Een externe marketingpartner kan:

  • input aanleveren voor je marketingstrategie
  • je marketingideeën organiseren in een marketingstrategie
  • je marketingacties optimaliseren in functie van je strategie
  • je strategie bijstellen in functie van je prioriteiten
  • en nog zoveel meer…


You get the point!


3. Interne marketingteams kunnen niet van alles op de hoogte zijn

Online marketing evolueert extreem snel. Denk maar aan de algoritmes van Google, Bing, LinkedIn, Instagram en Facebook, maar ook de wensen van je doelgroepen, de mogelijkheden van marketing automation en artificiële intelligentie…

Het is een full-time job om op de hoogte te blijven van alle marketingmogelijkheden en trends, én te weten waar je wel en niet op moet inzetten om je concurrenten een stap voor te blijven.

Needless to say dat een externe marketingpartner hiermee kan helpen. Wij nemen als Lincelot elke week de tijd om ons bij te scholen, in te lezen en advies te geven aan onze klanten.

Wij zijn de Terzake van de marketingwereld: we zeggen niet alleen wat hot & trending is, maar ook hoe je dit (niet) voor je merk kunt laten werken.


4. Interne marketingteams zijn vaak vastgeroest

“Ja maar, vorig jaar deden we het ook zo. En het jaar daarvoor ook. En het werkte. Waarom doen we het nu dan anders?”

Omdat dit jaar niet vorig jaar is. Omdat je doelgroep veranderd is, en omdat de algoritmes van Google, LinkedIn en Google Adwords ook veranderd zijn.

Een van de grootste valkuilen van interne marketingteams is dat ze de toekomst willen plannen vanuit het verleden omdat ze vandaag geen tijd hebben om erbij stil te staan.

Lees dat gerust even terug.

Een van de grootste valkuilen van interne marketingteams is dat ze de toekomst willen plannen vanuit het verleden omdat ze vandaag geen tijd hebben om erbij stil te staan.

Een externe marketingpartner kan voor advies, richting, antwoorden, creativiteit, tijdswinst en een groter rendement zorgen. Je hoeft er alleen maar voor open te staan.


5. Interne marketingteams zoeken soms hulp in de verkeerde richting

Marketingteams die handen, tijd of kennis tekortkomen om de marketing van hun bedrijf te bolwerken, gaan meestal op zoek naar hulp. Alleen zoeken ze daarvoor soms in de verkeerde richting.

Zo is een nieuwe collega aannemen een mogelijkheid. Maar waar vind je een schaap met 5 poten dat goed kan schrijven én wat van ads kent én op de hoogte is van sociale media én nieuwe strategieën mee uitdenkt én websites kan ontwerpen én video’s kan maken, etc?

Als je min of meer een geschikt profiel gevonden hebt, moet je ook nog eens veel tijd steken in je nieuwe collega opleiden. Dat kost tijd (en vooral geld).

Door een extern marketing agency in te schakelen beschik je meteen over een schat aan kennis, informatie, tools en ervaring.

Voor een vast bedrag per maand krijg je een volledig team ter beschikking: van copywriters en advertentiespecialisten tot webdesigners en social media experts. Jij kiest wie je wanneer nodig hebt. Ze kunnen meteen voor je aan de slag gaan, zonder maandenlange opleiding.  

Maar let op: sommige marketing bureaus zijn r*tz*kjes

“Natuurlijk kunnen we je helpen. Graag zelfs. De opstartkost is ook laag. Gewoon hier even tekenen.”

Fast forward 2 maanden.

“Die aanpassing op je website? Dat kunnen we volgende maand inplannen. En dat komt op € 3.200.”

“Wat heb je met Joost besproken? Dat kan niet hoor. En Joost werkt hier niet meer.”

Klinkt dit bekend in je oren? Helaas. Er zitten nogal wat cowboys in de marketingmarkt. Dat is een deel van onze raison d’être.

Wil je een betrouwbare partner die je echt vooruithelpt? Top, maar lees eerst zeker deze tips.

Herken jij de valkuilen hierboven?

Ben jij een marketingmanager of onderdeel van een intern marketingteam en herken je je in de valkuilen hierboven? Good for you! Bewustzijn is de eerste stap naar minder stress en meer succes. Wil je daar nog sneller komen? Neem even contact met ons op. We helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot