Wat is Google Analytics 4 en is het nuttig voor jouw bedrijf?

Blog Lincelot - Google Analytics 4
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Google Analytics is een cruciale tool die je inzicht geeft in het functioneren van je website. Want meten is weten, toch? Recent lanceerde Google een nieuwe versie: Google Analytics 4 of GA4. Wil jij weten wat die verandering betekent voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder! In dit artikel ontdek je:

Klinkt goed? Let’s go!

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics is een cruciale tool die je helpt om de resultaten van je website en je online marketing te meten en te analyseren. Zo leer je hoe je je website kunt verbeteren. In Analytics kom je onder andere te weten:

  • via welk kanaal bezoekers op je website terechtkomen,
  • welke pagina’s je bezoekers interessant vinden,
  • op welke pagina’s je veel bezoekers verliest,
  • welke pagina’s veel conversies opleveren.

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics. Het grootste verschil? Waar je in Universal Analytics (de voorganger van Google Analytics 4) nog verschillende ‘properties’ moest aanmaken voor de resultaten van je website en je app, komen die in Google Analytics 4 in hetzelfde property terecht. Dat levert extra mogelijkheden voor het analyseren van je data op!

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

Is Google Analytics 4 dan enkel interessant voor bedrijven die data van hun website en app willen samenbrengen? Niet noodzakelijk! Hieronder gaan we dieper in op de 6 belangrijkste veranderingen die Google Analytics 4 met zich meebrengt.

1. Betere inzichten en voorspellingen

Google belooft meer doorgedreven inzichten en voorspellingen in Google Analytics 4. Op basis van artificiële intelligentie zal de tool je bijvoorbeeld kunnen waarschuwen wanneer de vraag naar bepaalde producten stijgt, helpen om nieuwe doelgroepen te ontdekken en voorspellen hoeveel winst je zou kunnen maken bij deze nieuwe doelgroepen.

2. Betrokkenheid vs. bounce rate

Universal Analytics gebruikt de ‘bounce rate’ als maat voor de kwaliteit van je pagina’s. Maar in Google Analytics 4 wordt deze vervangen door ‘betrokkenheid’. Een betrokken gebruiker is iemand die:

  • overgaat tot een conversie,
  • OF meerdere pagina’s bekijkt,
  • OF langer dan 10 seconden op je website blijft.

Dankzij die ‘betrokkenheid’ ziet Google Analytics gebruikers die slechts 1 pagina van je website bekijken niet langer als iets negatief, zolang ze lang genoeg op die pagina blijven. Heeft je pagina je bezoeker zo goed geholpen dat die persoon geen andere pagina’s hoeft te bekijken? Dan erkent Google Analytics 4 dat vanaf nu dus als iets goeds!

3. Vernieuwd gebruikerstraject

Klanten en leads komen via verschillende devices en browsers op je website terecht. Google Analytics 4 speelt daar handig op in door gegevens van dezelfde persoon op verschillende apparaten te bundelen tot 1 gebruikerstraject.

Je kunt de tool daarbij een handje helpen door gegevens beschikbaar te stellen van gebruikers die zich op je website hebben ingelogd of een account hebben aangemaakt. Maar dat is niet per se nodig: Google houdt ook rekening met apparaat-ID’s en Google-accounts om het gebruikerstraject te volgen. En als die data niet volledig zijn, kun je Analytics ook een User ID laten aanmaken voor elke gebruiker. Er zijn dus genoeg manieren om een (anonieme) gebruiker over meerdere apparaten en platformen te volgen.

4. Vernieuwde rapporten

Net zoals in Universal Analytics kun je ook in Google Analytics 4 rapporten opvragen die je meer inzicht geven in je data. In Universal Analytics heb je een waslijst aan rapporten om uit te kiezen, maar Google Analytics 4 pakt het anders aan.

In de nieuwe versie krijg je immers een aantal overzichtsrapporten (vb. betrokkenheid, behoudt, demografie, technologie etc.) die je dan nog lichtjes kunt aanpassen via de knop ‘Rapport aanpassen’. Wil je toch een gedetailleerder rapport aanmaken? Dan is er nu de tool ‘Analyse’.

5. Betere analyses

In de Analysehub kun je alle inzichten en statistieken met elkaar in verband brengen, doelgroepen bepalen, gegevens filteren en nog veel meer. Die analyses kun je dan exporteren of downloaden om aan je collega’s of klanten te tonen.

Er zijn verschillende soorten analyses. Je kunt deze allemaal vinden als je in het tabblad ‘Analyse’ op ‘Analysehub’ klikt. Je kunt de 6 hoofdanalyses in 3 categorieën verdelen.

  1. Verkenning is de vertrouwde kruistabel die we kennen van Universal Analytics.
  2. De trechteranalyse en padanalyse geven je meer inzicht in de buyer’s journey die bezoekers doorlopen op je website. Zo kom je te weten op welke pagina’s klanten doorklikken, op welke pagina’s ze converteren en waar ze je website verlaten.
  3. Daarnaast heb je ook nog ‘segmentoverlap’, gebruikersanalyse en cohortanalyse. Met deze rapporten kun je de interesses en het gedrag van je doelgroepen analyseren en verfijnen. En die inzichten kun je dan weer gebruiken om meer content te creëren die nieuwe bezoekers zal aantrekken!

schermafbeelding google analytics 4 - Lincelot - analysehub

6. Gedetailleerder zoeken

Google Analytics 4 heeft ook een handige zoekbalk waarmee je makkelijk je weg vindt in de nieuwe Analytics. Die zoekbalk is op zich niets nieuws, maar is wel sterk verbeterd ten opzichte van vorige versies. Zo kun je vanaf nu niet alleen de juiste tools vinden, maar anticipeert de zoekbalk ook op vragen.

Google Analytics 4 suggereert bijvoorbeeld zelf al de vraag ‘Wat zijn mijn topgebeurtenissen op basis van gebruikers?’ als je ‘Wat’ intypt in de zoekbalk. Klik je op de vraag, dan krijg je een rapportje te zien. Ook andere (basis)vragen zijn mogelijk en brengen je steeds naar een klein rapport. Handig om snel gegevens op een overzichtelijke manier op te zoeken.

Wat gebeurt er als je Google Analytics 4 NIET installeert?

In eerste instantie zal er niets mislopen als je Google Analytics 4 niet installeert. Maar er nu voor kiezen om het niet te installeren, leidt later wél tot problemen.

Over een paar jaar zal Universal Analytics immers verdwijnen en zul je sowieso moeten overschakelen op Google Analytics 4. Wacht je tot dan om over te schakelen, dan zul je geen data uit het verleden kunnen raadplegen. Die data kun je immers niet overzetten van je Universal Analytics naar je Google Analytics 4 property. Je verliest dus de mogelijkheid om cijfers over de jaren heen te vergelijken, waardoor je je resultaten moeilijker kunt evalueren.

Tegelijkertijd staat Google Analytics 4 nog in zijn kinderschoenen. Daardoor zijn nog niet alle tools even gebruiksvriendelijk, mis je nog bepaalde functies en zijn er nog verschillende onduidelijkheden. Google zal de komende jaren steeds meer features en tools toevoegen aan de huidige basis van Google Analytics 4.

We adviseren daarom om voorlopig je Universal Analytics property te blijven gebruiken, maar tegelijkertijd ook al een Google Analytics 4 property aan te maken en te koppelen aan je website. Beide properties zullen dan naast elkaar draaien en elk gegevens verzamelen. Zo begint Google Analytics 4 nu al gegevens te verzamelen en heb je toegang tot de nieuwe rapporten en analyses, maar kun je tegelijkertijd vertrouwen op de gekende functies en tools van Universal Analytics. Win-win!

Hoe installeer je Google Analytics 4?

Ben je overtuigd van de voordelen van Google Analytics 4 en wil je er zelf mee aan de slag? Dan hebben we goed nieuws! Een Google Analytics 4-property maak je namelijk aan in een handomdraai.

Heb je nog geen Google Analytics-account? Dan moet je er eerst een aanmaken (lees hier hoe je dat kunt doen). Als je vervolgens een nieuw property aanmaakt, is dat vanaf nu standaard een Google Analytics 4-property en hoef je dus niet te upgraden.

Heb je al een Google Analytics-account en een Universal Analytics-property, maar wil je ook een Google Analytics 4-property? Ga dan naar het beheerdersmenu van je account en klik op de knop ‘Upgraden naar GA4′. Maak je geen zorgen: door op de knop te drukken maak je een nieuw Google Analytics 4-property aan in je bestaand account. Je Universal Analytics property blijft dus bestaan naast je nieuwe GA4-property.

Het verdere installatieproces is eenvoudig en Google loodst je er vlot doorheen. Wil je toch wat meer hulp? Via de schermafbeeldingen hieronder kun je ons volgen doorheen de installatie. Klik op de foto’s om de extra uitleg te lezen.

Goed, je hebt nu een nieuw property en bent up-to-date met Google Analytics 4. Maar hoe koppel je dat property aan je website? Dat doe je door een tracking code op je website te plaatsen. Daarvoor bestaan verschillende methodes:

a. GA4 tracking code toevoegen aan je website

Allereerst kun je de tracking code voor je Google Analytics 4 property toevoegen aan de code van je website. Daarvoor bestaan 2 manieren: je kunt de tracking code rechtstreeks toevoegen aan de code van je website of je kunt een plugin installeren die dat voor jou doet.

Voor WordPress-websites bestaan er verschillende plugins. 2 populaire opties zijn GA Google Analytics en Google Analytics Dashboard. In dit artikel lees je hoe je plugins kunt installeren op je WP-site.

Beide manieren hebben voor- en nadelen: een plugin maakt het erg eenvoudig om de code op de juiste plaatsen toe te voegen, maar kan je website trager maken.

De code rechtstreeks toevoegen heeft minder impact op de snelheid van je website, maar is riskanter: als je een fout maakt, kan dat ervoor zorgen dat je website niet meer werkt. Je contacteert dus best je webdesigner om je hiermee te helpen.

b. Google Tag Manager

Gebruik je naast Google Analytics 4 ook andere tracking codes op je website (bv. voor Facebook of MailChimp) of wil je dat in de toekomst doen? Dan is Google Tag Manager (GTM) een handige oplossing!

Deze tool hoef je maar 1 keer te installeren op je website. Daarna kun je via je Tag Manager eenvoudig allerlei tracking codes toevoegen aan je website zonder elke keer een stukje code te moeten toevoegen. Een nadeel is wel dat Google Tag Manager iets meer impact heeft op de snelheid van je website dan wanneer je enkel de Analytics code toevoegt.

Om de tracking code van Google Tag Manager te installeren op je website, kun je opnieuw een plugin gebruiken of de tracking code rechtstreeks toevoegen aan de code van website. Een voorbeeld van zo’n plugin is ‘Google Tag Manager for WordPress’.

Heb je nog geen Google Tag Manager maar wil je wel al je tracking codes makkelijk kunnen toevoegen? Lees dan hier hoe je jouw GTM-account kunt instellen. Let wel op: bij het toevoegen van de GTM tracking code op je website kan makkelijk iets fout lopen. Je vraagt dus best hulp aan je webdesigner!

Heb je al een Google Tag Manager account? Volg dan het stappenplan hieronder om je nieuwe Google Analytics 4-property aan je website te koppelen. Wanneer je inlogt op je Tag Manager, zie je links een menu met daarin ‘Tags’. Klik hierop. Rechts bovenaan vind je nu de knop ‘Nieuw’. Klik hierop. Je kunt nu je tag instellen:

  • In het veld linksboven kun je de tag een naam geven. Kies een duidelijke omschrijving, zodat je later nog weet wat deze tag doet. Wij kozen bijvoorbeeld voor ‘Google Analytics Lincelot – GA4-configuratie’.
  • Klik op het potloodje in de rechterbovenhoek van het veld ‘Tagconfiguratie’. Je kunt nu het soort tag aanduiden. Wij gaan natuurlijk voor de ‘Google Analytics: GA4-configuratie’. Als je wilt, kun je nu je tag verder personaliseren.

Klik op het potloodje in de rechterbovenhoek van het veld ‘Triggers’. Hier kun je 1 of enkele triggers instellen die ervoor zorgen dat de tag actief wordt. Voor je Google Analytics tag is het meestal voldoende om een trigger in te stellen die de tag activeert telkens er een pagina op je website bezocht wordt. (Wil je meer weten over triggers? Lees dan deze handige gids van Google zelf!) Ziezo, je moet nu enkel nog rechtsbovenaan op ‘verzenden’ drukken. De code op je website is geüpdatet en verzendt nu ook gegevens naar Google Analytics 4.

Tip: Voor je op ‘verzenden’ drukt, kun je eerst een voorbeeld bekijken. Daar kun je uittesten of je tags ook werken zoals jij ze hebt ingesteld. Handig, toch?

Hoe zit het met mijn app?

Werkte je vroeger al met Firebase en Analytics om de gegevens van je app te analyseren? Wel, dan kun je simpelweg je Firebase-project upgraden, waarna je project automatisch gekoppeld wordt aan een Google Analytics 4-property. Lekker makkelijk!

Gebruikte je nog geen Analytics om je app-gegevens te verzamelen? Dan kan nu hét moment zijn om daarmee te beginnen. Google heeft een handig overzicht over hoe je je app kunt toevoegen aan Google Analytics 4.

Tip: Heb je een Android- én iOS-app? Dan moet je 2 verschillende gegevensstreams instellen in je Google Analytics 4-property.

En wat nu?

Ben je overtuigd van het nut van Google Analytics 4, maar weet je niet zo goed hoe je eraan moet beginnen? Dan zijn er 3 mogelijke scenario’s:

  • Als je marketing-as-a-serviceklant bent bij Lincelot? Dan contacteren we jou de komende maand om Google Analytics 4 in orde te brengen.
  • Ben je al klant bij Lincelot, maar (nog) marketing-as-a-serviceklant? Dan contacteren we je de komende weken vrijblijvend.
  • Ben je nog geen klant maar kun je toch wat hulp met Google Analytics 4 gebruiken? Contacteer ons vrijblijvend!

We wensen je alvast veel succes met Google Analytics 4!

Meer weten?

Vond je dit artikel interessant en wil je weten hoe je de resultaten van je website nog beter kan opvolgen en analyseren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door:

Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.
Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?