9 vragen voor u als bedrijf met social media begint

Heeft u als bedrijf het idee dat u ‘iets’ moet met social media, maar weet u niet goed wat, waarom en hoe? Dan bent u niet alleen. Bedrijven van over de hele wereld worstelen met deze vragen. In dit artikel leest u 9 tips om uw kansen op succes te vergroten.


Focus voor je als bedrijf met social media begint - Lincelot - Social Media en Internet Marketing Steeds meer bedrijven zijn actief op social media. Met wisselend succes overigens. Het succes van social media inspanningen is immers afhankelijk van een aantal factoren waar bedrijven nog te vaak aan voorbij gaan. Om uw kansen op succes te vergroten zou u daarom minstens (positief) moeten kunnen antwoorden op de volgende 9 vragen:

1. Wat is mijn doel met social media?

Zonder een specifiek doel is experimenteren met social media zoals onvoorbereid auditie doen voor een talentenshow. U kunt schitteren door uw natuurlijk talent of door de grond gaan omdat u niet weet hoe u uw publiek moet boeien. Weet wat u wil bereiken, weet wat uw publiek wil bereiken en breng deze doelen bij elkaar.

2. Hoe kan ik dit doel meetbaar maken?

Zonder gekwantificeerde doelen en meetinstrumenten is het moeilijk om het resultaat van uw inspanningen aan te tonen. Meetbare resultaten zijn echter noodzakelijk om uw inspanningen en/of doelstellingen bij te stellen en om alle betrokkenen (van werknemers tot management) gemotiveerd te houden.

3. Wat is mijn strategie om dit doel te bereiken?

Zonder duidelijke mijlpalen en plannen (acties, tijdsindicaties en budgetten) om deze mijlpalen te behalen is het moeilijk om uw doelen binnen uw geplande tijd en budget te bereiken. Een duidelijke strategie met tussentijdse evaluaties vergroot uw kans op succes.

4. Hoe verhoudt dit doel zich tot mijn bedrijfsdoelstellingen?

Zonder een duidelijke koppeling van uw doel aan uw algemene bedrijfsdoelstellingen is het voor het management moeilijk om steun te blijven geven. Enkel met meetbare resultaten kunt u als management social media inspanningen blijven steunen. Anders loopt u het risico dat deze inspanningen ten koste gaan van andere bedrijfsdoelstellingen.

5. Wie is mijn doelpubliek?

Zonder een helder doelpubliek voor ogen is het moeilijk om met hen in contact te treden en hen te boeien. Bepaal daarom eerst welke groep (potentiële) klanten u wil bereiken, hoe groot die groep is en wat de behoeften, vragen en uitdagingen van die groep zijn. Stem hier uw doelen op af. Niet andersom. 

6. Sluit het gebruik van social media aan bij mijn doelpubliek?

Bepaal op basis van uw doelpubliek welke boodschap, kanalen (LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube…) en tone of voice het meeste effect zullen hebben. Benader uw doelpubliek vanuit hun behoefte, niet vanuit uw eigen aanbod. Help uw doelpubliek ook zoveel mogelijk hoe, wanneer en waar zij willen. Dit is niet noodzakelijk hoe, wanneer en waar u het wil.

7. Heb ik geduld en doorzettingsvermogen om resulaten te behalen?

Succes met social media krijgt u niet binnen een week of binnen een maand. En als u succes hebt dan moet u dit succes nog kunnen bevestigen. Gun uzelf daarom de tijd om een stevige online reputatie op te bouwen, om van hieruit een vertrouwensrelatie met uw doelpubliek op te bouwen en om van hieruit uw doelpubliek te helpen.

8. Heeft het management hetzelfde geduld en doorzettingsvermogen?

De resultaten van social media inspanningen laten vaak even op zich wachten. Zorg daarom voor tussentijdse evaluaties. Zonder deze evaluaties en een geduldig management hebben social media inspanningen het gevaar dat ze zonder concrete vooruitzichten tijd en geld opgebruiken of dat ze voortijdig gestopt worden.

Tot slot nog een laatste vraag, wellicht de belangrijkste:

9. Past het gebruik van social media bij het DNA van mijn bedrijf en mijn branche?

Elk bedrijf zal zich moeten aanpassen als het met social media aan de slag gaat, maar deze aanpassing mag nooit haaks staan op uw eigen DNA en de wetgeving en gewoonten in uw branche. Transparantie, eerlijkheid, toewijding, doorzettingsvermogen en een oprechte interesse in de behoeften van uw klanten zijn cruciaal voor uw succes met social media.

Conclusie

Als u op alle bovenstaande vragen (positief) kunt antwoorden, dan kunt u gerust overwegen om uw doelen neer te schrijven en uw strategie en campagnes uit te werken. Als u op minstens één van bovenstaande vragen negatief geantwoord hebt, stel uzelf dan de vraag of uw bedrijf al klaar is voor de grote stap en wat er nodig is om die stap te kunnen nemen.

Wil je meer klanten bereiken via social media?

Wil je je succes op social media vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder. 

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?
Stel hieronder je vraag. We nemen snel contact met je op!