Hoe wij onze creativiteit stimuleren

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Bij Lincelot is creativiteit zeer belangrijk. We moeten dag in dag uit creatief zijn om goed marketingadvies te geven en goede websites en marketingmaterialen te maken voor onze klanten. Helaas komt de nodige inspiratie niet altijd vanzelf: creativiteit moet je stimuleren. En daar hebben we bij Lincelot zo onze methodes voor.

Creativiteit stimuleren: 7 gouden tips

1. Zorg voor een duidelijk doel

Begin je aan een creatieve taak of opdracht? Formuleer dan eerst een duidelijk doel. Zo’n doel drijft en stuurt je creativiteit. Hoe duidelijker het doel van je taak of opdracht, hoe eenvoudiger het is om creatief te zijn.

Moet je bijvoorbeeld een blog post schrijven? Bedenk dan eerst welk doel je wilt bereiken en wat je boodschap zal zijn. Stel daarna een structuur op voor je artikel en vul die structuur tot slot creatief in.

Brainstormsessies of creatieve meetings zijn leuk en nuttig, maar ze worden veel efficiënter als ze binnen bepaalde grenzen verlopen.

Zulke grenzen zorgen er immers voor dat:

  • het doel meteen duidelijk is
  • je niet afdwaalt

Zo wordt in een zo kort mogelijke tijd het beste resultaat behaald! Hierdoor kom je minder snel in tijdsnood en heb je meer rust. En, zo merken we elke dag, rust is écht cruciaal voor een gezonde dosis creativiteit.

2. Zorg voor rust

Als je voor elke opdracht duidelijke doelen formuleert dan creëer je mentale rust. Zo kun je jezelf helemaal op de creatieve invulling van je opdrachten / taken concentreren.

Er zijn echter nog andere manieren om rust te creëren. Zo hebben we bij Lincelot:

  • één ruimte waar we samenwerken,
  • een aparte stille meeting room waar we in stilte kunnen werken en/of waar we creatieve sessies kunnen houden zonder de andere collega’s op kantoor te storen,
  • een writer’s chair, een comfortabele zetel die in een stille nis op kantoor staat.

Verder werken we soms met een speciale hoofdtelefoon die bijna alle omgevingsgeluiden wegfiltert. Perfect om ‘in the zone’ te geraken én te blijven.

Nu ja, perfect voor sommige collega’s, want de ideale omstandigheden om creatief te zijn verschillen natuurlijk per persoon. Onze webdesigner heeft bijvoorbeeld graag wat achtergrondmuziek. Een beetje lounge of deep house op de achtergrond en hij is vertrokken.

Hoe wij onze creativiteit stimuleren - schrijfstoel - Lincelot

3. Zorg voor ontspanning tijdens en na de uren

Power breaks

Bij Lincelot begint de werkdag rond 9.00 uur en eindigen we die rond 17.30 uur. Als we tijdens de werkuren vastlopen of nood hebben aan ontspanning dan spelen we een spelletje tafelvoetbal (en binnenkort zelfs petanque!).

Die korte afwisseling zorgt voor een stevige mentale boost, een tweede adem zeg maar (ook als je vaak verliest, zoals ik). Het kost je misschien 5 of 10 minuten, maar die tijd haal je daarna dubbel en dik in. Trust us!

Tijdens de middagpauze proberen we werkgerelateerde topics te vermijden. Ontspanning is heilig! Een andere mindset kan immers wonderen doen voor je creativiteit.

Om deze reden eten we bijvoorbeeld ook nooit (echt nooit) achter onze bureaus. We eten in de keuken beneden. Andere omgeving, andere sfeer, andere mindset, pure ontspanning.

What happens at work, stays at work

Buiten de uren werken we in principe niet. De reden is zeer eenvoudig: als je ook buiten de uren werkt dan kom je vermoeid weer op kantoor.

Christophe (a.k.a. onze ‘oppercollega’ – zo noem ik hem want ‘baas’ hoort hij niet graag) vraagt ons geregeld met klem om onze werkmail in het weekend uit te zetten en onze e-mails ook ’s avonds niet te controleren (wie zijn wij om daartegen te rebelleren?).

Hij wil ook dat we onze laptops buiten de uren niet voor werkgerelateerde zaken gebruiken. Beter even ontspannen dan vermoeid weer op kantoor komen. En na stress is vermoeidheid de grootste killer van je creativiteit!

4. Zoek inspiratie buiten je werk

Zorg ervoor dat je voldoende andere zaken leest, bekijkt, hoort. Ook zaken die niets met je werk te maken hebben.

De beste inspiratie voor een creatief artikel komt soms uit een tv-programma, een film, een boek, een spel of een activiteit met vrienden… Denk ‘kruisbestuiving’, of zoiets!

Prikkel je geest, maar ook je lichaam. Een stevige sportsessie kan je hoofd zowel leegmaken als inspireren. Om van de douche erna nog maar te zwijgen!

Heb je inspiratie? Schrijf je ideeën dan zeker kort even op, waar je ook bent (there’s an app for that). Dat verlicht je hoofd en je geheugen. Je wil toch niet dat je beste ideeën zomaar “vervliegen”?

5. Zorg voor goed materiaal

Bij Lincelot werken we met de snelste Apple laptops en een aantal handige apps, software en tools. De reden hiervoor is eenvoudig: we vermijden frustraties (goodbye Windows en trage en zware laptops) en we werken veel sneller en prettiger.

Zo krijgen we meer klaar in minder tijd. Dat geeft rust, wat op zich weer goed is voor de creativiteit. Verder hebben we zit-sta bureaus (fijn om je pose af te wisselen en geconcentreerd te blijven) en zeer comfortabele bureaustoelen om lekker te schrijven.

Hoe wij onze creativiteit stimuleren - goed materiaal - Lincelot

Efficiëntie en werkcomfort zijn immers belangrijke ingrediënten om je creativiteit te stimuleren!

6. Zorg voor structuur en sprint meetings

Als je een doel hebt dan is het makkelijk om je taak te verdelen in kleinere taken of ‘sprints’.

Bij Lincelot hebben we regelmatig (lees: minstens om de twee dagen) overleg over de vooruitgang van onze sprints. Dan bespreken we in het team wie waar tegenaan loopt en zoeken we samen naar creatieve oplossingen.

Met meer weet je altijd meer dan met minder, maar zorg ervoor dat je niet met te veel collega’s overlegt, want dan krijg je (te) veel inspiratie en (te) weinig zaken besloten.

7. Think outside the box!

Wil je je creativiteit stimuleren? Dan moet je jezelf ook continu uitdagen. Als je je nooit aan andere ervaringen, mindsets en perspectieven waagt, roest je vast in bestaande patronen.

DUS:

  • laat je inspireren door humor
  • omarm je gekste, meest absurde ideeën en scherm ze zeker niet af uit angst, bijvoorbeeld voor de mening van anderen
  • probeer nieuwe dingen, zoek nieuwe ervaringen op en experimenteer
  • plan bewust creatieve brainstormsessies in
  • probeer een probleem of opdracht vanuit diverse mindsets en perspectieven te benaderen

MAAR hou wel steeds je doelen voor ogen!

Hoe wij onze creativiteit stimuleren - zit-sta bureaus - Lincelot

Ziezo, dat zijn onze tips waarmee jij je creativiteit kan stimuleren. Wil je ook weten hoe je je productiviteit kan verhogen? Lees dan zeker deze blogpost

Nog vragen?​

Heeft u vragen over content marketing en de voordelen van content marketing voor uw bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie. Graag tot snel!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)