Wat is het egelprincipe en hoe helpt het je als ondernemer om je focus te bepalen?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als ondernemer zit je nooit stil. Zo herbekijk je (hopelijk!) van tijd tot tijd je eigen business én je omgeving om de juiste beslissingen te nemen en te blijven nemen.

Jim Collins, schrijver van het beroemde managementboek ‘Good to great’, deed dat ook vaak. Hij vroeg zich af: wat hebben geweldige ondernemingen eigenlijk gemeen? Hij zag er een patroon in en bedacht zo het ‘egelprincipe’.

Maar, wat is dat egelprincipe eigenlijk? En hoe kan het jou als ondernemer helpen om de focus van je business juist te krijgen? Dat leggen we jou graag uit!

Wat is het egelprincipe?

Het egelprincipe, ook wel ‘hedgehog concept’, is gebaseerd op – surprise surprise – een egel. Een egel is namelijk goed in één ding: zichzelf oprollen. Door goed te zijn in die ene specifieke vaardigheid, wint hij het keer op keer van zijn vijanden.

Jim Collins omschrijft het egelprincipe als een magische combinatie van drie factoren. Bekijk het als een soort venndiagram waarbij drie cirkels elkaar overlappen en er zo een soort “heilig midden” ontstaat.  De cirkels waar Jim Collins het over heeft, zijn antwoorden op drie vragen:

 • Waar ben je écht door gepassioneerd?
 • Wat doe je het beste in de wereld?
 • Waar wil de markt je voor betalen?

Jouw doel? De “sweet spot” vinden voor jezelf en je onderneming waarin die drie cirkels elkaar overlappen! Wees een egel: goed in één specifiek ding waarmee je de concurrentie ver achter je laat.

Als je de egel in jezelf en je onderneming vindt en glashelder kunt omschrijven, dan kan je daarna je andere activiteiten hierop afstemmen en een écht succesvolle onderneming worden.

Hoe pas je het egelprincipe toe op jouw business?

Waar ben je écht door gepassioneerd?

Waar ben je écht door gepassioneerd? Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet voor iedereen: je kunt pas echt een ‘great company’ worden als je écht gepassioneerd bent door wat je doet. Simpel, maar waar. ‘Goed’ volstaat niet!

Vraag jezelf dan ook af:

 • Waar gaat mijn hart echt sneller van kloppen?
 • Waarvoor wil ik ’s ochtends graag uit mijn bed komen? 
 • Wat zijn de dingen, zelfs als er sleur in komt, die ik echt met passie doe en waaraan ik gepassioneerd werk?

Jim Collins spoort je hierbij vooral aan te ontdekken wat je passie precies is. Niet hoe je je passie kan stimuleren.

Tip: het is verleidelijk om deze vragen even snel in je hoofd te beantwoorden, maar neem hiervoor echt de tijd en schrijf de antwoorden op in je eigen woorden. Zo sta je nog bewuster stil bij wat je wilt.

Wat doe je het beste in de wereld?

Wat doe je het beste in de wereld? Stel jezelf als ondernemer niet alleen deze vraag, maar vraag jezelf ook af: wat kan je niét als beste in de wereld doen?

Dit klinkt makkelijker dan het is. Het gaat immers niet om

 • datgene waarvan je hoopt er de beste in te zijn;
 • of datgene waarnaar je streeft er de beste in te zijn…

Nee, wat kan jij écht het beste ter wereld?

Van welke zaken of passies denk je:

 • dat ze passen bij wie je bent? Bij je mindset en psychologie?
 • dat je ervoor geboren bent om ze te doen?

Waar wil de markt je voor betalen?

Dit is de laatste vraag die je jezelf als ondernemer moet stellen:

 • Wat drijft mijn economische motor?
 • Welke specifieke activiteit van mijn onderneming geeft mijn business het meeste winst op termijn?

Vind je het moeilijk om deze vragen te beantwoorden? Dat is normaal. Sommige ondernemers doen er jaren over om hun hedgehog concept te finetunen.

Jim Collins geeft een aantal tips. Zo raadt hij aan jezelf te bekijken alsof je een totaal nieuwe diersoort bent en jezelf vragen te stellen zoals:

 • Wat doet de diersoort dagelijks?
 • Wat heeft de diersoort afgelopen jaar bereikt?
 • Wat doet de diersoort anders dan elke andere soort?
 • Enzovoorts.

Jouw persoonlijke egelprincipe uitdenken kost veel tijd, maar het is de denkoefening meer dan waard. Kan jij voor jouw business het gouden middelpunt vinden door bovenstaande drie vragen te beantwoorden? Dan word je vast een ‘great company’.

Succes!

Marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot