Waarom Google AMP? 40% van de mensen verlaat een website als die website langer dan 3 seconden laadt. Heb je zelf een trage website? Dan verlies je dus bijna de helft van je potentiële klanten.
Ouch.
Mensen gebruiken het internet nu eenmaal steeds meer on-the-go, via gratis Wi-Fi en mobiel internet (3G en 4G), en dan willen ze zeer snel informatie kunnen opzoeken. Supersnelle laadtijden zijn de standaard geworden.
Om de laadtijden op mobiele apparaten te verminderen en de snelheid van mobiele webpagina’s te verbeteren, is Google gestart met “Accelerated Mobile Pages” (AMP). Hieronder lees je:
- wat Google AMP zijn.
- wat de voordelen van Google AMP zijn.
- hoe je Google AMP op jouw website kunt installeren.
- hoe je kunt nagaan of Google je AMP-pagina’s correct indexeert en weergeeft.
Wil je een supersnelle mobiele website? Lees dan snel verder!
Wat is Google AMP?
“Google Accelerated Mobile Pages” of “Google AMP” is een open source project van Google met één doel: de snelheid en gebruikservaring op mobiele websites verbeteren.
Accelerated Mobile Pages zijn HTML-pagina’s die diverse technieken benutten om laadtijden drastisch te verminderen, lazy loading en Content Delivery Networks bijvoorbeeld.
Dankzij die technieken laadt content (foto’s, video’s, enz.) op mobiele pagina’s bijna ogenblikkelijk, stante pede, in the blink of an eye. Erg gebruiksvriendelijk dus. Zo hebben we het graag!
Wil je de volledige technische uitleg over AMP-pagina’s? Klik hier!
Wat zijn de voordelen van Google AMP?
Google Accelerated Mobile Pages hebben alleen maar voordelen:
- Je mobiele webpagina’s laden veel sneller.
- Er blijven meer bezoekers op je website.
- Bezoekers blijven langer op je website.
- Mensen kunnen je content sneller en makkelijker delen.
- Dat kan leiden tot meer online succes en meer inkomsten!
Bonus: Google gaat websites met AMP-pagina’s later dit jaar meer zichtbaarheid geven in de mobiele zoekresultaten. Zo bereik je nog meer mensen!
Hoe implementeer je Google AMP op je website?
Google AMP voor WordPress en Drupal
Draait je website op WordPress en heb je geen kaas gegeten van HTML? Dan hoef je enkel de WordPress AMP plugin op je website te installeren en te activeren and you are ready to go!
Heb je de handige Yoast SEO plugin geïnstalleerd op je website om je webpagina’s te optimaliseren voor zoekmachines? Installeer dan zeker ook de Glue for Yoast SEO & AMP plugin.
Die plugin zorgt ervoor dat de SEO van je AMP-pagina’s optimaal blijft. Bovendien kun je met deze plugin je AMP-pagina’s wat meer vormgeven (kleur titels, kleur tekst, enz.).
Gebruik je Drupal? Dan kun je je website “AMP ready” maken met een aangepaste AMP-module, een AMP-thema en een AMP-library. Handig!
Google AMP voor zelfgeprogrammeerde websites
Ben je een web developer of wil je leren hoe AMP werkt onder de motorkap? Raadpleeg dan het AMP Codelab van Google om zelf je eerste AMP-pagina’s te ontwikkelen. Let op: technisch!
Tijdens de Codelab tutorial leer je:
- hoe AMP de mobiele gebruikservaring verbetert.
- wat de basiselementen zijn van een AMP page.
- wat de beperkingen van AMP zijn.
- hoe AMP veelvoorkomende problemen oplost.
- hoe je AMP pagina’s kunt valideren.
- hoe je je AMP pagina’s het best inricht voor Google Search.
Heb je de basics onder de knie? Dan kun je je inner geek loslaten tijdens het Advanced Concepts Codelab. Enjoy!
Hoe weet je of Google je AMP-pagina’s indexeert?
Heb je AMP geïnstalleerd op je website? Dan kun je via de Search Console van Google nagaan of Google je AMP-pagina’s ook correct indexeert. Dat is belangrijk omdat enkel geïndexeerde AMP-pagina’s in de mobiele zoekresultaten verschijnen.
De Search Console van Google is een handige gratis dienst waarmee je de prestaties, vindbaarheid en zichtbaarheid van je website in Google kunt opvolgen en verbeteren. Meld je zeker aan – of je nu AMP gebruikt of niet – en verifieer al je websites / domeinnamen!
Heb je je aangemeld bij de Search Console? Klik dan links in het menu op “Zoekopmaak” en daarna op het rapport “Accelerated Mobile Pages”. Via dit rapport kun je zien welke AMP-pagina’s Google heeft geïndexeerd en welke AMP-pagina’s fouten vertonen. Handig!