HIPASI: hét sjabloon voor overtuigende blog posts

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je overtuigende blog posts schrijven om je idee, product of dienst te verkopen? Dan kun je wachten op goddelijke inspiratie voor je tekst… (Tip: dat kan lang duren.) Of je kunt HIPASI gebruiken, een beproefd tekstsjabloon voor al je blog posts!

In dit artikel ontdek je wat HIPASI precies inhoudt. (Handig voorbeeld inbegrepen!) Zo schrijf je binnen de kortste keren killer content voor je klanten!

HIPASI: blauwdruk voor overtuigende blog posts

HIPASI is een handig copywritingsjabloon waarmee je snel overtuigende blog posts opstelt. Het lijkt sterk op het PAS-sjabloon (Problem – Agitation – Solution), maar is specifiek bedoeld voor blogartikelen.

Het principe achter HIPASI is eenvoudig.

Eerst trek je de aandacht van je doelpubliek met een pakkende titel en visual. Zo wek je interesse voor een specifiek probleem waar je doelpubliek mee kampt of zou kunnen kampen.

Vervolgens stel je een oplossing voor en werk je die ook uit. Als je je doelpubliek overtuigd hebt van / geholpen hebt met je oplossing, dan spoor je hen tot slot ook aan om een door jou gewenste actie te ondernemen, bijvoorbeeld een aankoop of een inschrijving op je nieuwsbrief.

Bij Lincelot houden we erg van HIPASI omdat het een tekststructuur is die heel natuurlijk aanvoelt, logisch opbouwt en – last but not least – zoekmachinevriendelijk is!

Let op: de structuur is zoekmachinevriendelijk, maar je moet je tekst zelf natuurlijk ook nog wel optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Dat doe je met deze tips!

Hieronder leggen we elke letter van HIPASI uit. Vervolgens passen we het sjabloon ook toe in een duidelijk voorbeeld.

Voor je begint…

Voor je ook maar één letter op papier zet moet je natuurlijk wel eerst helder hebben:

 • wie je doelgroep is
 • wat het doel is van je overtuigende tekst
 • welk specifiek probleem je gaat oplossen voor je doelpubliek.

Daarbij is het vooral belangrijk dat je 1 specifiek doel kiest en 1 specifiek probleem, anders hinken je titel en je tekst vaak op twee gedachten.

Hoe beter je je doel en onderwerp afbakent, hoe duidelijker je je titel en je tekst kunt schrijven en hoe beter je boodschap zal doordringen bij je doelpubliek.

H – Headline: trek de aandacht met een pakkende titel

Huiswerk gemaakt? Mooi zo. Aan de slag met HIPASI! Bedenk eerst een pakkende titel (en SEO-titel!) die interesse wekt voor het probleem dat je gaat aankaarten.

Zorg ervoor dat je snel en duidelijk een antwoord geeft op de volgende vragen:

 • Waarover gaat deze tekst?
 • What’s in it for the reader?

Speel daarbij in op emotie, wek nieuwsgierigheid, som voordelen op en wees kort en specifiek.

Tip: Vind je niet meteen inspiratie voor een goede titel? Gebruik dan een werktitel als tijdelijke leidraad voor je tekst en/of bekijk deze 52 voorbeelden van sterke titels!

I – Image: spreek je doelpubliek visueel aan

Kies ook al-tijd een relevante (!) afbeelding voor je blog post. Eén afbeelding is voldoende, meer is beter. Zolang je niet overdrijft, that is: het is een blog post, geen collage!

Goed gekozen foto’s en afbeeldingen voor je blogbericht:

 • trekken de aandacht van bezoekers
 • ondersteunen de inhoud en de sfeer van je tekst
 • vergroten de kans dat je blog post gedeeld wordt via sociale media

Tip: In dit artikel ontdek je waar je mooie, professionele en relevante foto’s en afbeeldingen vindt die je kunt gebruiken voor je overtuigende blog posts. Handig!

P – Problem: beschrijf een specifiek probleem

Heb je de aandacht van je lezer gegrepen met je titel en afbeelding? Mooi zo. Dan is het tijd om je artikel in te leiden! Beschrijf in je openingszinnen het specifieke probleem dat je wilt behandelen.

Plaats je doelpubliek daarbij centraal: leef je in in hun wereld en schrijf de taal die zij spreken. Hoe herkenbaarder je het probleem voorstelt (zowel qua inhoud als qua vorm), hoe beter de respons zal zijn.

A – Agitation: benadruk de nadelige gevolgen

Benadruk daarna de nadelige gevolgen van het probleem zodat je klanten niet langer zonder oplossing willen of kunnen.

Gebruik levendige, beschrijvende taal. Zo kan je doelpubliek zich meteen goed inleven. Ze moeten het probleem als het ware kunnen voelen / proeven / ruiken / zien / horen na het lezen van de nadelen.

S – Solution: bied een oplossing aan

Leid je artikel in door een probleem aan te kaarten (Problem) en te benadrukken (Agitation), maar beloof ook meteen een oplossing voor dat probleem (Solution) in je inleiding.

Werk die oplossing vervolgens uit in je blogartikel. Die uitwerking vormt de body van je artikel.

Let op: je body mag niet zomaar een lap tekst zijn, dan raak je je doelpubliek gegarandeerd kwijt, ergens onderweg. Pas daarom steeds deze tips voor goede webteksten toe. Zorg voor hapklare goed gestructureerde info!

I – Invitation: spoor je doelpubliek aan tot actie

Als je je oplossing uitgewerkt hebt dan kun je eventueel nog afsluiten met een korte en bondige conclusie / samenvatting. Handig, maar niet altijd noodzakelijk als je artikel duidelijk is.

Wat je WEL moet doen – voor ieder artikel dat je schrijft – is je doelpubliek aansporen tot actie aan het einde van je blog post. Beloof het ons!

Moedig je doelpubliek aan om:

 • je artikel te delen
 • contact op te nemen met je bedrijf voor hulp of extra info
 • je product aan te kopen of te gebruiken
 • zich in te schrijven voor je nieuwsbrief

Je blogt natuurlijk in functie van je doelpubliek, maar die blog moet wel steeds je bedrijfsdoelen ondersteunen en zorgen voor naamsbekendheid, nieuwe klantrelaties, aankopen, etc.

Met andere woorden: als je de I van HIPASI vergeet of niet toepast dan kun je net zo goed niet bloggen voor je bedrijf. Dan heb je uren liggen tokkelen op je klavier ZONDER REDEN! Ouch.

VOORBEELD

Het voorbeeld dat we hieronder tonen, is een eerdere blog post van Lincelot over Facebook remarketing. Bekijk eerst de aangepaste versie hieronder, daarna kun je hier de oorspronkelijke blog post bekijken voor meer inspiratie.

H – Headline

Facebook remarketing: een extra kans om klanten te overtuigen

I – Image

Facebook remarketing - een extra kans om klanten te overtuigen FB

P – Problem

Als shoppende klanten twijfelen of afgeleid worden dan verlaten ze je website of webshop vaak met lege handen.

A – Agitation

De kans is groot dat je ze daarna niet meer terugziet. Zo gaat dat nu eenmaal. Daardoor mis je veel klanten en (herhaalde) inkomsten. Zonde.

S – Solution

Tenminste, zo ging het vroeger…

Tegenwoordig kun je mensen die je website of webshop met lege handen verlaten makkelijk opnieuw bereiken via Facebook remarketing. Benieuwd? In dit artikel ontdek je:

 • wat Facebook remarketing is
 • hoe Facebook remarketing werkt
 • waarom Facebook remarketing nuttig is voor je bedrijf
 • hoe je je eerste Facebook remarketing campagne opzet

Ready? Set. Go!

Vervolg van het artikel…

I – Invitation

Wil je graag aan de slag met Facebook remarketing om je klanten alsnog te overtuigen van je producten of diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Zo, dat was HIPASI: een oplossing voor jouw “schrijfprobleem”! Dan is het nu tijd voor de Invitation van dit artikel (see what we did there 😉 )

Meer sjablonen om goede teksten te schrijven?

Ben je fan van het 4p-sjabloon? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Als je wat afwisseling in je teksten wil brengen kan je ook het 4P-, PAS– of PASTOR-sjabloon gebruiken. 

Aan de slag met Facebook remarketing?

Wil je graag aan de slag met Facebook remarketing om je klanten alsnog te overtuigen van je producten of diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)