Instagram hashtags: dé manier om je bereik te vergroten op Instagram

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Instagram hashtags zijn dé brandstof voor jouw Instagram bedrijfsprofiel. Als je hashtags slim inzet voor je bedrijf dan levert je dat immers heel wat extra bereik, engagement en andere voordelen op.

Maar wat is nu precies zo’n Instagram hashtag en hoe gebruik je hem? Wat zijn precies de voordelen van hashtags voor jouw bedrijf en hoe kies je succesvolle hashtags voor Instagram?

Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten. Lincelot to the rescue!

Wat zijn Instagram hashtags?

Instagram hashtags zijn beschrijvende, relevante labels die je toevoegt aan je Instagram posts, stories of biografie. Hashtags worden blauw en zijn clickable: als je erop klikt dan krijg je andere foto’s en video’s met hetzelfde label te zien.

Instagram hashtags wat is het | LINCELOT

Dat werkt natuurlijk ook in de andere richting: mensen die bij een post van iemand anders doorklikken naar een hashtag die jij gebruikt, krijgen mogelijk jouw post of story te zien.

Bovendien – en niet minder belangrijk – kan je ook naar hashtags zoeken op Instagram. Mensen krijgen dus jouw content te zien als ze in de zoekbalk een hashtag ingeven die jij in je posts en stories hebt gebruikt.

Hoe gebruik je hashtags op Instagram?

Instagram hashtags beginnen steeds met een hekje (#), gevolgd door een reeks woorden, letters of cijfers (zonder spaties). Je kan geen leestekens of andere speciale tekens gebruiken maar wel emojis.

Je kan tot 30 hashtags toevoegen in de beschrijving bij je Instagram foto’s of video’s. Daarnaast kan je ze gebruiken in je Instagram stories met een sticker of als tekst.

Een derde optie om hashtags op Instagram te gebruiken is in je biografie, maar daar is de ruimte veel beperkter.

Wat zijn de voordelen van Instagram hashtags?

1. Instagram hashtags zijn clickable

Hashtags zijn clickable. Als mensen doorklikken op een hashtag op Instagram die jij ook gebruikte bij je posts, dan zien die mensen mogelijk ook jouw content.

Kies je beschrijvende en relevante hashtags op Instagram? Dan worden jouw posts en stories niet alleen gezien door meer mensen, maar ook en vooral door mensen die wellicht geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf – ze hebben je immers gevonden via gelijkaardige content.

Het effect is niet min: posts met minstens 1 hashtag krijgen op Instagram 12,6% meer engagement. Lees: meer clicks, likes, shares en volgers.

2. Instagram hashtags zijn vindbaar via de zoekfunctie

Mensen kunnen ook hashtags ingeven in de zoekfunctie van Instagram. Zoeken ze naar de hashtags die jij gebruikt, dan krijgen ze jouw foto’s en video’s te zien. Ook op deze manier bezorgen ze je dus opnieuw meer views en volgers.

Zoeken ze bijvoorbeeld naar ‘#hautecuisine’ en is dat een hashtag die jij gebruikt, dan kunnen ze jouw content op die manier terugvinden in het overzicht met zoekresultaten.

Instagram hashtags #hautecuisine | LINCELOT

3. Mensen kunnen Instagram hashtags volgen

Mensen kunnen naast andere accounts ook rechtstreeks Instagram hashtags volgen. Zo kunnen ze hashtags zoeken die aansluiten bij hun interesses en op de hoogte blijven.

Mensen die een hashtag volgen die jij gebruikt, krijgen ook via deze weg jouw content te zien (vaak zonder dat ze je bedrijf zelf volgen). Je kan het vast al raden: ook zo zorgen de hashtags die je op Instagram gebruikt weer voor meer engagement.

4. Statistieken over jouw hashtags

Naast enkele andere interessante statistieken kan je exact zien hoeveel mensen jouw post hebben bekeken door te klikken op een van je hashtags. Je kan niet zien via welke hashtag iemand jou gevonden heeft. Maar als je een beetje experimenteert krijg je al gauw een goede idee van welke Instagram hashtags voor jou goed en minder goed werken.

Instagram hashtags statistieken | LINCELOT

Om deze statistieken te kunnen zien volg je deze stappen:

  1. Ga naar een van je Instagram posts
  2. Klik onder je post op ‘Statistieken weergeven’
  3. Swipe naar boven voor meer details

Belangrijk: je hebt een bedrijfsprofiel nodig om de statistieken van je posts te zien.

5. Hashtags toevoegen aan jouw biografie

Bij posts en stories kan je tot 30 Instagram hashtags plaatsen, maar in je biografie is de ruimte beperkter. Je gebruikt ze hier dan ook niet zozeer om meer clicks of volgers te krijgen, maar vooral om bepaalde woorden in de verf te zetten, bijvoorbeeld je merknaam, producten of diensten.

Hoe vind je goede Instagram hashtags?

1. Goede hashtags zijn beschrijvend, relevant en specifiek

We halen het hierboven al even aan: hashtags op Instagram moeten beschrijvend en relevant zijn. In het voorbeeld hieronder benadrukt Torfs bijvoorbeeld de merknaam (#woden), het product (#sneakers) en dat het gaat om schoenen van gerecycleerd materiaal (#sustainable).

Instagram hashtags schoenentorfs | LINCELOT

Een goede hashtag is ook specifiek gelinkt aan jouw publiek of sector. Als je te algemene hashtags (bijvoorbeeld #food) gebruikt dan wordt de kans groter dat mensen die jou via die hashtag vinden niet per se geïnteresseerd zijn in jouw product.

2. Onderzoek jouw doelpubliek, concurrenten en influencers

Je kan vertrouwen op je eigen creativiteit en zelf je hashtags bedenken. Maar om een echt goede Instagram hashtag te vinden, zal je ook op onderzoek uit moeten gaan.

Neem dus een kijkje bij je doelpubliek: zo ontdek je welke hashtags zij op Instagram gebruiken en jij dus kan inzetten om hen te bereiken. Spiek zeker ook even bij je concurrenten en leer zo welke hashtags zij inzetten.

Last but not least zijn ook influencers een belangrijke groep om in de gaten te houden. Zoek uit welke personen in jouw sector het uitzonderlijk goed doen op sociale media en ga vervolgens na welke Instagram hashtags zij gebruiken. Zo kan hun succes op sociale media dat van jou worden!

3. Laat Instagram het werk voor je doen

Als je een woord of hashtag begint te typen in de zoekfunctie van Instagram dan toont Instagram je automatisch al een aantal interessante andere suggesties of alternatieven die je kunt gebruiken.

Schrijf je een begeleidend tekstje met hashtags bij je post? Dan toont Instagram bij iedere suggestie ook hoe vaak deze hashtag reeds gebruikt werd op Instagram. Zo kun je goed zien welke hashtags al populair zijn en hierop inspelen!

4. Suggestietools voor hashtags

Er zijn ook verschillende suggestietools. Het principe? Jij geeft een hashtag in en zij tonen jou verwante hashtags voor op Instagram. Voorbeelden zijn All Hashtag en Hashtagify, maar er zijn er nog verschillende andere.

Conclusie

Instagram hashtags zijn clickable labels die jouw content linken aan andere content met diezelfde labels. Klik je op zo’n hashtag, dan krijg je andere posts of stories te zien met gelijkaardige content.

Bovendien kan je doelgroep ook naar hashtags zoeken in de Instagram zoekbalk en kunnen mensen de hashtags rechtstreeks volgen in plaats van andere accounts. Zo zorgen ze voor meer engagement: clicks, likes, shares en volgers.

Goede hashtags op Instagram zijn beschrijvend en relevant. Om goede hashtags te vinden, ga je best op onderzoek uit: welke Instagram hashtags gebruiken je doelpubliek, concurrenten en influencers? Tot slot zijn er ook enkele suggestietools die jou een handje helpen.

Wil jij meer klanten bereiken via Instagram?

Wil jij je succes op Instagram vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Kijk hier hoe wij je bedrijf kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door: