IGTV: zo gebruik je Instagram TV voor je bedrijf!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Hoe we video kijken én wat we kijken is de laatste jaren drastisch veranderd. We kijken steeds minder tv, en steeds meer online video’s van creators en kanalen op platforms zoals YouTube.

Die shift levert wat problemen op. Zo zijn video’s standaard horizontaal, terwijl we vaak filmpjes kijken op een verticale smartphone. Bovendien komt er meestal een zoekopdracht aan te pas, terwijl je je tv gewoon aanzet en begint te kijken.

Daarom kwam Instagram onlangs op de proppen met een eenvoudig, mobielvriendelijk en gebruiksvriendelijk platform dat kwalitatieve video’s boven plaatst: Instagram TV of IGTV.

IGTV biedt veel mogelijkheden voor bedrijven op Instagram die inzetten op video. Hieronder ontdek je:

 • wat Instagram TV of IGTV is,
 • waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf,
 • hoe je je eigen IGTV kanaal maakt en video’s uploadt,
 • en hoe je Instagram TV kunt inzetten om je online succes te vergroten.

Happy reading!

Wat is IGTV of Instagram TV?

Instagram TV is een app waarmee gebruikers lange, verticale video’s kunnen uploaden en bekijken op mobiel. IGTV is onderdeel van de Instagram app, maar is ook verkrijgbaar als aparte app.

Het platform begint video’s af te spelen van zodra je de app opent, net zoals… je tv! Je hoeft dus niet steeds eerst een zoekopdracht in te typen.

Bovendien heeft Instagram TV ook kanalen, in dit geval die van de video creators zelf. Iedereen kan een eigen kanaal starten en video’s uploaden. Dus ook jouw bedrijf!

Als gebruiker kan je makkelijk:

 • video’s en kanalen uploaden (via de app en via het web) en zoeken,
 • populaire video’s (optie “Populair”) of suggesties (optie “Voor jou”) verkennen,
 • je favoriete video creators volgen (optie “Volgend”),
 • video’s liken of erop reageren,
 • video’s met vrienden delen via Instagram Direct.

Video’s spelen full-screen en verticaal af in hoge kwaliteit en zijn niet gebonden aan de maximumduur van 1 minuut voor andere video’s op Instagram.

De limiet voor de meeste gebruikers is (voorlopig!) 10 minuten. Grote en geverifieerde accounts kunnen video’s tot 60 minuten uploaden.

Het platform is niet bedoeld voor live streaming. Wil je toch ook aan de slag met live video? Gebruik dan Instagram Stories.

Waarom is IGTV belangrijk voor bedrijven?

Eerst en vooral: waarom is IGTV belangrijk voor bedrijven? Instagram kondigde met Instagram TV meteen ook aan dat ze nu 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers tellen. Dat is een gigantische community met potentiële klanten voor je bedrijf.

Bovendien zijn die gebruikers ook allemaal benieuwd naar deze nieuwe feature. Als je inspeelt op het “novelty effect” van IGTV dan kun je zo je bereik en impact snel vergroten.

Langere video’s zijn daarnaast ook ideaal om het verhaal van je bedrijf diepgaander en rijker te vertellen en zo verschillende aspecten van je bedrijf, producten en diensten te tonen.

Instagram TV - IGTV - voorbeelden - Lincelot

Op dit moment zijn er nog geen advertenties te vinden op het videoplatform, maar Instagram is eigendom van Facebook, wat betekent dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer je via dit kanaal zal kunnen adverteren om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Tot slot kun je handige stats raadplegen over je video’s, bijvoorbeeld of en wanneer je kijkers afhaken, aantal likes, reacties, views (weergaven langer dan 3 seconden), enz. Zo kun je je video marketing meten, analyseren en optimaliseren!

Hoe maak je je eigen IGTV kanaal en upload je video’s?

Wil je je eigen kanaal maken? Volg deze stappen:

 1. Open de Instagram app (of IGTV app)
 2. Klik op het oranje tv-icoontje rechts bovenaan
 3. Klik op het tandwielicoontje rechts
 4. Klik op “Kanaal maken”
 5. Klik op “Volgende” > “Volgende” > “Kanaal maken”

Je eigen kanaal maken op Instagram TV - IGTV - Lincelot

Et voilà! Je kanaal is gemaakt. Het tandwielicoontje is nu vervangen door je Instagram profielfoto. Als je daarop klikt, krijg je je kanaal te zien en kun je video’s uploaden via deze stappen:

Via mobiel

 1. Ga naar je kanaal
 2. Klik op het plus-icoontje of op “Video uploaden” om een nieuwe video toe te voegen
 3. Selecteer een video uit de galerij van je smartphone
 4. Klik op “Volgende”
 5. Klik op “Omslag bewerken” om een mooie omslagfoto toe te voegen voor je video
 6. Geef je video een titel bij “Titel”
 7. Geef je video een beschrijving bij “Beschrijving”
 8. Optioneel: Vink “Zichtbaar maken op Facebook-pagina” aan om je video zichtbaar te maken op Facebook
 9. Klik op “Plaatsen”

Instagram TV - IGTV video uploaden - Lincelot

Via desktop

 1. Ga naar instagram.com
 2. Log in
 3. Klik op het profielicoontje rechts bovenaan
 4. Klik op “IGTV”
 5. Klik op “Uploaden”

Done!

Tip: Je Titel en Beschrijving zijn bijzonder belangrijk om je vindbaarheid en bereik op IGTV te vergroten. Gebruik dan ook relevante zoekwoorden en een relevant begeleidend tekstje. Zo wordt je beter gevonden in de zoekfunctie van IGTV voor de juiste topics!

Tip 2: Hou rekening met deze specs om je video’s zo goed mogelijk te uploaden:

 • niet korter dan 15 seconden
 • niet langer dan 10 minuten voor reguliere gebruikers
 • je video file moet een .MP4 zijn
 • verhouding 9:16
 • omslagfoto moet een .JPG zijn

6 manieren om IGTV in te zetten voor je bedrijf

Heb je wat koudwatervrees en zoek je een beetje inspiratie voor jouw kanaal? Dit zijn alvast 5 soorten video’s die je kunt posten:

1. Videobegroetingen en introducties

Instagram TV is brand-new. Grijp deze kans dan ook aan om je bedrijf en je team voor te stellen. Vertel wie je bent, waar je voor staat en hoe je mensen kunt helpen!

2. Interviews en Vraag- en antwoordsessies

Wil je potentiële klanten aantrekken voor je bedrijf? Dan moet je relevante en nuttige informatie delen met je doelpubliek, ook via IGTV!

Interviews zijn een ideale manier om experts en werknemers aan het woord te laten en zo te tonen dat jij een autoriteit bent binnen je industrie.

Vraag- en antwoordsessies zijn een ideale gelegenheid om een band op te bouwen met je volgers en klanten en kijkers een blik achter de schermen te gunnen.

IGTV Q&A - Lincelot

3. How-to’s en tutorials

Mensen leren graag bij. Deel daarom leuke videotutorials waarin je mensen stap voor stap uitlegt hoe ze een specifiek probleem kunnen oplossen, een doel kunnen bereiken en hoe ze je producten en diensten kunnen gebruiken.

IGTV Tutorial - Lincelot

4. Behind-the-scenes

Mensen doen graag business met mensen. Toon potentiële klanten dan ook een blik achter de schermen van je bedrijf. Op die manier geef je je bedrijf een gezicht en een stem.

Denk bijvoorbeeld aan beelden van teambuildings of werknemers die bezig zijn aan een groot project, campagne of event.

5. Een show, aflevering of webinar

Lange video’s zijn ideaal om mensen te informeren, entertainen, inspireren of iets bij te leren. Als je de tijd en middelen hebt, overweeg dan zeker om korte shows, afleveringen of webinars te maken.

Voorbeeld show IGTV National Geographic - Lincelot

6. Influencer video

Instagram en IGTV is een ideaal medium voor influencers die precies weten hoe ze hun doelpubliek moeten boeien. Als bedrijf kan je hier handig op inspelen via influencer marketing.

Samenwerken met invloedrijke vloggers of video creators kan mooie content opleveren voor je eigen kanaal en je producten of diensten introduceren bij een heel nieuw doelpubliek via het kanaal van de influencer.

Wil jij meer klanten bereiken via Instagram?

Wil jij je succes op Instagram vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)