Lokale SEO: zo trek je meer klanten in je buurt aan via Google

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Mensen zoeken vaak naar bedrijven in de buurt of in een specifieke regio, of het nu gaat om een kapper, een restaurant of een webdesign & marketing bureau. 😉

Je hebt ongetwijfeld zelf al eens gelijkaardige zoektermen gebruikt om een product, dienst of bedrijf op te zoeken:

  • “openingsuren apotheek Tongeren”
  • “Thaïs restaurant Amsterdam”
  • “loodgieter regio Gent”
  • “pizzeria Lier”

Wil je meer klanten aantrekken voor je zaak of bedrijf? Dan moet je ervoor zorgen dat mensen jou vinden in Google als ze lokaal zoeken. Dat kan via lokale SEO – ook wel local SEO – of zoekmachineoptimalisatie.

Hieronder ontdek je 10 handige tips om je vindbaarheid in de lokale zoekresultaten te verbeteren. Zo krijg je in no time meer lokale klanten!

Wat is lokale SEO?

SEO – ook wel Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie – is een online marketingstrategie waarmee je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines verbetert.

Via SEO vertel je Google hoe je website gestructureerd is en waar de verschillende pagina’s op je website over gaan. Dit doe je onder meer door op je website je teksten, afbeeldingen en andere media te optimaliseren en door SEO-titels en meta-omschrijvingen en XML sitemaps te gebruiken.

Lokale SEO lijkt heel erg op “traditionele” SEO, met als voornaamste verschil dat je focust op de vindbaarheid van je website in de lokale zoekresultaten. Google kijkt immers naar andere zaken om de ranking van websites in de lokale en traditionele zoekresultaten te bepalen.

Je gaat je bedrijf via de lokale zoekresultaten promoten bij klanten die lokaal zoeken, exact op het moment dat ze op zoek zijn naar je producten en diensten.

Pizzeria Lier - Lokale SEO - Lincelot

Voor Google zijn er 3 factoren van belang om hoog te scoren in de lokale zoekresultaten:

  • relevantie: is jouw website of bedrijf het meest relevante zoekresultaat voor de zoekopdracht van de gebruiker? M.a.w. bied jij aan wat de gebruiker zoekt?
  • afstand: hoe ver is je zaak of bedrijf verwijderd van de gebruiker? Als je relevant bent voor de gebruiker én in de buurt gevestigd bent, dan scoor je doorgaans hoger in de zoekresultaten.
  • autoriteit: hoe bekend is je bedrijf? Gevestigde bedrijven scoren doorgaans beter in de lokale zoekresultaten.

Wil je beter scoren in de lokale zoekresultaten? Pas dan zeker deze 10 tips toe:

Lokale SEO: 10 tips om beter gevonden te worden door klanten die lokaal zoeken

1. Voeg je bedrijfsgegevens overal toe

Het is misschien een no-brainer, maar wel een belangrijke no-brainer: voeg je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer toe op je website, maar ook daarbuiten:

  • op de contactpagina van je website
  • in de sidebar of footer van je website
  • in je e-mailhandtekeningen
  • op je sociale media profielen en – platforms
  • in de SEO-titels en meta-omschrijvingen van je webpagina’s:

SEO-titel en META-omschrijving Lincelot voor lokale SEO

Wees duidelijk en volledig!

Tip: vermeld je contactgegevens overal zo consistent mogelijk. Op die manier leggen zoekmachines véél makkelijker de link met je bedrijf.

2. Gebruik gestructureerde data en rich snippets

Om je lokale bedrijf beter te presenteren in de zoekresultaten, kun je ook “structured data” of “Schema.org data” toevoegen aan je website. Zo help je zoekmachines beter begrijpen:

  • waar je voor staat,
  • hoe en waar mensen je kunnen bereiken,
  • en hoe ze die informatie moeten presenteren.

De data die je toevoegt worden mogelijk getoond via “rich snippets” in de zoekresultaten. Je verrijkt de zoekresultaten in feite met extra info, bijvoorbeeld een kaart, reviews, afstand, openingsuren, enz.

Voeg bij voorkeur structured data toe met:

  • je bedrijfsnaam, contact- en adresgegevens
  • een kaart naar je winkel of locatie
  • reviews
  • afbeeldingen

Klik hier voor een tutorial met handige tips om relevante structured data toe te voegen.

Je kunt ook de ‘Local SEO for WordPress’-plugin van Yoast gebruiken om snel en eenvoudig je adres- en contactgegevens toe te voegen via gestructureerde data. Deze plugin is echter niet gratis.

3. Meld je aan bij Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google waarmee je de vermelding van je bedrijf, product, merk of organisatie in de diensten van Google op één centrale plaats kunt beheren.

In Google Mijn Bedrijf kun je je bedrijfsinformatie invoeren en bewerken, updates delen en inzicht krijgen in de online prestaties van je bedrijf, product, merk of organisatie.

De informatie die je in Google Mijn Bedrijf ingeeft verschijnt vervolgens automatisch op de belangrijkste diensten van Google:

  • Google Zoeken, de gekende zoekfunctie van Google
  • Google Maps, de kaartendienst van Google
  • Google+, het sociaal netwerk van Google

Lincelot - Google Mijn Bedrijf

Als je je bedrijfsgegevens dus goed vermeldt dan kunnen je klanten je altijd en overal vinden.

Meld je dus zeker aan bij Google Mijn Bedrijf en/of Google Maps. Maar vergeet ook Apple Maps (ook wel ‘Apple Kaarten’) niet, de kaartenservice van Apple!

Tip: voor lokale SEO is het belangrijk dat je je bedrijf aanmeldt bij Google Mijn Bedrijf, maar nog veel belangrijker dat je je pagina ook effectief verifieert bij Google Mijn Bedrijf! Doen dus!

4. Wees actief op sociale media

Steeds meer mensen zoeken ook zaken en bedrijven op via Facebook en andere sociale media. Zorg er dan ook voor dat ze je pagina makkelijk vinden.

Ga na welke sociale media je klanten gebruiken en meld je ook aan voor die sociale media met een eigen bedrijfspagina. Vul je pagina zo goed mogelijk aan met je bedrijfsgegevens.

facebook-bedrijfspagina-van-lincelot

Maar dat is niet voldoende: zorg ervoor dat je bedrijfspagina’s op sociale media leven en mensen engageren. Deel nuttige en relevante informatie en ga in dialoog met je doelpubliek.

5. Maak een goede eerste indruk

Google wil mensen zo snel en vlot mogelijk doorverwijzen naar relevante, nuttige en kwalitatieve webpagina’s. Zorg er daarom voor dat je website:

  • een helder beeld schetst van je bedrijf, producten en diensten
  • relevante en nuttige informatie bevat
  • gebruiksvriendelijk is
  • snel, mobielvriendelijk en responsief is

Kortom: maak een goede eerste indruk! Google kijkt naar het engagement van bezoekers. Als je bezoekers lang op je website blijven, doorklikken en interesse tonen, zal dit dus een positieve invloed hebben op je positie in Google!

6. Optimaliseer je website voor lokale zoektermen

Kruip in het hoofd van je doelpubliek. Welke zoektermen gebruiken ze om je producten of bedrijf op te zoeken? Vaak zal dit bijvoorbeeld een product of type zaak zijn aangevuld met een locatie.

Gok niet, maar:

  • gebruik een keyword tool om na te gaan welke zoekwoorden je doelpubliek gebruikt om lokale producten en diensten te vinden.
  • vraag het aan je bestaande klanten. Dat kan immers bijzonder nuttige inzichten opleveren.

Gebruik die informatie vervolgens om je website, projectpagina’s, portfolio en/of blog te optimaliseren voor zoekmachines.

Hou het wel natuurlijk. Zorg ervoor dat je optimalisatie een meerwaarde biedt voor zowel zoekmachines als klanten.

7. Richt een FAQ, portfolio en/of projectpagina’s in

FAQ’s, portfolio’s en projectpagina’s lenen zich bijzonder goed voor lokale SEO. Je kunt iedere pagina immers makkelijk en op een natuurlijke manier optimaliseren voor specifieke lokale zoektermen:

  • “nieuwbouwproject in Boechout”
  • “catering voor trouwfeest in Genk”

Gebruik relevante zoekwoorden:

Op die manier word je beter gevonden voor die zoekwoorden in de zoekresultaten.

8. Blog

Een andere bijzonder efficiënte manier om de juiste klanten op het juiste moment aan te trekken via Google is bloggen. Hands down. Iedere blog post biedt immers een extra kans om klanten aan te trekken via zoekmachines.

Deel vandaag op je blog de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.

Wil je met je blog ook hoog scoren in de lokale zoekresultaten? Schrijf dan over zaken die gerelateerd zijn aan je locatie of bedrijf:

  • lokale cases
  • lokale evenementen
  • verhalen, testimonials en reviews van klanten
  • interviews met klanten
  • lokale projecten

Alle beetjes helpen!

9. Zorg voor externe verwijzingen

Via off-page SEO of linkbuilding laat je zoveel mogelijk betrouwbare en invloedrijke mensen en bedrijven naar je website linken.

Zo krijg je meer geloofwaardigheid in de ogen van Google. En hoe geloofwaardiger je bent, hoe beter je website zal scoren in de zoekresultaten van Google.

Meld je daarom aan bij relevante (!) lokale directories, verenigingen en federaties. Lincelot is bijvoorbeeld lid van FeWeb – de Federatie van Webbedrijven – en wordt ook netjes met alle relevante bedrijfsgegevens vermeld op hun website. Dat geeft ons meer geloofwaardigheid naar klanten toe, maar ook naar zoekmachines toe!

FeWeb - Lokale SEO - Lincelot

Opgelet: Meld je enkel aan bij relevante en betrouwbare directories. Linkruil en linkuitwisselingsprogramma’s worden afgestraft door Google!

10. Stimuleer en monitor vermeldingen, social mentions, reviews en aanbevelingen

Google kijkt ook naar vermeldingen, social mentions, reviews en aanbevelingen over je bedrijf op sociale media, directories en andere platforms. Denk bijvoorbeeld aan TripAdvisor, Yelp, Google Mijn Bedrijf etc.

Zie het als mond-op-mondreclame. Hoe meer positieve aanbevelingen en reviews, hoe beter je zult scoren in de zoekresultaten en bij klanten!

Stimuleer daarom positieve reviews, aanbevelingen en vermeldingen. Treed ook zeker in dialoog met je klanten en reageer op reviews. Google geeft zelf volgende tips:

  • hou het vriendelijk en zakelijk
  • geef bondige en nuttige antwoorden
  • bedank reviewers
  • wees een vriend, geen verkoper

Reviews helpen zoekmachines om te begrijpen welke bedrijven kwaliteit leveren en welke niet.

Bonustip: adverteer gericht op locatie

Naast SEO zijn zoekmachine-advertenties en Facebook ads een bijzonder effectieve manier om de zichtbaarheid van je bedrijf snel en gericht te verbeteren en lokale klanten aan te trekken.

Je kunt advertenties immers richten tot klanten in bepaalde locaties en regio’s of klanten die aanwezig zijn binnen een bepaalde straal van je bedrijf.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)