7 hacks om met online video te scoren

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Online video is een steeds populairder medium onder internetgebruikers. Zo geeft 52% van de consumenten aan dat online filmpjes het vertrouwen tijdens hun aankoopbeslissingen versterkt.

Online video en videomarketing in het algemeen zijn dus niet langer een optie maar een noodzaak. Videomarketing is dé manier om je bedrijf extra in de verf te zetten en je doelpubliek te bereiken.

Maar hoe kan jij efficiënt gebruik maken van video? Professionele bedrijfsfilmpjes zijn toch duur, en zelf filmpjes in elkaar steken is toch moeilijk. Of niet?

Hieronder vind je 7 hacks die je vooroordelen over videomarketing zullen wegnemen en enkele tips om (zelf) knappe online video’s te maken zonder te veel kennis en gereedschap.

1. Overwin de “fear of gear”

Denk je dat je nog steeds waanzinnig duur gereedschap nodig hebt om professionele video’s te maken? Guess again!

In je broekzak zit hoogstwaarschijnlijk een smartphone die full HD video’s kan filmen. De meeste nieuwe smartphones kunnen zelfs 4K video’s opnemen. Dat is een resolutie die de meeste tv’s zelfs nog niet aankunnen.

Overwin dus de fear of gear en ga aan de slag! Een video voor op je website of sociale media hoeft trouwens ook geen “Hollywood material” te zijn. Breng je boodschap op een originele en duidelijke manier over aan het juiste publiek. Dat is nog altijd het belangrijkste!

2. Use the right tools for the job

Video’s maken gaat enkel met dure software? Ook niet waar!

Software om films te monteren hoeft niet veel te kosten. Uiteraard zijn Adobe Premiere en Final Cut Pro X fantastische programma’s maar met Windows Moviemaker, Story Remix en iMovie voor Mac (daar bestaat trouwens ook een app van waarmee je op je smartphone kunt monteren) kom je al een heel eind.

Verder heb je ook diverse online tools en software waarmee je originele online video’s kunt maken.

Zo kan je met Soapbox, een gratis extensie in Google Chrome, strakke korte video’s maken om je blogposts extra in de verf te zetten. Hier zie je hoe het werkt.

Met Spark, een gratis applicatie van Adobe, kan je dan weer snel en eenvoudig visueel knappe video’s in elkaar steken. Deze app is zowel online als mobiel beschikbaar. Hier zie je hoe het werkt.

3. Keep it Stupid Simple

Denk je dat je voor elke online video een complexe verhaallijn en een waanzinnig montageteam moet hebben? Nope! Quite on the contrary.

Keep it Stupid Simple: een boodschap komt altijd sterker over als je maar 1 ding tegelijk vertelt. Zorg ervoor dat kijkers na het bekijken van je filmpje je boodschap perfect kunnen navertellen. Dan heb je het goed gedaan.

Let ook op met ingewikkelde visual effects en fancy overgangen in montageprogramma’s. De meest gebruikte overgang in professionele videoproducties is nog steeds de simpele ‘cut’ (beelden achter elkaar zonder een overgang). Waarom? Omdat het rustig is en omdat het de aandacht bij de boodschap houdt. Daar houden kijkers van.

Vergelijk het met een powerpointpresentatie. Niemand wil een presentatie zien waar alle elementen van alle kanten op het scherm komen gevlogen. Dat is net zo bij video. Less is more. Zorg ervoor dat je beelden goed zijn en je boodschap helder overkomt. Dan heb je geen moeilijke montagetechnieken nodig.

4. Speel in op de laatste trends

Als je inspeelt op de laatste video trends, dan valt je video vanzelf op. Ga nu bijvoorbeeld met Facebook Live en 360-graden foto’s en video’s aan de slag en je filmpjes vallen zeker op.

Facebook live is de online video trend van het moment! De aantrekkingskracht van live video zit hem in de authenticiteit en toegankelijkheid. En juist dat laatste puntje is zo belangrijk voor bedrijven: met een beperkt video-budget (lees: een smartphone en een Facebookaccount) kan je innovatieve, interactieve content maken. Als kijker kan je namelijk het hele gebeuren beïnvloeden via social media. Te gek!

Helemaal 2018 zijn de zogeheten 360-graden foto’s en 360-graden video’s, waarmee je een een omgeving hyperrealistisch kunt weergeven. Zo kan je als kijker 360-graden rond je kijken, waardoor je precies zelf ter plaatse bent. Bovendien heb heb voor 360-video’s – in tegenstelling tot zijn grote broertje virtual reality – geen speciale headset nodig om mee te volgen.

Het enige dat je nodig hebt is een 360-graden camera (wij gebruiken onder meer de GoPro Fusion). Software is meestal bijgeleverd. Uploaden naar Facebook, Instagram en je website is zeer eenvoudig.

5. Remember: content is context

One video to rule them all? Guess again.

Het ene platform is het andere niet. Probeer in de huid te kruipen van jouw bezoeker: wat voor content verwacht jij zelf te lezen als je op Linkedin zit? Wat trekt jouw aandacht op Facebook?

Voor video is het niet anders: publiceer dus niet zomaar één video op al je social-media kanalen, maar hou rekening met de interesses van je doelpubliek. Facebook is perfect voor hapklare videosnacks (niet langer dan 15 seconden met een boodschap die in de eerste 3 seconden duidelijk is – en met ondertitels want video’s worden zonder geluid gestart), op Youtube mag het dan weer iets uitgebreider want bezoekers zijn daar echt op zoek naar inspiratie, informatie en instructies.

Om de wijze van woorden van Phil Nottingham, video strategist bij Wistia, te citeren: “Don’t think in terms of where to host your video, but how to optimize your video for the platform where you will host your video.”

6. Trek je kijkers naar je website

Last but not least: lok je publiek altijd terug naar jouw website. Gebruik videos op al je sociale media kanalen maar zorg ervoor dat iedereen uiteindelijk weer naar jouw website komt.

Hoe doe je dat?

Zorg ervoor dat elke video een duidelijke call to action heeft. Verwijs in je video’s en de begeleidende teksten altijd naar je eigen website en vertel je kijkers waarom ze naar je website moeten komen.

Hoe meer mensen er naar je website komen, hoe langer ze blijven (om langere video’s te bekijken bijvoorbeeld) en hoe meer ze doorklikken, hoe beter je website zal scoren in Google – en dat is uiteindelijk het best mogelijke resultaat dat je met online video marketing kunt bereiken.

7. Stel je vraag

Vind je dit toch allemaal wat technisch, heb je koudwatervrees of wil je gewoon meer informatie? Aarzel niet en neem even contact met ons op.

We beantwoorden graag je vragen, we geven je graag een basisopleiding film- en montagetechnieken en we maken uiteraard ook graag professionele video’s voor je bedrijf.

Neem gerust een kijkje op onze videomarketing pagina!

Veel succes en wie weet tot snel!

Aan de slag met video voor je bedrijf?

Wil je aan de slag met video voor je bedrijf? Lincelot helpt je graag met de ontwikkeling van je video marketing strategie en de concrete invulling en opnames van je video’s. Bekijk hier hoe we je kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)