Het zal je misschien verbazen, maar de ‘over ons’ pagina van je website is wellicht een van de meest bezochte en hierdoor ook belangrijkste pagina’s op je website.
Bij Lincelot staat de ‘over ons’ pagina op de 4de plaats na onze home page, een populaire blog post over virale marketing en onze webdesign-pagina. Bij solobloggers en ondernemers (zoals Pat Flynn en Neil Patel) staat de ‘over ons’ pagina zelfs vaak op de eerste of de tweede plaats.
De ‘over ons’ pagina op je website is dus zeer belangrijk!
In dit artikel lees je:
- waarom jouw ‘over ons’ pagina belangrijk is;
- hoe je een goede ‘over ons’ pagina maakt;
- hoe je een slechte ‘over ons’ pagina maakt;
- voorbeelden van goede ‘over ons’ pagina’s;
- wat het verschil is tussen een ‘over ons’ pagina en een contactpagina.
Let’s go!
Waarom is jouw ‘over ons’ pagina belangrijk?
Heel eenvoudig: op de ‘over ons’ pagina kun je vertellen wie je bent. Je kunt ook tonen wie je bent. Hier kun je laten zien dat er iemand van vlees en bloed achter je website en bedrijf zit.
Dit is belangrijk. Zeer belangrijk. In Nederland zeggen ze vaak “Je kiest de vent, niet de tent.” Met andere woorden:
“Mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven”
Als je op je ‘over ons’ pagina een oprechte, verrassende en/of humoristische blik achter de schermen van je bedrijf geeft, dan is de kans groot dat je bezoekers meteen veel meer sympathie voor je hebben.
Verder is een ‘over ons’ pagina ideaal om je ‘merk‘ of imago te versterken en jezelf voor te stellen als expert binnen je domein.
Tot slot: één van de eerste zaken die mensen zien als ze je bedrijf op Google zoeken is een link of ‘snippet’ naar je ‘over ons’ pagina. Je ‘over ons’ pagina is dus ook een belangrijke pagina om extra bezoekers aan te trekken.
Hoe maak je een goede ‘over ons’ pagina?
Door jezelf te zijn! Zo eenvoudig is het. Als je je anders voordoet dan je bent dan krijg je daar later alleen maar problemen mee. Hoe groot of klein je dus ook bent: stel jezelf eerlijk en met je eigen natuurlijke flair voor. Een aantal tips:
- plaats een link naar je ‘over ons’ pagina in je navigatiemenu bovenaan. Zo weten mensen meteen wie je bent.
- vertel in de eerste persoon over jezelf
- spreek je bezoekers aan met ‘je’ en ‘jij’ of ‘u’ en ‘uw’
- vertel en/of toon een aantal persoonlijke anekdotes
- gun een blik achter de schermen van je bedrijf
- vertel hoe jij je bezoekers wilt en kunt helpen
- toon een leuke en/of humoristische foto (blijf wel professioneel!)
- voeg testimonials toe als ze een meerwaarde bieden
- sluit af met een ‘call to action‘ die bezoekers aanspoort om je website verder te verkennen of contact met je op te nemen
Verder nog enkele ideeën om je over ons pagina te verbeteren. Geen must, wel leuk:
- Een video-introductie kan een krachtig hulpmiddel zijn om je persoonlijkheid, je team en je bedrijf voor te stellen.
- Heeft je bedrijf een interessante geschiedenis of groei doorgemaakt? Overweeg dan om een interactieve tijdlijn toe te voegen.
- Als er veelvoorkomende vragen zijn over jou, je bedrijf of je aanpak, dan ken je een korte FAQ-sectie toevoegen. Hiermee verminder je eventuele onduidelijkheden en is het makkelijker voor bezoekers om snel antwoorden op hun vragen te vinden.
- Als je prijzen of awards hebt gewonnen, is de ‘Over ons’ pagina een goede plek om deze “uit te stallen”. Dit voegt extra geloofwaardigheid toe aan jou of je bedrijf.
- Als je indrukwekkende statistieken hebt (zoals het aantal klanten dat je hebt geholpen, de hoeveelheid geld die je voor hen hebt bespaard, etc.), dan kun je deze toevoegen voor extra overtuigingskracht.
Hoe maak je een slechte ‘over ons’ pagina?
De typische ‘over ons’ pagina bevat altijd dezelfde structuur: wie zijn we, wat is onze missie, wat is onze visie, wat zijn onze doelen…
Deze onderdelen zijn uiteraard belangrijk maar ze hoeven niet ‘droog’ verteld te worden. Dat werkt niet. Het schept geen band met je bezoekers.
Vertel liever waarom jij (of jouw bedrijf) bestaat en waarom en hoe je je klanten wilt helpen.
Onderaan onze ‘over ons’ pagina vertellen wij waarom wij onze klanten willen helpen. Het feit dat we weten dat tijd kostbaar is (omdat we zelf ondernemers zijn) schept meteen een band.
Stop persoonlijkheid en misschien ook een beetje humor in je verhaal. Als je dit niet overdrijft dan doet humor het altijd goed.
Voorbeeld van een goede ‘over ons’ pagina: Amy Porterfield
Een goede ‘over ons’ pagina hoeft niet moeilijk of uitgebreid te zijn, een goede ‘over ons’ pagina moet persoonlijk zijn. Een vast format is er niet, maar de pagina van Amy Porterfield kan je misschien inspiratie bieden.
Amy Porterfield is een bekende podcast(st)er. Ook zij heeft een doordachte ‘about page‘.
- Amy creëert een band met haar bezoekers door een interessante vraag te stellen die de vinger op de wonde legt: “How can being your own boss redefine your life?“
- Meteen daarna zegt ze wat haar persoonlijke invulling van die vraag is, wie haar doelpubliek is en wat zij voor hen kan betekenen.
- Vervolgens vertelt ze uitgebreid en persoonlijk het verhaal achter haar succes met een interactieve tijdlijn.
- Daarna volgt een uitgebreide call-to-action die bezoekers aanspoort om zich in te schrijven voor haar nieuwsbrief.
Wat is het verschil tussen een ‘over ons’ pagina en een contactpagina?
Dit is geen onbelangrijke vraag, want veel bloggers en bedrijven combineren de ‘over ons’ pagina met hun contactpagina. Dit is niet optimaal want deze pagina’s hebben 2 verschillende doelen.
Een ‘over ons’ pagina vertelt wie je bent en wat je voor je bezoekers wilt en kunt doen. Via deze pagina bouw je een band op met je bezoekers.
Het doel van een contactpagina is om je lezers snel je contactgegevens te tonen en om hen de mogelijkheid te geven om meteen contact op te nemen (via telefoon, e-mail en/of een contactformulier).
Het doel van een contactpagina is dus veelal praktisch: als mensen op de contactpagina zijn dan wil je dat ze snel je contactgegevens vinden OF dat ze (zonder afgeleid te worden door leuke teksten en foto’s) een contactformulier invullen.