Een pakkende speech schrijven: zo doe je dat

Lincelot - Blog - Een pakkende speech schrijven zo doe je dat
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Stel je voor: je wordt gevraagd om te speechen op een belangrijk bedrijfsevenement. Denk jij dan:

  1. Eitje, ik zal de dag ervoor wel even een speech schrijven.
  2. Dat ga ik grondig aanpakken.
  3. Ik emigreer naar Australië!

Wie ‘A’ zegt, moeten we teleurstellen: een goede speech schrijven kost heel wat tijd en moeite. Bovendien bestaan er geen shortcuts voor gegarandeerd succes. Voor wie ‘B’ zegt hebben we beter nieuws: door slim en grondig te werk te gaan, kun je je kans op slagen gevoelig verhogen.

Wil jij je publiek inpakken met een geweldige speech? Ga aan de slag met dit stappenplan!

PS Antwoordde jij ‘C’? Dan wensen we je veel succes

Een goede speech schrijven in 7 stappen

Als marketingbureau helpen we onze klanten niet alleen met blogs en webteksten, maar ook met het schrijven van speeches. Daarbij volgen we altijd deze 7 stappen:

1. Bepaal je kernboodschap

Voor je je speech gaat schrijven, moet je bepalen wat je wil vertellen. Daarbij beperk je je best tot één kernboodschap. Dat helpt je om een krachtigere speech te schrijven. Bovendien zullen je toeschouwers je verhaal straks beter begrijpen én onthouden.

Die kernboodschap moet eenvoudig zijn en passen bij de gelegenheid. Op het pensioenfeest van Rudy-van-de-boekhouding kun je beter een leuke anekdote vertellen uit zijn tijd bij je bedrijf dan een droge presentatie geven over je jaarresultaten.

2. Wat is je doel?

Nu je weet wat je boodschap is, moet je nadenken over wat je met je speech wil bereiken. Wil je mensen entertainen, informeren, inspireren of overtuigen? Als je je doel goed voor ogen houdt bij het schrijven van je speech, kun je makkelijker de focus bewaren en voorkomen dat hij te lang wordt. Bovendien helpt het je om de juiste toon te vinden.

Let op: dit wil niet zeggen dat je in een inspirerende speech niet mag entertainen of in een overtuigende speech niet kunt informeren of… Maar als je één hoofddoel kiest, zul je meestal een betere speech schrijven.

3. Know your audience

Ken je doelpubliek is het mantra van elke marketeer. Je communicatie aanpassen aan je doelpubliek is dan ook cruciaal om hen te bereiken. Dat geldt ook wanneer je een speech gaat schrijven. Wil je de aandacht van je publiek grijpen én vasthouden? Zorg er dan voor dat je goed weet tegen wie je praat.

Wat is de leeftijd van je publiek? Spreek je in een informele of een business setting? Wat weten je toehoorders wel en niet? Hoe kijken ze naar je boodschap? En naar jou? Deze en andere vragen kunnen je helpen om een speech te schrijven die relevant is voor en aangepast aan je publiek, zowel qua taal als inhoud.

Zijn er kinderen bij? Zorg er dan voor dat je speech ook leuk is voor hen. Anders verlies je hun aandacht én die van hun ouders die hen moeten ‘stilhouden’…

4. Doe je research

Als je het gaat hebben over een onderwerp dat je goed kent, maakt dat het een stuk eenvoudiger om een goede speech te schrijven. Toch is het ook dan belangrijk om je goed voor te bereiden.

Verzamel relevante cijfers en achtergrondinformatie, doe extra onderzoek naar je topic en probeer een beeld te krijgen van hoe je doelpubliek ernaar kijkt. Zodra je alle puzzelstukjes hebt, kun je makkelijker de juiste verbanden leggen en een heldere argumentatie opbouwen.

5. Bepaal een goede structuur

Met een ongestructureerde speech verlies je al snel de interesse van je publiek. Leg daarom voor je gaat schrijven een structuur of outline vast. Op het hoogste niveau bestaat een speech altijd uit een inleiding, een midden en een slot. Als je voor elk van deze onderdelen eerst bepaalt wat je wil vertellen, kun je daarna makkelijker een bondige en samenhangende speech schrijven.

5.1 Inleiding

In de inleiding maak je je publiek duidelijk wat ze van je speech kunnen verwachten. Vertel hun dus wie je bent, waarom je deze speech geeft en wat je belangrijkste boodschap is. Een goede inleiding is erg belangrijk om de aandacht van je publiek te grijpen. Vertel bijvoorbeeld een verhaal of anekdote. Dat maakt je speech persoonlijker en makkelijker om te onthouden dan droge feiten.

5.2 Midden

Hier behandel je elk van de argumenten of punten die je kernboodschap ondersteunen. Dat doe je best georganiseerd en duidelijk: leg een punt eenvoudig uit, ondersteun met visuals of voorbeelden, en werk het af voor je aan het volgende punt begint. Prop niet al je kennis over het onderwerp in je speech, maar beperk je tot wat belangrijk is voor je kernboodschap. Zo maak je het makkelijker voor je publiek om te volgen.

5.3 Conclusie

Formuleer een heldere conclusie en de belangrijkste takeaways. Je slot is vaak wat je publiek zich het best herinnert. Verbind dus alle losse punten en knoop er een mooie strik omheen. Vertelde je in de inleiding een anekdote? Kom er dan op terug. Laatste tip: zorg voor een natuurlijke climax – op een receptie kan dat bijvoorbeeld een luid ‘Schol!’ zijn. Zo maak je duidelijk wanneer je publiek moet klappen.

6. Vind de juiste stijl en toon

Nu je eindelijk echt je speech gaat schrijven, is het belangrijk om een stijl en toon te vinden die passen bij je boodschap, je doel en je publiek. Ook moet je er rekening mee houden dat je je tekst straks gaat uitspreken. Gebruik dus korte en actieve zinnen die je makkelijk kan uitspreken en die je publiek makkelijk begrijpt, maar zorg ook voor voldoende afwisseling.

Wil je toch een stapje verder gaan? Dan kunnen stijlfiguren als alliteraties, contrast, metaforen en retorische vragen je speech levendiger maken. Als je ze goed en op het juiste moment gebruikt, natuurlijk. Ook een afwisselend ritme helpt je om de aandacht van je publiek vast te houden.

7. Extra tips

Op basis van dit stappenplan kun je zelf aan de slag om een geweldige speech te schrijven. Maar Lincelot zou Lincelot niet zijn als we niet nog een paar extra tips voor je hadden:

7.1  Herhaal je kernboodschap

Monica Geller zei het al: ‘Nagging works!’ Herhaal je kernboodschap dus een aantal keer doorheen je speech om ervoor te zorgen dat die ‘blijft hangen’. (Dat dat niet op een zeurderige toon moet, hoeven we je niet te vertellen, toch?)

7.2  Houd het kort

Een goede speech duurt niet te lang. Afhankelijk van de situatie volstaan vaak enkele minuten. Zelfs het meest geïnteresseerde publiek ter wereld blijft vandaag zelden langer dan 20 minuten aandachtig.

7.3  Verklap geen geheimen

Boodschap, publiek, structuur, stijl… Er is zoveel waarop je moet letten bij het schrijven van je speech. Toch voegen we nog één puntje toe, and it’s a big one: geef nooit informatie die (nog) niet naar buiten mag. Een speech over een gevoelig topic lees je dus best een keertje extra na.

Na schrijven komt speechen

Nu je weet hoe je een goede speech kunt schrijven, komt het speechen zelf. Maar dat kunnen we helaas niet voor jou doen. Gelukkig kunnen we je wel een paar handige tips om goed te speechen geven. Graag gedaan!

Een pakkende speech op maat van je bedrijf

Zie jij Australië toch niet zitten? Dan is er ook nog optie ‘D’: schakel gewoon de hulp in van Lincelot. Wij schrijven met plezier een speech die past bij jou, je bedrijf en de gelegenheid. Aarzel niet om contact op te nemen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot