The Epic Split – Virale Marketing van Volvo Trucks

Jean Claude Van Damme doet Epic Split in virale marketing video van Volvo Trucks
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Elke minuut wordt er meer dan 100 uur aan video’s geüpload naar YouTube. De kans dat een video viraal gaat is dus per definitie klein. Een video moet al heel wat in huis hebben om boven de rest uit te springen. Maar soms gebeurt het. Zoals gisteren met ‘The Epic Split‘, een geniale virale marketing video van Volvo Trucks met Jean-Claude Van Damme.

“Volvo Trucks” zegt u?

Inderdaad. Volvo Trucks. Wie zou denken dat Trucks ‘saai’ zijn en dat trekkracht, een verhoogde bodemplaat, stuurbekrachtiging of stuurondersteuning niet tot de verbeelding kunnen spreken… Think again! Volvo Trucks heeft de ultieme mix gevonden van inhoud, spanning en emotie. Dit alles leidt tot spectaculaire filmpjes en virale content marketing.

In ‘The Epic Split‘ zien we Jean-Claude Van Damme op de zijspiegels van twee trucks staan die achteruit rijden en langzaam van elkaar wegrijden. Net zover tot Jean-Claude Van Damme zijn legendarische spagaat kan tonen. Het filmpje lijkt in 1 take opgenomen te zijn. Het resultaat? Meer dan 6 miljoen views en meer dan 52.000 YouTube likes in amper 1 dag tijd. Virale marketing op z’n best!

Wat maakt ‘The Epic Split’ zo speciaal?

‘The Epic Split’ had van bij het begin alles in zich om viraal te gaan. Het filmpje is:

  • spectaculair: deze stunt spreekt tot de verbeelding
  • authentiek: het hele filmpje lijkt in 1 take opgenomen te zijn
  • mooi: de beelden, de muziek en de montage zijn prachtig

Maar misschien belangrijker nog, het filmpje is:

  • relevant: het toont de kracht van 1 onderdeel van deze nieuwe Volvo Trucks
  • slim: het plaatst niet de trucks, maar Jean-Claude Van Damme in de hoofdrol

Het resultaat van dit alles is dat mensen naar dit filmpje zullen verwijzen als “Dat filmpje waarin Jean-Claude Van Damme op de zijspiegels van 2 (Volvo) trucks staat”. Deze boodschap is veel krachtiger en zal wellicht vaker gedeeld worden dan “Dat filmpje waarin de stuurondersteuning van twee (Volvo) trucks getoond wordt.

De actieheld-status van Jean-Claude Van Damme wordt in dit filmpje bijzonder goed benut om de heldenstatus van de Volvo trucks te illustreren. Slimme virale marketing van begin tot einde.

Volvo Trucks is niet aan zijn proefstuk toe

Wat extra mooi is: Volvo Trucks is niet aan zijn proefstuk toe. Volvo Trucks heeft inmiddels al meer dan 300 video’s op YouTube staan. De ene video al wat meer spectaculair dan de andere. Maar de ‘Live Tests’ serie (waarin het filmpje met Jean-Claude Van Damme het 6de filmpje is) is ronduit spectaculair.

Alle filmpjes in deze serie hebben dezelfde kenmerken: ze zijn spectaculair, authentiek, mooi, relevant en slim gemaakt. Want zeg nu zelf, wie wil niet weten (en zien):

Toegegeven, in een aantal van deze video’s kan beeldmanipulatie gebruikt zijn (vooral de filmpjes met de ballerina en de hamster kunnen slim in elkaar gemonteerd zijn), maar de de laatste 3 tests (inclusief die met Jean-Claude Van Damme) lijken wel in 1 take opgenomen. Zeer sterk. Net zoals de Volvo Trucks wellicht.

Wat kunt u hiermee doen?

Ook al heeft u misschien niet hetzelfde marketing budget als Volvo Trucks, we kunnen hier wel een aantal lessen uit leren:

  • Ook ‘saaie’ content kan ‘sexy’ gebracht worden. Je moet ‘gewoon’ creatief zijn.
  • Authenticiteit is belangrijk. Daarom zijn de laatste 3 filmpjes in de Live Tests serie zo krachtig.
  • Promoot je product met iemand anders (een ballerina, een hamster, stieren, een CEO, een ingenieur of een acteur bijvoorbeeld) in de hoofdrol. Zo plaats je jezelf niet op een voetstuk en zo spreekt de boodschap nog meer aan.
  • Promoot niet je product, maar het vertrouwen in je eigen product. Want zeg nu zelf: wat is er krachtiger dan een CEO en een ingenieur die het vertrouwen in hun trucks bewijzen in een halsbrekende stunt?

Juist ja. De trucks zelf!

Marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Deze publicatie werd geschreven door: