7 tips om een goed bedrijfsverhaal te schrijven

Lincelot - Blog - 7 tips om een goed bedrijfsverhaal te schrijven - FI
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Er was eens… jouw bedrijf. Maar hoe gaat het sprookje verder?

Je kan de geschiedenis van je bedrijf vertellen, vermelden wie je collega’s zijn of uitpakken met mooie resultaten. Allemaal verhaallijnen die waarschijnlijk interessant zijn, maar daarom niet per sé overtuigen.

Daarvoor heb je een sterk bedrijfsverhaal nodig. In onze vorige blogpost kon je al lezen wat de voordelen zijn van corporate storytelling.  Maar… hoe schrijf je zo’n goed bedrijfsverhaal? Hoe ga je van ‘er was eens’ naar ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’?

Wij delen enkele tips!

7 tips om een goed bedrijfsverhaal te schrijven

1. Wees eerlijk

Elk goed sprookje begint met een oprechte hoofdrolspeler. Iemand die de wereld wil veranderen, zichzelf wil kunnen zijn of op zoek is naar geluk. In het sprookje van jouw bedrijf ben jij die hoofdrolspeler. Ga daarom op zoek naar jouw antwoord op de waaromvraag. 

Waarom ben je als ondernemer met je bedrijf begonnen? Wat wil je doen, voor wie, hoe en waarom? Wat is je meerwaarde voor de wereld, en waarom is dat belangrijk voor jou en je bedrijf?

Deze vragen vormen de basis van je bedrijfsverhaal. Hier is soul searching voor nodig, en dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Eerlijke antwoorden op de vragen hierboven vormen de basis van een consistent en overtuigend bedrijfsverhaal.

Je kan er ook voor kiezen om je verhaal wat op te smukken door er elementen bij te verzinnen en de zaken zo rooskleuriger voor te stellen. Maar dit raden we NIET aan! Minder eerlijke of sociaal wenselijke antwoorden zorgen voor een onsamenhangend verhaal, wat vaak minder overtuigend of zelfs fake overkomt. En dat wil je absoluut vermijden.

Een eerlijk verhaal vertelt wie je bent, en tot op zekere hoogte wie of wat je wil worden.

Hoe eerlijker je verhaal, hoe meer het aansluit bij wie je bent en hoe minder je het moet vertellen. Alles wat je dan doet illustreert je verhaal, niet omgekeerd. Dat is een stuk natuurlijk en sterker.

2. Wees duidelijk

Hoe duidelijker en beknopter je de raison d’être van je bedrijf kunt samenvatten, hoe beter. Dat wil zeggen: gebruik zo weinig mogelijk woorden, en laat geen ruimte voor interpretatie.

Waarom Christophe ooit met Lincelot begon? “Om bedrijven en organisaties te helpen met waardevolle websites en goede marketing, mede omdat er te veel marketingcowboys waren die te veel geld vroegen voor wat ze leverden.” 

Deze bestaansreden is duidelijk, en ze bepaalt nog altijd de identiteit en focus van ons bedrijf. Natuurlijk kun je ‘waardevol’ en ‘goed’ nog op verschillende manieren interpreteren, but you get the point.

3. Zorg voor een gemeenschappelijk doel en een gemeenschappelijke vijand

Goede verhalen hebben altijd een duidelijk doel. Denk maar aan Frodo uit The Lord of the Rings die The One Ring wil vernietigen. Sauron, Saruman en andere bad guys staan hem daarbij in de weg. Ook in de echte wereld zonder fantasysaus moet je op zoek gaan naar een gemeenschappelijk doel en een gedeelde vijand.

De bestaansreden van Lincelot hierboven beschrijft een gemeenschappelijk doel voor onze medewerkers en klanten: we leveren goede websites en marketing voor een eerlijke prijs. Daar kun je weinig op tegen hebben. Het verbindt ons in alles wat we doen.

Onze bestaansreden beschrijft ook een gemeenschappelijke vijand: marketingcowboys. Wij zetten ons af tegen alle vormen van inhalig gedrag, en van slecht of half werk. Wij willen correct betaald worden voor de waarde die we leveren, niet meer en niet minder, en we beginnen pas aan een opdracht of taak wanneer we 100% zeker een meerwaarde kunnen bieden. Onze vijand inspireert en motiveert ons om elke dag beter te doen dan van ons verwacht wordt.

Hoe minder vaak je je doel en vijand aanpast, hoe geloofwaardiger je verhaal. Vermijd dus plot twists… anders kan niemand je nog volgen. Remember het laatste seizoen van Game of Thrones? 

4. Leg andere accenten voor andere doelgroepen

Populaire wijn wordt vaak in verschillende verpakkingen verkocht. De meest populaire thema’s in de wereldliteratuur (liefde, wraak, angst, coming of age…) ook. Dat kun jij met je bedrijfsverhaal ook best doen, zodat je verhaal optimaal aankomt bij de doelgroepen die je ermee wil bereiken.

Een raad van advies in een boardroom spreek je anders aan dan technische profielen op sociale media. Vertel altijd hetzelfde verhaal, maar leg andere accenten per doel en doelgroep. Zo zorg je voor herkenbaarheid, en een duidelijke boodschap op basis waarvan je doelgroep(en) actie kunnen ondernemen.

5. Kiezen is winnen

Keep It Stupid Simple is misschien te kort door de bocht, maar kies bewust wat je op welk moment aan welke doelgroep vertelt. Een verhaal met veel verschillende kleinere verhaallijnen is interessant voor een tv-serie of bioscoopfilm, maar niet voor bedrijfscommunicatie.

Kies 1 boodschap per communicatie en zorg ervoor dat je doelgroep in 1 zin kan samenvatten wat je gezegd hebt. Als de essentie en de gewenste actie van je boodschap genoemd worden, dan heb je je verhaal goed verteld.

6. Gebruik verschillende media

Eerst werden verhalen verteld, dan werden ze opgeschreven, toen werden ze geïllustreerd en nu worden ze verfilmd. Zorg ervoor dat je je verhaal niet alleen in de vorm van teksten op je website vertelt, maar zorg ook voor ondersteunende foto’s, visuals, presentaties, video’s en/of podcasts die je op je website, in mailings en op sociale media kan delen.

Je kan nog zoveel over inclusiviteit op de werkvloer schrijven, het is pas wanneer kandidaten en klanten een divers team in je foto’s en bedrijfsvideo’s voorbij zien komen dat je boodschap echt zal blijven hangen. Doe er je voordeel mee!

7. Have fun!

De beste verhalen zijn spannend, soms grappig, soms motiverend en altijd inspirerend. Goede verhalen kunnen ook informatief zijn, maar zorg ervoor dat je de aandacht van je publiek vasthoudt.

Kandidaten willen graag de mensen achter het bedrijf zien, klanten willen graag resultaten bij andere klanten zien, en investeerders willen de mensen en wensen van het bestuur kennen. Dit kun je informatief, maar ook met de nodige ‘jus’ brengen. Wissel gegevens af met emotie, informatie met opiniestukken en bedrijfsfoto’s met selfies van en door medewerkers.

Informeer, inspireer, motiveer en have fun. Hoe meer plezier je hebt in en met je bedrijf, en hoe beter je je bedrijfsverhaal aan de buitenwereld kunt ‘vertellen’, hoe meer kandidaten, projecten en klanten je zult aantrekken die écht bij je passen.

Dat jij en je bedrijf nog lang en gelukkig mogen leven!

Wat is jouw bedrijfsverhaal?

Heb jij hulp nodig bij het vertellen van je bedrijfsverhaal? Wil jij aan de slag met je website, vacatures, persberichten, sociale media, foto’s, video’s… om kandidaten en klanten aan te trekken? Neem gerust contact met ons op. We schrijven graag mee aan jouw verhaal.

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot