Hypoconnect: content marketing voor kredietmakelaars

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Hypoconnect, het onafhankelijk online platform rond woonkredieten, bestaat inmiddels anderhalf jaar. In die tijd heeft het blogteam van Hypoconnect op de website hypoconnect.be 115 artikels voor consumenten gepubliceerd en 47 artikels voor kredietmakelaars. Dat zijn in totaal 162 publicaties met praktische tips en informatie over hypotheken, kredieten en gerelateerde onderwerpen!

Hypoconnect doet natuurlijk niet zomaar aan ‘content marketing’. Bloggen kost immers tijd. En moeite. En soms ook frustraties. Maar Hypoconnect krijgt er naar eigen zeggen ook veel voor terug!

Wij hadden een kort gesprek met Sven Van Santvliet, sales en marketing manager bij Hypoconnect. Sven vertelde ons over de voordelen van content marketing voor kredietmakelaars én consumenten en over zijn eigen ervaringen als blogger. Een boeiend gesprek!

Sven, gefeliciteerd met het anderhalfjarig jubileum van Hypoconnect!

Sven: Dankjewel! Hypoconnect is inderdaad al sinds 31 januari 2015 “online”. De tijd vliegt!

Kun je kort ons geheugen opfrissen: hoe zijn jullie ook alweer met Hypoconnect begonnen?

Sven: Hypoconnect is een initiatief van Creafin. Creafin biedt hypothecaire kredieten aan via een netwerk van onafhankelijke kredietmakelaars.

Tijdens gesprekken met deze kredietmakelaars en op basis van onze eigen ervaringen stelden we vast dat veel consumenten verkeerd of onvolledig geïnformeerd worden over de mogelijkheden van een hypotheeklening.

Bovendien zijn er weinig consumenten die weten dat je een hypotheeklening kunt afsluiten via een onafhankelijk kredietmakelaar. Dat is jammer want een kredietmakelaar kan als enige voor jou het huiswerk doen: de beste oplossing zoeken en alternatieven vergelijken.

Daarom besloten we om een onafhankelijk online platform rond woonkrediet lanceren. Dat platform werd Hypoconnect.

Het doel van Hypoconnect is dus…

Sven: Op hypoconnect.be willen we informatie geven op basis van concrete en realistische situaties. We willen tips delen zodat consumenten beter geïnformeerd zijn op het ogenblik dat ze een oplossing nodig hebben. En we willen de consument ook dichter bij de kredietmakelaar brengen. De kredietmakelaar is een echte vertrouwenspersoon die tijd voor zijn klanten maakt.

In het afgelopen anderhalf jaar hebben jullie op Hypoconnect 162 artikels met tips en informatie op de website gedeeld. Dat is een prestatie die kan tellen! Hoe kijk je terug op deze periode?

Sven: Het is een leerrijke periode geweest. Ik heb ondertussen veel nieuwe marketingtechnieken leren kennen: van het bedenken van buyer personas tot het optimaliseren van blogposts voor Google. Toch wel boeiend om deze “nieuwe” vorm van marketing ook concreet toe te passen.

Het is ook een erg drukke periode geweest. Bij Hypoconnect proberen we wekelijks minstens één blogpost te publiceren. Daar kruipt wel wat werk in. Gelukkig heb ik sinds januari een collega – Valerie – die me ondersteunt.

Ik leg me nu vooral toe op het schrijven van de artikels. Valerie geeft de artikels vorm, publiceert ze en onderhoudt onze sociale media. Op dit moment is onze content kalender mooi gevuld. Dat zorgt voor minder stress.

Voor mij persoonlijk is content marketing relevante informatie bieden die jouw bestaande en toekomstige klanten interesseert.

Wat betekent deze nieuwe vorm van marketing voor jou en waarom is content marketing zo’n belangrijk onderdeel van het Hypoconnect verhaal?

Sven Van Santvliet - Hypoconnect Sven: Voor mij persoonlijk is content marketing “relevante informatie bieden die jouw bestaande en toekomstige klanten interesseer”. We bieden op Hypoconnect zeer algemene informatie aan maar we schrijven ook over zeer specifieke of strikte situaties.

We willen dat lezers zichzelf herkennen in onze artikels en dat ze erkennen dat ze een specialist nodig hebben. Op die manier proberen we dan nieuwe potentiële klanten in contact te brengen met de kredietmakelaar. Hij zal de beste oplossing zoeken voor de consument.

Hoe ben je met content marketing in contact gekomen?

Sven: Enkele jaren geleden ontdekte ik Seth Godin. Een echte inspirator. Ik las zijn boek “Tribes”. Ik was dan ook in mijn nopjes toen ik hem beetje later in België kon gaan volgen. Het is altijd leuk om je grote voorbeeld live aan het werk te zien.

Joe Pulizzi was een tweede belangrijke inspirator voor me, en Guy Kawasaki een derde. Van beide heren had ik al artikels gelezen. Het was dan ook geweldig om Guy Kawasaki live te horen spreken tijdens het Creativity World Forum in 2014.

Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om met content marketing aan de slag te gaan?

Sven: Zelfkennis! Daarmee bedoel ik vooral dat je als ondernemer of als marketeer moet weten waar je bedrijf voor staat: Wie ben je? Wat doe je en hoe doe je het? Waarom kiezen klanten voor jou? Als je dat weet dan sta je al behoorlijk ver.

Verder is een duidelijke strategie ontzettend belangrijk. Weten waar je als bedrijf of ondernemer naartoe wilt gaan. Natuurlijk neemt dat niet weg dat je je voor tal van andere zaken kunt laten begeleiden en kunt samenwerken met specialisten.

Waar heb je deze kennis en vaardigheden verworven?

Sven: Ik ben altijd al geboeid geweest door reclame, marketing en sales. Ik zoek actief informatie op, volg al eens een opleiding of neem deel aan een congres. En ik ben ingeschreven op tal van nieuwsbrieven. Zo leer je veel bij en blijf je op de hoogte van de nieuwigheden.

Welke resultaten heeft Hypoconnect inmiddels met content marketing geboekt?

Sven: Op een jaar tijd zijn onze bezoekersaantallen toch wel fors gestegen. Dat is logisch, denk ik, omdat we steeds meer informatie aanbieden waar mensen naar op zoek zijn.

Bovendien ondernemen bezoekers ook steeds vaker een tweede en een derde actie op de website. Ze bekijken meer pagina’s, ze vullen een contactformulier in… Bovendien klikken er meer bezoekers door naar de zoekpagina. Dat merken we ook.

Sinds begin dit jaar is het aantal nieuwe ‘leads’ of potentiële klanten ook al verdubbeld. Onze ambitie is om dat aantal tegen volgend jaar nogmaals te verdubbelen. Daarbij willen we – als extra uitdaging – ook de kwaliteit van de leads verbeteren. Werk genoeg dus!

Kunnen kredietmakelaars hun voordeel doen met content marketing en zo ja, waarom?

Sven: Ja natuurlijk! Zij zitten aan de bron van alle nuttige informatie. Zij werken “in het veld” en luisteren dagelijks naar de verhalen van de klant en zoeken naar een oplossing met het oog op het bemiddelen bij een woonkrediet. Dat is een ideale basis voor content marketing.

Daarom nodigen wij hen ook uit om mee op de kar van Hypoconnect te springen en zichzelf te profileren als kredietspecialist. Er wordt nog veel te weinig aan content marketing gedaan in België. Er zijn dus nog veel opportuniteiten!

Jullie workshops waren bijzonder interessant, praktisch en nuttig. Door onze samenwerking konden we meteen veel efficiënter en effectiever werken. Een absolute aanrader!

Welke tips heb je voor kredietmakelaars (en anderen) die met content marketing aan de slag willen gaan?

Sven: Als ik kredietmakelaar was dan zou ik in eerste instantie een consultant onder de arm nemen om advies in te winnen. Op basis daarvan zou ik een plan uitschrijven met een duidelijke strategie op middellange tot lange termijn. Content marketing vormt dan een belangrijk onderdeel van dat ruimere plan. Wij hebben het ook zo aangepakt.

Eind 2014, voor de start van Hypoconnect, hebben wij beroep gedaan op Lincelot. Jullie hebben veel kennis en ervaring met content marketing en jullie delen wekelijks interessante content marketing tips op jullie website. Dat sprak me meteen aan.

Jullie hebben ons bij Hypoconnect op korte tijd de basis van content marketing, copywriting en zoekmachineoptimalisatie (SEO) uitgelegd. Jullie workshops waren bijzonder interessant, praktisch en nuttig. Door onze samenwerking konden we meteen veel efficiënter en effectiever werken. Een absolute aanrader!

Is er nog iets dat je met de lezers wil delen?

Als je vandaag zou starten met content marketing, dan mag je niet verwachten dat het onmiddellijk een cash cow is. Content marketing is hard labeur en vraagt discipline, moed en geduld, maar ik ben ervan overtuigd dat het op lange termijn rendeert.

Maar marketing is de laatste jaren de nieuwe sales geworden. Je moet je meer dan ooit onderscheiden van de concurrentie en dat kan enkel als je eerlijk en open bent. Tegenover jezelf en je klant.

Walk the talk, zeg ik altijd. Het moet duidelijk zijn waar je voor staat. Zowel online als offline. Anders val je door de mand en ben je jouw goede reputatie kwijt.

Bedankt voor dit interview, Sven, en nog veel succes met Hypoconnect en jullie content marketing!

Nog vragen?

Heb je vragen over content marketing en de voordelen van content marketing voor jouw bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie. Graag tot snel!

Deze publicatie werd geschreven door: