Evergreen marketingtips als basis voor jouw marketingstrategie

Lincelot - Blog - Evergreen marketingtips als basis voor je marketingstrategie
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Volg je onze reeks van de marketingtrends sinds de eerste aflevering? Top! Is dit de eerste aflevering die je volgt om je marketingstrategie te verbeteren? Welkom! Luister of lees zeker onze vorige afleveringen, want we hebben het eerder al gehad over hippe marketingtrends die je in de gaten moet houden en daarna over marketingtrends waar eigenlijk elke kmo mee bezig zou moeten zijn.

Als je denkt dat onze lijst daarmee compleet is, heb je het mis. Er zijn namelijk nog evergreen marketingtips die op geen enkel trends lijstje staan, maar die wel cruciaal zijn voor jouw marketingstrategie. Vandaar deze lijst dus. En daarna stoppen we ermee. Wat de marketingtrends betreft tenminste. 😉

Marketingtip 1: Van bedrijfsdoelen naar marketingcampagnes, en weer terug

Veel bedrijven zijn op zoek naar iets marketinggerelateerd. Ze willen heel snel bepaalde kandidaten aantrekken bijvoorbeeld. Maar als je iets doet als bedrijf, dan doe je dat beter doelgericht, want anders weet je niet of je in de juiste richting manoeuvreert. Met stip op 1 van dit lijstje staat daarom doelgerichtheid. Want als je doelen niet duidelijk zijn, zijn eigenlijk alle kosten van je marketing verloren.

Hoe zet je duidelijk doelen? Wel, wanneer Lincelot aan tafel komt bij klanten, proberen wij zo snel mogelijk te achterhalen wat de doelen op korte, middellange en lange termijn zijn van een bedrijf. Als we met de CEO aan tafel zitten, bekijken we bijvoorbeeld of die CEO nog lang verder wil of zijn bedrijf wil verkopen en interessant wil maken in een bepaalde niche.

Als we die bedrijfsdoelen kennen, koppelen we daar salesdoelen aan. Dan kijken we wat er nodig is om die bedrijfsdoelen te halen. En, niet onbelangrijk, bij welke doelgroepen ga je die salesdoelen halen? Dat kunnen klanten, maar evengoed ook sollicitanten zijn. Het zou zomaar kunnen dat je én nieuwe klanten nodig hebt én nieuwe talenten om je producten en diensten in de markt te zetten, te verkopen of aan business development te doen.

Als we die salesdoelen en die doelgroepen kennen, dan koppelen we daar marketingdoelen aan die we moeten halen om de salesdoelen te ondersteunen. En onder die marketingdoelen identificeren we bepaalde buyer persona’s. Dat zijn de ideale klanten of kandidaten die je wil aanspreken met je marketing, om zo je marketingdoelen te bereiken.

Eens we die marketingdoelen en die buyer persona’s duidelijk hebben, definiëren we per marketingdoel en per buyer persona een marketingcampagne. Die campagne gaan we uitdenken, produceren, promoten, het effect ervan meten, evalueren en continu verbeteren.

Je marketingcampagnes evalueer je altijd ten opzichte van je marketingdoelen, de marketingdoelen evalueer je dan weer ten opzichte van je salesdoelen. En je salesdoelen evalueer je ten opzichte van je bedrijfsdoelen en zo is de hele cirkel rond.

Begin dus doelgericht, zet dat puntje op de horizon, break it down van bedrijfsdoelen, naar salesdoelen, naar marketingdoelen en terug, om op die manier een doelgerichte en succesvolle marketingstrategie te ontwikkelen.

Marketingtip 2: Content marketing is nog steeds king, als je het juist doet

1. Van prospect naar ambassadeur

Wij merken dat er in bedrijven vaak eenzijdig over content marketing gedacht wordt. Als er bijvoorbeeld nieuwe kandidaten nodig zijn, denkt iedereen opeens: we moeten onze vacatures herschrijven of onze over-onspagina een beetje leuker maken op de website.

Dat is goed, maar het is belangrijker om de volledige marketing funnel in overweging te nemen voor elke buyer persona waarvoor je een marketingdoel wil halen. Dat wil zeggen dat je voor zowel de awareness fase, de consideration fase, de decision fase als de ambassadorship fase content moet creëren.

In het voorbeeld van de zoektocht naar kandidaten: als je nieuwe kandidaten zoekt, moet je die triggeren op sociale media met boodschappen als ‘Ben je nog tevreden in je job? Want er is een ander bedrijf -wij dus- die een nog fijnere werkomgeving kunnen creëren’. Dat is de awareness fase.

De consideration fase is de fase waarin je vertelt waarom jouw bedrijf zo interessant is om voor te werken. En dat liefst niet op een te ‘salesy’ manier.

De decision fase is de fase waarin je de allerlaatste twijfels van de kandidaten wegneemt. Dat kun je doen met bijvoorbeeld testimonials van andere kandidaten of collega’s om hen op die manier te overtuigen om bij jou te solliciteren.

De ambassadorship fase is dan pas van toepassing als je de kandidaten in dienst hebt natuurlijk. Dan is het de bedoeling om hen zo gelukkig te houden dat ze ook nieuwe kandidaten willen aanbrengen.

2. Voor elke fase andere content

Nu, om op al die verschillende fases te focussen, heb je verschillende soorten content nodig: informatieve, inspirerende, entertainende, overtuigende en uitnodigende content. Wij raden altijd aan om die verschillende stukjes content in je contentmarketingstrategie zo goed mogelijk af te wisselen. Dus per doelgroep, per buyer persona en per marketingdoel.

Als je dat wil toepassen op die awareness, consideration, desiscion en ambassadorship fases, dan kan je bijvoorbeeld:

  • Met licht entertainende en inspirerende content mensen aantrekken in de awareness fase.
  • Hen vervolgens informeren over jouw bedrijf in de consideration fase.
  • Hen dan overtuigen in de desicion fase.
  • En ze dan in de ambassadorship fase uitnodigen om reclame voor jou te maken.

De theorie klinkt allemaal heel mooi zo, maar hoe ziet dat er dan uit als je dit straks moet gaan uitvoeren in de praktijk? Voor welke soorten content moet je straks kiezen om mensen te overtuigen, inspireren of uit te nodigen? Wel, hier raden we aan om af te wisselen tussen video’s, foto’s, tekst en andere inhoud. We hebben in onze vorige afleveringen van de podcast en blogposts al gezien dat videomarketing en online video’s veel meer zichtbaarheid en organisch bereik creëren dan bijvoorbeeld tekst en foto’s.

Maar aan de andere kant: niet iedereen bekijkt graag video’s. Plus, als je teksten publiceert op jouw website en je optimaliseert die goed voor online zoekmachines zoals Google, dan ga je ook zien dat je na verloop van tijd organisch op je website, dus zelfs los van sociale media, ook meer mensen gaat aantrekken. En dat is heel interessant, want dat is een continue instroom van potentiële nieuwe kandidaten, nieuwe klanten en nieuwe partners waar je in principe niks meer voor moet doen, want die content staat er al.

Zorg dus voor een goede mix tussen tekst, foto, video en eventueel ook zaken als podcast. Niet iedereen leest graag en we merken nu dat er toch ook een duidelijk publiek voor podcasts is. Zorg daarnaast ook voor downloads zoals e-books, whitepapers en checklists die je kunt delen. Dat kunnen zaken zijn je buyer persona’s overtuigen om met jou in zee te gaan omdat ze op basis van die documenten zien dat jij wel weet waarover je spreekt.

3. Het verschil tussen uitgebreide en vluchtige content

Je website is ideaal om, wat wij noemen, cornerstone content op te plaatsen. Dat zijn lange, uitgebreide pagina’s of blogposts die geoptimaliseerd zijn rond één kernwoord of zoekwoordcombinatie. Denk hier aan teksten van 1000 tot 2000 woorden en langer waar je een aantal tips deelt over dit onderwerp en vanuit die tips doorverwijst naar blogposts waar je dieper ingaat op elk van die tips.

Deze strategie laat Google en online zoekmachines veel beter wete waar jouw website en de verschillende pagina’s op je website over gaan, waardoor ze die pagina’s ook veel makkelijker aan mensen kunnen tonen die op zoek zijn naar bepaalde zoektermen. Cornerstone content kan op die manier op de lange termijn meer mensen naar je website trekken. Dat is wat we noemen ‘long form content’.

Maar tegelijkertijd weten we natuurlijk ook dat sociale media belangrijk is, en dat ook blijft. En op sociale media houden we niet van long form content. Zorg daar voor short form content zoals korte video’s tot één minuut. Of bijvoorbeeld een quote die je uit een bepaalde whitepaper haalt, waarbij je weer een link toevoegt naar jouw eigen website. Zo kunnen mensen die die quote interessant vinden wel het volledige stuk lezen.

En zorg ook voor snackable content. Wissel daarbij voldoende af tussen enerzijds content die aanwezig blijft op sociale media in je tijdlijn of de feed van je profiel, maar anderzijds ook vluchtige content die na een tijd verdwijnt, zoals stories en dergelijke.

Sociale media werken vandaag anders dan vroeger. Instagram bijvoorbeeld zijn eigenlijk 4 sociale media platformen in 1. Je hebt de feed, de reels, de stories en Instagram TV, en voor elk van die kanalen binnen dat ene grote platform heb je verschillende doelgroepen. Je moet dus in functie van die doelgroepen goed kiezen waar, wanneer en vooral ook waarom je iets gaat publiceren.

Ken je de user intent op sociale media (waarom een bepaalde doelgroep interesse zou kunnen hebben in jouw producten of diensten)? Weet je wat je doelgroep zou kunnen triggeren? Of weet je je waarnaar je doelgroepen op zoek zijn in online zoekmachines zoals Google? Dan is het veel makkelijker om die mensen aan te trekken. Dus ook daar weer: begin met een duidelijk doel, weet wie je doelgroep is en weet wat je ermee wil bereiken.

4. Wees jezelf te slim af

Voor we verdergaan: een aantal podcasts geleden hebben we het gehad over het belang van een contentkalender. Veel bedrijven starten met content marketing, maar op een gegeven moment stopt dat, lopen ze tegen een writer’s block aan of is het te druk. En dan komt de stress, want ze hebben niks om te publiceren op sociale media of de website deze week. Of ze komen er pas te laat achter dat het een feestdag is en ze hebben eigenlijk geen tijd om nog iets te verzinnen daarrond.

Om dat nu voor te zijn, raden wij aan om een publicatiekalender of een content marketing kalender te gebruiken waarin je minstens de 3 volgende maanden of zelfs een heel jaar uitwerkt. Daarin schrijf je dan op welke soorten content (informatief, inspirerend entertainend, overtuigend, uitnodigend) en welke soorten media (tekst, video, podcast en dergelijke) je op welke sociale kanalen, voor welke doelgroepen en welke doelen gaat posten.

Als je dat op die manier uitwerkt (en je hoeft natuurlijk nog niet al die artikelen uit te schrijven en al die video’s meteen te maken), dan kun je straks gaan batchprocessen. Dan kun je bijvoorbeeld drie podcast na elkaar opnemen, wat een stukje makkelijker is, want dan moet je je set-up niet telkens afbreken en terug opzetten. Hetzelfde geldt voor de video’s: dan kun je misschien vijf shirts meenemen naar kantoor en een hele dag video opnames inplannen. Dat is zo veel makkelijker.

Eenmaal die content er dan ligt en er is iemand ziek, of met vakantie of het is lekker druk, dan valt die content marketing in ieder geval niet stil. En dat zorgt zowel voor minder stress als voor meer doelgerichtheid, want je gaat ook echt in functie van je doelgroepen denken. Daardoor zal je content marketing veel gestructureerder zijn en waarschijnlijk ook, als je het goed doet, veel betere resultaten halen bij je doelgroepen.

Marketingtip 3: Investeer in vindbaarheid én zichtbaarheid

Als we nu 2015 of 2016 zouden zijn, dan zouden we aanraden om volop in content marketing te investeren. Want als je op dat moment iets op je website plaatste en je had al een behoorlijk publiek, enkele honderden bezoekers op een dag bijvoorbeeld, dan merkte je gewoon dat alle blogposts die je publiceerde heel snel gelezen werden. Maar we zijn nu zoveel jaren later. Er is zo veel nieuwe content op internet verschenen, dus het is ook moeilijker geworden voor Google om op basis van zoekopdrachten het onderscheid nog te maken tussen de verschillende websites en de pagina ’s op die website.

Daarom zeggen we nu eerder: investeer vooral in vindbaarheid op de lange termijn, dus in zoekmachineoptimalisatie en goede keyword research:

  • Zorg ervoor dat je webteksten en alle media op je website goed geoptimaliseerd zijn voor je kernwooorden.
  • Gebruik maar 1 kernwoord per tekst.
  • Voorzie je video’s en podcasts van transcripties.
  • Ga zelfs zo ver dat je de keywords ook verwerkt in de namen van de afbeeldingen op je website.

Besteed verder ook aandacht aan linkbuilding. Dat kan enerzijds intern op je website door linkjes te leggen tussen de verschillende pagina’s. Google vindt dat prettig, omdat ze dan goed weten waar je website over gaat en hoe de verschillende pagina’s zich verhouden ten opzichte van elkaar. Maar anderzijds kan je ook aan linkbuilding doen met andere websites. Op die manier zorg je ervoor dat op termijn ook andere gezaghebbende websites naar jouw website verwijzen, want dat is ook heel belangrijk.

Last but not least, zorg ervoor dat je structured data gebruikt. Als je bijvoorbeeld jobs wil publiceren, zorg dan dat de juiste structured data code van die jobs verwerkt is in de functiebeschrijvingen. Zo zijn je vacatures ook op Google jobs terug te vinden.

Onthoud ook dat lijstjesposts (dus opsommingen) het nog altijd heel goed doen in Google, want op die manier kun je op position zero geraken. Dat is de hoogste organische positie, meestal vlak onder de betaalde advertenties in Google. Als je daar kunt komen met een visueel lijstje, dan doet dat wonderen. Als je bijvoorbeeld in Google intypt ‘goede webdesigner vinden’, dan kom je al heel snel bij Lincelot uit en zie je wat we bedoelen met structured data.

Content marketing is dus heel belangrijk om vindbaarheid te creëren. Het publiceren van goede, originele content op je eigen website en die dan nog eens extra versterken via sociale media, dat werkt op de lange termijn. Stel dat je er vandaag mee begint, dan ga je waarschijnlijk pas binnen zes, misschien negen maanden de écht meetbare resultaten hebben waar je vrolijk van wordt.

Om in tussentijd toch de nodige leads en kandidaten binnen te brengen, is het minstens zo belangrijk om ook op die zichtbaarheid op de korte termijn te gaan focussen. Dat doe je met advertenties voor bijvoorbeeld vacatures of een interessante blogpost.

Als je 12 uur investeert in het schrijven van een goede blogpost of 24 uur in het maken van een goede whitepaper, dan is het een beetje jammer dat je op sociale media organisch niet je doelgroepen bereikt. Zonde van al het werk en de tijd die je erin geïnvesteerd hebt. Dan kan je beter een klein bedrag betalen om je bericht bij de juiste doelgroepen op sociale media te promoten.

Als je dat doet, dan ga je merken dat je op korte termijn toch die leads en die sollicitaties binnenkrijgt waarmee je die lange termijninvestering van online content marketing en zoekmachineoptimalisatie kunt blijven financieren.

Marketingtip 4: Zorg dat je interne keuken blijft draaien

We hebben het nu voornamelijk gehad over de externe communicatie of de externe marketing naar nieuwe klanten en nieuwe kandidaten, maar besteed ook aandacht aan goede interne communicatie. Zorg ervoor dat alles, zowel extern als intern, even oprecht, transparant en samenhangend is.

It makes no sense om voortdurend nieuwe mensen aan te werven met een prachtig beeld dat je optrekt van je eigen bedrijf, terwijl de achterdeur wagenwijd openstaat en iedereen zomaar terug vertrekt. Zorg er daarom voor dat je mensen oprecht tevreden zijn in je organisatie, dat je klanten oprecht tevreden zijn over je producten of diensten, en ga dan pas die voordeur wagenwijd openzetten.

Daarom ook: verkoop meer aan tevreden klanten en laat de meest tevreden klanten voor je verkopen. Dat is ook een vorm van influencer marketing, mond-tot-mondreclame. Als je je huidige klanten zo enthousiast kunt maken voor je brand dat je hen aan anderen kunt laten vertellen waarom ze voor -in ons geval- Lincelot zouden moeten kiezen, dan is er geen enkele marketing die sterker is dan dat. Dit is de meest geloofwaardige marketing die je kunt hebben. Dus zorg ervoor dat je huidige klanten en huidige medewerkers tevreden zijn.

Marketingtip 5: Elk bedrijf moet een mediabedrijf zijn

Terug naar 2015. Als je toen goede blogposts online zette en aanwezig was op sociale media, dan was dat al veel. Als je daar tegenwoordig niet geregeld video’s en mooie foto’s bijplaatst, of op een bepaalde manier eruit springt op sociale media, dan zal je merken dat het heel moeilijk is om die zichtbaarheid en die vindbaarheid te blijven creëren.

Dat wil dus zeggen dat je straks bij een leuke teambuilding bijvoorbeeld zorgt dat er op z’n minst 1 iemand een leuke foto neemt of een leuk filmpje maakt en dat op een story kan zetten. Zo ben je toch weer aanwezig en spring je er toch weer uit. En dat kan allemaal gewoon met de camera van je mobiele telefoon.

Wat dat betreft: we horen heel veel over employer branding. Dat is een belangrijke trend van de laatste jaren, zeker met de war for talent die iedereen nu wel kent. Het is moeilijk om goede medewerkers te vinden voor je bedrijf en iedereen wil zich goed voordoen.

Het probleem is alleen: heel veel bedrijven beginnen pas met employer branding wanneer ze nieuwe mensen zoeken. Eigenlijk moet je er voortdurend mee bezig zijn, en dat begint met het tevreden maken en houden van je eigen werknemers. Hoe? Door hun ambities te steunen en hen voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Doe dit op zo’n manier dat ze hun job zelf kunnen invullen en dat ze er zo enthousiast over worden dat ze hun vrienden, kennissen en familie aanspreken om ook bij het bedrijf te komen werken.

Hou er wel rekening mee dat er een nieuwe generatie van talent zit aan te komen, en eigenlijk al aankomt. En die mensen zijn anders dan de werknemers van een aantal jaren geleden. In ons eigen team zien we bijvoorbeeld dat de huidige dertigers veel waarde hechten aan een goede balans tussen werk-privé, terwijl de twintigers graag zo veel mogelijk uitdaging zoeken in hun job. Zij zoeken echt een afwisselende job waar ze een meerwaarde kunnen betekenen voor de klant of het bedrijf. De generatie werknemers die er nu zit aan te komen vindt niet alleen de balans werk-privé belangrijk, maar ze willen in hun job ook een meerwaarde bieden aan de maatschappij.

Daarom is het belangrijk dat je als bedrijf een heel duidelijk standpunt hebt over bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is ook de reden waarom we bij Lincelot een aantal projecten doen waar we niet voor betaald worden, maar waar we wel met z’n allen onze creativiteit in kwijt kunnen en waarvan we weten dat andere mensen, bijvoorbeeld kinderen, er beter van worden.

Als je op tijd en stond aan projecten kunt werken waarvan je weet dat billability absoluut geen issue is en het gewoon gaat over een meerwaarde te creëren en andere mensen er echt beter van worden, dan doet dat heel veel. Dat is ook de reden waarom we niet zomaar met alle klanten zullen samenwerken als er bepaalde grenzen overschreden worden. We hebben daar een hele duidelijke interne policy tegenover en dat is ook heel belangrijk om naar je medewerkers te (blijven) communiceren.

Dat is een stukje die authenticiteit die we in eerdere podcasts en blogposts ook al aangehaald hebben. Authenticiteit is, naast doelgerichtheid, misschien wel een van de allerbelangrijkste zaken voor marketing. Blijf authentiek, want zeker die nieuwe generaties knappen snel af op koude bedrijven, of erger nog, bedrijven die zich beter of anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Als ze daar doorheen prikken, dan is het meteen gedaan.

Marketingtip 6: Begin with the end in mind

Last but not least: begin with the end in mind. Wil je een nieuwe website laten bouwen? Wil je advertenties laten inrichten? Wil je nieuwe content laten schrijven, video’s laten maken? Dat zijn allemaal zaken waar je vaak externe partijen voor inhuurt die toch wel wat centen kosten.

Zorg er dan alsjeblieft ook voor dat je nooit afhankelijk bent van 1 partij om bijvoorbeeld aan je bronbestanden van je video’s te komen, om aan de teksten te komen die voor jou geschreven zijn, of om aanpassingen te maken aan een website. Zorg ervoor dat je altijd alle rechten hebt op je foto’s, je video’s en andere content die in opdracht van jou en jouw betaalde tijd gemaakt worden.

Het is heel vervelend om te zeggen, maar we hebben de afgelopen maanden een opmerkelijke toestroom gekregen van nieuwe klanten die door vorige partners onheus behandeld zijn, of waarvoor er in ieder geval toch geen fijne exit geregeld kon worden, en dat is jammer.

Daarom misschien nog een oproep naar andere marketingbureaus daarbuiten. Zorg er alsjeblieft voor dat als het fout loopt, je toch een hele goede overdracht kunt regelen. En als klant: zorg ervoor dat je nu goede afspraken maakt voor als het straks fout zou lopen. Als je dat kunt doen met de huidige partner, perfect! En als dat niet lukt, is het tijd om een nieuwe te zoeken… Altijd welkom bij Lincelot! 😉

Aan de slag met je marketing?

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot