5 online marketing trends voor 2019

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

2019 is begonnen – hoog tijd om te kijken hoe online marketing er dit jaar uit zal zien. We zetten 5 marketing trends op een rij waarmee je dit jaar met je bedrijf aan de slag kunt gaan.

Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder!

1. Marketing trends 2019: video marketing

We haalden het al aan in een eerdere blogpost: video marketing is the next big thing! Volgens onderzoek zal in 2022 meer dan 80% van het internetverkeer bestaan uit video.

Dat is voor een groot deel de schuld van generatie Z: die kijkt namelijk meer dan 3 uur online video per dag. Als je in 2019 de aandacht wilt trekken, dan zal je dus moeten inzetten op video.

Het is dan ook een voor de hand liggende online marketing trend voor 2019: véél meer video. Gelukkig wordt het maken van video’s steeds eenvoudiger en wordt het materiaal dat je ervoor nodig hebt steeds goedkoper.

Daarnaast heb je ook heel wat mogelijke kanalen om uit te kiezen: niet alleen YouTube, maar ook Facebook, LinkedIn, Instagram (met het kersverse IGTV) en andere sociale media zijn prima manieren om je video’s te delen.

Onthoud wel dat goed materiaal en een overvloed aan kanalen pas renderen met goede content. Denk op voorhand na over welke video content je kunt uitwerken voor je bedrijf.

Stel jezelf daarbij steeds de vraag welke video’s interessant, nuttig of gewoon leuk zijn voor je doelpubliek.

Extra tip: Gebruik je video content ook als basis voor tekst en andere vormen van content. Zo laat je je harde werk dubbel renderen.

2. Marketing trends 2019: live video voor kleinere bedrijven

Ook live video zit nog steeds in de lift. En dat heeft alles te maken met authenticiteit: er komen geen knip- en plakwerk of afgelikte montages aan te pas. Alles gebeurt live en dat is spannend om naar te kijken.

Die spanning heeft ook te maken met een soort exclusiviteit: video’s kun je altijd opnieuw bekijken, maar live video gebeurt hier en nu.

Wil je kunnen meepraten? Dan moet je op het juiste moment inschakelen. Daarom is ook live video een van onze marketing trends voor 2019. Vorig jaar werd het belang hiervan duidelijk, maar dit jaar gaan wellicht ook vele kleinere bedrijven ermee aan de slag! Jij ook?

Je kunt live video voor je bedrijf bijvoorbeeld inzetten voor een blik achter de schermen, interviews, Q&A’s of het voorstellen van nieuwe producten.

3. Marketing trends 2019: pay to play op sociale media

Of je nu blogs, infographics of video’s publiceert voor je bedrijf op sociale media, om een behoorlijk aantal mensen te blijven bereiken zal je in 2019 je content wat moeten sponsoren. Pay to play!

Dat zit zo: er werd de afgelopen jaren zóveel content gepubliceerd op sociale media, onder meer door bedrijven, dat die persoonlijke content van vrienden en connecties dreigde te overspoelen.

De chronologische nieuwsoverzichten maakten plaats voor algoritmes die proberen om mensen de content te tonen die ze het liefst willen zien. Zo geeft Facebook sinds de ‘closer together update’ vanaf 2018 voorrang aan posts van vrienden en familie.

Daardoor is het de laatste jaren steeds moeilijker geworden voor bedrijven om op een organische manier (lees: gratis) mensen te bereiken. De oplossing? Betalend adverteren.

Dat hoeft echter geen groot probleem te zijn: adverteren via sociale media is relatief goedkoop. Bovendien hebben sociale media heel wat informatie over hun gebruikers. Daardoor kun je je advertenties ook heel gericht afstemmen op je doelpubliek.

Wil je meer mensen bereiken? Dan kun je bijvoorbeeld je posts sponsoren door op de ‘bericht promoten’ button te klikken, die je als beheerder van je bedrijfspagina bij elke post te zien krijgt.

4. Marketing trends 2019: steeds meer vluchtige stories

Stories, die zijn toch niet nieuw? Nee, maar het belang van stories voor de marketing van je bedrijf zal in 2019 ongekende hoogten bereiken.

Zo verwacht Facebook dat er in 2019 meer content gedeeld zal worden via stories dan via posts op je timeline. Daarom krijgen ook stories een plaats in ons lijstje online marketing trends voor 2019.

Snapchat was de eerste om stories te gebruiken, maar al vlug gingen ook Instagram, Facebook en YouTube overstag.

Stories zijn vluchtige stukjes content. Met vluchtig bedoelen we dat ze niet lang nadat ze gepubliceerd worden weer verdwijnen – zo verdwijnt een Facebook story na 24 uur.

Dit soort ephemeral content steunt, net zoals live video, op je fear of missing out. De content is maar kort beschikbaar. Kijk je niet op tijd, dan is die weer verdwenen.

Goede content voor stories is visueel krachtig en maakt je boodschap meteen duidelijk. Je kunt zowel foto’s als video’s gebruiken.

5. Marketing trends 2019: influencer marketing op kleinere schaal

Influencer marketing is voor veel bedrijven geen nieuw begrip meer: je schakelt invloedrijke mensen in om over je bedrijf of producten te bloggen, vloggen of posten op sociale media.

Waarom het dan toch 1 van onze marketing trends voor 2019 is? Omdat we verwachten dat influencer marketing dit jaar zal doorbreken op kleinere schaal.

Tot nu zetten immers vooral grote bedrijven in op grote influencers, maar in 2019 zullen ook kleine bedrijven aan de slag gaan met influencer marketing.

Er zal verder ook een ander soort influencers ingeschakeld worden. In 2019 zullen bedrijven immers niet alleen kijken naar het totale aantal volgers, maar ook en vooral naar de relevantie van de persoon en zijn netwerk.

Minder beroemdheden, meer ‘gewone mensen’ dus. Denk maar aan bloggers die zich specialiseren in 1 onderwerp met een kleiner maar geëngageerd doelpubliek.

Dat heeft alles te maken met authenticiteit. Mensen worden immers steeds beter in het negeren van advertenties en snakken naar content die dichter bij de werkelijkheid staat.

‘Gewone mensen’ tussen aanhalingstekens weliswaar, want ook gewone mensen zullen nog steeds een voldoende groot bereik moeten hebben om als influencer aan de slag te gaan.

Dat betekent echter niet dat échte gewone mensen, zónder een groot publiek, niet belangrijk zijn voor je online marketing. Reviews en testimonials worden in 2019 belangrijker dan ooit.

Ook dat heeft alles te maken met authenticiteit. De mening van échte mensen is gewoon veel geloofwaardiger. Een bijkomend voordeel van testimonials? Ze kosten je geen geld. Al helpt het natuurlijk wel om doordacht en actief reviews te vragen aan je klanten.

Marketing trends 2019: het verdict

Het keyword voor 2019 is ‘authenticiteit’. Komt je boodschap niet authentiek over, dan wordt ze genegeerd. Gebruik dus live video, stories, influencers en testimonials om ervoor te zorgen dat je boodschap een publiek krijgt.

Video wordt in 2019 belangrijker dan ooit om de aandacht van mensen te trekken. Je zult echter wel moeten adverteren om een behoorlijk aantal mensen te bereiken met je content op sociale media.

We hopen dat bovenstaande marketing trends en tips je zin geven om aan de slag te gaan met de online marketing voor je bedrijf.

Vragen of interesse?

Heb je nog vragen of wil je extra informatie over marketing trends? Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door: