Meer bezoekers met SEO-titels en meta-omschrijvingen

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Je hebt niets aan een eerste plaats in de zoekresultaten van Google als mensen niet doorklikken naar je website. Hier gaan veel bedrijven en bloggers de mist in.

Geef elke pagina of blog post op je website daarom een goede SEO-titel en een goede meta-omschrijving. Deze titel en beschrijving worden getoond in de zoekresultaten van Google en zij zorgen ervoor dat lezers naar je website komen… of niet.

In dit artikel lees je alles over SEO-titels en meta-omschrijvingen voor je blog of website. We geven je ook handige tips om goede SEO-titels en meta-omschrijvingen te schrijven.

Wat is een SEO-titel en een meta-omschrijving?

De SEO-titel van een webpagina is de blauwe titel die mensen zien in de zoekresultaten van Google. De SEO- of meta-omschrijving is de kleine zwarte tekst die onder de SEO-titel wordt weergegeven.

Meestal vertellen de SEO-titel en de meta-omschrijving meer over de inhoud van de webpagina waarnaar ze linken. Hieronder zie je bijvoorbeeld de SEO-titel en de meta-omschrijving van dit artikel.

SEO-titel en meta-omschrijving - voorbeeld

SEO-titels en meta-omschrijvingen zijn belangrijk

Veel bedrijven geven veel geld uit aan zoekmachine-optimalisatie (SEO) en betaalde advertenties via Google. Zo willen ze hoog scoren in Google en meer mensen naar hun website halen.

Dit is slim, maar veel bedrijven vergeten 1 belangrijk detail: als je webpagina’s geen goede SEO-titels of meta-omschrijvingen hebt dan klikken mensen niet door naar je website.

Als je goede SEO-titels en meta-omschrijvingen hebt wel! SEO-titels en meta-omschrijvingen zijn immers mini-advertenties voor je website. Neem dan ook de tijd om ze te schrijven!

Met een goede SEO-titel en meta-omschrijving trek je de aandacht in de zoekresultaten en overtuig je mensen om door te klikken naar je webpagina. Een klein detail met een grote impact.

SEO-titel en meta-omschrijving: 7 handige tips

Hoe schrijf je een goede SEO-titel en meta-omschrijving?

1. Denk als een journalist

Welke artikels lees jij eerst in de krant? Juist ja, de artikels met uitdagende titels. Denk als een journalist en schrijf voor elke pagina op je website of blog zo’n spannende titel.

Een goede titel wekt de interesse van de lezer en speelt in op zijn emoties. Als je de lezer persoonlijk raakt dan prikkel je hem om door te klikken.

Wat vind jij bijvoorbeeld de beste titel:

  • 4 veelgemaakte SEO-fouten met afbeeldingen op je website
  • Maak jij deze SEO-fouten met de afbeeldingen op je website?

Waarschijnlijk vind je de tweede titel spannender. Hij vertelt wat je kunt verwachten (meer informatie over SEO-fouten) en hij speelt in op je emotie (het zal toch niet zo zijn dat jij SEO-fouten maakt?).

Geef je lezers in je SEO-titel net voldoende informatie om te verduidelijken waar je pagina over gaat, maar net te weinig om hen nieuwsgierig te houden.

2. Gebruik relevante zoekwoorden

Gebruik de woorden van je doelpubliek. Als jij in je SEO-titel en meta-omschrijvingen dezelfde woorden gebruikt die je lezers in het zoekvenster van Google intypen, dan:

  • kom je hoger in de zoekresultaten
  • worden de overeenkomende zoekwoorden vet gedrukt

Als je op Google bijvoorbeeld naar Nike marketing zoekt dan zie je ons artikel als één van de eerste resultaten. Je ziet bovendien dat de woorden “Nike” en “marketing” vetgedrukt zijn.

Dit trekt allebei de aandacht waardoor meer mensen vanuit de zoekresultaten zullen doorklikken naar je website.

SEO-titel en meta-omschrijving - Marketing Nike

Bonustip: Gebruik relevante zoekwoorden liefst vooraan in je SEO-titel en meta-omschrijving. Zo kom je nog hoger in de zoekresultaten.

3. Beschrijf wat de lezer mag verwachten

Vat de inhoud van je artikel samen in je SEO-titel en meta-omschrijving (maar houd je titel en omschrijving wel spannend genoeg). Zo kunnen lezers vooraf uitmaken of je pagina relevant is.

Als je met je titel en omschrijving verwachtingen schept die je niet inlost op je webpagina, dan zijn je bezoekers meteen weer weg.

Wellicht komen ze dan ook niet snel terug. En bovendien is een hoge “bounce rate” (bezoekers die naar je website komen en meteen weer weggaan) slecht voor je positie in Google.

Wil je hoog blijven scoren in Google? Zorg er dan voor dat je lezers lang op je website blijven. Prikkel ze met een informatieve en intrigerende titel en geef ze waar voor hun geld.

4. Bied een oplossing of voordeel aan

Mensen gebruiken Google meestal om gericht naar informatie, antwoorden of oplossingen te zoeken. Heb je dus interessante informatie, een slim antwoord of een handige oplossing? Zeg dit dan ook in je SEO-titel en meta-omschrijving.

Maak meteen duidelijk welke voordelen of oplossingen je lezers krijgen als ze doorklikken naar je webpagina. Titels als “Beter gevonden worden in Google? 9 Cruciale tips!” doen het altijd goed.

SEO-titel en meta-omschrijving - Beter gevonden worden in Google tips

Bonustip: Gebruik je cijfers in je titels? Zorg er dan voor dat je oneven getallen gebruikt. Mensen klikken vaker op oneven dan op even getallen.

5. Spoor aan tot actie

Dit is iets wat bijna iedereen vergeet! In je meta-omschrijving heb je 155 karakters om potentiële lezers naar je website te halen. Dit doe je niet door te hopen dat mensen doorklikken.

Vertel in je meta-omschrijving kort, helder en bondig wat lezers moeten doen: Uitdrukkingen als “Lees meer”, “Klik hier om…”, “Ontdek…” en “Download” zorgen ervoor dat mensen sneller zullen doorklikken.

SEO-titels en meta-omschrijvingen - Google Analytics App

6. Houd het kort, maar niet té kort

Een goede SEO-titel bestaat uit meer dan 40 en minder dan 56 tekens. Een goede meta-omschrijving bestaat uit meer dan 120 en minder dan 156 tekens.

Als je titel of meta-omschrijving korter zijn dan scoren ze minder goed in Google, als ze langer zijn dan worden ze afgekort met 3 puntjes, en dat oogt minder professioneel.

UPDATE 5 januari 2018: De limiet van 155 tekens geldt niet meer voor META-omschrijvingen. Google geeft nu ook langere META-omschrijvingen weer. 300 tekens is voorlopig de nieuwe “veilige” limiet die je kunt hanteren. Houd het wel steeds zo kort en bondig mogelijk!

7. Verzin een unieke SEO-titel en SEO-beschrijving voor elke pagina

Bij elke zoekopdracht probeert Google de meest relevante resultaten bovenaan te plaatsen. Hiervoor kijkt Google naar alle webpagina’s op internet.

Zorg er daarom voor dat Google duidelijk weet welke pagina op je website over welk onderwerp gaat. Als je verschillende pagina’s of blog posts optimaliseert rond dezelfde zoekwoorden, dan beconcurreer je je eigen pagina’s met … je eigen pagina’s!

Dat is uiteraard niet handig dus: optimaliseer elk artikel en elke pagina op je website rond een ander zoekwoord en gebruik die zoekwoord vervolgens in een unieke SEO-titel en meta-omschrijving.

SEO-titel en meta-omschrijving: wat niet te doen!

1. Geen meta-omschrijving gebruiken

Als je geen meta-omschrijving opgeeft dan selecteert Google zelf een stuk tekst om weer te geven in de zoekresultaten. Dat is niet handig omdat die tekst meestal:

  • geen wervende samenvatting is van je webpagina
  • niet verduidelijkt of jouw pagina relevant is voor de lezer
  • abrupt wordt afgeknipt na 156 tekens

Dit is niet netjes en vooral niet handig. Dat is net hetzelfde als willekeurige tekst op een reclamebord plaatsen. Dit zal weinig tot geen effect hebben en mensen zullen zeker niet naar je website klikken!

2. Keyword stuffing

Het eerste doel van SEO-titels en meta-omschrijvingen is om ervoor te zorgen dat mensen doorklikken naar je website wanneer ze je titels en omschrijvingen in de zoekresultaten zien.

Schrijf dus interessante en intrigerende titels en omschrijvingen voor mensen, en vermijd een onnatuurlijke opeenvolging van zoekwoorden.

Zogenaamde “keyword stuffing” is irritant voor lezers, en Google plaatst je webpagina’s lager in de zoekresultaten als er niet voldoende mensen naar je website doorklikken.

Bonustip: Google hecht al jaren geen waarde meer aan “SEO-keywords”. Meer zelfs, Google straft het gebruik van keyword stuffing nu af.

Heb je dus nog verborgen zoekwoorden in de code (bijvoorbeeld de header) van je webpagina’s staan? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk verwijderd. En gebruik je SEO-plugins zoals Yoast SEO? Laat de SEO-keywords dan links liggen, zoals de plugin zelf al voorstelt.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Of heb je vragen over SEO-titels en meta-omschrijvingen? Contacteer ons! We helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)