Google gaat websites met storende pop-ups en ads afstraffen

Google straft websites met storende pop-ups en ads af FI

Google gaat websites met storende pop-ups en ads afstraffen

Toon jij pop-ups, banners of andere beeldvullende advertenties op je website? Dan wordt het stilaan tijd om die even onder de loep te nemen.

Vanaf 10 januari 2017 gaat Google immers websites afstraffen die zulke “interstitials” tonen op mobiele apparaten. Daardoor scoort je website mogelijk slechter in de zoekresultaten!

Voor je begint te panikeren: hieronder lees je wat interstitials zijn, welke interstitials afgestraft zullen worden en welke interstitials toegelaten zijn. Zo kun je jezelf goed voorbereiden tegen 10 januari 2017!

Google en mobielvriendelijkheid

Als je iets opzoekt via Google, dan wil de zoekmachine je zo snel en eenvoudig mogelijk de beste antwoorden op je vraag tonen, ongeacht het apparaat dat je gebruikt: computer, tablet of smartphone.

En omdat steeds meer mensen zoeken via mobiele apparaten, hecht Google ook steeds meer belang aan ‘mobile search’ en aan de mobielvriendelijkheid van websites. Daarom scoren mobielvriendelijke websites doorgaans ook beter in Google.

Volgens Google is 85% van alle webpagina’s tegenwoordig mobielvriendelijk. Dat wil zeggen dat ze op mobiele apparaten bijvoorbeeld een groter lettertype tonen en knoppen ver genoeg uit elkaar plaatsen.

Wat zijn interstitials?

Google wil echter nog een stapje verder gaan. Daarom heeft de zoekmachine onlangs aangekondigd dat ze vanaf 10 januari 2017 websites zal afstraffen die storende “interstitials” tonen op mobiele apparaten.

Interstitials zijn tussenpagina’s of webelementen die verschijnen vóór/op de webpagina die je eigenlijk wilt bezoeken, bijvoorbeeld een advertentie, banner of pop-up.

Ze bedekken – letterlijk – de pagina die je wilt bezoeken. Dat kan problematisch zijn op mobiele schermen, die doorgaans kleiner zijn dan computerschermen.

Interstitials maken webpagina’s dus vaak minder toegankelijk en ook minder gebruiksvriendelijk. Ze worden dan ook meestal als storend ervaren. Hieronder ontdek je welke interstitials Google vanaf 10 januari 2017 zal afstraffen en welke interstitials Google door de vingers ziet.

Welke interstitials straft Google af?

Enkele voorbeelden van storende interstitials die afgestraft zullen worden door Google:

  • Pop-ups die de webpagina die je wilt bekijken ”bedekken”, onmiddellijk nadat je op de pagina landt via Google of terwijl je de pagina aan het verkennen bent.
  • Standalone interstitials”: advertenties die de hele pagina die je wilt bekijken bedekken en die je expliciet moet wegklikken.
  • Pagina-layouts die bovenaan een storende interstitial bevatten: als je de eigenlijke content van die pagina’s wilt zien, dan moet je naar beneden scrollen (“below the fold”).

Hieronder zie je voorbeelden van een pop-up (links) en twee storende “standalone interstitials” (midden en rechts):

Voorbeelden van storende interstitials die Google vanaf 10 januari 2017 zal afstraffenWelke interstitials staat Google toe?

Interstitials kunnen echter ook nuttig / niet storend zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van interstitials die niet afgestraft zullen worden als je ze goed gebruikt:

  • Interstitials die wettelijk verplicht zijn zoals cookiemeldingen en leeftijdscontroles.
  • Loginschermen op websites die niet al hun content publiek aanbieden, bijvoorbeeld een “paywall” die toegang geeft tot een betalende publicatie.
  • Banners die niet al te veel schermruimte innemen en makkelijk weggeklikt kunnen worden.

Hieronder zie je voorbeelden van een cookiemelding (links), een leeftijdscontrole (midden) en een bescheiden banner (rechts):

Voorbeelden van pop-ups en interstitials die Google door de vingers zietConclusie

De moraal van het verhaal? Evalueer alle interstitials die je op je website plaatst vóór 10 januari 2017 om je score in de zoekresultaten op peil te houden. Pas de verboden varianten aan en laat de rest staan.

Let wel: dit nieuwe criterium is slechts één van de honderden criteria die Google gebruikt om je ranking (score in Google) te bepalen.

Als je pagina nuttige en relevante content aanbiedt, dan zal ze wellicht nog steeds erg hoog eindigen in de zoekresultaten na 10 januari 2017, zelfs als je ergens een interstitial uit het oog verliest.

Je pagina’s goed optimaliseren voor bezoekers en voor Google is en blijft dus de boodschap!

Vragen of interesse?

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Bedankt om het artikel met je netwerk te delen!

Heb je nog verdere vragen over interstitials en over de mobielvriendelijkheid van je website? Neem vrijblijvend contact met ons op via 03 – 455 80 77 of info@lincelot.com. Wij helpen je graag verder!

Blijf op de hoogte

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Klik op de knop hieronder om je in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan elke twee weken een overzicht van onze laatste artikelen in je mailbox. Alvast bedankt en veel succes!

Ontvang gratis marketing tips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Laurens Mertens
laurens.mertens@lincelot.com

Hallo daar! Ik ben Laurens, Copywriter en Content Marketeer bij Lincelot. Mijn specialiteit? Boeiende wervende content voor mens en zoekmachine. Wil je graag beter scoren in Google? Of wil je meer klanten via je website? Aarzel niet en contacteer me vandaag nog via info@lincelot.com of +32 3 455 80 77. Tot snel!

Nog geen reacties

Geef een reactie