Wat is Google Search Console en waarvoor gebruik je het?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Let’s face it: in 2018 heeft zo goed als elk bedrijf een website – jouw bedrijf toch ook? Je mooie visitekaartjes en e-mailhandtekening ten spijt, vinden bijna alle bezoekers jouw website via zoekmachines zoals Google.

Om eigenaars en beheerders van websites te helpen met hun online aanwezigheid, ontwikkelde Google zijn Search Console. Maar wat is Google Search Console nu precies en hoe ga je ermee aan de slag? Dat lees je in dit artikel! Daarna tonen we je ook welke rapporten en tools handig zijn voor jouw website!

Wat is de Google Search Console?

De Google Search Console is een set van tools waarmee je kunt zien hoe Google jouw website “ziet”. Met de Search Console kun je onder meer:

  • nagaan of Google (voldoende) toegang heeft tot je website,
  • het zoekverkeer en de prestaties van je website meten,
  • sitefouten of problemen opsporen,
  • etc.

Kortom: met de Google Search Console kun je ervoor zorgen dat je site beter vindbaar wordt en meer opvalt in de zoekresultaten van Google. Het gebruik ervan is gratis, maar je moet wel een Google-account aanmaken.

De eerste stap: jouw website aanmelden in Google Search Console

Wil je je website(s) en domeinen aanmelden bij de Google Search Console? Volg deze stappen:

  1. Maak een Google account aan of log in met een bestaand account.
  2. Surf naar Google Search Console.
  3. Geef de URL (link) in van het domein (bvb. http://voorbeeld.com) dat je wilt toevoegen.
  4. Kies een manier om te verifiëren dat jij de eigenaar bent van de website en volg de instructies. Er zijn verschillende verificatiemethoden: een een html-bestand uploaden naar je website, een html-tag toevoegen aan je site, een koppeling met je Google Analytics-account, …

Meer informatie over de eigendomsverificatie vind je hier.

Bonustip: meld al je domeinen aan

Wanneer je je website aanmeldt in Google Search Console doe je dat best voor al je domeinen.

Let op: Google beschouwt https://www.lincelot.com als een ander domein dan https://www.lincelot.com en lincelot.com als een ander domein dan www.lincelot.com!

Klik hier voor meer info over welke domeinen je best aanmeldt voor jouw website.

Je duidt ook best een preferred domain aan. Doe je dat niet, dan zou het kunnen dat Google de www-versie als een ander domein ziet dan de niet www-versie. In dat geval krijg je aparte analyseresultaten voor beide versies, of erger: gaan de verschillende domeinen van je website mogelijk met elkaar concurreren in de zoekresultaten.

Welke rapporten zijn belangrijk voor je website?

Hieronder geven we je een overzicht van enkele erg nuttige rapporten en gegevens die je in Google Search Console kunt bekijken.

Worden jouw webpagina’s correct ‘gecrawld’?

Google gaat zelf op zoek naar nieuwe webpagina’s en voegt deze toe aan hun index (een gigantische database met websites en webpagina’s). Die zoektocht wordt ‘crawlen’ genoemd. Google kan pagina’s vinden wanneer reeds gekende pagina’s ernaar doorlinken of wanneer de website-eigenaar een sitemap indient (Zeker doen trouwens!).

Wanneer er iets fout gaat tijdens dit proces dan kan je via de Google Search Console ontdekken waarom de pagina niet gecrawld kon worden.

Zo kan jij of je web-ontwikkelaar de nodige stappen ondernemen om de fout recht te zetten en ervoor te zorgen dat je pagina wel gevonden wordt door Google.

Lees hier meer over het rapport “Crawlfouten”.

Welke content wordt wel en niet getoond?

De Google Search Console geeft je een handig overzicht van welke pagina’s van je website wel en niet opgenomen worden in de zoekresultaten.

Dat is niet alleen handig om fouten tijdens het crawlen te ontdekken (zie boven), maar ook om te double checken dat pagina’s die je niet publiek wilt tonen ook effectief niet worden weergegeven in de zoekresultaten (tijdelijke landingspagina’s met specifieke promoties bijvoorbeeld).

Lees meer over het rapport “Indexeringsstatus”.

Je kunt ook rechtstreeks via de Google Search Console nieuwe content indienen waarvan je wil dat Google deze opneemt in de zoekresultaten. Dat doe je via het rapport “Fetchen als Google“.

Welke zoekopdrachten en links leiden naar jouw website?

Via de Google Search Console kan je nagaan via welke zoekopdrachten je website de laatste tijd in Google verscheen. Bovendien kan je zien hoeveel gebruikers in Google ook effectief doorklikten op bepaalde zoekopdrachten.

Op die manier helpt de Google Search Console je te controleren of jouw SEO-optimalisatie zijn vruchten heeft afgeworpen en/of kun je nagaan hoe je je webpagina’s (nog) beter kunt optimaliseren voor Google.

Lees hier meer over het rapport “Zoekanalyse”.

Verder kun je ook zien welke andere websites naar jouw website verwijzen. Handig om je linkbuilding op te volgen en zo je vindbaarheid te vergroten! Hoe meer relevante en gezaghebbende websites naar jouw website verwijzen, hoe beter je zult scoren in Google!

Lees hier meer over het rapport “Interne Links”.

Hoe wordt jouw website weergegeven in Google?

Een laatste belangrijke troef van de Google Search Console is dat je kunt nagaan en bepalen hoe jouw website of pagina’s worden weergegeven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen of links naar jouw website met of zonder ‘www.’ worden getoond in de zoekresultaten.

Verder kan je nakijken of productprijzen, bedrijfsgegevens, … correct worden weergegeven in de zoekresultaten. Zo bepaal je zelf mee hoe (potentiële) klanten jouw website zien in de zoekresultaten. Raadpleeg hiervoor de rapporten bij ‘Zoekopmaak‘ in de Search Console.

En verder?

Enkele andere mogelijkheden van de Google Search Console:

Wil je inzicht in de prestaties van je website?

Wil je het succes van je bedrijf opvolgen met Google Analytics? Ontdek hoe wij je bedrijf hierbij kunnen helpen en neem contact op.

Deze publicatie werd geschreven door: