Als u de lokale vindbaarheid van uw website of bedrijf in Google wilt verbeteren, dan kan dat 2 zaken betekenen:

Wilt u de vindbaarheid van uw bedrijfslocatie verbeteren? Dan kunt u uw website optimaliseren voor zoekmachines via lokale SEO. Op die manier trekt u meer klanten in de buurt aan. Klik hier voor handige tips over lokale SEO!

In dit artikel ontdekt u echter hoe u de lokale vindbaarheid van uw website voor meerdere specifieke locaties verbetert en welke typische SEO-fout u daarbij maar beter kunt vermijden.

Here we go!

Lokale vindbaarheid verbeteren: de essentie

Als een gebruiker een zoekopdracht intypt in Google – bijvoorbeeld “webdesign Boechout” – dan probeert Google die gebruiker snel en efficiënt die webpagina’s te tonen die de meest relevante informatie over dat onderwerp bevatten.

De essentie van SEO is dan ook heel simpel: deel op uw website en webpagina’s die informatie waar mensen naar op zoek zijn. Dat is voor lokale diensten niet anders.

Relevante informatie is het allerbelangrijkst, maar u moet zoekmachines zoals Google ook expliciet vertellen waar uw webpagina’s om draaien. Ze zijn immers (nog) niet zo slim als mensen.

Hoe u dat doet? Bouw iedere pagina van uw website op rond 1 onderwerp en 1 zoekwoord(combinatie). Zoekwoorden zijn die woorden die mensen intypen in Google om informatie op te zoeken. Verwerk dat zoekwoord op strategische plaatsen op uw webpagina:

Als u als loodgieter bijvoorbeeld een pagina inricht om bezoekers aan te trekken uit Antwerpen, dan kunt u 1 pagina van uw website optimaliseren voor de zoekwoordcombinatie “loodgieter Antwerpen”.

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Veel bedrijven hebben deze techniek onder de knie, maar ze maken 1 cruciale fout

Lokale vindbaarheid voor meerdere steden: vermijd duplicate content

Bedrijven die gevestigd zijn in een bepaalde gemeente – en goed willen scoren in Google voor omliggende gemeenten of andere locaties – richten vaak meerdere pagina’s in op hun website met exact dezelfde informatie, op de regio (zoekwoorden) na:

 • Vloerverwarming Boechout
 • Vloerverwarming Lier
 • Vloerverwarming Kontich

De hoop is natuurlijk dat ze daardoor beter gevonden worden in Google voor die regio’s… maar dat is ijdele hoop. Dit is namelijk een typisch voorbeeld van ‘duplicate content’ of ‘dubbele inhoud’. We spreken van duplicate content als:

 • u de inhoud van andere websites volledig overneemt, al dan niet automatisch.
 • u meerdere websites inricht met exact dezelfde content.
 • u meerdere webpagina’s inricht die exact dezelfde info bevatten, op de zoekwoorden na.

Google houdt niet van duplicate content, integendeel:

In de zeldzame gevallen waarin Google merkt dat dubbele inhoud wordt weergegeven met de bedoeling onze rangschikking te manipuleren en onze gebruikers te misleiden, zullen we ook de juiste aanpassingen aanbrengen in de indexering en rangschikking van de betreffende sites. Dit kan een nadelig effect hebben op de positie van de site of de site kan worden verwijderd uit de index van Google en daardoor niet meer in zoekresultaten worden weergegeven.

Duidelijke taal, toch? De oplossing:

Publiceer locatiepagina’s met unieke content

Op zich kan het geen kwaad om individuele pagina’s in te richten voor diverse steden of locaties ALS u ervoor zorgt dat iedere pagina unieke inhoud – een unieke waarde – biedt aan bezoekers. Google verwoordt het zelf op deze manier:

Als u bijvoorbeeld een reissite heeft met aparte pagina’s voor twee steden, terwijl beide pagina’s dezelfde informatie bevatten, kunt u de pagina’s samenvoegen tot één pagina over twee steden of beide pagina’s uitbreiden, zodat ze unieke inhoud over elke stad bevatten.

Wees daarbij eerlijk ten opzichte van uzelf: hier en daar een zoekwoord of een formulering aanpassen volstaat niet. Denk in termen van informatiewaarde!

Focus op wat iedere stad of locatie uniek of anders maakt. Heeft u bijvoorbeeld winkels op verschillende locaties? Dan kunt u op iedere locatiepagina:

 • het unieke aanbod en de specifieke accommodatie belichten
 • de specialiteiten per winkel toelichten
 • de bereikbaarheid en parkeergelegenheid van iedere winkel toelichten
 • aandacht besteden aan typische vragen of behoeften van klanten uit iedere regio
 • enz.

Als u uw locatiepagina’s op die manier inricht, verbetert u niet alleen de lokale vindbaarheid van uw website en bedrijf, maar toont u potentiële klanten ook dat u de regio of stad kent. Daardoor krijgen ze meer vertrouwen in uw bedrijf en uw diensten!

Protip: geef stedenpagina’s zowel weer op desktop als op mobiel. Google streeft immers steeds meer naar een mobile-first index!

Conclusie?

Als u locatiepagina’s goed inricht met unieke content die een meerwaarde biedt voor uw bezoekers, dan kunnen ze echt een meerwaarde bieden voor de lokale vindbaarheid van uw website in Google.

Publiceert u toch duplicate content? Dan heeft dit mogelijk geen of een nadelig effect op de lokale vindbaarheid van uw website of bedrijf.

Succes!

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Bedankt om het artikel met uw netwerk te delen!

Heeft u nog verdere vragen over de lokale vindbaarheid van uw website? Neem vrijblijvend contact met ons op via 03 – 455 80 77 of info@lincelot.com. Wij helpen u graag verder!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met lokale SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Volg onze SEO training: een korte en krachtige opleiding waarin je leert hoe je de positie van je website in online zoekresultaten kunt verbeteren! Klik op de knop voor meer info:

Volg onze SEO training