Persbericht schrijven: in 6 stappen naar een pakkende publicatie

Lincelot - Blog - Een succesvol persbericht schrijven in 6 stappen
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Een succesvol persbericht schrijven is geen eenvoudige klus. Of je persbericht wordt opgepikt, hangt immers af van heel wat inhoudelijke, vormelijke én stylistische aspecten.

Ben je echter vastberaden en wil je het schrijven van persberichten voor je bedrijf niet uitbesteden maar zelf in handen nemen? Dan kun je maar beter goed voorbereid aan de slag gaan!

In dit artikel ontdek je 6 duidelijke stappen om een succesvol persbericht te schrijven.

Waar wacht je nog op?!

Een succesvol persbericht schrijven voor je bedrijf in 6 stappen

1. Check yourself before you wreck yourself

Iedereen begrijpt dat je enthousiast bent over een nieuw product dat je binnenkort op de markt brengt. Maar dat betekent nog niet dat de rest van de wereld daar ook iets over wil lezen in de krant.

Voor je een persbericht schrijft, moet je je dus goed afvragen of datgene wat je wil vertellen wel voldoende nieuwswaarde heeft.

Stap even uit je rol als bedrijfsleider en kijk naar je onderwerp met de bril van een kritische journalist: is je onderwerp actueel, zal het een grote impact hebben, is het verrassend, … ?

Stuur enkel een persbericht over onderwerpen die voldoende nieuwswaarde hebben en doe het zelfs dan enkel sporadisch.

Als je journalisten bestookt met mails zonder nieuwswaarde, dan is de kans groot dat ze je berichten zullen negeren – ook wanneer je wél iets interessants te zeggen hebt.

2. Structureer je persbericht

Heb je kritisch gekeken naar je onderwerp en wil je toch een persbericht schrijven? Structureer je bericht dan volgens de regels van de kunst:

  • geef duidelijk aan dat het om een persbericht gaat
  • vermeld de plaats en datum van verzenden
  • als het persbericht niet voor onmiddellijke publicatie bestemd is: vermeld de woorden ‘onder embargo’ plus de datum en het uur waarop het embargo afloopt
  • begin je bericht met een kop, gevolgd door een inleidende alinea en de broodtekst
  • gebruik eventueel subtitels om je persbericht makkelijker leesbaar te maken
  • geef duidelijk aan waar het persbericht stopt, bijvoorbeeld met een horizontale streep of de woorden ‘einde persbericht’
  • zet onder deze aanduiding eventueel een boilerplate, een korte tekst die je bedrijf voorstelt
  • sluit af met de contactgegevens van de persverantwoordelijke of iemand die betrokken is bij het onderwerp én die op de dag van versturen bereikbaar is

Tip: gebruik steeds een voldoende grote marge. Zo kan de journalist notities maken als hij of zij dit wil.

3. Houd het helder en zakelijk

Een persbericht is een informatieve tekst voor een breed publiek. Schrijf dus altijd in een heldere, zakelijke stijl en haal cijfers en feiten aan – meningen en andere subjectieve uitingen hebben geen plaats in een persbericht.

Je gebruikt best ook geen jargon en ingewikkelde woorden in een persbericht. Is het toch noodzakelijk om een moeilijke term te gebruiken? Leg die dan kort uit.

Originaliteit en spitsvondigheid zijn tenslotte altijd ondergeschikt aan duidelijkheid. Sterker nog: journalisten verkiezen vaak een droge, feitelijke tekst die ze zelf kunnen herschrijven. Blijf dus bij je leest en laat mooie bewoordingen over aan de vakmensen.

Vind je het moeilijk om de juiste stijl te pakken te krijgen? Roep dan de hulp in van een professional.

Tip: wil je toch wat ‘schwung’ in je tekst steken? Gebruik dan relevante quotes! Quotes maken je tekst levendiger en leveren vaak dankbaar materiaal op voor journalisten.

4. Schrijf een goede titel, inleiding en broodtekst

Wil je een goed persbericht schrijven? Begin dan bij een goede titel of kop: verwoord zo specifiek mogelijk waarover je persbericht gaat, maar houd het tegelijk kort en krachtig. Een goede titel bevat de essentie van je persbericht zonder onnodige details.

Als je titel er ook nog in slaagt om nieuwsgierigheid te wekken, heb je een winner te pakken. Niet eenvoudig! Neem dus gerust even de tijd om na te denken en verschillende formuleringen te proberen.

Na de kop volgt de inleiding of lead, de belangrijkste alinea van het hele persbericht. In deze alinea beantwoord je meteen de wie-, wat-, waar-, wanneer-, waarom- en hoe-vragen.

Begin je inleiding meteen met de essentie – een journalist heeft geen boodschap aan leuke inleidende zinnen met weinig inhoud.

In de bodytekst, die ook wel de broodtekst wordt genoemd, geef je ten slotte extra informatie die nuttig is voor de lezer.

Houd de bodytekst zo kort mogelijk en maak gebruik van de piramidestructuur: zet belangrijke info steeds bovenaan en eindig met minder belangrijke info. Op die manier kunnen journalisten je tekst makkelijk van onderaan inkorten en snel minder relevante alinea’s weglaten als dat nodig zou zijn.

5. Vul aan met een boilerplate en contactgegevens

Onder het eigenlijke persbericht kun je eventueel een boilerplate plaatsen. Dat is een kort standaardtekstje waarin je je bedrijf voorstelt: wat doet je bedrijf, waar is je bedrijf gevestigd, … Dat soort dingen.

Sluit in ieder geval af met de contactgegevens van de persverantwoordelijke en/of mensen die inhoudelijk betrokken zijn bij het onderwerp. Geef niet alleen een telefoonnummer en een e-mailadres, maar ook de naam van de contactpersonen.

Kies wel steeds voor mensen die op de dag van verzending van het persbericht de hele dag vlot bereikbaar zijn voor eventuele vragen van journalisten.

6. Stel een goede mail op

Je kunt het meest fenomenale persbericht schrijven, als je het niet keurig verspreidt dan zal het niet gepubliceerd worden. Let daarom altijd op deze dingen:

  • stuur je persbericht via e-mail
  • bepaal nauwgezet naar welke journalisten je je persbericht mailt – val geen sportjournalisten lastig met een bericht over je kledingbedrijf
  • gebruik altijd het bcc-veld voor de e-mailadressen van de journalisten die je aanschrijft
  • zet ‘Persbericht:’ gevolgd door de titel van je persbericht in de onderwerpregel
  • voeg je persbericht niet (alleen) toe als bijlage, maar zet het ook als tekst in de mail
  • voeg foto’s of andere interessante bijlagen toe als je ze hebt (maar som ze dan wel op onderaan je persbericht)

Succesvolle persberichten voor jouw bedrijf

Wil je hulp of advies bij het schrijven van persberichten voor je bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie!

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot