Podcast: Moet je investeren in je website, in sociale media of in allebei?

Lincelot - Podcast - Investeer je best in je website, sociale media of allebei
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

We horen deze vraag vaak. Soms krijgen we ze ook in andere vormen. Dan horen we dat ‘websites passé’ zijn, dat je er niet meer in moet investeren, en dat je vol op sociale media moet inzetten. Anderen geloven dan weer helemaal niet in sociale media voor hun bedrijf. Dan horen we zaken zoals ‘sociale media is vooral voor B2C en voor mensen die willen netwerken’. ‘Daar gaan wij onze vingers niet aan verbranden.’ We politely disagree

Dus… Moet je investeren in je website, in sociale media of in allebei? Let’s see

Investeren in je website, dat is zeker!

Je moet investeren in je website, dat is zeker! Daar zijn een aantal goede redenen voor.

1. Je website is van jou alleen

Je website is in de eerste plaats de enige plaats op internet die helemaal van jou is. Jij bepaalt wat er gebeurt. Als je alleen maar investeert in sociale media, dan bepalen Mark Zuckerberg en andere externen jouw kansen op succes.

Als Zuckerberg en zijn vrienden straks beslissen om het organisch bereik van je berichten op sociale media nog verder terug te schroeven (zodat je volgers dus nog minder van je berichten zien) dan zul je nog vaker en meer aan Facebook advertenties moeten uitgeven om je berichten met je volgers te delen. Dat zijn trouwens de volgers waar je zo lang over gedaan hebt om ze op te bouwen.

Als je naast je sociale media ook een goede website hebt, dan zullen je klanten je altijd blijven vinden, op een website waarvan jij bepaalt wat erop staat en hoe hij eruit ziet. Dat brengt me bij een volgend punt.

2. Je hebt veel meer vrijheid

Als je een website laat ontwikkelen, dan kun je kiezen hoe die website eruit ziet, welke pagina’s en functionaliteiten je krijgt, hoe snel en responsief hij is én hoeveel zelfstandigheid je krijgt. Dat is met sociale media niet het geval. Je moet spelen volgens de spelregels (en dan vooral ook de beperkingen) die de sociale media je opleggen.

Als je het slim aanpakt en je website met een gebruiksvriendelijk content management systeem zoals WordPress ontwikkelt of laat ontwikkelen, dan ben je van niets of niemand meer afhankelijk om nieuwe producten, diensten, landingspagina’s, blogs, whitepapers en andere content met je doelgroep te delen, of om de structuur en look-and-feel van je website aan te passen. Je bent dus ultiem flexibel en je kunt snel zelf aanpassingen doorvoeren als dat nodig zou zijn. Dat was bij ons in coronatijd bijvoorbeeld zeer handig.

Heb je zelf even geen tijd? Dan kun je oneindig veel marketeers en webdesigners om hulp vragen. Haast elke marketeer en webdesigner zal je met WordPress kunnen helpen. Je bent dus van niemand afhankelijk. Dat is wel zo prettig! En er is nog een belangrijke reden waarom je moet investeren in je website.

3. De waarde van je website groeit steeds

De waarde van je website groeit met elke nieuwe relevante blog post, vlog, podcast, presentatie, referentie, foto, video, case, whitepaper en e-book die je op je website plaatst.

Jouw ideale klanten hebben op dit moment problemen die jij met je producten en diensten kunt oplossen. En die klanten zullen vroeg of laat hun computer, tablet of smartphone vastnemen om een oplossing voor hun probleem te zoeken.

Als jij vandaag de antwoorden deelt op de vragen die je ideale klanten morgen googelen, dan komen die ideale klanten overmorgen vanzelf naar je toe. Ik herhaal omdat het zo belangrijk is: Als jij vandaag de antwoorden deelt op de vragen die je ideale klanten morgen googelen, dan komen die ideale klanten overmorgen vanzelf naar je toe. Hoe meer tijd en energie je in de inhoud van je website stopt, hoe meer klanten je na verloop van tijd via de organische zoekresultaten van Google zullen vinden – als je het goed doet tenminste.

Deze strategie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de website van Lincelot nu vaak gevonden wordt (ook wanneer mensen niet op zoek zijn naar onze naam maar wel naar antwoorden die we kunnen geven of problemen die wij kunnen oplossen). Slimme content marketing heeft ervoor gezorgd dat onze website een primaire bron van leads en opdrachten geworden is. Ik wens jou van harte hetzelfde toe.

Heeft iedereen een uitgebreide website nodig?

Nu hoor ik je al zeggen: ‘Is een kleine, beperkte website dan niet OK?’ ‘Moet iedereen een blog, een vlog, een podcast, whitepapers en ebooks op zijn website hebben staan? En moet ieder bedrijf elke week nieuwe teksten, foto’s, video’s op zijn website plaatsen?’ Natuurlijk niet!

Voor sommige bedrijven en in sommige situaties volstaat een eenvoudige, informatieve en/of een sfeervolle website die het bedrijf, de producten, diensten of creaties voorstelt, de openingsuren toont en duidelijke mogelijkheden geeft om contact op te nemen.

De bakker, slager, bloemenwinkel of het restaurant op de hoek komen perfect weg met een beperkte website. Het bedrijf dat iedereen kent, waarvan het orderboek uitpuilt en dat absoluut geen concurrenten heeft… ook. En toch. Ook die handelaars en bedrijven kunnen hun website gebruiken om:

  • Antwoorden te geven op vragen van mogelijke nieuwe klanten;
  • Oplossingen te bieden voor problemen van mogelijke nieuwe klanten;
  • Persoonlijkheid te tonen en zo nieuwe klanten én collega’s aan te trekken;
  • Foto’s, video’s, testimonials en andere informatie te delen om hun producten en diensten nog beter te verkopen.

Met andere woorden: Investeren in je website – nog altijd een goed idee.

Investeren in je sociale media, jazeker!

Maar… ‘Als je dan al investeert in je website, moet je dan ook nog investeren in sociale media?’ Jazeker, maar enkel als je doelgroep op sociale media­­ zit en als het je bedrijfsdoelen ondersteunt! Of als je gewoon onwijs gelukkig wordt van elke like, share en comment die je krijgt.

Ik zie de volgende redenen om in sociale media te investeren.

1. Creëer gericht awareness

Wanneer klanten online informatie zoeken, dan doen ze dit doorgaans via Google, YouTube of een andere online zoekmachine. Ze zoeken dan gericht naar het antwoord op een vraag of de oplossing voor een probleem.

Daarom is het zo belangrijk om een goede website te hebben met content die aan deze vragen voldoet. Hoe beter de inhoudelijke match tussen de informatie op je website en de vraag van de potentiële klant, en hoe beter jouw pagina en je antwoord geoptimaliseerd is voor online zoekmachines, hoe meer kans je hebt dat je website gevonden wordt.

Maar… je ideale klanten zijn niet alleen naar de informatie, inspiratie, producten, diensten of ervaringen die jij wil aanbieden. Ze zitten soms ook gewoon op sociale media om leuke, grappige, inspirerende of informatieve posts van vrienden, familie en anderen te zien.

Als je je doelgroep op zo’n onbewaakt moment kunt bereiken (omdat ze jouw bedrijf volgen of omdat je relevante advertenties hebt ingericht die aan hen getoond worden of omdat vrienden van je doelgroep status updates van je bedrijf liken, sharen en er goed op reageren), dan kun je heel gericht awareness creëren voor je merk, je toegevoegde waarde, je mooie werkomgeving, je fantastische team, de geweldige carrièremogelijkheden binnen je bedrijf en ja, als het dan echt moet, ook je producten of diensten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Er bestaat geen makkelijkere manier om je bedrijf online te tonen aan een bepaalde groep mensen (jouw ideale klanten of collega’s) dan met sociale media. Volledig GDPR-proof en als je het goed doet lekker origineel, fris en totaal niet opdringerig naar je doelgroep toe. Precies zoals het hoort.

2. Bouw een persoonlijke relatie op met je klanten

Sociale media zijn ook de ideale plaats om je klanten beter te leren kennen. Je kunt lezen wat ze over je bedrijf schrijven, je kunt luisteren naar hun vragen, je kunt hun vragen proactief of reactief (in de vorm van customer service) beantwoorden en je kunt je klanten en volgers verrassen met persoonlijke boodschappen of random acts of kindness.

Nooit eerder was het zo eenvoudig om met je ideale doelgroep (klanten, leads en potentiële leads) in gesprek te gaan en een persoonlijke relatie op te bouwen. Nooit eerder was het zo eenvoudig om van volgers klanten te maken en van klanten ambassadeurs. Een gouden kans die je met fluwelen handschoenen moet grijpen.

Sociale media kunnen immers ook nasty zijn. Hoe meer tijd en moeite je erin investeert, hoe groter de kans dat je ook negatieve reacties krijgt. Dat geldt voor ons ook. Ik vraag me oprecht af welke reacties wij zullen krijgen op onze nieuwe podcast. De meesten zullen (wellicht – hopen we toch) goed zijn, maar er zijn altijd ‘trollen’ op internet die het fijn vinden om van in hun veilige bubbel met hagel te schieten. Op jou en op je bedrijf. Wees daarop voorbereid, en laat het je goede intenties niet in de weg staan.

3. Je kan er makkelijk uitspringen

Sociale media geven ook ontzettend veel mogelijkheden om je content eenvoudig op een visueel aantrekkelijke manier te verspreiden. Foto’s, carroussels, video’s, you name it. Met een beetje originaliteit én creativiteit spring je er nog altijd makkelijk uit op sociale media.

Dat gezegd zijnde… je bent wel beperkt tot de mogelijkheden die sociale media bieden. Op je website ben je zoals gezegd nog altijd vrijer. Je hoeft trouwens al lang geen Photoshop of dure videomontageprogramma’s meer te bezitten: met eenvoudige online diensten zoals Canva kom je al een heel eind om mooie visuals te maken, likes, shares, comments én goodwill van je doelgroep te scoren. 

4. Trek mensen naar je website

Last but not least: Sociale media vormen de ideale springplank naar (of de ideale boost voor) je website. Heb je een interessante blog, vlog, podcast, whitepaper of e-book op je website gepost? Plaats dan ook een statusupdate met een link op je sociale media, en zorg ervoor dat je volgers (en via advertenties ook je ideale doelgroep buiten je volgers) die link te zien krijgen.

Wil je bezoekers van je website ook op Facebook aanspreken? Investeer dan misschien ook in remarketing. Zo kun je mensen die eerder op je website waren overtuigen om terug naar je website te komen om meer informatie te krijgen of een aankoop af te ronden.

Hoe meer mensen via sociale media naar je website komen, hoe langer ze blijven, hoe meer acties ze op je website ondernemen (denk aan: andere pagina’s bezoeken, filmpjes aanklikken, contactformulieren invullen…) hoe hoger je website uiteindelijk getoond zal worden in de online zoekresultaten van Google, en hoe meer mensen ook via die weg je website zullen ontdekken.

Zo kom je in een positieve spiraal terecht die altijd maar meer mensen (en als je het goed doet ook de juiste mensen naar je website brengt, precies op het moment dat zij je nodig hebben.

Dus… Moet je investeren in je website, in sociale media of in allebei?

Het antwoord is ‘allebei’. Je website vormt wat ons betreft altijd de basis van je online marketing, of je nu een lokale detailhandelaar bent of een groot consultancykantoor met internationale uitstraling. Hoe vaker je op je website waardevolle content deelt waar je ideale klanten naar op zoek zijn of waar ze op zijn minst een gezonde interesse in hebben, hoe meer mensen je website zullen vinden via online zoekmachines zoals Google.

Sociale media zijn ideale kanalen om je bereik uit te breiden en je bedrijf voor te stellen, maar vooral ook om je doelgroep beter te leren kennen, ermee in gesprek te gaan en hen naar je website te trekken.

Hoe meer bezoekers op deze manier naar je website komen, hoe langer ze blijven en hoe meer acties ze op je website ondernemen (omdat ze de content waarderen), hoe hoger je website uiteindelijk zal scoren in Google, met nog meer bezoekers en hopelijk ook klanten tot gevolg.

Wil je investeren in je website of sociale media?

Weet je niet goed hoe je je website en sociale media optimaal laat samenwerken? In onze Marketing bootcamp leer je in 1 dag de basis van online marketing. En daarin komen deze 2 uitgebreid aan bod. Interesse? Contacteer ons over de opleidingen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot