Podcast: Hippe marketingtrends om in de gaten te houden

Lincelot - Podcast - Hippe marketingtrends om in de gaten te houden
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Christophe: Oké, we zijn aan het opnemen Margo. 

Margo: Oké, let’s go. Ik laat jou je ding doen.  

Christophe: Hier gaan we. Wat zijn de marketingtrends voor 2022 en met welke trends moet je als Vlaamse KMO wel en geen rekening houden. Dat zijn de vragen die we vandaag en in de volgende afleveringen van onze podcast zullen beantwoorden. Ik ben Christophe Van Bael, en dit is de Lincelot marketing podcast.  

Margo: All right beste luisteraars, Margo van Lincelot hier. Ik zit hier dus samen met mijn collega Christophe en vandaag bespreken we de marketingtrends voor 2022…  

Christophe: Ja klopt, en dan vooral die trends waar je als Vlaamse KMO écht rekening mee moet houden en misschien ook vooral met welke trends nog niet vandaag.   

Margo: Ja, want er zijn wel wat trends die de ronde doen hé Christophe. 

Christophe: Ja, dat is altijd zo bij het begin van het jaar, maar laatst las ik in Forbes een citaat dat mijn mening hierover mooi samenvat.  

Dat citaat ging als volgt: “The foundations of your marketing still matter most: It is easy to get distracted by shiny new digital objects. Marketers love new trends and to be on the leading edge of new technologies and platforms. Yet the truth is that the majority of business growth still comes from the foundational tools in digital marketing.” 

Margo: Oké, klink heel mooi, maar nu. Dus…? 

Christophe: Dus het is, zeker als Vlaamse kmo -of als Nederlandse mkb, want dat is hetzelfde- met een beperkt budget slim om eerst je basis op orde te hebben voor je je aan de trends van het moment waagt. Anders kun je al heel snel investeringen doen die niet snel genoeg geld opbrengen en daardoor je cashflow onder druk zetten, met alle gevolgen van dien.  

Margo: Oké, maar met welke marketingtrends moeten Vlaamse kmo’s dan rekening houden, en met welke nog niet? 

Christophe: Wel, ik zie 3 soorten marketingtrends. Ten eerste hippe marketingtrends die interessant zijn en die je zeker in de gaten moet houden, maar die wellicht op dit moment nog niet interessant zijn voor Vlaamse kmo’s omdat ze technisch en financieel nog te uitdagend zijn.  

Ten tweede zie ik realistische marketingtrends die interessant én haalbaar zijn voor de meeste Vlaamse kmo’s en waarvan ik ook zou zeggen dat de meeste kmo’s daarmee bezig zouden moeten zijn. En dan op drie evergreen marketingtips die vaak uit het oog verloren worden, maar marketingtrends zouden moeten blijven. 

Over influencer marketing  

Margo: Oké, makes sense… Maar laat ons even beginnen met de meest sexy categorie: wat zijn dan de hippe marketingtrends die misschien nog niet zo interessant zijn voor Vlaamse kmo’s? 

Christophe: Ja hier ik denk spontaan aan 5 trends. Heel veel trends lijstjes hebben influencer marketing op 1 staan. Dat begrijp ik ook. Als je veel geld betaalt dan kun je door middel van een influencer of meerdere influencers snel een grote naamsbekendheid voor je merk opbouwen.   

En als je je influencer goed cast, dan kun je ook een deel van zijn of haar ‘vibe’ op je merk doen afstralen. Wat dat betreft hebben ze bij Nespresso met George Clooney bijvoorbeeld een perfecte cast gedaan. Door Clooney aan het merk te koppelen komt het meteen veel sexyer en gedistingeerder over. 

Margo: Ja snap ik wel, maar Clooney is wel heel duur hé Christophe… 

Christophe: …en dus niet betaalbaar voor de gemiddelde kmo. Dat klopt! Daarom raad ik Vlaamse kmo’s ook eerder aan dat als ze al iets met influencer marketing willen doen, om met micro-influencers te werken.   

Dat zijn influencers op sociale media of andere mediakanalen met een beperkter publiek, denk aan een paar tienduizenden volgers, maar vaak wel ook met een actiever publiek omdat ze in een bepaalde niche zitten. Daardoor kun je als bedrijf vaak met een kleiner budget betere resultaten boeken bij een kleinere doelgroep. 

Margo: Ok, maar hoe weet je dan welke influencers voor welke resultaten kunnen zorgen? 

Christophe: Niet. Dat weet je niet. Toch niet op voorhand. Je kunt op z’n best een educated guess maken en je laten bijstaan door gespecialiseerde agencies, maar ook dat is echt absoluut geen garantie op succes.  

Margo: Oké, maar is influencer marketing dan wel echt interessant?  

Christophe: Goh, influencer marketing in de strikte zin van het woord vind ik een grote gok wanneer je cashflow beperkt is en je snel rendement moet krijgen, zoals bij de meeste Vlaamse kmo’s. Daarom raad ik bedrijven ook aan om hun klanten in hun marketing te betrekken.  

Als je je klanten kunt laten vertellen waarom zij zo enthousiast over je zijn, dan is dat de beste want meest betrouwbare reclame die je je kunt wensen. Heb je tevreden klanten? Vraag ze dan actief om mee te werken aan een review of een case study die je op je website en socials kan delen. Dat is goud waard, want nieuwe klanten herkennen zich hierin en daarom zijn dat ook de perfecte influencers.   

Margo: Oké, maar dan moet het natuurlijk wel echt genoeg zijn hé… 

Christophe: Ja, dat klopt! Authenticiteit is extreem belangrijk. Een klant die je aanbeveelt omdat hij prettig met je heeft samengewerkt of omdat die concrete resultaten heeft gehaald is heel betrouwbaar en waardevol.  

Een bekende Vlaming die puur vanuit eigen initiatief op sociale media een product in de kijker zet, ook. Zolang het product ook bij die BV past. Maar nu, een Romelu Lukaku die in 2020 in Italië Maserati’s promoot en in 2021 in Engeland Crocs promoot? Dat gaat er bij mij niet in, hoe hip dat die rubberen slippers ook willen zijn.  

Margo: Ja, dat begrijp ik. Dus, eigenlijk samengevat: je moet vooral investeren in influencer marketing als je het financieel aankunt, en eigenlijk liever eerst in good old-fashioned word-of-mouth marketing en influencer marketing via micro-influencers.  

Christophe: Ja, dat is heel goed samengevat. En ik zou er nog aan willen toevoegen: meet, evalueer en optimaliseer je investeringen en partnerships voortdurend. Don’t settle for second best. Zeker niet wanneer je een beperkt budget hebt. 

Over live streaming  

Margo: Oké, dus dat voor influencer marketing, maar what else? 

Christophe: Wel, ik zie ook vaak in de trends lijstjes ‘live streaming’ voorbijkomen, ofwel: met een video live gaan op sociale media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Dat is natuurlijk heel interessant. Trouwens, het hoeft niet alleen video te zijn, je hebt sinds kort ook Clubhouse met live audio.   

Dat is heel interessant live streaming, één: als je een sterk verhaal kunt vertellen én verbaal sterk bent. Twee: als je ad rem bent en meteen kunt antwoorden op vragen of opmerkingen van je publiek. En drie: als je tegen een stootje kunt, want niet iedereen is even lief op internet. 

Margo: Ja daar zeg je zoiets, dus niet voor iedereen weggelegd dan? 

Christophe: Goh, dat denk ik niet nee. Hoewel de mogelijke voordelen van live streaming groot zijn. Aan de ene kant geven sociale media live uitzendingen heel veel aandacht voor, tijdens én na de uitzending, waardoor je een grotere zichtbaarheid voor je merk creëert dan met content die je op je tijdslijnen of in je stories post.  

Ten tweede, je kunt een hele sterke band met je publiek opbouwen. Je verlaagt de drempel enorm waardoor je volgers echt met jou kunnen praten. Je kunt een heel sterke autoriteit worden in je vakgebied. Jij bent de expert van het verhaal.  

En tot slot, uiteindelijk is live streaming technisch heel eenvoudig geworden. Het zit ingebakken in sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. De functionaliteiten zijn er, je moet ze alleen willen gebruiken. 

Margo: Oké, maar waarom moeten Vlaamse kmo’s dan eigenlijk nog niet inzetten op live streaming? 

Christophe: Ik zeg niet noodzakelijk dat Vlaamse kmo’s dat nog niet *moeten* doen, ik denk dat ze eerder bewust moeten kiezen of ze het wel of niet doen. Een minutieus uitgeschreven live stream komt al snel heel fake over, een slecht voorbereide live stream is weinig interessant en in het slechtste geval zelfs gênant, want het kan je nog blijven achtervolgen. Dus weet waaraan je begint.  

Heb je er de tijd, de kennis én het lef voor? Ga dan je goddelijke gang. Ontbreek je een van deze zaken? Denk dan nog even na en leer van andere bedrijven. Kijk hoe zij het doen en wat jij ook kunt doen en vooral niet moet doen.  

Over experiential marketing 

Margo: Oké interessant. Voor welke marketingtrends moeten kmo’s best nog passen? 

Christophe: Ik heb nog zogenaamde experiential marketing opgeschreven. Dat is marketing waarbij je je doelgroep wil verrassen met een coole ervaring, al dan niet met Virtual Reality of Augmented Reality. Dat wordt nochtans vaak tot dé trends van het moment gerekend.  

Begrijp me niet verkeerd… We kennen allemaal het gezegde dat mensen vergeten wat je vertelt, dat ze vergeten wat je doet, maar dat ze onthouden hoe je ze laat voelen, zo gaat dat toch volgens mij. Ik denk dat we ons hier allemaal wel iets bij kunnen voorstellen.  

Als je emoties zoals verrassing, angst, vreugde of liefde bij je doelgroep kunt teweegbrengen dan is dat fantastisch, maar dat hoeft niet noodzakelijk met Virtual Reality en Augmented Reality te gebeuren zoals ik links en rechts vaak hoor en lees.   

Margo: Hoe bedoel dat dan precies? 

Christophe: Wel, de mogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality zijn eindeloos. En er zijn best al wel mooie voorbeelden van marketingcampagnes met 360°-video’s op Facebook, en apps zoals die van Coolblue en Ikea, die kennen we wel, waarmee je met behulp van je smartphone een bankstel, een zetel of een tv in je woonkamer kunt projecteren om eerst de juiste afmeting te kunnen meten voor je het juiste formaat bestelt.  

Er zijn ook al marketingcampagnes die gebruikmaken van Virtual Reality -brillen, maar die zijn natuurlijk enkel interessant als je doelgroep zo’n device bezit. Binnenkort gaat Apple waarschijnlijk voor het eerst sinds de smartwatch met een nieuw product uitkomen, wat een combo gaat zijn van een Virtual Reality én een Augmented Reality-bril. Dus er komt wel het een en ander aan en dat gaat waarschijnlijk wel voor meer acceptatie in de markt zorgen. Maar zo ver zijn we nog niet.  

Volgens mij heeft de meerderheid van de mensen geen Augmented Reality-bril of -device. Of ze moeten dan toch al hun smartphone gaan nemen daarvoor.  

En belangrijker nog voor Vlaamse kmo’s: de productiekosten voor Augmented Reality- en Virtual Reality-campagnes zijn nog relatief hoog. Daarom zeg ik weer: zet hier als Vlaamse kmo nog niet meteen op in, maar wacht af tot Augmented Reality en Virtual Reality net iets beter ingeburgerd zijn. 

Over the metaverse 

Margo: Oké en nu we het toch over dit soort zaken hebben… wat met the Metaverse? 

Christophe: Ah… the metaverse. Dat is wat mij betreft echt ’the next big thing’. 

Margo: Ja? Explain? 

Christophe: Wel, hoeveel tijd hebben we hier? Nee, the metaverse is de toekomst van het internet, en van sociale media zoals we die vandaag kennen. Zelfs Mark Zuckerberg heeft de naam van zijn groep laatst naar ‘meta’ veranderd. Een duidelijker statement om te benadrukken dat hij het bedrijf als een metaverse company ziet, kun je niet maken. Hij vindt the metaverse heel belangrijk en dat is het ook. 

Ja the metaverse, zoals ik het zie, is de som van alle virtuele werelden waar we ons, ook nu al, met onze virtuele avatars kunnen bewegen. Heel veel mensen waarmee ik erover spreek die zeggen dan ‘metaverse, metaverse, virtuele werelden, dat ken ik helemaal niet’.

Maar dan zou ik willen vragen: vraag het maar eens aan je tienerzoon of tienerdochter, die kennen allemaal Fortnite. En heel veel twintigers ook, het populaire spel. Dat is eigenlijk al een hele mooie vorm van Virtual Reality waarbij deelnemers concerten en virtuele versies van echte artiesten kunnen voorgeschoteld krijgen. En advertenties krijgen van merken van in de echte wereld.   

En real-life merken, want dat bestaat ook al, zoals Vans die in Roblox een virtueel skatepark hebben gebouwd waar miljoenen gamers aan deelnemen. Hoe beter ze het daar doen, hoe meer ze hun avatars kunnen customizen, van andere outfits voorzien en uiteraard allemaal branded by Vans.  

En vergis je niet: de nieuwe generaties vinden virtuele producten vaak minstens even belangrijk als producten in het echte leven: ze zien hun avatars vaak als een verlenging van hun ‘echte’ identiteit.  

Zo heeft Nike onlangs nog een virtuele sneakerstore opgekocht om virtuele sneakers in virtuele werelden te gaan verkopen. En Hermès bijvoorbeeld, het luxemerk met onder meer handtassen heeft 2 weken geleden, geloof ik, nog een rechtszaak aangespannen tegen een Amerikaanse kunstenaar die een virtuele replica van een Hermès handtas, volgens hem een digitaal kunstwerk, tegen een prijs heeft verkocht die een veelvoud was van de handtassen die je in de ‘echte’ Hermèswinkels vindt.  

Zo ver gaan we en dat is ook niet het enige, the metaverse is oneindig. Virtuele werelden stoppen nooit, we kunnen er blijven bij programmeren en die werelden evolueren natuurlijk ook met alle poppetjes erin en die poppetjes, dat zijn avatars van echte mensen zoals de echte wereld, ook wanneer je er niet aanwezig bent. Ze vormen als het ware een uitbreiding van de wereld zoals we die nu kennen. Dat maakt de mogelijkheden voor advertenties én, nu komen we terug op het punt van experiential marketing, straks eindeloos.  

Een heel mooi voorbeeld van die wereld is de wereld die de makers van Unreal, dat is een computerspel engine, gemaakt hebben voor The Matrix of met The Matrix als achtergrond. Dat kan je nu ook al zien op YouTube en op PlayStation 5 en mogelijk ook op de eerdere versies van PlayStation, net uit. 

Als jij en ik straks door zo’n virtuele wereld of een hele grote stad lopen in dat geval. Dan zal ik wellicht andere advertenties zien als jij, al dan niet gebaseerd op ons gedrag in de metaverse. En dan zal ik voor andere virtuele concerten uitgenodigd worden als jij, omdat jij wellicht andere muziek leuk vindt.  

Die virtuele werelden zijn ook geografisch onbeperkt, zowel in de breedte, de lengte als de hoogte, want zo’n wolkenkrabbers… ja, programmeer maar bij en je hebt extra verdiepingen.  

Margo: Mogelijkheden eindeloos dus… 

Christophe: Voilà, want je hebt oneindig veel billboard space en mogelijkheden om interactieve marketingcampagnes te voeren. Want waarom zou je straks, als je erover nadenkt, nog naar virtuele billboards op virtuele flatgebouwen moeten kijken als je op de gevels van die flatgebouwen gewoon een spelletje zou kunnen spelen en op die manier met een merk in interactie kunt treden? 

Ik hoor ook wel vaak dat the metaverse iets voor gamers is. Ja volgens mij is dat iets wat niet alleen voor gamers zal blijven. Het is de logische ‘next step’ voor het internet an sich. Eerst hadden we het internet. Dat was redelijk eendimensonaal: bedrijven verspreidden hun boodschappen, consumenten …  die konden alleen consumeren natuurlijk.  

Toen kregen we de opkomst van sociale media: opeens had iedereen een eigen stem. De consument werd mondiger, en bedrijven moesten opeens ook gaan luisteren en gaan praten met hun doelgroep. Nu krijgen we de metaverse: bedrijven en consumenten kunnen nu samen ervaringen delen… en dat is echt extreem sterk.  

Margo: Dus samengevat? 

Christophe: Goh, ik zou nog lang over de metaverse, non-fungible tokens en de blockchain kunnen praten, maar eigenlijk, het komt hierop neer: de mogelijkheden van the metaverse zijn eindeloos, maar de mogelijkheden om je tijd, je resources en je geld als Vlaamse kmo foutief (of met de foute prioriteiten) te investeren… helaas ook. Dus, bezint eer ge begint. 

Margo: Nog even wegblijven dan.   

Christophe: Ik zou dat zeggen, nog even. Maar tegelijkertijd raad ik wel aan om the metaverse en alle ontwikkelingen errond goed op te volgen, want we gaan met z’n allen sneller dan verwacht, en wellicht op een heel natuurlijke en geleidelijke manier, in de metaverse gezogen worden.  

We hebben dat in het verleden ook gezien met het internet en sociale media. Tenminste, ik ben nog iets ouder dan jij, dus ik weet nog perfect wanneer het internet er kwam (lacht) en hoe we met mondjesmaat ernaartoe getrokken werden.

Sociale media, dat is meer halsoverkop gebeurd natuurlijk omdat we het internet al hadden. Daar moet je als Vlaamse kmo wel van bewust zijn, zodat je op de juiste trein kunt springen wanneer die tegen de juiste snelheid op het juiste moment voorbijkomt. 

Margo: Waar zullen we dan the metaverse het eerst zien? 

Christophe: Goh, we zien de start van the metaverse nu al in online gaming werelden en in beperkte omgevingen waar we virtuele conferenties houden, dat gebeurt al vaker, zeker nu in tijden van corona.  

Maar zeer binnenkort zullen we zonder enige problemen op hetzelfde moment in dezelfde virtuele meeting room kunnen staan met business partners uit Rusland, Japan en Zuid-Afrika, of in hetzelfde casino of op hetzelfde concert kunnen zijn als onze vrienden in de States, Brazilië en Nieuw-Zeeland. We zullen in the metaverse met elkaar afspreken, praten, spelen, plezier hebben, handel drijven, dingen kopen, verkopen en nog zoveel meer.  

Nogmaals… onze wereld wordt straks on-eindig veel groter. Dat is tegelijkertijd heel moeilijk te bevatten, anderzijds heel spannend allemaal en ja… we gaan het zien wat er gebeurt en hoe snel het er gaat zijn.  

Over sociale media 

Margo: Ik ging het net zeggen: het is fascinerend en scary tegelijk, als je het zo hoort. Christophe, je zei daarstraks dat er 5 hippe marketingtrends zijn waar Vlaamse kmo’s (nog) niet aan moeten deelnemen, of toch niet noodzakelijk. We hebben het nu al gehad over influencer marketing, live streaming is voorbijgekomen, zaken als VR en AR hebben we besproken en nu the metaverse, dus wat is de vijfde trend?  

Christophe: Wel, ik zou zeggen sociale media. Waarmee ik uitdrukkelijk NIET wil zeggen dat Vlaamse kmo’s niet op sociale media moeten gaan, wel integendeel. Maar wat ik wel zie is dat markteers tout court vaak snel verleid worden door nieuwe netwerken.  

We hebben Clubhouse gehad, de Twitter van de radio, zeg maar. Dat was opeens enorm hip en ja ik durf nu vragen: wie luistert daar nog naar? Ja, er zal een nicheclub voor zijn en misschien pikt het weer terug op, maar echt mainstream -correct me if i’m wrong- is het toch nog niet geworden.   

Ik zie daar heel veel potentieel om verbinding te creëren, met zo’n live streamingplatformen zoals Clubhouse, maar dat kan voorlopig ook nog op de meer gangbare netwerken zoals LinkedIn, Facebook en voor mijn part ook Instagram, Twitter en -als je jongere doelgroepen hebt- misschien zelfs TikTok.  

Margo: Oké, maar je noemt nu wel veel kanalen op om te onderhouden.   

Christophe: Precies! En dat is ook meteen mijn punt. Ik denk dat je als gemiddelde Vlaamse kmo simpelweg geen tijd of middelen hebt om op alle sociale kanalen actief te zijn. Dat is ook volstrekt onzinnig.  

Het is wat mij betreft slimmer om je kanalen te kiezen in functie van je doelen, je doelgroepen en de kennis en feeling die je als bedrijf met en van die kanalen in kwestie hebt. Begeef je waar je doelgroepen zich bevinden en probeer daar die connectie te creëren. Dat kost op zich al heel veel tijd en moeite, dus ik raad aan om maximaal op 3 paarden tegelijkertijd te wedden -of in dit geval op maximaal 3 sociale netwerken actief te zijn.  

En daarboven, experimenteer, meet, analyseer, gestructureerd -dus echt met een plan- en structureel -geef het ook niet meteen op-, zodat je de return on investment kunt blijven optimaliseren of als het moet je focus naar andere sociale media of andere media tout court kunt verleggen wanneer je resultaten uitblijven. 

Margo: Aha, het woord is gevallen: focus. Dat horen we hier vaker bij Lincelot.  

Christophe: Ja, en dat is niet vreemd toch? Probeer met een vlam maar eens een kluisdeur door te branden, met een veel kleinere maar veel gerichtere laserstraal is dat zoveel makkelijker. Dus focus is echt extreem belangrijk als je iets wil bereiken.  

Margo: Ja, daar heb je een punt, dat klopt. 

Christophe: We zijn al even bezig, niet Margo?  

Margo: Ik denk inderdaad toch al… een twintigtal minuten.  

Christophe: 19 minuten zo ongeveer. Margo, hier is een idee: zullen we rest van ons gesprek voor de volgende aflevering houden?  

Margo: Oké goed. Ik laat het weer aan jou over, dus kondig jij die dan maar even aan.   

Christophe: Da’s lekker, danku Margo. All right, dus beste luisteraar… vandaag hebben we 5 hippe, interessante marketingtrends besproken die je als Vlaamse kmo zeker in de gaten moet houden maar waar je nog niet noodzakelijk snel mee aan de slag moet gaan.  

Sommige trends kun je beschouwen als risicobeleggingen, andere trends vragen gewoon veel tijd en geld en nog anderen zijn nog niet helemaal tot volwassenheid gekomen.  

Voor elk van deze trends zijn er minstens evenveel trends waar je als Vlaamse kmo vandaag wel je voordeel mee kunt doen. Die trends bespreken we in onze volgende aflevering. Stay tuned dus en tot zeer binnenkort! 

Wil je meer te weten komen over online marketing?

Luister dan ook zeker naar de volgende afleveringen van de Lincelot marketing podcast! Kunnen we je ergens mee helpen? Neem even contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak, we maken graag tijd voor een goed gesprek!

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot