Podcast: SEO versus SEA, wat is de slimste keuze voor jouw bedrijf?

Lincelot Podcast - Aflevering 10 - SEO versus SEA - Wat is de slimste keuze voor jouw bedrijf? - FI
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

SEO versus SEA, welke strategie kies je het best voor je bedrijf? Het is een vraag die je moet beantwoorden als je aan de slag wil met online marketing. Maar wat betekenen die 2 termen nu precies? En hoe maak je de juiste keuze voor je bedrijf? In de tiende aflevering van de Lincelot Marketing podcast gaan we dieper in op deze en andere vragen over SEO versus SEA.

Wat is SEO en hoe werkt het?

SEO of Search Engine Optimization is een strategie om je website zo hoog mogelijk in de organische (niet betaalde) zoekresultaten van zoekmachines te krijgen. Op die manier verhoog je de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf.

SEO doe je op 2 manieren:

  1. Bij on-page SEO optimaliseer je je teksten, afbeeldingen en andere media om zoekmachines te tonen waar je blogs en pagina’s over gaan en hoe de structuur van je website in elkaar zit. Dit doe je onder andere door de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen te gebruiken.
  2. Bij off-page SEO of linkbuilding laat je andere websites naar jouw webpagina’s linken. Zo verhoog je de geloofwaardigheid van je bedrijf voor de zoekmachines. Let wel op: zo’n link moet van een betrouwbare bron komen én inhoudelijk relevant zijn. Hier lees je 13 tips voor meer succes met linkbuilding.

De allerhoogste (niet-betaalde) positie in Google is ‘position zero’. Hier wordt meestal een vraag van de zoeker kort beantwoord. Om op deze positie te komen, moet je onder andere specifieke zoekwoorden gebruiken en een (kort) antwoord formuleren op een concrete vraag op je pagina.

Hou ten slotte ook rekening met voice search. Mensen zoeken immers al lang niet meer enkel via het toetsenbord. Ook voice search heeft impact op welke zoekwoorden je het best kiest en hoe je je webteksten het best schrijft.

De voor- en nadelen van SEO

SEO heeft heel wat voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je hoeft niet te betalen om getoond te worden in de zoekresultaten.
  • SEO is duurzaam: zolang je er moeite en tijd insteekt, zullen klanten je website steeds makkelijker vinden.
  • Je vergroot niet alleen je zichtbaarheid en vindbaarheid, maar ook je geloofwaardigheid. Als je hoog scoort in de organische zoekresultaten, kom je betrouwbaar over voor de zoeker.

Helaas zijn er ook enkele nadelen:

  • SEO werkt op de lange termijn – reken minstens 6 maanden voor de effecten zichtbaar worden.
  • Je moet veel tijd vrijmaken en je inspanningen voortdurend volhouden.
  • Er is geen garantie dat je voor een bepaald zoekwoord op de eerste pagina van de zoekresultaten terechtkomt.

Wat is SEA en hoe werkt het?

Bij SEA of Search Engine Advertising betaal je om voor bepaalde zoekwoorden bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Je betaalt dus voor online vindbaarheid en zichtbaarheid.

Eerst bepaal je voor welke zoekwoorden je gevonden wil worden, daarna stel je je advertentie(s) op. Als mensen daarna een van je zoekwoorden ingeven, krijgen ze jouw corresponderende advertentie te zien, nog boven de organische resultaten (en soms ook onderaan de eerste pagina).

Naast je budget hebben ook andere factoren impact op de kost die je betaalt per klik, zoals de inhoud van je landingspagina en de relevantie ervan voor de zoekterm.

Bij SEA hebben we het trouwens meestal over Google Ads. Je kunt ook adverteren op andere zoekmachines, maar die hebben slechts een beperkt marktaandeel in België en Nederland.

De voor- en nadelen van SEA

SEA is een beetje het spiegelbeeld van SEO. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • SEA werkt snel. Héél snel. Zodra je je advertentie inschakelt (en ze wordt goedgekeurd) kun je gevonden worden in de zoekresultaten.
  • Je bereikt makkelijk de hoogste posities in Google, posities die niet bereikbaar zijn met SEO.
  • Je kan zelf bepalen waar en wanneer je advertentie wordt weergegeven, via zoekwoorden maar bijvoorbeeld ook door een regio in te stellen.

SEA heeft natuurlijk ook enkele nadelen, zoals:

  • SEA kost geld. Hoeveel hangt onder andere af van je sector en de concurrentie voor je zoekwoorden.
  • Als je stopt met adverteren, houdt ook het verkeer naar je website op. SEA is dus niet duurzaam.

SEO versus SEA: waar moet jouw bedrijf in investeren?

Als je de voor- en nadelen van beide strategieën naast elkaar legt, zie je al snel dat ze complementair zijn. Als je de tijd én het budget hebt om beide te doen, is een combinatie vaak een slimme keuze.

Kun je niet in beide investeren? Dan hangt alles af van de specifieke situatie van je bedrijf:

  • Hoe vaak zoeken mensen naar jouw oplossingen via zoekmachines?
  • Hoeveel concurrentie is er voor goede zoekwoorden?
  • Hoe belangrijk is een snel resultaat?
  • Hoeveel budget kun je besteden?
  • Heb je tijd om je website te optimaliseren?

Deze en andere vragen helpen je om de best mogelijke strategie voor je bedrijf te bepalen.

Andere online advertenties

Behalve search ads bestaan er ook andere soorten online ads, bijvoorbeeld Google Display ads en social media ads op Instagram, Facebook, LinkedIn, … Die werken niet op basis van zoekwoorden, maar gebruiken kenmerken zoals geslacht, leeftijd, interesses en andere informatie om de juiste doelgroep te targetten.

Mensen die deze ads zien, zijn dus niet per se op zoek naar jouw oplossingen, maar hebben wel een profiel dat mogelijk aansluit bij jouw buyer persona.

Welke soort online ads je best kiest hangt onder andere af van je bedrijf, je sector en je marketingsdoelstellingen.

Interesse?

Liever lezen dan luisteren? Op onze blog vind je een uitgeschreven versie van onze podcast over SEO versus SEO.

Meer weten?

Abonneer je op onze podcast om op de hoogte te blijven van onze tips & tricks over online marketing. Fan van deze aflevering? Dan zouden we het top vinden dat je ons een leuke review geeft. Je mag deze aflevering uiteraard ook altijd delen met vrienden, familie of collega’s. Heb je nog vragen over SEO versus SEA voor jouw bedrijf? Laat maar iets weten! Wij bekijken graag hoe we jou kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot