Wat is structured data en waarom is het belangrijk voor SEO?

Wat is structured data en waarom is het belangrijk voor SEO

Wat is structured data en waarom is het belangrijk voor SEO?

Wilt u uw website beter presenteren in de zoekresultaten om zo meer klanten aan te trekken via zoekmachines? Voeg dan zeker structured data of schema.org data toe aan uw website.

Nooit van gehoord? Geen probleem! Hieronder ontdekt u:

 • wat structured data is
 • wat schema.org is
 • wat rich snippets zijn
 • waarom structured data belangrijk is om uw website goed te optimaliseren voor Google (SEO)
 • hoe u structured data toevoegt aan uw website

Ready? Set. Go!

Wat is structured data?

Structured data of ‘markup’ zijn stukjes code of “markeringen” die u toevoegt aan de inhoud op uw webpagina’s. Die stukjes code hebben een specifieke structuur die zoekmachines kunnen lezen. Zo helpt u zoekmachines beter begrijpen:

 • waar uw bedrijf en webpagina’s voor staan,
 • hoe en waar mensen u kunnen bereiken (zie voorbeeld hieronder: “Vind een kantoor in je buurt“),
 • en hoe ze die informatie moeten presenteren in de zoekresultaten.

Voorbeeld structured data en schema.org - KBCIn feite vertelt u zoekmachines via structured data waar specifieke content op uw website voor staat. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat iets een adres, telefoonnummer of review is. De taal die u daarvoor gebruikt is schema.org.

Zoekmachines zoals Google lezen de code om uw website beter te begrijpen, maar gebruiken structured data ook om uw webpagina’s op een specifieke manier weer te geven in de zoekresultaten.

Zo krijgt u aantrekkelijkere zoekresultaten, ook wel ‘rich snippets’. U verrijkt de zoekresultaten met extra info, bijvoorbeeld een kaart, reviews, afstand, openingsuren, enz.

Lasagne

Helaas toont Google niet altijd rich snippets voor al uw webpagina’s met structured data. Google beslist zelf waar en wanneer ze relevant zijn.

Geen garanties dus, maar hoop doet leven!

Wilt u meer klanten aantrekken met SEO?

Wilt u de positie van uw bedrijf in Google verbeteren en de juiste bezoekers op het juiste moment naar uw website halen? Wij helpen u graag met de SEO van uw website.

Wat is schema.org?

Via structured data praat u dus met zoekmachines. De taal of het vocabularium dat u daarvoor gebruikt is Schema.org. Het werd ontwikkeld door de grootste zoekmachines ter wereld.

Schema.org kent 3 formaten: JSON-LD, Microdata of RDFa. Beschouw het als dialecten: 3 verschillende manieren om structured data code te schrijven. JSON-LD is het meest stabiele formaat.

Op de website van Schema.org vindt u alle soorten structured data die zoekmachines kunnen lezen. De website is één grote verzameling met stukjes code of structured data die u kunt toevoegen aan uw website.

Schema.org website - Structured data overview

Waarom is structured data belangrijk voor SEO?

Google wil gebruikers zo snel en eenvoudig mogelijk de meest relevante webpagina’s voor hun zoekopdracht tonen.

Via structured data vertelt u zoekmachines zoals Google waar uw content voor staat. Zo helpt u hen om uw website en webpagina’s sneller en beter te begrijpen. Op die manier scoort u beter in Google voor relevante zoekresultaten.

Bovendien toont u rijkere zoekresultaten met specifieke info voor uw doelpubliek. Daardoor vergroot u de kans dat mensen doorklikken op uw webpagina’s in Google.

Structured data is dan ook goed voor de SEO of zoekmachine-optimalisatie van uw website. Meer organische clicks leiden immers tot een betere positie in de zoekresultaten!

Hoe voegt u structured data toe aan uw website?

Wilt u structured data toevoegen aan uw website? Volg deze stappen:

 1. Zoek de juiste stukjes code voor uw webpagina’s op schema.org
 2. Pas deze codefragmenten aan (voeg uw bedrijfsgegevens toe, enz.)
 3. Implementeer de code op uw website, bijvoorbeeld via Google Tag Manager

Klik hier voor een gids over de implementatie van structured data en schema.org op uw website.

Geen kaas gegeten van code? Gebruik dan een plugin! Handige WordPress-plugins om structured data toe te voegen aan uw website zijn:

WP SEO Structured Data Schema PluginSucces!

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Bedankt om het artikel met uw netwerk te delen!

Heeft u nog verdere vragen over structured data voor uw website? Neem vrijblijvend contact met ons op via 03 – 455 80 77 of info@lincelot.com. Wij helpen u graag verder!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met structured data en SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Volg onze SEO training: een korte en krachtige opleiding waarin je leert hoe je de positie van je website in online zoekresultaten kunt verbeteren! Klik op de knop voor meer info:

Laurens Mertens
laurens.mertens@lincelot.com

Hallo daar! Ik ben Laurens, Copywriter en Content Marketeer bij Lincelot. Mijn specialiteit? Boeiende wervende content voor mens en zoekmachine. Wil je graag beter scoren in Google? Of wil je meer klanten via je website? Aarzel niet en contacteer me vandaag nog via info@lincelot.com of +32 3 455 80 77. Tot snel!

2 Reactie's
 • Stefan
  Geplaatst op 08:27h, 30 januari Beantwoorden

  Wat zijn jouw ervaringen met een plugin versus pagespeed? Ikzelf heb WP SEO Structured Data Schema geïnstalleerd maar mijn laadtijd gaat dan met ruim 2 seconden omhoog 🙁

  Mijn voorkeur gaat dus uit naar de code zonder een plugin te installeren. Is er ergens een voorbeeld (video) te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je eea inregelt via een tagmanager?

  Cheers,
  stefan

  • Laurens Mertens
   Geplaatst op 10:26h, 04 februari Beantwoorden

   Beste Stefan,

   Google zelf raadt het niet aan om structured data toe te voegen via Google Tag Manager. Ik zou dan ook een andere optie overwegen als ik jou was.

   De ene plugin is de andere niet. Ik zou eens experimenteren met een aantal structured data plugins en misschien ook zoeken naar een variant die enkel die data toevoegt die je zelf aan je website wenst toe te voegen (wellicht is zo’n plugin lichter).

   Zelf gebruiken we ook WP SEO Structured Data, maar mogelijk voelen wij het snelheidsverlies niet zo sterk omdat we met een CDN e.d. werken.

   Succes!

   Met vriendelijke groeten,

   Laurens

Geef een reactie