Elke onderneming krijgt vroeg of laat te kampen met een crisis en dat is altijd een uitdaging. Bovendien kan de manier waarop je reageert op zo’n crisis een grote impact hebben op je bedrijf en imago.

Wil jij goed leren communiceren tijdens crisissituaties? Dan is onze nieuwe Training Crisiscommunicatie voor bedrijven iets voor jou!

Hieronder vind je 5 tips voor succesvolle crisiscommunicatie en vertellen we je meer over onze opleiding Crisiscommunicatie.

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

5 tips voor succesvolle crisiscommunicatie

1. Rule number 1: communiceer eerst!

Communiceer. Altijd. Eerst. Nog voor je verder leest, moet je deze vuistregel goed onthouden. Een crisis komt bijna altijd op een slecht moment en onverwacht. Toch is een ‘geen commentaar’ geen optie.

Transparante communicatie tijdens een crisissituatie is een must. Als je zelf niet communiceert, zoeken journalisten en mensen hun informatie elders. Je zet de deur dus open voor speculatie en verliest de kans om zelf het discours te bepalen.

2. Stel een crisiscommunicatieplan op

Tijdens een crisissituatie wordt er nog al te vaak geïmproviseerd en dat leidt tot commerciële en imagoschade. Een plan hebben is goed, het ook nog eens oefenen is beter. Zo ben je altijd goed voorbereid.

Een crisiscommunicatieplan legt onder andere vast wie wanneer geïnformeerd moet worden en via welke kanalen. Bij een herstructurering informeer je bijvoorbeeld eerst je medewerkers en pas daarna de media.

3. 1 crisis, 1 woordvoerder

Grote bedrijven werken meestal met een klein crisiscommunicatieteam, maar kleinere organisaties duiden best 1 woordvoerder aan. Zo behoud je gemakkelijker het overzicht en de controle over wat er naar welke media gecommuniceerd wordt.

Bij een grote crisis verwacht het publiek bovendien dat de bedrijfsleider zelf het woord neemt. Zo toont hij dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt. Een ondernemer of bedrijfsleider moet dan ook goed voorbereid zijn om de pers te woord te staan.

4. Toon empathie

We communiceren vaak droog en afstandelijk tijdens crisissituaties. Maar dit kan opnieuw leiden tot schade aan je imago. Het is daarom belangrijk om empathie te tonen.

Een crisis is ook een kans om te laten zien dat je onderneming problemen op een professionele manier het hoofd kan bieden. Door op het juiste moment je medeleven te tonen, kan je je imago zelfs een boost geven.

5. Vergeet de sociale media niet

Foto’s en filmpjes van bv. een bedrijfsbrand worden snel verspreid via Facebook en Twitter. Als je niet ingrijpt, leidt dit snel tot een negatief discours. Je kan betrokkenen bijvoorbeeld voorstellen om hun problemen samen offline op te lossen.

Door sociale media actief op te volgen, houd je ook voeling met wat er leeft bij je doelpubliek.

Onze Crisiscommunicatie Training voor bedrijven

Vond je deze tips handig en wil je je bedrijf zo goed mogelijk voorbereiden op komende crises?

Onze training Crisiscommunicatie is een korte en krachtige opleiding op maat van Belgische en Nederlandse ondernemers en bedrijven die met vertrouwen willen kunnen communiceren tijdens een crisissituatie.

We leren je onder andere wat je beter wel en niet zegt tijdens een crisis, en wie de boodschap brengt en hoe. De Crisiscommunicatie Training is dan ook ideaal voor ondernemers, bedrijven en persmedewerkers. We blijven dicht bij de praktijk en nemen concrete cases als leidraad.

We stemmen onze training Crisiscommunicatie helemaal af op jouw bedrijf en verzorgen de training bij ons of bij jou op kantoor. Er zijn verder geen andere deelnemers aanwezig. Zo kun je ongehinderd vragen stellen en kunnen wij onze Crisiscommunitie Training aanpassen aan je wensen en behoeften.

De prijs van deze Crisiscommunicatie opleiding bedraagt € 750 excl. BTW (vanaf € 450 p.p. excl. BTW via de KMO-portefeuille).

Na de Crisiscommunicatie training ontvang je een certificaat en ken je de regels voor succesvolle crisiscommunicatie. Je past ze vlot toe om elke crisis het hoofd te bieden op de best mogelijke manier.

Wil jij goed leren communiceren tijdens crisissituaties?

Wil jij snel en efficiënt leren communiceren tijdens crisissituaties? Volg onze Crisiscommunicatie Training voor bedrijven en ga meteen aan de slag! Klik op de knop voor meer info:

Volg onze training