In een onderzoek van de universiteit van Cardiff wordt aangetoond dat 60% van de krantenartikels in de Britse pers helemaal of grotendeels bestaat uit ‘pre-packaged news’. Persberichten zijn een groot deel van dit voorverpakte nieuws.

Ook studies dichter bij huis schatten dat 20% tot 30% van de berichten in kranten als De Standaard en De Morgen gebaseerd zijn op persberichten.

Een persbericht is dus een waardevolle tool voor jouw bedrijf om nieuws te verspreiden. Maar als je wil dat het opgepikt wordt dan schrijf je het best volgens de regels van de kunst.

Wil jij leren hoe je persberichten schrijft die opgepikt worden en een groter publiek bereiken? Dan is onze nieuwe Perstraining voor bedrijven jou op het lijf geschreven!

Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier op en geven we je 5 tips voor een doeltreffend persbericht.

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

5 tips voor een doeltreffend persbericht

1. Wat is nieuws?

Een persbericht moet nieuws bevatten. Dat lijkt logisch, maar toch doe je er goed aan je steeds af te vragen of jouw onderwerp wel voldoende nieuwswaarde heeft. Deze criteria kunnen je hierbij een handje helpen:

  • Actueel: is jouw nieuws heet van de naald?
  • Verrassend: wijkt jouw nieuws af van de normale gang van zaken?
  • Impact: heeft jouw gebeurtenis grote gevolgen?
  • Omvang: gaat het om een grote verandering of een detail?
  • Timing: is er ruimte voor jouw bericht of is er te veel ander, belangrijker nieuws?

2. Een persbericht is een zakelijke tekst

Een persbericht maakt natuurlijk deel uit van je marketing- of PR-strategie, maar het is daarom nog geen reclamespot. Probeer dus niet om je producten of diensten te verkopen, maar schrijf een zakelijke tekst waarin je jouw nieuws deelt met de wereld.

Maak de tekst ook niet te lang. Zelfs al heb je veel te vertellen, een goed persbericht past altijd op een A4-tje.

3. Zet het nieuws meteen in de titel

Een journalist heeft meestal geen tijd en zin om zelf op zoek te gaan naar waar een persbericht over gaat.

Maak je dat niet meteen duidelijk in de titel? Dan is de kans groot dat hij de rest van je artikel niet eens leest.

4. Beantwoord alle vragen in de eerste alinea

Ook in je eerste alinea maak je best meteen je punt. Want hierin wil een journalist meteen een antwoord krijgen op de belangrijkste vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?

Probeer dus geen spanning op te wekken en houd het beste niet tot het einde, maar val meteen met de deur in huis.

5. Praktische informatie voor de redactie

In een apart stukje onderaan het persbericht verzamel je alle praktische informatie die je wil meegeven aan de redactie.

Het gaat meestal over waar een journalist bijkomende informatie kan vinden en de gegevens van een contactpersoon. Je kiest best voor een contactpersoon die ook na de kantooruren vlot bereikbaar is.

Onze Perstraining voor bedrijven

Onze Perstraining is een korte en krachtige opleiding op maat van Belgische en Nederlandse ondernemers en bedrijven die willen leren hoe je persberichten schrijft die meer lezers bereiken en hoe je goed omgaat met de pers.

We leren je onder andere welke informatie wel en niet thuishoort in een persbericht, hoe je een doeltreffend persbericht schrijft en hoe je een persconferentie organiseert. De Perstraining is dan ook ideaal voor ondernemers, bedrijven en persmedewerkers. We blijven dicht bij de praktijk en nemen concrete cases als leidraad.

We stemmen onze Perscursus helemaal af op jouw bedrijf en verzorgen de training bij ons of bij jou op kantoor. Er zijn verder geen andere deelnemers aanwezig. Zo kun je ongehinderd vragen stellen en kunnen wij onze Perstraining aanpassen aan je wensen en behoeften.

De prijs van deze Persopleiding bedraagt € 750 excl. BTW (vanaf € 450 p.p. excl. BTW via de KMO-portefeuille).

Na de Perstraining ontvang je een certificaat en weet je hoe je een persbericht schrijft dat opgepikt én gelezen wordt.

Wil jij doeltreffende persberichten leren schrijven?

Wil jij persberichten leren schrijven die opgepikt worden? Volg onze Perstraining voor bedrijven en ga meteen aan de slag! Klik op de knop voor meer info:

Volg onze Perstraining