13 linkbuilding tips om beter te scoren in Google

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Mond-tot-mondreclame is en blijft de beste reclame. Mensen hechten immers veel waarde aan een aanbeveling van iemand die ze kennen en vertrouwen.

Mensen niet alleen, trouwens.

Ook Google hecht veel waarde aan ‘aanbevelingen’. Elke keer als een andere website naar jouw website verwijst dan beschouwt Google dit als een aanbeveling.

Nu is de ene aanbeveling de andere niet.

Als je website of blog veel én vooral kwalitatieve verwijzingen van populaire websites en sociale media krijgt dan groeit je autoriteit en geloofwaardigheid.

Hierdoor scoor je beter in Google. Dit leidt tot nog meer bezoekers en nog meer autoriteit en uiteindelijk tot een nog sterkere positie in Google.

Dus… wil je beter scoren in Google? Zorg er dan voor dat andere websites naar jouw website verwijzen. Dat is de essentie van linkbuilding.

Hieronder vind je 13 tips voor succesvolle ‘linkbuilding’!

13 linkbuilding tips voor meer succes

1. LINKBUILDING DOOR IJZERSTERKE CONTENT

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: deel op je website of blog geregeld nieuwe content die zó goed is dat andere mensen en bedrijven er spontaan naar willen verwijzen.

Hoe vaker je content gedeeld wordt, hoe meer mensen naar je website zullen komen en hoe hoger je website zal scoren in Google, met alle positieve gevolgen vandien.

Wil je (nog) meer mensen naar je website halen en (nog) meer links naar je website verdienen? Denk dan verder dan standaard blogartikelen.

Andere soorten content kunnen je ook (en misschien nog wel meer) spontane links opleveren. Denk hierbij aan infographics, webinars, whitepapers, tools, sjablonen, woordenlijsten met vakjargon, how to’s & tutorials, instructievideo’s, verhalen, case studies…

Publiceer je content op je website? Maak het anderen dan ook makkelijk om je content te delen. Plaats voldoende social sharing buttons en click-to-tweet links en maak indien mogelijk standaardberichten op met verwijzingen naar je eigen website.

Zo hoeven je bezoekers slechts 1 of 2 keer te klikken om je content (inclusief link) met hun netwerk te delen. Handig voor hen en voordeling voor jou!

2. LINKBUILDING DOOR DE JUISTE CONTENT OP HET JUISTE MOMENT TE PUBLICEREN

Als je de juiste content op het juiste moment publiceert dan krijg je mogelijk veel extra aandacht en links naar je eigen website.

Hou daarom rekening met het moment van de dag, de dag van de week, de tijd van het jaar, eventuele feestdagen en evenementen in je industrie en speel hierop in.

Op maandag hebben veel mensen het moeilijk om weer ‘op te starten’. Speel hierop in. Vrijdagmiddag hebben veel mensen zin in het weekend. Ook hier kun je op inspelen.

Gebeurt er iets nieuws binnen je industrie? Schrijf er dan meteen een blog post over (= newsjacking). Zo geniet je mee van de tijdelijke aandacht voor het onderwerp.

Analyseer vervolgens frequent welke soorten content op welk moment van de dag op welke plaats (Twitter, Facebook, LinkedIn, mailinglijst…) het grootste aantal bezoekers naar je website halen. Zo kun je je volgende publicaties optimaliseren voor nog meer succes.

3. SCHRIJF REVIEWS

Met reviews van nieuwe producten, boeken en tools kun je snel veel (extra) bezoekers naar je website halen en zo je reikwijdte vergroten. Als je als eerste een uitgebreide review schrijft dan wek je veel interesse, zeker als je je persoonlijke ervaringen en aanbevelingen deelt.

Als je review positief is (wees wel eerlijk) dan krijg je misschien ook een verwijzing van het merk waarover je schrijft. Als je review negatief is (wees ook hier eerlijk) dan kan je review misschien een interessante discussie opstarten. Als die discussie zich op je website onder je artikel afspeelt dan zul je veel extra bezoekers én de aandacht van Google trekken.

4. SCHRIJF GASTBLOGS

Gastbloggen is ook een goede manier om externe verwijzingen en extra bezoekers naar je website te halen. Je krijgt zo immers een podium voor een doelpubliek dat je (nog) niet kent. Zo vergroot je je reikwijdte en je invloed en geloofwaardigheid op internet.

Zorg er wel voor dat je slechts af en toe gastblogt en enkel op relevante websites met kwalitatieve artikelen. Onze recente gastblogs over Canva for Work en SEO op Bloovi zijn hier voorbeelden van.

Let op: Google beschouwt veelvuldig gastbloggen inmiddels als ‘black hat’ SEO. Zorg er dus voor dat je selectief op andere websites blogt én dat je telkens iets nieuws te vertellen hebt.

Extra tip: Wil je gastbloggen? Doe dit dan vooral op websites die qua inhoud sterk gerelateerd zijn aan je eigen website. Verwijzingen tussen gerelateerde websites tellen voor Google zwaarder door dan links tussen websites die inhoudelijk minder met elkaar gemeen hebben.

5. FOCUS OP NATUURLIJKE LINKS

Google beoordeelt elke verwijzing op je website volgens een aantal factoren. Eén factor is de populariteit van de website die naar jouw website verwijst, een andere factor is het aantal mensen die de link naar je website volgen (de populariteit van de link zelf dus).

Een derde factor is de context van de link. Een link in een artikel telt voor Google zwaarder mee dan een link zonder context (bijvoorbeeld in de biografie onder een gastblog of in een lijstje met links naar andere websites).

Verzamel dus zoveel mogelijk natuurlijke links met tekst errond. Google gebruikt die tekst om te interpreteren waar jouw artikel precies over gaat, en de zoekmachine gebruikt de plaats van de link om te bepalen hoe geloofwaardig de verwijzing is.

6. LINK NAAR ANDEREN

Verandering begint bij jezelf. Dus… Verwijs op je website en sociale media geregeld en vooral ook oprecht naar andere mensen, bedrijven en communities. De kans is groot dat deze mensen en bedrijven vervolgens naar jouw website komen, je content delen, naar je content verwijzen en/of op je content reageren.

Je hoeft het overigens niet altijd eens te zijn met de mensen waarnaar je verwijst. Een oprechte, interessante en opbouwende discussie op je eigen website is zeer waardevol voor je zichtbaarheid, vindbaarheid en geloofwaardigheid op internet.

7. VRAAG ANDEREN OM EEN LINK

Wie niet waagt, niet wint. Soms volstaat het om mensen uit je netwerk (met een website uiteraard) expliciet om een link te vragen.

Houd hierbij wel rekening met de extra tip uit punt 4 hierboven: links tussen inhoudelijk gerelateerde websites tellen zwaarder door dan links tussen websites die inhoudelijk minder met elkaar gemeen hebben. Heb je zelf een bistro? Dan zal een link op de website van een sportwinkel weinig effect hebben.

Vrienden, familie en kennissen

Vrienden, familie en kennissen kun je zonder problemen om een link vragen. De drempel is laag en de kans dat ze je willen helpen is groot. Zo hoeft linkbuilding niet altijd moeilijk te zijn.

Klanten

Vraag klanten die net een product van je hebben gekocht om op hun eigen website en sociale media een review met een link te delen. In ruil hiervoor kun je hun review of website bij jouw doelpubliek onder de aandacht brengen.

Influencers

Eén van de beste manieren om links van invloedrijke websites en blogs te krijgen is door de mensen achter deze websites te leren kennen en er een vertrouwensrelatie mee op te bouwen.

Let wel: mensen blijven mensen. Behandel iedereen met respect en bouw oprecht relaties op. Anders zul je weinig succes oogsten én je online reputatie op het spel zetten.

8. INVESTEER IN JE NETWERK

Hoe groter en sterker je (online) netwerk, hoe meer links je op termijn zult ontvangen en hoe gemakkelijker je linkbuilding wordt. Onderhoud daarom je huidige netwerk en bouw nieuwe relaties op:

  • help anderen
  • geef om anderen (toon dat je een mens bent, geen robot)
  • neem deel aan online discussies
  • beantwoord vragen en deel oplossingen
  • ga naar bijeenkomsten en evenementen
  • wees actief op sociale media

Uiteraard is dit een indirecte tactiek die tijd vergt, maar goede menselijke relaties zijn nog steeds de basis voor succesvolle mond-tot-mondreclame!

9. WEES ACTIEF OP SOCIALE MEDIA

Sociale media zijn handige tools om je content te verspreiden, een geëngageerde community op te bouwen, je zichtbaarheid te vergroten en aan linkbuilding te doen om zo meer externe links naar je webpagina’s te krijgen.

Maak het voor je lezers zo eenvoudig mogelijk om je content te delen met hun netwerk: verwerk social sharing buttons en click-to-tweet links in je blog posts.

Gebruik sociale media ook om relaties op te bouwen met andere mensen en bedrijven. Lees hun content, reageer op hun content, deel hun content en leer ze beter kennen.

10. REAGEER OP Q&A’s, FORUMS & BLOGS

Zoek actief naar relevante Q&A websites, forums, blogs en groepen (LinkedIn) en discussies (LinkedIn en Twitter) op sociale media.

Lees discussies, beantwoord vragen en geef nuttige antwoorden. Deel in je reacties indien mogelijk (en indien dit toegelaten en aanvaard is) natuurlijk links naar je eigen website. Zo zorg je voor meer verkeer naar je website.

11. MELD JE AAN BIJ RELEVANTE LINKPAGINA’S

Linkpagina’s zijn pagina’s met links naar interessante content of hulpmiddelen. Ga op zoek naar relevante linkpagina’s op populaire websites en vraag de webmaster om een link naar jouw website, blog of tool toe te voegen.

Wees echter selectief. Als je je website aanmeldt bij linkpagina’s van slechte kwaliteit (zogenaamde ‘link farms’ of ‘linkuitwisselingsprogramma’s’) dan straft Google je daarvoor af!

En vergeet niet dat een natuurlijke link in een tekst nog altijd zwaarder doorweegt dan een link in een linklijstje!

12. MELD JE AAN BIJ DIRECTORIES

Een directory is een overzichtspagina met links, vaak onderverdeeld in categorieën. Meld je webpagina of bedrijf enkel aan bij relevante directories met veel autoriteit.

Er zijn verschillende soorten directories, bijvoorbeeld:

Ook hier geldt: een natuurlijke link in een tekst weegt nog altijd zwaarder door dan een link in een linklijstje! Dit gezegd zijnde: als je gemeente een lijstje heeft met links naar bedrijven in de gemeente, dan is het een gemiste kans op het vlak van linkbuilding als jouw bedrijf er niet bij staat!

13. ANALYSEER JE CONCURRENTEN

Onderzoek welke webpagina’s naar de webpagina’s van je concurrenten verwijzen. Zo kun je meeliften op hun succes!

Met de juiste tools voor linkbuilding kom je snel en eenvoudig te weten waar je concurrenten hun meest waardevolle links vandaan halen. In dit artikel lees je er alles over.

Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Wil je aan de slag met linkbuilding en SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)