Webshop optimalisatie: 11 tips voor meer verkoop en conversie

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Verlaten klanten vaak je online winkel zonder iets te kopen? Dan moet je dringend je webshop optimaliseren!

Hieronder vind je 11 tips over webshop optimalisatie. Het resultaat? Een betere conversie voor je webshop. Conversie wil zeggen dat iemand die je website bezoekt ook een bepaalde actie onderneemt. In het geval van een webshop is dat meestal een aankoop.

Kort gezegd: meer klanten, meer aankopen, meer succes!

Klinkt goed? Lezen maar!

1. Je webshop optimaliseren: laadt je webshop snel genoeg?

Je webshop optimaliseren begint bij de laadtijd. Duurt het langer dan een paar tellen voor je website volledig geladen is?

Dan loop je het risico om heel wat klanten te verliezen omdat ze denken dat er iets scheelt met je online winkel of gewoon uit ongeduld.

Er wordt weleens beweerd dat de gemiddelde persoon vandaag de dag een aandachtsspanne heeft van 8 seconden. Dat is korter dan die van een goudvis. Blub!

Of dat nu waar is of niet, voor een betere webshop conversie zorg je er dus maar beter voor dat je webshop, inclusief alle productpagina’s, bliksemsnel laadt.

2. Je webshop optimaliseren: is je webshop responsief?

Wil je je webshop optimaliseren? Zorg er dan voor dat hij responsief is! Dat wil zeggen dat je webshop op élk toestel – smartphone, tablet, laptop, … – goed wordt weergegeven.

Mensen surfen meer dan ooit via hun smartphone of tablet en online winkels zijn daarop geen uitzondering.

Responsiviteit is trouwens niet alleen goed voor een betere conversie van je webshop. Sinds de mobile first index beloont Google immers websites die responsief zijn met een hogere ranking in de zoekresultaten. En als je goed scoort in Google, trek je ook sneller nieuwe klanten aan.

3. Je webshop optimaliseren: is je webshop eenvoudig en duidelijk?

We haalden het hierboven al aan: mensen hebben vandaag de dag niet bepaald een lange aandachtsspanne. Vinden ze niet meteen de weg in je online winkel? Dan verlaten ze je webshop nog voor je ‘conversie’ kan zeggen.

Neem dus bij de optimalisatie van je webshop het design grondig onder de loep. Wordt in 1 oogopslag duidelijk waar je moet klikken voor welk soort producten? Navigeer je vlot van punt A naar punt B?

Is de lay-out overzichtelijk en aantrekkelijk? En word je niet overspoeld met schreeuwerige beelden en slogans?

Minimalisme is niet alleen een hippe modetrend, maar ook een goed uitgangspunt voor een betere webshop conversie. Less is more!

4. Je webshop optimaliseren: geef je voldoende productinformatie?

Neem ook eens de tijd om de teksten op je webshop te optimaliseren. Zijn foto’s niet genoeg dan? Nee!

Mensen kunnen de producten in je online winkel niet aanraken en binnenstebuiten keren. Daarom willen ze een duidelijk overzicht krijgen van alle belangrijke eigenschappen van je producten.

Op die manier kunnen ze verschillende producten met elkaar vergelijken. Dat zullen ze trouwens niet alleen in jouw online shop doen, maar ook bij je concurrenten. 3 keer raden waar ze zullen kopen als jij niet voldoende informatie geeft en de concurrentie wel.

Bovendien kan je in de productomschrijving ook uitleggen hoe jouw producten verschillen van die van je concurrenten. En als je ze optimaliseert voor zoekmachines, vinden potentiële klanten ook makkelijker de weg naar je shop.

Zorg er wel voor dat je productinformatie de eenvoud van je winkel niet in de weg zit. Je kan bijvoorbeeld met uitklapbare elementen werken om een strak design te behouden.

5. Je webshop optimaliseren: kan de klant makkelijk contact opnemen?

In een fysieke winkel kan je met je vragen altijd terecht bij een verkoper. Bij een online winkel ligt dat natuurlijk anders. Toch doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat ook je online klanten makkelijk contact kunnen opnemen.

Voorzie niet alleen een contactformulier, maar zorg dat mensen je kunnen bellen en/of bereiken via live chat. De kans is anders erg groot dat je klanten kwijtspeelt terwijl ze wachten op je antwoord.

Uitgebreide contactmogelijkheden verhogen trouwens ook het vertrouwen van je klanten in je webshop. Je klanten zijn immers bij een online aankoop niet zeker dat ze de spullen die ze kopen ook effectief zullen krijgen, tot de postbode aanbelt.

Maar de mogelijkheid om een verkoper van vlees en bloed te spreken, al is het maar via telefoon, verkleint de afstand tussen jou en je klanten aanzienlijk.

webshop optimalisatie - contact opnemen - Lincelot

6. Je webshop optimaliseren: toon je dat de gegevens van je klanten veilig zijn?

We raakten het in het vorige puntje al even aan: klanten vertrouwen minder makkelijk een online winkel dan een fysieke winkel.

Je ziet de producten immers niet voor je, kan ze niet meteen meenemen nadat je hebt betaald en hebt meestal geen persoonlijk contact met een verkoper.

1 manier om je webshop te optimaliseren is duidelijk tonen dat de gegevens van je klanten, zeker betaalgegevens, veilig zijn.

Geef de privacy policy van je online shop dus een prominente plaats, gebruik logo’s die tonen dat je betaalomgeving zorgvuldig beveiligd is, …

7. Je webshop optimaliseren: bied je verschillende betaalmogelijkheden aan?

Ook betaalmogelijkheden zijn een goede manier om je webshop te optimaliseren en vertrouwen te scheppen. PayPal, Visa en sommige andere betaalmethoden beschermen de gebruiker tegen fraude.

Geef je klanten de mogelijkheid om deze betaalmethoden te gebruiken, dan geef je hen dus impliciet de boodschap dat je te vertrouwen bent.

Daarnaast vinden klanten het ook gewoon aangenaam om zelf te kunnen kiezen hoe ze betalen voor hun aankoop. Ook dat draagt bij tot de conversie van je webshop.

8. Je webshop optimaliseren: toon je reviews van je klanten?

Hebben we al gezegd dat vertrouwen erg belangrijk is voor de klanten van je online winkel? Een laatste manier om je klanten meer vertrouwen te geven en zo je webshop te optimaliseren, is het tonen van productreviews van je klanten.

Je kan nog zo je best doen om goede beschrijvingen en foto’s te tonen van je producten, je klanten weten nooit helemaal zeker of een product zal voldoen aan hun verwachtingen.

Maar als ze kunnen lezen wat andere klanten precies vinden van een product, krijgen ze een beter beeld van wat ze kunnen verwachten en is de kans groter dat ze hun aankoop finaliseren.

9. Je webshop optimaliseren: kunnen je klanten vlot afrekenen?

Niets is vervelender dan een slopende checkout. Je klanten hebben beslist om een bepaald product te kopen en willen de laatste formaliteiten zo snel mogelijk achter de rug hebben.

Hiervoor je webshop optimaliseren is eenvoudig: vraag enkel informatie die je écht nodig hebt en loods de klant in zo weinig mogelijk clicks van begin naar einde.

Geef je je klanten de mogelijkheid om een account aan te maken? Dat is prima, maar verplicht het niet. Je laat hen best zelf kiezen wat zij het makkelijkst vinden.

Zorg er ten slotte ook voor dat de betaling zelf, ongeacht de gekozen betaalmethode, snel verloopt. Enkel zo kan je je webshop conversie maximaliseren.

10. Je webshop optimaliseren: is je webshop te duur?

Een binnenkopper misschien, maar super belangrijk bij je webshop optimalisatie: zijn je producten en verzendkosten niet te duur?

Ga eens kijken bij gelijkaardige online winkels. Verkopen ze dezelfde of gelijkaardige producten voor een lagere prijs? Overweeg dan om ook je prijzen te verlagen. Bieden ze gratis verzending aan? Bekijk dan of jij dit ook kan doen.

Zijn je producten van een hogere kwaliteit dan die van je concurrenten? Maak dit dan erg goed duidelijk in je productbeschrijvingen (zie ook punt 4). Zo weten je klanten waarom ze meer betalen.

Zorg er ten slotte altijd voor dat je transparant communiceert over de prijs van je producten en verzending. Niets is vervelender dan plotse extra kosten tijdens het afrekenen en dit is voor heel wat mensen reden genoeg om af te haken.

11. Je webshop optimaliseren: de buyer cycle

Last but not least: soms verlaten mensen je online winkel zonder iets te kopen, simpelweg omdat ze nog niet klaar zijn om over te gaan tot een aankoop.

Men spreekt weleens van de buyer journey. Het is het mentale onderzoeksproces dat een consument doormaakt alvorens hij tot een aankoop overgaat. Klik hier voor meer informatie over de buyer journey.

Het belangrijkste voor nu is om te weten dat klanten soms je webshop verlaten omdat ze in de overwegingsfase zitten: ze zoeken informatie om later de best mogelijk aankoop te doen.

Kan je hiervoor je webshop optimaliseren? Ja en nee. Iemand die op dit moment echt niet van plan is om iets te kopen, kan je niet zo makkelijk overhalen om dat toch meteen te doen.

Maar als je ervoor zorgt dat iemand in de overwegingsfase een geweldige ervaring heeft van A tot Z, is de kans groter dat hij of zij later terugkomt naar jouw winkel.

Kort gezegd: de eerste 10 aandachtspunten zullen je uiteindelijk helpen bij de webshop optimalisatie voor dit laatste puntje.

Nog een laatste webshop optimalisatie tip: zet in op remarketing, bijvoorbeeld via Facebook! Via deze techniek toon je advertenties aan personen die je webshop verlieten zonder aankoop. Zo kun je potentiële klanten terug naar je website halen.

Hulp nodig bij je webshop-optimalisatie?

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je webshop? Of heb jij een nieuwe webshop nodig voor je bedrijf? Aarzel niet om ons te contacteren. We gaan heel graag voor jou aan de slag!

Deze publicatie werd geschreven door: