Zoekmachineoptimalisatie is een werkwoord

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Websites die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zoals Google eindigen hoger in zoekresultaten op internet. Door zoekmachineoptimalisatie trekken zij meer bezoekers en uiteindelijk ook meer klanten aan. Veel bedrijven weten dit, maar veel minder bedrijven beseffen dat zoekmachineoptimalisatie een voortdurend en noodzakelijk proces is en geen eenmalige activiteit. Zoekmachineoptimalisatie is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord!


Mijn website is search engine friendly. Of niet?

Vaak hoor ik dat een bedrijf een ‘search engine friendly’ website heeft laten bouwen. Als ik dan vraag hoe dat bedrijf haar website vervolgens ‘search engine friendly’ zal maken en houden dan krijg ik meestal een vragende blik zonder antwoord. De meeste bedrijven verwachten immers dat hun website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google zal eindigen omdat de ontwikkelaar van hun website vertelde dat hij ‘search engine friendly’ is. Wat de ontwikkelaar beter zou zeggen is dat de website hoog kan eindigen omdat hij ‘search engine ready’ is. Een kleine maar belangrijke nuance. De optimalisatie voor Google moet dan immers nog gebeuren.

Zoekmachineoptimalisatie = code + inhoud + context

Wilt u goed gevonden worden op internet? Optimaliseer dan niet alleen de code van uw website, maar ook de inhoud en de wegwijzers ernaartoe.

Om hoog in de zoekresultaten van Google te komen is meer nodig dan een goed gebouwde website. Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit 3 grote factoren: code, inhoud en context. Als al deze factoren geoptimaliseerd zijn, dan kan uw website hoog eindigen in zoekresultaten op internet. Als minstens één van deze onderdelen niet goed geoptimaliseerd is, dan zal uw website laag eindigen. Het is de combinatie van deze factoren die telt.

Code: het fundament van uw website

Elk stevig huis wordt gebouwd op een goed fundament. Dit fundament zorgt ervoor dat het huis veilig bewoond kan worden, dat erin gewerkt kan worden en dat er gasten kunnen ontvangen worden. Dit geldt ook voor uw website. De ontwikkelaar van uw website is hierbij de architect. Ontwikkel samen met hem de indeling van uw website, en laat de ontwikkelaar vervolgens de website bouwen met ‘search engine friendly’ code. Code dus die ervoor zorgt dat Google uw website makkelijk kan lezen.

Inhoud: de inrichting van uw website

Als uw website opgeleverd is is het de beurt aan de binnenhuisarchitect. Zij zorgt ervoor dat uw website aantrekkelijk is voor u en uw klanten. Dit is uw taak. En het blijft ook altijd uw taak. U zorgt er immers voor dat er interessante inhoud op uw website staat waarnaar uw klanten op zoek zijn, en dat deze inhoud goed gevonden wordt via zoekopdrachten met zoekmachines zoals Google. Dit doet u onder meer door strategisch zoekwoorden te gebruiken in de benamingen, kopjes en de inhoud van uw pagina’s, blog posts, afbeeldingen en andere media. Zorg er ook voor dat uw inhoud blijft aansluiten bij de vaak veranderende behoeften van uw doelpubliek en dat u frequent nieuwe inhoud toevoegt. Anders komen uw klanten niet terug.

Context: wegwijzers naar uw website

Tot slot is het belangrijk dat u klanten naar uw website leidt. Dit doet u door op internet wegwijzers (links) naar uw website te verspreiden. U kunt dit zelf doen via berichten op sociale netwerken zoals LinkedIn, Twitter, Facebook en Google+, maar u kunt dit ook laten doen door anderen naar uw website te laten verwijzen of door op andere websites (bijvoorbeeld blogs van anderen) naar uw website te verwijzen. Hoe meer verschillende en hoe meer betrouwbare websites en sociale netwerken naar uw website verwijzen, hoe hoger uw website zal eindigen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en hoe meer klanten uw website zullen vinden.

Uw website is als een vuurtoren: hij kan klanten aantrekken en hen waardevolle informatie geven zodat hun schip niet strandt. Optimaliseer hiervoor uw code, uw inhoud en de wegwijzers naar uw website.

Hoe search engine friendly is uw website?

Nu de belangrijke vraag: “Hoe search engine friendly is uw website?”. Ofwel: “Hoe makkelijk kunnen klanten uw website vinden?”. Ook als u de status van uw website niet kent voor de drie factoren hierboven kunt u de vindbaarheid van uw website eenvoudig zelf testen. U kunt dit doen met gespecialiseerde tools of u kunt dit doen zoals uw klanten het zouden doen: door zoekopdrachten in te geven in Google. Ik stel de tweede methode voor omdat deze u meteen de zoekresultaten toont (en uw plaats in deze resultaten) zoals uw klanten ze zien. Ga hierbij als volgt te werk:

  • Kies 10 woorden (of combinaties van woorden) die passen bij uw bedrijf. U denkt dat uw klanten deze woorden vaak ingeven in Google wanneer zij op zoek zijn naar antwoorden en oplossingen zoals u op uw website biedt;
  • Als u extra hulp zoekt bij het kiezen van goede woorden, gebruik dan ook de Keyword Tool van Google. Het geeft u per woord dat u ingeeft een inschatting van het gemiddeld aantal keer dat het woord per maand gezocht wordt, en de concurrentie voor dit woord. Het is moeilijker om hoog te eindigen in de zoekresultaten voor een woord met veel concurrentie;
  • Kijk vervolgens per woord(combinatie) op welke pagina en op welke plaats uw website getoond wordt. Onderzoek toont aan dat de website op de eerste plaats gemiddeld 34% van alle geïnteresseerde klanten krijgt, de website op de tweede plaats 17% van de klanten. De eerste 10 zoekresultaten in Google (de eerste pagina) trekken gemiddeld samen 95% van alle geïnteresseerde klanten aan. Als uw website dus op pagina 2 of verder getoond wordt dan heeft u weinig kans om met dit zoekwoord via Google nieuwe bezoekers naar uw website te halen.

Ik hoor graag van u of uw website goed vindbaar is op internet. Ik hoor ook graag uw opmerkingen, vragen en suggesties over dit onderwerp via het reactieformulier hieronder.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met lokale SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons voor meer info, we helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door: