Wat is affiliate marketing en wat zijn de voordelen voor jouw bedrijf?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Affiliate marketing is geen nieuw begrip. Toch weten veel bedrijven nog niet wat het is of hoe ze het kunnen inzetten. Nochtans is affiliate marketing voor bedrijven een interessante marketing tool.

Hieronder vertellen we je wat affiliate marketing is, wat de voordelen zijn voor jouw bedrijf en hoe je eraan begint. Klaar? Start!

Wat is affiliate marketing?

Wie is betrokken bij affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn altijd minstens twee partijen betrokken: een adverteerder of merchant en een affiliate. De affiliate publiceert blogs of andere content waarin hij doorverwijst naar de website van de adverteerder.

De adverteerder beloont op zijn beurt de affiliate op voorwaarde dat de doorverwezen bezoeker een bepaalde actie onderneemt. De adverteerder kiest zelf welke actie(s) hij beloont. Enkele voorbeelden zijn zich inschrijven voor een nieuwsbrief, een online aankoop doen of simpelweg het aanklikken van een link.

Affiliate marketing voor bedrijven - model - Lincelot

Influencers zijn de ideale affiliates. Een influencer uit jouw sector heeft immers een grote invloed op het juiste doelpubliek. In die zin kan je affiliate marketing dus bekijken als een specifieke vorm van influencer marketing.

Een derde partij die vaak betrokken wordt bij affiliate marketing is een affiliate network. Zo’n netwerk werkt als tussenpersoon voor de twee betrokken partijen. Het affiliate netwerk brengt adverteerders in contact met affiliates en biedt de nodige omkadering en technische ondersteuning.

Welke kosten zijn verbonden aan affiliate marketing?

De beloning die een merchant uitkeert aan een affiliate kan bestaan uit een vast bedrag of een percentage van een online aankoop. Je kiest bij affiliate marketing zelf hoeveel je betaalt voor welke actie, maar houdt best rekening met de gangbare marktprijzen. Want als je een te lage beloning geeft dan zullen weinig of geen affiliates naar jou willen doorlinken.

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van jouw beloning, bijvoorbeeld jouw sector en hoe makkelijk mensen het gewenste gedrag – de aankoop, inschrijven op jouw nieuwsbrief – stellen. Een affiliate netwerk helpt je vaak ook bij het bepalen van zo’n competitieve beloning.

Niet onbelangrijk: lid zijn van zo’n affiliate netwerk is niet gratis. De meeste netwerken rekenen de adverteerder een percentage van de betaalde beloningen uit. Een andere kost waar je rekening mee moet houden is de ontwikkelkost van je promomateriaal, bv. banners die de affiliates kunnen gebruiken.

Enkele voorbeelden van affiliate netwerken die actief zijn in België zijn TradeTracker, Awin en Daisycon.

Affiliate marketing voor bedrijven: wat zijn de voordelen?

Bij affiliate marketing betaal je voor resultaten: clicks, inschrijvingen, aankopen, … Je betaalt de affiliate pas wanneer één van zijn bezoekers een op voorhand vastgelegde actie onderneemt. No cure? No pay!

Verder kan je dankzij affiliate marketing als bedrijf je afzetmarkt gevoelig uitbreiden. Bij elke link naar jouw website of product, wordt jouw netwerk van potentiële klanten groter. Best of all: dat gebeurt zonder dat je er zelf actief moeite voor moet doen. Je affiliates doen het immers voor jou in ruil voor een correcte beloning.

Werk je via een affiliate netwerk, dan biedt dat netwerk je naast een pool van affiliates die kunnen intekenen op jouw campagnes en de nodige ondersteuning vaak ook interessante statistieken over je resultaten.

Zo leer je welke van je campagnes goede resultaten behalen en welke je beter stopzet. Onthoud wel steeds dat lidmaatschap van zo’n netwerk niet gratis is.

Heb je als bedrijf zelf een website of een blog met veel lezers? Dan houd niets je tegen om ook zelf als affiliate een graantje mee te pikken van de sales van andere bedrijven. Zorg er wel steeds voor dat de links die je plaatst inhoudelijk relevant zijn, een “no follow”-tag bevatten en dat je je eigen klanten niet doorstuurt naar rechtstreekse concurrenten.

Affiliate marketing voor bedrijven: hoe werkt het?

Eerst en vooral moet je natuurlijk een website of webshop hebben die je wilt promoten. Zorg ervoor dat je de juiste pagina’s hebt ingericht – bijvoorbeeld een landingspagina of productpagina – waar bezoekers de gewenste actie kunnen ondernemen.

Als multinational of groot bedrijf kan je ervoor kiezen om zelf een affiliate marketing programma op te stellen, maar kleinere bedrijven hebben meestal maar 1 keuze: in zee gaan met een affiliate netwerk.

De registratieprocedure verschilt nogal per netwerk, maar is doorgaans eenvoudig. Daarna bepaal je, zelf of met de hulp van een account manager, welk soort content je wilt promoten van welke soort affiliates en hoeveel geld je over hebt voor een click, inschrijving of aankoop.

Daarna gaat alles vanzelf: het affiliate netwerk houdt bij hoeveel keer een bezoeker via een affiliate het beloonde gedrag heeft gesteld en rekent je op basis daarvan kosten aan. Een goed netwerk bezorgt je ook de nodige cijfers over hoe goed jouw campagnes het doen.

Let dus bij de keuze van jouw netwerk op welke cijfers en statistieken en welke andere vormen van ondersteuning je krijgt. En natuurlijk is het ook erg belangrijk om te weten welke kosten het netwerk jou in rekening brengt. Helaas zijn de meeste affiliate netwerken hier niet erg transparant over.

Vind je niet de juiste informatie, contacteer dan de klantendienst voor je lid wordt. Zo kan je meteen ook even hun customer service testen.

Marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Deze publicatie werd geschreven door: