7 blog tips voor ongeduldige bloggers

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Of je nu voor je plezier of voor je werk blogt, bloggen blijft een moeilijk proces. Je moet je blog posts bedenken, schrijven, herschrijven, in de prullenbak gooien, ze er weer uit halen, ze publiceren en promoten… Appeltje eitje? Dacht het niet!

Heb jij wel eens last van stress, writer’s block of gewoon een slecht humeur tijdens het schrijven? Doe jezelf en je omgeving dan een plezier en lees de blog tips hieronder.

Ze helpen ons hier bij Lincelot alvast om iedere dinsdag en donderdag fluitend een nieuw artikel te publiceren. Bij wijze van spreken dan.

Wat is het geheime ingrediënt van elke succesvolle blog(ger)?

Motivatie!

Als je met een blog begint dan moet je gemotiveerd zijn én deze motivatie onderhouden. Als je dat niet doet dan zul je wellicht zoals de meeste bloggers binnen de 6 maanden stoppen.

Dat is jammer want bij de overgrote meerderheid van de bloggers komen de eerste échte resultaten pas na deze 6 maanden.

Daarom:

7 Blog tips voor blije bloggers

Blog tip #1: Zet realistische doelen

 • Geef jezelf zoals gezegd minstens 6 maanden om je eerste resultaten (lezers, inschrijvingen, volgers, fans, groupies…) te boeken. Het is normaal als je niet meteen succes boekt! Ook groupies moeten je blog eerst vinden!
 • Probeer geen 5 blog posts per week te publiceren als je er maar 1 uurtje voor kunt uittrekken. Dat werkt niet en dat motiveert niet. Sterker zelfs:
 • Het is beter om de lat te laag te leggen en meer te bereiken dan de lat te hoog te leggen en niets te bereiken.

Het is beter om de lat laag te leggen en meer te bereiken dan ze te hoog te leggen en niets te bereiken – @lincelot‘ [Click to tweet]

Blog tip #2: Hou je aan het schema

 • We schreven eerder al over het belang van een goede editorial calendar. Hou je ook aan deze kalender. Dit is net als hardlopen: als je een keertje mist dan is het veel moeilijker om je loopschoenen weer aan te trekken.
 • Zoek een ‘blog-buddy’: iemand die net als jij en bij voorkeur aan hetzelfde tempo blog posts schrijft. Vind je geen buddy? Zoek dan in ieder geval iemand waar je verantwoording aan moet afleggen over je progressie. Je zult verbaasd zijn over wat je doet om niet toe te moeten geven dat je gefaald hebt.
 • Schrijf elke dag. Het maakt niet uit over wat. Deze routine verplicht je om elke dag bewust na te denken en jezelf helder uit te drukken. Je zult er steeds beter in worden.

Wil je beter en sneller schrijven? Zoek iemand waar je verantwoording aan moet afleggen – #schrijftip via @lincelot‘ [Click to tweet]

Blog tip #3: Schrijf efficiënt

 • ‘Batch processing’ (langere tijd dezelfde taak uitvoeren) is een wondermiddel om meer en beter te schrijven in minder tijd. Je hebt immers minder afleiding en je hoeft niet steeds weer ‘in the zone’ te komen. Wil je efficiënt schrijven? Schrijf dan een paar uur aan een stuk!
 • Schrijven is een complex en vermoeiend proces. Geef jezelf daarom de tijd en ruimte om te schrijven. Maak het jezelf gemakkelijk en elimineer zoveel mogelijk afleidingen (vaarwel Facebook!). Op die manier kom en blijf je beter ‘in the zone’.
 • Vergeet je leerkrachten van de middelbare school, vergeet de perfectionist in jou en schrijf eerst je ideeën op, verbeter daarna pas je typo’s en zorg pas helemaal op het einde voor de illustraties en de opmaak van je artikel.

Met batch processing schrijf je meer en beter in minder tijd – #schrijftip via @lincelot #blog #contentmarketing‘ [Click to tweet]

Blog tip #4: Geef jezelf ademruimte

 • Recycle en upcycle je blog posts. Je hoeft niet elke keer iets origineels te schrijven. Je kunt ook een lang artikel of een lange presentatie in kleine blog posts hakken of een serie blog posts combineren tot een e-book. Je kunt ook altijd een nieuwe mening of een aanvulling op een oud artikel geven. Zolang het maar toegevoegde waarde voor je lezers heeft.
 • Finaliseer je blog posts ten minste een week voor je ze wil publiceren. Op die manier hoef je nooit tegen een deadline te schrijven. Zo vermijd je stress en zo vergroot je je creativiteit. Doen!
 • Ontspan je tijdig. Je moet niet hard werken, je moet slim werken. Als je voldoende rust dan krijg je meer ideeën en dan word je meteen ook creatiever. Ik krijg mijn meest creatieve ideeën tijdens het lopen, onder de douche of op vakantie. Op momenten dat ik ontspannen ben dus.
 • Slaap voldoende. Als je niet voldoende slaapt dan ontspant je geest zich niet en dan ben je de volgende dag minder creatief (en waarschijnlijk ook minder leuk op kantoor). ‘Work smarter, not harder’.

Recycle en #upcycle je #blog posts. Je hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden – #schrijftip via @lincelot‘ [Click to tweet]

‘Je moet niet harder werken, je moet slimmer werken. Als je rust dan krijg je ideeën en dan word je creatiever. – #schrijftip via @lincelot‘ [Click to tweet]

Blog tip #5 Gebruik je verstand, koester je geheugen

Bloggen is complex en je kunt geen complexe taken uitvoeren als je op hetzelfde moment veel zaken moet onthouden. Daarom:

 • Gebruik post-it notes, notitieboekjes of een centrale to do lijst om altijd en overal ideeën te kunnen opschrijven zodra je ze krijgt. Zorg er dus voor dat je altijd een ‘ideeënvanger’ bij je hebt: op je nachtkastje, op het toilet, op de fiets en in de auto (parkeer wel eerst voor je iets opschrijft).
 • Gebruik een (centrale) agenda waarin je al je afspraken, deadlines en planningen kunt opschrijven. Vertrouw er ook op: schakel automatische herinneringen in of kijk op vaste tijdstippen in je agenda. Zo hoef je je afspraken niet meer te onthouden en zo zul je geen belangrijke afspraken meer missen. Dit maakt in je hoofd ook ruimte voor meer creativiteit.
 • Verdeel grote opdrachten in kleine taken zodat je snel en gericht vooruitgang kunt boeken en je je taken kunt ‘wegstrepen’. Dit brengt ons naadloos bij het volgende punt:

Blog tip #6: Vier elk succes

Gun jezelf een virtuele klop op de schouder:

 • als je een briljant idee voor een volgende blog post krijgt
 • als je een blog post afgewerkt hebt
 • als je een blog post gepubliceerd hebt
 • als je een like, share of reactie op je blog post krijgt
 • als je nieuwe fans, volgers en vrienden krijgt als gevolg van je blog posts.

Hoe vaker je kunt vieren, hoe sneller je vooruit gaat en hoe leuker het wordt. Het geeft je een gevoel van voldoening en dit geeft dan weer extra motivatie. Van een positieve spiraal gesproken!

Vier elk succes. Het geeft #voldoening en het brengt #motivatie. – #schrijftip via @lincelot‘ [Click to tweet]

Om dit alles voor elkaar te krijgen, is het volgende punt wel belangrijk:

Blog tip #7: Meet, analyseer en optimaliseer je resultaten

Meet en analyseer de resultaten van je blog posts. Hou Google Analytics, Twitter Analytics, LinkedIn Analytics etc. goed in de gaten en onderzoek:

 • hoeveel tijd elk type blog post vraagt
 • welke blog post types het meeste likes, shares en reacties krijgen
 • welke blog post types de beste ‘return on investment’ (likes, shares, reacties, sales…) geven.

Gebruik deze kennis vervolgens om meer van dit soort blog posts te publiceren.

Kort samengevat

 • Het geheim van elke succesvolle goede blog(ger) is motivatie. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent en gemotiveerd blijft.
 • Verwacht niet te snel resultaten. Zet realistische doelen die je motiveren in plaats van frustreren.
 • Verzeker je discipline en de vooruitgang van je blog met een editorial calendar en blog-buddy die je precies vertelt wanneer je welke blog post moet publiceren.
 • Vermijd perfectionisme en zorg ervoor dat je langere tijd ongestoord kunt schrijven. Batch processing is een krachtige tool om sneller en beter te schrijven.
 • Ontspan je tijdig en slaap voldoende. Het maakt je aangenamer en creatiever. En het is leuk. Genoeg redenen om niet langer elke avond achter je pc te zitten!
 • Schrijf ideeën, afspraken en belangrijke zaken zo snel mogelijk op. Als ze uit je hoofd zijn is er meer plaats voor creativiteit.
 • Vier je successen! Het geeft je voldoening en extra motivatie.
 • Meten is weten en ernaar handelen is de kunst. Analyseer voortdurend je resultaten en gebruik deze kennis om in te spelen op de behoeften van je doelpubliek. Zo zul je sneller meer succes hebben. En dat is waar ongeduldige bloggers écht naar op zoek zijn.

Vooruit. Schrijven maar!

Veel plezier en veel succes.

Wil je je eigen blog schrijven?

Heb je vragen over blogs, schrijven of andere vormen van marketing en communicatie? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door: