Een landingspagina maken en analyseren? Deze tips en tools zullen je zeker helpen!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In ons vorige artikel schreven we over het belang van een goede landingspagina. Da’s een pagina met 1 duidelijk doel en CTA. Doordat je de focus op 1 actie legt en de pagina afstemt op een heel specifieke doelgroep, vergroot je de kans op conversies en dus op succes voor je bedrijf.

Kan al eens interessant zijn, toch?

In dit artikel gaan we écht aan de slag met je website:

Ready? Set. Go!

Een landingspagina maken, hoe doe je dat?

Er zijn twee manieren om een landingspagina te maken. Je kunt een extra pagina op je eigen website (laten) maken of je kunt een pagina met een externe dienst (laten) maken.

Landingspagina op je eigen website

Heb je bijvoorbeeld al een website met een content management systeem zoals WordPress.org of Drupal? Maak dan gewoon een extra (landings)pagina, schrijf hier eenduidige teksten voor en maak je pagina op. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Landingspagina zonder website

Heb je nog geen eigen website en wil je snel een mooie landingspagina maken? Kijk dan naar gebruiksvriendelijke externe diensten zoals Unbounce en LeadPages. Bij Lincelot maken wij onze landingspagina’s altijd op onze eigen website, maar we hebben ook Unbounce en LeadPages getest én goed bevonden.

De mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van deze services zijn echt goed, vooral voor mensen die niet technisch aangelegd zijn.

Met diensten als Unbounce en LeadPages kun je eenvoudig landingspagina’s ‘bij elkaar slepen’. Bovendien kun je de efficiëntie van je landingspagina’s testen én verbeteren.

Dit is van cruciaal belang om je investeringen te doen renderen. Want wat heb je aan een dure advertentie of een mooie e-mailcampagne als je landingspagina niet werkt? Juist ja. Niets!

Voorbeeld van een pagina die je met LeadPage kan maken voor een huizenfirma.

De landingspagina hierboven is een voorbeeld van een LeadPage template. Daar kan je zelf mee aan de slag gaan en personaliseren zodat je pagina perfect bij je eigen bedrijf past. Probeer het eens! 

Hoe meet je de efficiëntie van je landingspagina?

Landingspagina’s bevatten tekst, kleur, lay-out, afbeeldingen, video’s… Al deze elementen beïnvloeden het gedrag van je bezoekers. Zo kan de plaats of de kleur van een knop alleen al tot meer conversies leiden!

In ons vorige artikel gaven we enkele tips om goede teksten te schrijven en je landingspagina visueel te ondersteunen.

Maar ieder doel, iedere doelgroep en iedere landingspagina zijn anders. Daarom is er maar één manier om te weten wat écht werkt: de resultaten van je landingspagina meten en analyseren.

Er zijn verschillende tools om verschillende aspecten van je landingspagina te testen. We sommen hieronder de belangrijkste meetinstrumenten voor je op.

1. Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool waarmee je de algemene statistieken van je website en afzonderlijke (landings)pagina’s kunt analyseren.

Zo kun je eenvoudig zien hoeveel bezoekers op je landingspagina komen, waar ze vandaan komen, waar ze weg gaan en waar ze naartoe gaan.

Je kunt ook doelen (conversies) definiëren. Zo kun je nagaan hoeveel % van de bezoekers op je landingspagina daadwerkelijk tot actie overgaat.

Verder kun je gegevens met elkaar combineren en in dashboards visualiseren om zo tot interessante inzichten te komen. Dit is evenwel voer voor gevorderden.

Hoe dan ook: Google Analytics is een noodzakelijke analysetool voor elke website! Als je één meetinstrument zou gebruiken, laat het dan Google Analytics zijn!

2. A/B testen

Met A/B testen meet je de invloed van 1 grafisch of tekstueel aspect op de conversieratio van een (landings)pagina. De kleur, de plaats en de tekst van een knop bijvoorbeeld kunnen het succes van een landingspagina enorm beïnvloeden.

Bij A/B testen maak je 2 versies van dezelfde landingspagina met één klein verschil, bijvoorbeeld de kleur van een knop. Dan toon je de eerste versie aan één deel van je bezoekers en de tweede versie aan een ander deel van je bezoekers.

Het verschil in conversies tussen de twee versies toont welke variant je best kunt houden.

Vroeger gebeurde A/B testen vaak handmatig: je maakte letterlijk 2 versies van dezelfde landingspagina en je presenteerde een tijdje de eerste versie en daarna een tijdje de andere versie.

Nu gebeurt A/B testen meestal automatisch. Met diensten als Unbounce en LeadPages kun je eenvoudig geautomatiseerde A/B testen uitvoeren.

Er zijn ook andere gespecialiseerde services zoals Optimizely die hetzelfde doel ondersteunen.

3. Heatmaps, scrollmaps en confettimaps

Soms is het handig om te weten waar bezoekers klikken en hoe ver ze naar beneden scrollen. Dit is met name handig bij langere landingspagina’s.

Als je ziet dat mensen niet ver genoeg scrollen of als je ziet dat ze op de verkeerde plaatsen op je landingspagina’s klikken dan is er werk aan de winkel.

Een heatmap toont waar bezoekers klikken: hoe vaker bezoekers klikken, hoe feller de kleur. Een scrollmap toont hoe ver bezoekers naar beneden scrollen. Een confettimap ten slotte toont welke bezoekers waar klikken.

Externe (betalende) diensten zoals Crazy Egg laten je toe om afzonderlijke pagina’s van je website te analyseren. Crazy Egg is handig en gratis tot 10 pagina’s. Doen dus!

4. Formulierconversie

De meeste websites gebruiken contactformulieren om gestructureerd contactgegevens van bezoekers te verzamelen.

Gebruik je geen van bovenvermelde tools maar wil je toch weten hoeveel % van je bezoekers op je landingspagina een contactformulier invult (zonder dat je je e-mails moet tellen), gebruik dan handige plugins.

Gravity Forms bijvoorbeeld is een betaalbare plugin voor WordPress websites die aangeeft hoe hoog de conversieratio (het aantal ingevulde formulieren / het aantal getoonde formulieren * 100) van elk formulier is. Zeer handig!

5. Facebook conversiepixel

Als je adverteert op Facebook dan kun je gratis een ‘conversiepixel’ op je webpagina (laten) installeren. Op die manier meet Facebook het effect van je advertentiecampagnes.

Het plaatsen van een conversiepixel is niet moeilijk maar het vereist wel enige technische kennis van je website. De inzichten achteraf zijn echter zeer waardevol.

In dit artikel lees je meer over het belang en de installatie van conversiepixels.

Your turn!

Eigenlijk zou geen enkel bedrijf nog online advertenties mogen publiceren zonder die te koppelen aan landingspagina’s. Landingspagina’s laten je advertenties immers renderen.

In ons vorige artikel gaven we praktische tips om de tekst en de opmaak van je landingspagina te optimaliseren. In dit artikel gaven we extra tips om het effect van je landingspagina’s te meten en te analyseren.

Het gebruik en de voortdurende analyse van landingspagina’s is de enige manier om je advertenties optimaal te laten renderen.

Wil jij aan de slag met landingspagina's? Gebruik jij soms advertenties zonder (goede) landingspagina’s en zou je daar graag verandering in brengen?

Of wil je hulp bij de installatie of het gebruik van alle hulpmiddelen in dit artikel? Neem hier contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)