Hoe verbetert u de lokale vindbaarheid van uw website in Google?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als u de lokale vindbaarheid van uw website of bedrijf in Google wilt verbeteren, dan kan dat 2 zaken betekenen:

Wilt u de vindbaarheid van uw bedrijfslocatie verbeteren? Dan kunt u uw website optimaliseren voor zoekmachines via lokale SEO. Op die manier trekt u meer klanten in de buurt aan. Klik hier voor handige tips over lokale SEO!

In dit artikel ontdekt u echter hoe u de lokale vindbaarheid van uw website voor meerdere specifieke locaties verbetert en welke typische SEO-fout u daarbij maar beter kunt vermijden.

Here we go!

Lokale vindbaarheid verbeteren: de essentie

Als een gebruiker een zoekopdracht intypt in Google – bijvoorbeeld “webdesign Boechout” – dan probeert Google die gebruiker snel en efficiënt die webpagina’s te tonen die de meest relevante informatie over dat onderwerp bevatten.

De essentie van SEO is dan ook heel simpel: deel op uw website en webpagina’s die informatie waar mensen naar op zoek zijn. Dat is voor lokale diensten niet anders.

Relevante informatie is het allerbelangrijkst, maar u moet zoekmachines zoals Google ook expliciet vertellen waar uw webpagina’s om draaien. Ze zijn immers (nog) niet zo slim als mensen.

Hoe u dat doet? Bouw iedere pagina van uw website op rond 1 onderwerp en 1 zoekwoord(combinatie). Zoekwoorden zijn die woorden die mensen intypen in Google om informatie op te zoeken. Verwerk dat zoekwoord op strategische plaatsen op uw webpagina:

Als u als loodgieter bijvoorbeeld een pagina inricht om bezoekers aan te trekken uit Antwerpen, dan kunt u 1 pagina van uw website optimaliseren voor de zoekwoordcombinatie “loodgieter Antwerpen”.

Veel bedrijven hebben deze techniek onder de knie, maar ze maken 1 cruciale fout

Lokale vindbaarheid voor meerdere steden: vermijd duplicate content

Bedrijven die gevestigd zijn in een bepaalde gemeente – en goed willen scoren in Google voor omliggende gemeenten of andere locaties – richten vaak meerdere pagina’s in op hun website met exact dezelfde informatie, op de regio (zoekwoorden) na:

 • Vloerverwarming Boechout
 • Vloerverwarming Lier
 • Vloerverwarming Kontich

De hoop is natuurlijk dat ze daardoor beter gevonden worden in Google voor die regio’s… maar dat is ijdele hoop. Dit is namelijk een typisch voorbeeld van ‘duplicate content’ of ‘dubbele inhoud’. We spreken van duplicate content als:

 • u de inhoud van andere websites volledig overneemt, al dan niet automatisch.
 • u meerdere websites inricht met exact dezelfde content.
 • u meerdere webpagina’s inricht die exact dezelfde info bevatten, op de zoekwoorden na.

Google houdt niet van duplicate content, integendeel:

In de zeldzame gevallen waarin Google merkt dat dubbele inhoud wordt weergegeven met de bedoeling onze rangschikking te manipuleren en onze gebruikers te misleiden, zullen we ook de juiste aanpassingen aanbrengen in de indexering en rangschikking van de betreffende sites. Dit kan een nadelig effect hebben op de positie van de site of de site kan worden verwijderd uit de index van Google en daardoor niet meer in zoekresultaten worden weergegeven.

Duidelijke taal, toch? De oplossing:

Publiceer locatiepagina’s met unieke content

Op zich kan het geen kwaad om individuele pagina’s in te richten voor diverse steden of locaties ALS u ervoor zorgt dat iedere pagina unieke inhoud – een unieke waarde – biedt aan bezoekers. Google verwoordt het zelf op deze manier:

Als u bijvoorbeeld een reissite heeft met aparte pagina’s voor twee steden, terwijl beide pagina’s dezelfde informatie bevatten, kunt u de pagina’s samenvoegen tot één pagina over twee steden of beide pagina’s uitbreiden, zodat ze unieke inhoud over elke stad bevatten.

Wees daarbij eerlijk ten opzichte van uzelf: hier en daar een zoekwoord of een formulering aanpassen volstaat niet. Denk in termen van informatiewaarde!

Focus op wat iedere stad of locatie uniek of anders maakt. Heeft u bijvoorbeeld winkels op verschillende locaties? Dan kunt u op iedere locatiepagina:

 • het unieke aanbod en de specifieke accommodatie belichten
 • de specialiteiten per winkel toelichten
 • de bereikbaarheid en parkeergelegenheid van iedere winkel toelichten
 • aandacht besteden aan typische vragen of behoeften van klanten uit iedere regio
 • enz.

Als u uw locatiepagina’s op die manier inricht, verbetert u niet alleen de lokale vindbaarheid van uw website en bedrijf, maar toont u potentiële klanten ook dat u de regio of stad kent. Daardoor krijgen ze meer vertrouwen in uw bedrijf en uw diensten!

Protip: geef stedenpagina’s zowel weer op desktop als op mobiel. Google streeft immers steeds meer naar een mobile-first index!

Conclusie?

Als u locatiepagina’s goed inricht met unieke content die een meerwaarde biedt voor uw bezoekers, dan kunnen ze echt een meerwaarde bieden voor de lokale vindbaarheid van uw website in Google.

Publiceert u toch duplicate content? Dan heeft dit mogelijk geen of een nadelig effect op de lokale vindbaarheid van uw website of bedrijf.

Succes!

Wil je meer organisch bereik voor je bedrijf?

Wil je meer organisch bereik voor je bedrijf? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)