Pinterest rich pins: haal meer bezoekers naar je website via Pinterest

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Het sociale netwerk Pinterest is vooral geschikt voor bedrijven met een visueel verhaal. Als bedrijf plaats of ‘pin‘ je afbeeldingen of ‘Pins‘ op boards of ‘borden’ om je doelpubliek te informeren, te entertainen of te inspireren.

Je kunt daarbij manueel een korte beschrijving – al dan niet met hashtags –  en een link toevoegen aan je pins. Als mensen doorklikken op je afbeelding of link, dan verwijst Pinterest ze naar de bijhorende webpagina op je website.

Manueel een beschrijving toevoegen aan ieder pin kan al snel een heus werkje worden, zéker als je véél pint. Bovendien heb je geen controle over de beschrijving die anderen toevoegen aan jouw pins.

Enter rich pins. Met Pinterest rich pins voeg je automatisch belangrijke gegevens toe aan je Pins over de webpagina’s waar die Pins naar verwijzen. Welke informatie precies wordt meegenomen, hangt af van het soort rich pin.

Klinkt aanlokkelijk? Lees dan snel verder! We vertellen je meer over wat Pinterest rich pins zijn, welke rich pins er bestaan, wat de voordelen zijn voor jouw bedrijf en hoe je je aanmeldt voor Pinterest rich pins.

Wat zijn Pinterest rich pins?

Pinterest rich pins zijn pins waaraan automatisch extra informatie wordt toegevoegd. Die extra informatie haalt Pinterest uit de metadata van jouw webpagina en wordt weergegeven bij de gepinde afbeelding (in onderstaand voorbeeld rechts bovenaan).

Pinterest Rich Pins - Lincelot

Metadata zijn gegevens die jouw webpagina’s beschrijven en zoekmachines helpen om jouw content correct of beter weer te geven. Typische voorbeelden van metadata die Pinterest overneemt zijn de SEO-titel en de meta-omschrijving die je aan elke webpagina van je website toevoegt. Anders gezegd: de paginatitel en -omschrijving die gebruikers in Google te zien krijgen.

De 4 soorten Pinterest rich pins

Er zijn op dit moment 4 verschillende soorten Pinterest rich pins:

1. Productpins

 

Product Rich Pins - Pinterest Rich Pins - Lincelot


Product rich pins 
maken het mensen makkelijker om de weg te vinden naar jouw webshop. Ze tonen cruciale informatie voor shoppers. Om te beginnen wordt de prijs van het product bij de foto geplaatst.

Deze pin neemt ook info over de beschikbaarheid van een item over en voert je via een link meteen naar het artikel in jouw webshop. Tenslotte wordt de productomschrijving van op de website automatisch weergegeven onder de foto.

2. Artikelpins

 

Artikel Rich Pins - Pinterest Rich Pins - Lincelot

Een article rich pin is dan weer geschikt voor bedrijven die artikels, blog posts en andere geschreven content publiceren. Pint iemand een foto van op de pagina van het artikel, dan wordt er automatisch een link bij de pin geplaatst.

Verder wordt bij dit soort pins de headline van het artikel bij de foto afgebeeld en wordt de meta-omschrijving van de webpagina bij de pin geplaatst als omschrijving. Daaronder komen dan de publicatiedatum en de naam van de auteur.

3. Receptpins

 

Recept Rich Pins - Pinterest Rich Pins - Lincelot

Ook recipe rich pins zijn erop gericht om het mensen gemakkelijker te maken. Ze tonen informatie over ingrediënten, bereidingstijd en porties.

Deze pins zijn natuurlijk enkel relevant voor bedrijven of organisaties die met voeding bezig zijn en recepten delen via hun website.

4. App-pins

 

App Rich Pins - Pinterest Rich Pins - Lincelot

De laatste soort Pinterest rich pins voegen een knop toe waarmee mensen jouw app kunnen downloaden zonder Pinterest te verlaten. Op dit moment zijn app rich pins enkel compatibel met iOS.

Waarom jij Pinterest rich pins moet gebruiken

Allereerst passen Pinterest rich pins zich automatisch aan als je wijzigingen doorvoert op de pagina’s waar ze naar doorlinken. Pas je je productprijs aan in je webshop of de titel van je blog? Geen stress: Pinterest past ze aan in jouw pins zonder dat jij daar iets voor moet ondernemen.

Ook als iemand anders iets pint vanop jouw website, komt de extra informatie mee als jouw website werd goedgekeurd voor Pinterest rich pins. Hieronder lees je hoe je je aanmeldt voor rich pins.

Dat betekent dat jij de controle houdt over de informatie die wordt verspreid door anderen én jij gratis reclame krijgt als mensen foto’s vanop jouw website delen op Pinterest.

Pinterest rich pins vallen ook meer op dan gewone pins en stralen een zekere professionaliteit uit door de extra informatie die ze meegeven.

Maar het belangrijkste? Dankzij al deze dingen leid je met Pinterest rich pins nog meer bezoekers naar je website dan met gewone pins.

Hoe jij je aanmeldt voor Pinterest rich pins

Om Pinterest rich pins te kunnen maken op basis van jouw website, moet je je eenmalig aanmelden bij Pinterest. Voor productpins, artikelpins en receptpins is dat heel eenvoudig en volg je onderstaande stappen. Voor app-pins contacteer je best de developer van je app.

1. Voeg de juiste metadata toe aan je webpagina’s. Voor artikelpins kan je alle benodigde metadata kwijt in de Yoast-plugin (als je een WordPress website hebt, tenminste). Voor producten en recepten zal je een extra plugin moeten installeren om structured data bij te houden. Informatie over welke data je precies moet en kan invullen vind je hier voor producten, hier voor artikels en hier voor recepten.

2. Laat 1 van je webpagina’s valideren in de Pinterest rich pin validator. Indien de pagina die je ingeeft juist is opgemaakt, verschijnt er een ‘apply’-knop. Druk op deze knop.

Pinterest Rich Pin Validator - Pinterest Rich Pins - Lincelot

3. Pinterest verifieert jouw pagina binnen de 24 uur. Keurt Pinterest de ingediende pagina goed, dan zal vanaf nu alle content op álle pagina’s van jouw website in Pinterest weergegeven worden als rich pins. Tenminste als je de juiste metadata hebt ingevuld.

Conclusie

Pinterest rich pins? Doen! Of toch zeker als jouw bedrijf een visueel verhaal vertelt én artikels of blogs schrijft, een webshop heeft, recepten publiceert of een eigen app heeft.

Eenmaal jouw website op de correcte manier werd opgesteld met de juiste metadata, doet Pinterest de rest. Bovendien vallen Pinterest rich pins op tussen gewone pins.

Het resultaat? Meer bezoekers op jouw website!

Wil jij meer weten over social media marketing?

Wil je social media marketing inzetten voor je bedrijf? Ontdek hier meer informatie over wat we doen.

Deze publicatie werd geschreven door: