Seth Godin over de toekomst van marketing: 6 tips voor bedrijven

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Vorige week vond SuperNova plaats in Antwerpen, een uniek evenement waar visionaire oplossingen, technologieën en inzichten samenkwamen.

Ondernemers, professionals en creatievelingen konden er zich laten inspireren door diverse thought leaders en innovatieve bedrijven en zo inspirerende visies op de toekomst krijgen.

Marketinggoeroe Seth Godin gaf een interessante presentatie over zijn visie op marketing. Dat konden we bij Lincelot natuurlijk niet missen!

Wij maakten het mee vanop de eerste rij, en delen hieronder graag 3 uitdagingen en 6 inzichten die Seth ons met de nodige humor, luchtigheid en oneliners inlepelde. Happy reading!

3 uitdagingen voor de marketeers van morgen

Seth begon zijn presentatie met 3 uitdagingen waar marketeers mee (zullen) kampen. Volgens hem is het oude marketingmodel achterhaald om deze 3 redenen:

1. Hard en veel roepen werkt niet meer

Als bedrijf heb je een idee, een product dat je wilt verkopen en delen met de wereld. Het probleem? Je bent niet alleen.

Als je verandering probeert te verkopen dan probeer je in feite een probleem op te lossen waarvan de meeste mensen denken dat ze het niet hebben. (Jep, laat die zin maar even binnenkomen.)

Dat betekent dat je veel en hard zult moeten roepen als marketeer voor een sprankeltje aandacht. Heeft het dan nog wel zin om te roepen?

2. De factory-mindset is passé

Een tweede probleem is dat veel bedrijven een “factory-mindset” hebben met maar één doel: produceren en meer produceren met als doel meer sales, meer impact en meer marktaandeel.

Het gevolg? Op den duur maak je middelmatige producten voor iedereen. Wat gebeurt er als klanten moeten kiezen tussen een hele reeks middelmatige producten? Dan sorteren ze op prijs en kiezen ze het goedkoopste product uit vele varianten.

Goedkope massaproductie? Dat kan niet je ambitie zijn (tenzij je van prijzenoorlogen houdt).

3. Iedereen is klant én concurrent

Een laatste probleem is dat iedereen op aarde nu je klant is, maar ook je concurrent! Klanten kopen niet meer van je omdat je in de buurt gevestigd bent of een lokaal bedrijf bent, maar wel omdat je betere oplossingen en producten aanbiedt dan al de rest.

Conclusie: Het is niet omdat je meer en harder roept dat mensen je ook meer vertrouwen en (meer) zullen kopen. Het oude model waarbij je mensen bestookt met marketingboodschappen tot ze kopen werkt niet meer.

6 marketing tips van Seth Godin

Wat is de oplossing voor deze uitdagingen? Hoe krijg je meer naamsbekendheid? Hoe voer je meer verandering door? Hoe krijg je meer sales? Volgens Seth Godin moeten de bedrijven van morgen de artiest, de kunstenaar in zichzelf weten vinden.

Tijdens SuperNova bood hij 6 waardevolle tips om deze uitdagingen te tackelen en in de toekomst succesvol aan marketing te doen:

1. Wees uniek en vertel een uniek verhaal

Focus op het fundament: nabijheid, vertrouwen en het vermogen om een verhaal te vertellen. Waarom kopen zoveel mensen een iPhone, terwijl ze in feite even blij zouden (kunnen) zijn met een veel goedkoper alternatief? Het verhaal, niet de prijs.

Tegenwoordig kunnen mensen online maar al te makkelijk “sorteren op prijs”. Als producten te hard op elkaar lijken, dan wint de goedkoopste aanbieder. Je hebt als bedrijf in feite dan ook maar één optie: uniek zijn. Als wat jij maakt uniek is en je weet dit ook te brengen dan zullen mensen in de rij staan om het te kopen.

Moraal van het verhaal? Maak verhalen, maak een verschil en ga voor verandering. Marketeers drijven verandering en innovatie.

2. Ga voor de kleinste levensvatbare markt

Marketing is niet meer iets wat je doet voor mensen, het is iets wat je doet mét mensen. Het is ook niet meer iets wat je doet voor iedereen. Je kunt namelijk niet iedereen veranderen.

Kies daarom voor de kleinste levensvatbare markt en verlies jezelf in die markt. Vraag jezelf dan ook af wie je wilt veranderen, wat je wilt veranderen en wat je zult doen als het werkt. Anders kan je er evengoed gelijk mee ophouden…

Vergelijk het met een huwelijksaanzoek. Je kunt Tinder openen en iedere partij die je ziet ten huwelijk vragen, maar het is veel beter om interessante partijen eerst te leren kennen tijdens een date, en nog een date, en nog een date, en een bezoek aan de ouders en schoonouders… om vervolgens een huwelijksvoorstel te doen.

Verdien de toestemming en het privilege om met mensen te praten die ook effectief met je willen praten, in de plaats van iedereen opnieuw en opnieuw te spammen. De verandering die je wenst zal er niet komen door hard en veel tegen iedereen te roepen.

3. Behandel verschillende mensen verschillend

Als je verschillende mensen ook op een verschillende manier behandelt dan erken je dat we niet allemaal hetzelfde zijn.

Jan Modaal bestaat niet meer, want mensen kunnen véél meer keuzes maken dan vroeger. En wat gebeurt er als je mensen voor een keuze stelt? Dan maken ze die keuze. En iedere keuze maakt hen unieker en unieker.

De echte winst zit dan ook in de nichemarkten, in de mensen die niet doorsnee zijn maar ‘uniek’ en ‘vreemd’: de buitenbeentjes. Als je niet voor de buitenbeentjes gaat, dan kies je voor de gemiddelde koper, en de gemiddelde koper sorteert op prijs.

4. Bouw een sterk netwerk van ambassadeurs

Als je de dingen juist aanpakt, dan krijg je ook succesvolle sociale netwerken als gevolg. Omgekeerd betekent goed zijn in sociale media echter niet dat je je zaken juist aanpakt. Succes op sociale media is dus slechts een symptoom van het feit dat je organisatie aan het groeien is. Denk dan ook goed na over welke netwerken je gebruikt en waarom je ze gebruikt.

Over het algemeen stijgt de waarde van een netwerk – en dan hebben we het niet alleen over sociale netwerken – sneller als je er meer mensen aan toevoegt, als er meer mensen aan deelnemen. Een fax is pas een waardevol product als er nog iemand een exemplaar heeft, en stijgt nog in waarde als je nog meer mensen overtuigt om er een te kopen.

Traditioneel proberen marketeers en verkopers een interessante groep klanten aan te trekken en doorheen hun salesfunnel te leiden om een select groepje relevante klanten over te houden. In de plaats daarvan kun je je salesfunnel ook op z’n kant keren en er een megafoon van maken voor je klanten.

Als je klanten ambassadeurs worden van je bedrijf en praten over wat je doet, dan wordt dit immers niet gezien als spam. Hoe je dit doet? Simpel: maak iets uniek. Iets dat letterlijk “vermeldenswaardig” is! Marketing is niet wat je doet nadat je iets maakt, marketing is wat je maakt! Marketing is de verandering die je zoekt te maken.

5. Neem risico, verantwoordelijkheid en durf fouten maken

Als je iets uniek wilt maken dan moet je risico durven nemen, verantwoordelijkheid durven nemen voor wat je maakt en fouten durven maken. Als je iets uniek wilt maken dan moet je durven vallen, opstaan wanneer je valt, onderweg aanpassingen maken en beter doen.

Je moet je klanten zien – wie ze zijn, wat hun dromen zijn, waar ze deel van uitmaken – hen meeleiden in je verhaal en tegelijkertijd de spanning de baas kunnen omdat je de afloop van dat verhaal zelf nog niet kent.

6. Wees de leider van jouw ‘tribe’

Het economisch model dat Seth voorstelt draait dus niet om steeds meer en steeds sneller produceren, maar om wie jou ziet, wie jou vertrouwt en wie jou gelooft. Dat zijn de schaarse goederen in dit model. Om iets unieks te maken heb je teams nodig, groepen met individuen die met elkaar verbonden zijn. Volgens Seth is die verbondenheid de volgende revolutie.

‘Tribes’ zijn groepen van mensen die verbonden zijn, door een cultuur, een leider, een doel, een manier van “zijn”… Ze maken deel uit van iets groters, en jij hebt de kracht om hen te leiden en hen te verbinden. Seth vat het als volgt samen: “People like us (do things like this)”.

Je moet zien uit te zoeken wie de “People like us” zijn en wat de “things like this” zijn en het risico durven nemen om de twee met elkaar te verbinden.

Conclusie: wees geen producent, maar een artiest

Er zal altijd een markt zijn voor ‘de goedkoopste’, maar je kan alleen van massaproducten winnen door speciaal te zijn. En dat doe je door obsessief te focussen op het kleinste levensvatbare markt.

Als je die kleine groep mensen blij maakt, zal je verhaal zich verspreiden. Het draait niet meer om de vraag wie de beste dingen kan maken. Wel om wie de handelaars in aandacht en vertrouwen zijn.

Maak iets origineels. Iets unieks. Iets dat letterlijk het vermelden waard is. Wees een artiest! Durf risico’s te nemen en te falen. Als falen geen optie is, dan is succes dat evenmin. Durf te springen – Salto Mortale! – en ontwikkel tijdens de val een degelijk stel vleugels. Dat is de marketing van morgen volgens Seth Godin: “Dancing on the edge of revolution.”

Tot slot zouden wij graag onze partner MeetDistrict willen bedanken voor de vrijkaarten voor dit evenement!

Wil jij ook een strategisch marketingplan?

Wil jij ook een strategisch marketingplan? Dan ben je op het juiste adres! Bekijk hier wat we doen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)