Op zaterdag 11 juni was het weer zover: Lincelot trok op teambuilding. Dit keer naar een exotische Escape Room! Daar traden we in de voetsporen van schatzoeker Jake McDowell.
Jake was zoek geraakt tijdens een expeditie in Machu Picchu, net als zijn schat. Wij kregen een uurtje om zelf de schatkamer te betreden en Jake Ć©n zān goud te vinden.
Tijdens dat uur (en erna) hebben we veel opgestoken over samenwerken in barre omstandigheden. Hieronder ontdek je wat we geleerd hebben.
By the way, wil je weten of wij onze missie hebben volbracht? Lees dan snel verder!
9 waardevolle teambuilding lessen
1. Overwin de chaos met een expeditieleider
Je wordt met drie collegaās opgesloten in een klein kamertje vol schatkisten, puzzels, exotische beesten en geheime gangen. In je handen heb je de laatste raadselachtige aantekeningen van Jake. Thatās it. Go.
Wat doe je?
Panikeren en gillend weglopen? Nope. Gaat niet. Het is verleidelijk om allemaal als een kip zonder kop te gaan scharrelen, maar niet efficiƫnt.
Iemand moet het overzicht bewaren, coƶrdineren en delegeren. En die iemandā¦ hadden wij niet! Wij waren met 3 in een escape room voor 3 tot 6 personen. We moesten dus allemaal aan de slag en we hadden niemand over om het overzicht te bewaren.
Onze les: zorg voor voldoende mensen en stel een dedicated projectmanager of coƶrdinator aan voor grote en chaotische projecten! Hij of zij bewaart steeds het overzicht en stuurt iedereen aan om zo het einddoel te bereiken. Eyes on the price!
Wij doen dit altijd, alleen tijdens deze teambuilding niet. Rookie mistake!
2. Zet iedere schoenmaker bij zijn leest
Expeditieleider of niet: in een escape room word je sowieso geconfronteerd met meer uitdagingen dan je binnen de strakke deadline aankunt. Het is dan ook belangrijk dat ieder teamlid net die uitdagingen tackelt die hem of haar het beste liggen.
Figuurlijk, maar ook letterlijk in dit geval. Stuur de kleinste van de groep de geheime tunnels in (ik zat bijna vast). Laat de rekensommen over aan het wiskundig genie (hadden we niet). Zet de puzzelaar voor de puzzel (staarde zich blind).
Kortom: zet iedere schoenmaker bij zijn leest. Zo wordt het potentieel van je team volop benut. Dat levert snellere, efficiƫntere en betere resultaten op!
3. Plan (korte) tussentijdse meetings in
Het werk moet dus verdeeld worden in kleinere uitdagingen, maar uiteindelijk streef je wel naar hetzelfde doel: goud en glorie (of zoiets). Vergeet dat niet!
Plan daarom (korte) tussentijdse meetings in om:
- je teamleden op de hoogte te brengen
- het overzicht te bewaren
- te brainstormen
- het werk te verdelen
- te kijken wie voor welke uitdagingen moet samenwerken
- te kijken welke uitdagingen stroef verlopen
- samen naar oplossingen te zoeken
- te bepalen wie waar en wanneer hulp nodig heeft
- grote teamleden uit kleine kokers te trekken *kuch*
- ā¦
Zulke tussentijdse meetings zijn cruciaal, maar hou het wel kort en krachtig. Denk power meetings! No time for chit-chat! Koffiekletsen vreten aan je productiviteit.
Ook dit doen we bij Lincelot, maar door de strakke deadline hadden we hier in de escape room nauwelijks de tijd voor. Jammer maar helaas…
4. Goede communicatie is belangrijk
Op een bepaald moment moesten we op verschillende plaatsen 5 touwen tegelijk coƶrdineren / aantrekken om een geheime code te kunnen lezen. Pret verzekerd.
Ik zat zelf hoog en droog in een heet donker hol met een stel vleermuizen boven mān hoofd en 2 van de 5 touwen strak in handen. Joyā¦
Ik weet niet welk sadistisch soort āTwisterā mijn collegaās beneden moesten spelen met de overige 3 touwen, maar dankzij de aanwijzingen van Simon – die even de coƶrdinatie op zich nam – hebben we die uitdaging netjes tot een goed einde gebracht.
Goede communicatie is dus enorm belangrijk! Tijdens, maar ook buiten de meetings, intern Ć©n op locatie:
- geef steeds aan waar je mee bezig bent
- vraag hulp en feedback als je vastzit
- deel nieuwe ontwikkelingen met de groep
- stem jouw bijdrage af op die van je collegaās
- ā¦
Hoe beter de communicatie, hoe minder ruimte voor fouten en vergissingen en hoe efficiƫnter je projecten zullen verlopen.
5. Roei met de riemen die je hebt
Voor we de schatkamer betraden, werden onze smartphones gestolen door een lokale indiaan. Daar gingen onze wiskundige genieƫn! We hadden ook geen pen en papier om zaken op te schrijven. We moesten roeien met de riemen die we hadden.
Zo is het soms ook op de werkvloer: werk met wat je hebt en benut altijd de middelen die je hebt. Zo krijg je meestal een prima resultaat en zo stimuleer je meteen ook je creativiteit.
6. Think outside the (treasure) box
Diverse uitdagingen. Beperkte middelen. Een strakke deadline. Dat vergt een gezonde dosis creativiteit van jezelf en je groep! Durf dus creatief te denken.
Alleen zo vind je oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en alleen zo bereik je je doel! Als je vastroest in oude of conventionele denkpatronen dan eindig je zoals Jake!
Wij hebben ons in de escape room echt in het verhaal gesmeten. Geen denkpiste was te gek, geen oplossing te zot. Zo hebben we onszelf achteraf gezien best een paar keer positief verrast.
Onze les? Experimenteer met alle werkbare ideeƫn en denkpistes. Baat het niet, dan schaadt het niet. Werkt het wel? Dan ben je weer een stapje dichter bij je doel!
7. Zet je eergevoel soms opzij om vooruit te komen
Zelfs als je goed communiceert en creatief denkt, loop je soms toch vast. Dat is geen ramp, als je dat ook kunt toegeven en externe hulp durft inroepen.
Dat kan hulp zijn van collegaās, maar ook van externen (in dit geval een enthousiaste knaap die ons via een monitor volgde en ons via een walkietalkie hints gaf).
We konden in die schatkamer makkelijk een uur onze kop breken over bepaalde uitdagingen, maar dan hadden we een groot deel van onze missie gemist.
We kozen er dan ook voor om af en toe wat advies in te winnen om sneller vooruit te komen, ook al wilden we de schat Ć©cht – maar dan ook Ć©cht – alleen vinden, zonder hulp.
8. Hou het hoofd koel tot het bittere einde
It aināt over ātill itās over. Er zijn maar 2 opties als je een escape room boekt: je gaat ervoorā¦ of je doet het helemaal niet! (Een avondje thuis voor tv dan maar?)
En dat geldt eigenlijk voor alles wat je doet: stop er je hart en ziel in, of bespaar jezelf de moeite. Als individu, maar ook als team.
Geef pas op als je je doel hebt bereikt, of – als het echt niet anders kan – indien je beseft dat je doel niet haalbaar is en je inspanningen niets zullen opleveren. Abort mission! Abandon ship!
9. Work hard, play hard!
De boog kan niet altijd gespannen staan. Doorbreek de werkroutines daarom af en toe met een leuke teambuilding, en maak ook tijd voor humor en ontspanning tijdens de werkuren.
Een leuke sfeer zorgt voor een fijne werkomgeving en vlottere communicatie, en korte en krachtige power breaks doen wonderen voor je productiviteit en creativiteit!
Resultaat? Met een glimlach naar en op het werk!
Wat met Jake en z’n schat?
Jake zat wellicht opgesloten in de laatste geheime ruimte van de schatkamer, en daar zit ie helaas nog steeds vrees ik. Nuja, wellicht een iets āslankereā versieā¦
We hebben alles gegeven om hem te redden, maar moeilijkheidsniveau āmoeilijkā bleek toch wat – euhm – moeilijk voor beginnende expeditieleden. *zucht*
Om Jake te herdenken zijn we dan maar doorgezakt naar het exotische centrum van Eindhoven voor een lekkere avonturiersmaaltijd en een beker wijn. (Restaurant Vintage is een echte aanrader!)
Daarna keerden we terug naar onze thuishaven om ook daar nog even te genieten van een nachtelijk terras in de jungle (lees: achter een buxushaag).
We sloten af met 2 Karmelieten van āt vat, een Martini uit de fles en een maatschappelijk verantwoorde thee en koffie: dĆ© dranken van iedere schatzoeker (die nog in zān 4×4 huiswaarts moet).
We had a blast! Op naar de volgende teambuilding in augustus: kajakken op de onstuimige en levensgevaarlijke wateren van de Lesse. To be continued!