Voice search: verbeter je online vindbaarheid voor gesproken zoekopdrachten

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Mensen gebruiken steeds vaker voice search om informatie op te zoeken en acties uit te voeren op het internet. Op dit moment zijn meer dan 20% van alle mobiele zoekopdrachten zelfs al gesproken zoekopdrachten!

De opkomst van voice search verandert niet alleen de manier waarop we zoeken, maar ook de manier waarop je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.

Als je als bedrijf competitief en vindbaar wilt blijven online, dan kun je je dus maar beter voorbereiden op deze nieuwe evolutie. Voice search is here to stay!

Hieronder lees je:

Succes!

Wat is voice search?

Voice Search is een snelle en efficiënte manier om – met je stem – online informatie te zoeken en/of acties uit te voeren op het internet.

Je spreekt een zoekopdracht rechtstreeks in in een zoekmachine of virtuele assistent. Dit kan zowel op een mobiele telefoon als op een computer of laptop.

Spraaktechnologie is een belangrijke volgende stap om online zoeken gebruiksvriendelijker te maken. Het maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP) om stemtexturen, interesses en gedrag te herkennen.

Apple, Google en Microsoft hebben allemaal zogenaamde “personal assistant-toepassingen” die reageren op je stem. Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Google Assistant zijn misschien wel de bekendste.

Je kunt zo’n personal assistent:

  • vragen stellen (bvb. wat voor weer het wordt)
  • om aanbevelingen vragen (bvb. de kortste verkeersroute)
  • acties laten uitvoeren (bvb. een bestelling laten plaatsen)

Veel experts beweren dat voice search – al dan niet via personal assisants – de toekomst van zoeken is. Waarom?

  • Het is snel: spreken gaat sneller dan typen.
  • Het is handsfree / gebruiksvriendelijk: je hebt je handen vrij.
  • Het is context-gebaseerd: Voice Search gebruikt veel contextfactoren om jou relevante resultaten te geven (je locatie bijvoorbeeld: thuis vs. op het werk kun je andere resultaten krijgen).

Wie gebruikt voice search en waar?

Voice search wordt meestal via smartphones en tablets gebruikt, maar voice-gestuurde apparaten voor in huis zijn in opkomst, denk aan Amazon Echo of Google Home.

 

We zien een google nest op een houten bijzettafeltje staan. Deze kan voor Voice Search gebruikt worden, want de 4 lichtjes branden dus hij staat aan.

 

Voice search is dus nog in ontwikkeling, maar door de razendsnelle opkomst van mobiel en artificial intelligence (AI) zal voice search steeds sneller groeien.

Je zou denken dat vooral de jongere generaties gebruik maken van voice search – en dat doen ze zeker – maar blijkbaar maken mensen van alle leeftijden gebruik van voice search via personal assistants.

Waar gebruiken mensen voice search? Nagenoeg overal: terwijl ze onderweg zijn, bij vrienden, thuis, zelfs in de badkamer!

Wat zijn de gevolgen van voice search voor SEO?

Voice Search heeft 5 belangrijke gevolgen voor zoekopdrachten en de toekomst van SEO:

1. Minder getypte en meer gesproken zoekopdrachten

Het is niet meer nodig om zoekopdrachten in te geven in een zoekmachine. Personal assistants interpreteren je taal en koppelen dit zelf aan een verzoek.

2. Mensen kunnen altijd en overal zoeken

Omdat mobiele apparaten altijd en overal verbonden zijn met internet en omdat bijna ieder mobiel apparaat tegenwoordig een personal assistant heeft, kun je nu dus altijd en overal zoeken. Dat heeft een invloed op zowel zoekvolume als zoekgedrag.

3. Context wordt steeds belangrijker

Persoonlijke assistenten houden rekening met je zoekgeschiedenis en met je context. Google kan bijvoorbeeld goed inschatten hoelang je rit naar huis zal duren op basis van het tijdstip, je locatie en de actuele verkeerssituatie. Persoonlijke assistenten kunnen automatisch meerdere verzoeken bundelen en je op die manier sneller en efficiënter verder helpen.

4. Conversationele zoekopdrachten worden belangrijker

Voice Search gebruikt “conversationele zoekopdrachten” om een antwoord op een vraag te krijgen. Mensen voeren als het ware een gesprek met hun virtuele assistent.

Er worden dus geen zoekwoorden gebruikt als zoekopdracht, maar volzinnen (“zoekwoordzinnen”) in natuurlijke taal. Het antwoord dat je krijgt is ook een hele zin.

Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het werken aan je SEO contentstrategie. Conversationele zoekopdrachten beantwoorden over het algemeen 6 soorten vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Als je in Google wilt scoren voor dit soort conversationele zoekopdrachten dan moet je een antwoord bieden op deze typische vragen. Long-tail zoekwoorden spelen daarbij een belangrijke rol (zie hieronder).

5. Enkel het eerste zoekresultaat telt

Bij een zoekopdracht in Google krijg je meerdere pagina’s met resultaten te zien. Als je echter een vraag inspreekt via voice search dan krijg je direct één antwoord te horen. Bij voice search geldt dus niet de eerste pagina met zoekresultaten, maar alleen plek 1.

Hoe maak je je website en SEO voice-search-ready?

1. Beantwoord klantvragen op je website en blog

Vraag jezelf af welke vragen je content op dit moment beantwoordt en ga na of dit overeenstemt met wat mensen daadwerkelijk zoeken via voice search.

Denk daarbij in termen van conversationele zoekopdrachten. Gebruik Google Suggest (de autocomplete functie van Google Search) om na te gaan welke vragen mensen vaak stellen.

Verwerk de antwoorden op die vragen op je webpagina’s en in je blogposts zodat zoekmachines ze makkelijk terug kunnen vinden.

Onderschat zeker de kracht van een blog niet om nuttige informatie aan te bieden aan je doelpubliek en zo je vindbaarheid te vergroten.

2. Denk aan de leesbaarheid van je webteksten

Lange zinnen die voor mensen al moeilijk te lezen zijn, zijn dat ook voor Google en virtuele assistenten. Help hen om je content beter te begrijpen.

Denk dus aan de leesbaarheid van je webteksten en webpagina’s: zijn ze makkelijk te begrijpen, snel scanbaar en hapklaar? Gebruik korte zinnen, maak alinea’s en gebruik overgangswoorden. Draai niet rond de pot, maar wees beknopt en duidelijk.

Daarnaast is ook structured data belangrijk. Dit stukje code helpt zoekmachines om informatie op pagina’s beter te interpreteren, waardoor je ook beter zult scoren in de zoekresultaten. 

3. Zet in op long-tail-zoekwoorden en natuurlijke taal

Over het algemeen zijn er twee soorten zoekopdrachten die mensen ingeven in Google om informatie te zoeken: algemene zoekopdrachten en specifieke of long-tail zoekopdrachten.

Mensen stellen vooral vragen via voice search. Conversationele zoekopdrachten zijn dan ook typisch long-tail, bijvoorbeeld “Wat is het beste restaurant in de buurt van het MAS in Antwerpen?” versus “restaurants MAS Antwerpen”.

Als je wilt scoren voor dit soort zoekopdrachten, moet je de content op je website dus optimaliseren voor dit soort vragen en long-tail zoekopdrachten.

Denk in natuurlijke taal. Welke vraagzinnen zouden mensen in een spontaan gesprek stellen om bepaalde info, producten of antwoorden te vinden?

4. Richt FAQs in

Een andere goede manier om de typische vragen die mensen via voice search stellen te beantwoorden is een pagina met Veelgestelde Vragen of Frequently Asked Questions inrichten voor je website.

In zo’n FAQ beantwoord je de typische vragen die mensen hebben met betrekking tot je producten en diensten met een korte en relevant antwoord. Zoekmachines kunnen die antwoorden gebruiken om gebruikers meteen een hapklaar antwoord aan te bieden.

5. Zet in op lokale en mobiele SEO

Mensen gebruiken voice search bijzonder vaak on-the-go om lokale info op te zoeken. Zorg er dus voor dat je webpagina’s vlekkeloos presteren op alle mobiele toestellen. Is je website snel, visueel aantrekkelijk, responsief en makkelijk leesbaar?

Zet in op lokale SEO én op mobiele SEO. Deel zoveel mogelijk contextuele informatie over je bedrijf en producten:

Op die manier zullen mensen die on-the-go en via voice search op zoek zijn naar specifieke bedrijven, zaken, producten of diensten in je directe omgeving eerder bij jou terechtkomen!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google, maar weet je niet waar te beginnen? Dan kunnen wij jou helpen! Bekijk hier wat we doen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)