Als je een website hebt dan doe je er goed aan om de resultaten van je website te meten via Google Analytics.
Deze gratis dienst van Google vertelt je precies waar en wanneer welke bezoekers op je website komen, welke pagina’s ze bezoeken, op welke knoppen ze drukken en op welke pagina’s ze je website weer verlaten. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Als je je website met Google Analytics analyseert dan leer je onder meer:
- welke pagina’s en blog posts populair zijn en welke niet
- op welk moment van de dag bezoekers naar je website komen
- via welke websites, sociale media en mailings je bezoekers naar je website komen…
Op basis van deze informatie kun je vervolgens je publicaties aanpassen: publiceer meer van je meest populaire publicaties (op voorwaarde dat ze je bedrijfsdoelen ondersteunen!) en promoot je website via de kanalen en sociale media waarop je doelpubliek actief is.
Maar… goede analyses beginnen met goede brongegevens. En helaas kun je de gegevens van Google Analytics niet altijd vertrouwen.
In dit artikel lees je hoe je met Google Analytics filters je brongegevens van Google Analytics kunt structureren en filteren op basis van je eigen wensen, doelen en behoeften. Zo kun je je website nog beter maken dan hij nu al is.
Wat zijn Google Analytics filters?
Google Analytics is een dienst die gegevens over je website verzamelt en in handige grafieken en overzichten toont. Standaard toont Google Analytics die ongefilterde brongegevens in één algemeen overzicht of ‘dataweergave’.
Google Analytics geeft je veel informatie over je website. Heel veel informatie. Dat is een vloek en een zegen. Vaak zie je door de bomen immers het bos niet meer. Net hier zijn Google Analytics filters zeer handig.
Met ‘Google Analytics filters’ kun je het algemeen gegevensoverzicht voor je website aanpassen aan je eigen wensen, doelen en behoeften. Dat is handig wanneer je snel inzicht wil hebben in de prestaties van je website.
Met Google Analytics filters kun je:
- analysegegevens uitsluiten (bvb. gegevens van automatische spambots die je website bezoeken maar er niets doen)
- analysegegevens opnemen in een gegevensoverzicht (bvb. enkel Belgische bezoekers)
- de weergave van analysegegevens in je gegevensoverzicht aanpassen (bvb. gegevens van links die naar dezelfde pagina verwijzen samennemen om zo een totaal weer te geven)
Waarom filters toepassen?
Google Analytics filters gebruik je in de eerste plaats om enkel die websitegegevens te tonen die relevant zijn voor jou, je doelen en je bedrijf. Zo is het bijvoorbeeld interessant om te weten:
- welke pagina’s van je website klanten het vaakst bezoeken
- via welke kanalen potentiële klanten op je website belanden
- welke pagina’s je (potentiële) klanten het meest aanzetten tot actie (conversies)
Verder kun je filters ook gebruiken om je gegevens op te schonen.
Zo wil je dus wel websitegegevens verzamelen over de bezoekers op je website, maar niet over jezelf. Met Google Analytics filters kun je je eigen IP-adres eenvoudig filteren zodat je zelf niet in de gegevens voorkomt. Hieronder leggen we bij ‘Voorgedefinieerde filters’ uit hoe je zo’n filter in enkele stappen toepast.
Google Analytics is ook perfect om zogenaamde referrer spammers uit je analysegegevens te halen. Referrer spammers zijn spambots die naar je website komen maar er niets doen. Ze ‘vervuilen’ echter wel je gegevens.
Met Google Analytics filters kun je spambots op basis van hun domeinnamen uit je gegevens filteren. Hieronder leggen we bij ‘Aangepaste filters’ uit hoe je zo’n filter in enkele stappen toepast.
Verder is Google Analytics zeer tekengevoelig. Hierdoor deelt de dienst je gegevens soms onnodig of onhandig op.
Onderstaande links zijn bijvoorbeeld niet 100% identiek: ze verschillen in lettergrootte (hoofd- en kleine letters) en eindslash (/). Daardoor beschouwt Google Analytics iedere link als uniek en verzamelt Analytics ook aparte paginagegevens voor iedere link:
- /PAGINA1 (5 paginaweergaven)
- /pagina1 (3 paginaweergaven)
- /Pagina1 (1 paginaweergaven)
- /Pagina1/ (1 paginaweergaven)
Dat terwijl al die links eigenlijk naar dezelfde pagina verwijzen. Google Analytics maakt dus een onnodig onderscheid. Dat is niet handig: je wil namelijk enkel je paginatotaal weten.
Gelukkig kun je al die aparte gegevens met filters combineren tot:
- /pagina1 (10 paginaweergaven)
Veel overzichtelijker, toch?
Hoe filters instellen?
Filters stellen “voorwaarden” aan het overzicht van je brongegevens. Op basis van die voorwaarden past Google Analytics je overzicht aan:
- Als aan de voorwaarde van een filter wordt voldaan dan onderneemt Google Analytics een bepaalde actie (bvb. opnemen, uitsluiten…)
- Als niet aan de voorwaarde van een filter wordt voldaan dan doet Google Analytics niets
Google Analytics heeft verschillende soorten filters (zie hieronder), maar om eender welke filter in te stellen volg je steeds deze 3 stappen:
- Eerst bepaal je welk type gegevens (bvb. IP-adressen) je wil filteren (het zogenaamde filterveld)
- Daarna bepaal je welke voorwaarde(n) je stelt aan je gegevensoverzicht (bvb.: “komt niet overeen met”)
- Tot slot kies je de actie die Google Analytics onderneemt als die voorwaarde wordt ingevuld: opnemen, uitsluiten of wijzigen
Zodra je een filter hebt gemaakt, wordt die toegevoegd aan de filterbibliotheek voor je account. Zo kun je gemaakte filters steeds opnieuw gebruiken en toepassen op andere gegevensoverzichten.
Tip: Een nieuw filter test je best altijd eerst met de functie “filterverificatie” (zie hieronder). Zo krijg je een voorbeeld van het resultaat van je filter voordat je hem definitief toepast.
Welk filtertype kiezen?
In Google Analytics kun je kiezen tussen twee hoofdfiltertypes:
- Vooraf gedefinieerde filters
- Aangepaste filters
Hieronder ontdek je het verschil tussen beide filtertypes en leer je aan de hand van voorbeelden waarom en hoe je zulke filters instelt.
Vooraf gedefinieerde filters
Vooraf gedefinieerde filters zijn standaardsjablonen voor enkele van de meest gebruikte filters. Met vooraf gedefinieerde filters kun je:
- alleen verkeer van een specifiek domein uitsluiten of opnemen (bvb. een internetproviderdomein of een bedrijfsnetwerk)
- verkeer van bepaalde (bron-)IP-adressen uitsluiten of opnemen
- verkeer naar bepaalde subdirectories uitsluiten of opnemen (bvb. /help/inhoud/faq)
- verkeer naar een bepaalde hostnaam uitsluiten of opnemen (bvb. verkeer naar support.mijnbedrijf.com)
Aan de hand van het voorbeeld hieronder leer je hoe je een vooraf gedefinieerde filter toepast. Als je bijvoorbeeld je eigen of intern bedrijfsverkeer wil wegfilteren, volg dan deze stappen:
1 – Meld je aan bij Google Analytics
2 – Log in met je Google-account
3 – Klik in het menu bovenaan op “Beheerder”
4 – Selecteer in de rechterkolom onder “Weergave” het gegevensoverzicht dat je wil filteren (of maak een nieuw overzicht)
5 – Klik in diezelfde kolom op “Filters”
6 – Klik op de rode knop “+Nieuw filter”
7 – Vink “Nieuw filter maken” aan
8 – Geef je filter een naam in het veld “Filternaam”, bijvoorbeeld “Bedrijfs-IPs uitsluiten”
9 – Kies filtertype “Vooraf gedefinieerd”
10 – Kies bij “Filtertype selecteren” voor de actie “Uitsluiten”
11 – Kies bij “Bron of bestemming selecteren” als filterveld “verkeer van de IP-adressen”
12 – Surf naar http://www.whatsmyip.org/ en noteer je IP-adres (bvb. 74.125.19.103)
13 – Geef bij “IP-adres” jouw IP-adres of de IP-adressen van je bedrijf in
14 – Kies bij “Expressie selecteren” als voorwaarde “die gelijk zijn aan”
15 – Optioneel: verifieer je filter door te klikken op “Dit filter verifiëren”
16 – Klik op “Opslaan”
Alle IP-adressen “die gelijk zijn aan” de IP-adressen van je bedrijf filter je zo uit je gegevensoverzicht met een vooraf gedefinieerde filter.
Aangepaste filters
Aangepaste filters bieden je de mogelijkheid om filters aan te passen aan vrijwel elke unieke situatie. Met aangepaste filters kun je:
- bepaalde gegevens uitsluiten
- bepaalde gegevens opnemen
- Google Analytics hoofdletterongevoelig maken
- websitegegevens zoeken en vervangen
- geavanceerd filteren (meer info over geavanceerde filters)
Aan de hand van het voorbeeld hieronder leer je hoe je een aangepaste filter toepast. Als je bijvoorbeeld referrer spam wil wegfilteren, volg je deze stappen:
1 – Meld je aan bij Google Analytics
2 – Log in met je Google-account
3 – Klik in het menu bovenaan op “Beheerder”
4 – Selecteer in de rechterkolom onder “Weergave” het gegevensoverzicht dat je wil filteren (of maak een nieuw overzicht)
5 – Klik in diezelfde kolom op “Filters”
6 – Klik op de rode knop “+Nieuw filter”
7 – Geef je filter een naam in het veld “Filternaam”, bvb. “Referrer spam uitsluiten”
8 – Kies als filtertype “Aangepast”
9 – Kies onder “Filtertype” de actie “Uitsluiten”
10 – Selecteer “Campagnebron” bij “Filterveld”
11 – Geef bij “filterpatroon” de spamwebsites in die je wil uitsluiten, gescheiden door een verticale streep. Bijvoorbeeld: semalt.com|buttons-for-website.com|buttons-for-your-website.com
12 – Optioneel: verifieer je filter door te klikken op “Dit filter verifiëren”
13 – Klik op “Opslaan”
Op deze manier filter je alle spamwebsites die je opgeeft eenvoudig uit je websitegegevens in Google Analytics.
Is filtervolgorde belangrijk?
Het is heel gebruikelijk om meerdere filters toe te passen op één gegevensoverzicht.
Die filters worden niet tegelijk, maar na elkaar toegepast afhankelijk van hun volgorde ten opzichte van elkaar. Zo wordt het filter op positie 1 toegepast vóór het filter op positie 2, enzovoort.
De volgorde van je filters is daardoor erg belangrijk. De uitvoer van het ene filter bepaalt immers de invoer voor het volgende filter.
Als je bijvoorbeeld je gegevensoverzicht wil filteren zodat je alleen gegevens uit België en Nederland te zien krijgt dan doe je dat best niet met twee aparte filters.
Als de eerste filter immers alleen verkeer uit België opneemt, bevat je gegevensoverzicht na toepassing van dat filter al geen gegevens meer uit Nederland.
De oplossing hiervoor is één filter waarmee gegevens van België OF Nederland worden opgenomen.
Denk dus goed na over de filters die je gebruikt én over hun volgorde. De volgorde van je filters pas je als volgt aan:
1 – Meld je aan bij Google Analytics
2 – Log in met je Google-account
3 – Klik in het menu bovenaan op “Beheerder”
4 – Selecteer in de kolom “Weergave” (rechts) het gegevensoverzicht waarvan je de filtervolgorde wil wijzigen
5 – Klik in de lijst op “Filter”
6 – Klik op “Filtervolgorde toewijzen”
7 – Selecteer een filter
8 – Klik op “Omhoog” of “Omlaag” om de positie van het filter te wijzigen
9 – Klik op “Opslaan”
Hebben Google Analytics filters beperkingen?
Google Analytics filters zijn zeer handig, maar ze hebben ook een aantal beperkingen:
- Het effect van nieuwe filters is pas na enige tijd zichtbaar in je overzicht (tot 24 u)
- Het effect van nieuwe filters is niet zichtbaar op eerdere gegevens. Heb je bijvoorbeeld veel last van referrer spam, dan zullen je gegevens pas gefilterd worden vanaf het moment dat je je filters instelt. Eerdere gegevens blijven ‘vervuild’.
- Filtereffecten zijn definitief
Conclusie
Google Analytics is een geweldige gratis dienst waarmee je ontzettend veel informatie over de prestaties van je website krijgt. Dat is mooi, maar Google Analytics heeft ook beperkingen:
- De hoeveelheid gegevens maakt Google Analytics al snel complex en onoverzichtelijk, zeker voor gebruikers die er niet elke dag mee bezig zijn.
- Google Analytics neemt standaard ook je eigen bezoekjes aan je website op. Dat is niet handig want je wil natuurlijk enkel weten wat je bezoekers op je website doen.
- Google Analytics heeft geen ingebouwde filters voor referrer spam. Je doet er dus goed aan om de bezoeken van automatische spambots uit je analyseresultaten te verwijderen.