Annotaties in Google Analytics: weet wat je meet!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In dit artikel lees je alles over annotaties in Google Analytics, een van de best bewaarde geheimen (en een van de nuttigste functies) van Google Analytics!

Google Analytics is een fantastische tool om (onder meer) het aantal bezoekers op je website bij te houden.

Helaas kan Google Analytics je niet vertellen waarom je plots héél veel of héél weinig bezoekers op je website hebt. Dat moet je zelf verklaren.

Gelukkig kan Google Analytics je daar wel bij helpen. In dit artikel ontdek je:

 • wat annotaties in Google Analytics zijn
 • hoe je met annotaties de resultaten van je website kunt verklaren
 • hoe je de annotaties in Google Analytics gebruikt

Wat zijn annotaties in Google Analytics?

Annotaties zijn aantekeningen of geheugensteuntjes die je in Google Analytics toevoegt aan de grafieken van je website.

Met annotaties kun je gebeurtenissen en trends in het zoekverkeer van je website bijhouden en verklaren.

Jij niet alleen trouwens: je kunt annotaties privé houden maar je kunt ze ook delen met collega’s.

Waarom annotaties in Google Analytics gebruiken?

De lancering van een marketingcampagne, de publicatie van een blogpost, technisch onderhoud aan je website of het jaarlijks verlof van je bedrijf kunnen het verkeer op je website behoorlijk beïnvloeden.

Als je de resultaten van je website dagelijks met Google Analytics opvolgt dan heb je vast de verklaring voor de meeste pieken en dalen in de resultaten van je website.

Maar weet je binnen een maand ook nog waarom je zoekverkeer op een bepaalde dag plots gestegen of gedaald was? En weet je binnen een maand ook nog wie er verantwoordelijk was voor die stijging of daling?

Met Annotaties in Google Analytics kun je:

 • alle acties met betrekking tot online marketing en het ontwerp van je website afzetten tegen de werkelijke resultaten van je website. Zo weet je meteen of je marketingcampagne of je nieuwe website-ontwerp een positief, negatief of geen effect heeft.
 • verklaren waarom er plots meer of minder bezoekers op je website komen en waarom je plots meer of minder conversies genereert.
 • verklaringen voor de resultaten van je website delen met collega’s, marketingteams en webmasters. Zo heeft iedereen dezelfde informatie en zo kan iedereen de resultaten analyseren om je website nog beter te maken.

Hoe maak je annotaties in Google Analytics?

Heel eenvoudig! Als je weet waar je moet zoeken tenminste…

Volg deze stappen om een annotatie toe te voegen aan je grafieken in Google Analytics:

 1. Meld je aan bij Google Analytics en kies een dataweergave
 2. Je belandt nu standaard in je doelgroepoverzicht
 3. Klik op het kleine grijze pijltje onder de grafiek
 4. Selecteer “+ Nieuwe annotatie maken” in het uitklapmenu (bovenaan rechts)
 5. Selecteer de datum waarvoor je een annotatie wilt toevoegen
 6. Schrijf je annotatie in het lege veld naast de datum
 7. Kies de zichtbaarheid van je annotatie: gedeeld (met anderen die toegang hebben tot deze dataweergave) of privé
 8. Klik op “Opslaan

Je kunt per dag één of meerdere annotaties aan je grafieken in Google Analytics toevoegen.

Annotaties verschijnen daarna als tekstballonnetjes onder je grafiek. Als je op die tekstballonnetjes klikt dan krijg je je aantekening meteen te zien.

Voor welke gebeurtenissen maak je annotaties in Google Analytics?

Uiteraard gebruik je de annotaties in Google Analytics zoals je zelf wil, maar dit zijn enkele veelvoorkomende gebeurtenissen die je best kunt markeren:

Publicaties

Heb je een nieuwe nieuwsbrief, een nieuwe blog post, een persbericht en/of een bericht op sociale media gepubliceerd? Markeer dit als aparte annotaties in Google Analytics.

Lancering

Heb je een nieuwe marketingcampagne, advertentiecampagne, product of dienst gelanceerd? Markeer dit in Google Analytics.

Onderhoud

Heb je het design en/of de teksten van je website gewijzigd? Heb je SEO aanpassingen doorgevoerd? Heb je nieuwe filters in Google Analytics ingesteld, heb je spamverkeer of aanvallen op je website? Markeer het in Google Analytics!

Nieuws

Zijn er belangrijke ontwikkelingen binnen je sector, of belangrijke activiteiten van je concurrenten? Zijn er feestdagen of vindt er een bedrijfsevenement plaats? Markeer het in Google Analytics!

Annotatievoorbeelden van Lincelot

Bij Lincelot analyseren we voortdurend de resultaten van onze website: algemene evoluties maar ook plotse pieken.

Hieronder vind je 3 concrete voorbeelden van pieken en evoluties in onze resultaten die we nu enkel kunnen verklaren omdat we trouw onze annotaties gebruikt hebben.

28 mei en 25 augustus

Annotatie 28 mei en 25 augustus

Zoals je op de grafiek hierboven kunt zien had de website van Lincelot op 28 mei en op 25 augustus opvallend veel bezoekers.

Waarom? We hebben toen 2 persoonlijke blog posts gepubliceerd: “Nieuwe Junior Content Marketeer @ Lincelot” en “Confessions of a Junior Copywriter / Content Marketeer“.

Deze 2 blog posts werden – wellicht vanwege hun persoonlijke karakter – meteen veelvuldig geliket en gedeeld op sociale media.

Dankzij de annotaties voor onze blog posts weten we nu dat persoonlijke content het goed doet!

28 augustus

Annotatie 28 augustus

De grafiek toont ook dat de website van Lincelot ook op 28 augustus veel bezoekers had. Waarom? We hebben die dag de snelheid van onze website getest via verschillende servers over de hele wereld.

Dankzij de annotatie op 28 augustus weten we nu dus nog steeds dat we zelf verantwoordelijk zijn voor die piek in de resultaten van onze website.

3 september

Annotatie 3 september

Op 3 september is er niet echt iets vreemd gebeurd. Er zijn die dag dan ook geen plotse stijgingen of dalingen in de resultaten van onze website te zien.

Toch is 3 september een belangrijke datum. We hebben toen immers besloten om ons in Google vooral op België te richten. Dat hebben we toen ook zo ingesteld in Google Webmaster Tools.

Deze actie op 3 september verklaart de duidelijke stijgende lijn in het aantal dagelijkse sessies en bezoekers vanaf 14 september. Dit wordt nog duidelijker wanneer we enkel naar het aantal dagelijkse sessies en bezoekers uit België en Nederland kijken.

Meer websitebezoekers uit Belgie en Nederland - Lincelot

Annotaties in Google Analytics: weet wat je meet

Wij publiceren bij Lincelot sinds mei ongeveer 2 blog posts per week en 1 nieuwsbrief per 2 weken. We zijn dus behoorlijk met content marketing bezig.

Als je zulke investeringen doet dan is het zeer belangrijk om de resultaten van je website in de gaten te houden en er geregeld lessen uit te trekken.

Welke acties hebben een positief effect, welke acties hebben een negatief effect en welke acties hebben geen effect? Als je dit weet dan kun je de resultaten van je website efficiënt verbeteren.

Om de resultaten van je website te verklaren is het handig om af en toe aantekeningen te maken. Dat kan met Annotaties in Google Analytics.

Zo weet je morgen nog wat je vorige week fout (of net heel goed) deed en wat je overmorgen moet doen om volgende week nog betere resultaten te behalen.

Wil je inzicht in de prestaties van je website?

Wil je het succes van je bedrijf opvolgen met Google Analytics? Of heb je vragen over annotaties in Google Analytics? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)