Adverteren op Pinterest: een handige gids voor bedrijven

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Heeft jouw bedrijf een visueel verhaal te vertellen? Dan zijn Pinterest marketing en Pinterest Advertenties erg interessant voor je business.

Met Pinterest kan je namelijk je vindbaarheid en zichtbaarheid vergroten, extra verkeer naar je website leiden en je bezoekers sneller overtuigen dan via andere sociale media.

In de VS kon je al een paar jaar adverteren op Pinterest. Sinds april 2019 zijn Pinterest Advertenties eindelijk ook beschikbaar bij ons. Aan de slag ermee dus!

In dit artikel kom je meer te weten over:

 • wat adverteren op Pinterest inhoudt,
 • hoeveel adverteren via Pinterest kost,
 • waarom Pinterest Advertenties ook voor jou interessant zijn,
 • en hoe je nu juist adverteert op Pinterest.

Iets voor jou? Let’s continue!

PS: Nog niet zo vertrouwd met Pinterest? Of twijfel je of Pinterest wel iets is voor je bedrijf? Lees dan eerst dit artikel!

Wat zijn Pinterest Advertenties?

Pinterest Advertenties zijn gesponsorde pins (lees: afbeeldingen) die op Pinterest getoond worden aan gebruikers. Ze verschijnen op verschillende plaatsen:

 • op de startpagina,
 • tussen de zoekresultaten
 • en bij ‘gerelateerde pins’.

Adverteren op Pinterest- Pinterest Ads - Voorbeelden - Lincelot

4 soorten Pinterest Ads

Er zijn verschillende soorten Pinterest Advertenties. Maar wat zijn nu juist de verschillen?

1. Gesponsorde pins

Gesponsorde pins zien er net zo uit als gewone pins, maar bevatten een ‘gesponsord’-label. Dit type pin komt sneller naar boven en wordt aan meer mensen getoond dan andere (niet-betaalde) pins. Als potentiële klanten op je pin tikken dan worden ze bovendien direct naar je website doorgestuurd.

Verder kunnen gebruikers deze pins ook pinnen, op andere sociale media delen en erop reageren. En dat heeft zo z’n voordelen: als anderen je pin delen, dan verdwijnt het ‘gesponsord’-label. Gratis reclame voor jou dus!

2. Gesponsorde video’s

Gesponsorde video’s tonen een video in de plaats van een foto. Net zoals bij Facebook Advertenties zijn video’s een goede manier om te adverteren op Pinterest. Er zijn twee soorten video’s:

 • Gesponsorde video’s op standaardbreedte zijn even groot als een normale pin.
 • Gesponsorde video’s op maximale breedte zijn dubbel zo breed als een normale pin. Zo krijgt je pin dus extra veel aandacht, zeker in de Pinterest-app. Je video neemt namelijk het grootste deel van hun app-scherm in beslag, waardoor ze minder snel afgeleid zijn door andere pins.

3. Gesponsorde app-pins

Wil je je app promoten? Dat kan snel en eenvoudig via gesponsorde app-pins! Deze pin bevat namelijk een knop waarmee gebruikers jouw app in een handomdraai kunnen installeren zonder de Pinterest-app te verlaten. Deze advertenties worden dan ook enkel in de Pinterest-app getoond.

4. Gesponsorde carrousels

Een gesponsorde carrousel bevat 2 tot 5 foto’s waar pinners door kunnen ‘swipen’. Het is in feite een bundeling van verschillende advertenties, want elke foto krijgt een eigen titel, beschrijving en landingspagina. Een carrousel is dus dé perfecte Pinterest Advertentie om verschillende producten te promoten!

De voordelen van adverteren op Pinterest

1. Gloednieuwe adverteermogelijkheid

Adverteren op Pinterest is gloednieuw: er is nog niet zoveel concurrentie als op andere platforms (Denk bijvoorbeeld aan de populaire Instagram Advertenties of Facebook Advertenties). Grijp je kans dus!

2. Meerwaarde voor je doelgroepen

Pinterest is een van de weinige platforms waarbij content van merken niet stoort. Integendeel, de grote meerderheid van pinners vindt content van merken net een waardevolle aanvulling.

3. Onopvallende marketing

Omdat merken centraal aanwezig zijn op Pinterest, valt een gesponsorde pin veel minder op. Daardoor heb je ook meer kans dat mensen doorklikken naar je website en met jouw bedrijf in zee gaan!

4. Meetbaar succes

Pinterest biedt handige tools aan om het succes van je Pinterest Ads te meten. Zo kan je in 1 oogopslag het totale aantal impressies, het betrokkenheidspercentage en het gemiddelde bedrag zien dat je betaalt per conversie (bvb. een aankoop of inschrijving) via je advertentie.

Deze gegevens kunnen je helpen om je campagne bij te sturen en zijn ook handig om je volgende advertentie nóg succesvoller te maken!

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - meetbaar succes - Lincelot


5. Meer merkbekendheid

Pinners gebruiken Pinterest vooral om inspiratie op te doen en ideeën voor toekomstige aankopen te zoeken. Het perfecte tijdstip dus om hen naar je website te leiden!

Als je potentiële klanten in deze fase al weet te overtuigen van je product of service, dan zullen ze ook sneller aan je denken als ze écht willen overgaan tot een aankoop. Top of mind!

6. Gerichte targeting

Pinterest laat je toe om je doelgroep heel precies af te bakenen. Zo kan je het geslacht, de locatie, de taal en de gebruikstoestellen bepalen die je ideale klanten gebruiken.

Verder hebben Pinterest Advertenties een uniek voordeel ten opzichte van platformen als Facebook en Instagram: je kan targeten op trefwoorden. Hierdoor komen je advertenties veel sneller bij de juiste persoon terecht!

Kortom, als je je blog posts makkelijk kunt delen via pins, dan zou Pinterest wel eens het ideale platform voor je bedrijf kunnen zijn.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - categorieën en interesses - Lincelot

Hoeveel kost adverteren op Pinterest?

Wat kost adverteren op Pinterest? Dat hangt af van je doelgroep, het soort advertentie en je budget. Bepaalde soorten Pinterest Advertenties zijn namelijk duurder dan andere. Zo is het goedkoper om een video op standaardbreedte te sponsoren dan eentje op maximale breedte.

Verder werkt het platform net zoals LinkedIn met minimale biedingen per advertentiesoort. Dat is het bedrag dat je bereid bent om te spenderen aan een Pinterest Advertentie per:

 • klik op je advertentie (CPC of Cost Per Click): Je betaalt minstens € 0,50 wanneer iemand klikt op je gesponsorde pin en naar je website wordt geleid. Dit is slechts de minimumprijs, het echte bedrag zal meestal rond de € 0,90 liggen.
 • 1000 vertoningen van je advertentie (CPM of Cost Per Mille): Je betaalt natuurlijk ook per keer dat Pinterest je gesponsorde pin aan een gebruiker toont. Het is trouwens goedkoper om een foto te sponsoren dan een video. Hier mag je rekenen op prijzen tussen de € 3 en € 4,5 per 1000 vertoningen.

In de praktijk betaal je dan concreet de prijs van de op-één-na-hoogste bieder.

Tip: Je kunt trouwens een bestedingslimiet per dag instellen. Zo ben je zeker dat je niet te veel uitgeeft aan je campagne!

Hoe adverteer je op Pinterest?

Als je aan de slag wilt met Pinterest Advertenties, dan is het belangrijk dat je een (gratis) business account aanmaakt en je betalingsgegevens correct doorgeeft. Er zijn twee manieren om te adverteren op Pinterest:

 • je kan pins sponsoren;
 • of vanaf nul een advertentiecampagne aanmaken.

Het grootste verschil tussen beide methodes? Een pin sponsoren gaat sneller en je hoeft geen hele campagne op te zetten om een advertentie te lanceren. Je start vanuit je pin, kiest een doelgroep, budget en duurtijd en je kan je pin lanceren. Je kan een pin sponsoren met de app op je smartphone of je laptop.

Een advertentiecampagne heeft als voordeel dat je veel gedetailleerder kan werken. Een advertentiecampagne bouw je vanaf nul op en is dus ideaal als je voor het eerst aan de slag gaat met Pinterest advertenties. Een advertentiecampagne kan je alleen via desktop opmaken.

Pin sponsoren via de app

 1. Open de Pinterest app
 2. Druk onderaan in het midden op de grijze plus en klik op ‘Maak Advertentie’
 3. Kies een pin om te sponsoren en klik onderaan op de rode knop ‘Pin Sponsoren’
 4. Bepaal je targeting
  • Automatisch: Pinterest gaat op zoek naar de doelgroep aan de hand van details van je pin
  • Anders: kies zelf je targeting aan de hand van locaties, interesses, leeftijden en geslachten (onze voorkeur)
 5. Definieer aan de hand van de sliders de duur van je campagne en je budget
  • Duur: kies hoelang je advertentiecampagne duurt
  • Dagbudget: kies hoeveel je maximaal per dag wilt uitgeven
 6. Vul de gegevens van je bedrijf in
 7. Kijk de gegevens na en vul de bestemmings-URL in
 8. Klik op ‘Advertentie publiceren’

Pin sponsoren via desktop

 1. Ga naar en log in op je zakelijke Pinterest account
 2. Klik rechts bovenaan op de rode plus en selecteer ‘Advertentie maken’
 3. Kies een pin om te sponsoren en klik rechts onderaan op de rode knop ‘Volgende’
 4. Bepaal je doel-URL en je dagelijks budget
 5. Bij de duur van je campagne kan je kiezen uit:
  • Een campagne van onbepaalde duur
  • Een campagne van bepaalde duur waarbij je het aantal dagen ingeeft
 6. Om je doelgroep te bepalen geef je trefwoorden in om mensen te bereiken die op Pinterest naar specifieke ideeën zoeken
 7. Klik rechts onderaan op de rode knop ‘Sponsoren’

Pin maken pinterest

Advertentiecampagne maken via desktop

Een advertentiecampagne bestaat op Pinterest altijd uit drie niveaus:

 • de advertentiecampagne,
 • de advertentiegroep,
 • en de gesponsorde pin.

Het principe werkt als een boomstructuur. Eén advertentiecampagne kan uit meerdere advertentiegroepen bestaan, die op hun beurt zijn opgebouwd uit meerdere pins. Om een nieuwe Pinterest advertentie op te starten, begin je dus op het niveau van de campagnes.

Een nieuwe advertentiecampagne aanmaken

 1. Ga naar en log in op je zakelijke Pinterest account
 2. Klink links bovenaan ‘Advertenties’ en selecteer ‘Advertentie maken’

advertentiecampagne pinterest

 1. Je belandt nu op het niveau van de advertentiecampagne
 2. Kies het campagnedoel
 3. Leg, indien gewenst, de bestedingslimiet vast
  • Een dagelijkse bestedingslimiet: geef het bedrag in dat Pinterest per dag mag besteden aan je campagne
  • Een campagnebestedingsgebied: duid aan voor welk totaalbedrag je wil adverteren op Pinterest

Campagnedoel Pinterest


Je hoeft deze limieten niet te gebruiken, maar we raden wel aan om ten minste één van beide in te vullen. Zo heb je meer controle over je budget.

Als je op ‘Starten’ klikt, wordt je advertentiecampagne gelanceerd. Klik je op ‘Doorgaan’ dan ga je rechtstreeks naar de instellingen van de advertentiegroepen.

Een nieuwe advertentiegroep aanmaken

Op het niveau van de advertentiegroep kan je keuzes maken over je doelgroep, je budget, je bod, je targeting en de looptijd voor alle gesponsorde pins in de advertentiegroep. In de advertentiegroep zelf kan je ook de eigenlijke advertenties (of pins) kiezen die je doelgroep te zien krijgt.

Laten we beginnen bij het begin:

 1. Vul de naam van je advertentiegroep in
 2. Bepaal je doelgroep. Hier vind je meer informatie over doelgroeptargeting.

advertentiegroep pinterest

 1. Vul interesses en trefwoorden in
 2. Stel je opties in voor geslachten, leeftijden, locaties, talen en apparaten
 3. Bepaal de plaatsing van je Pinterest advertenties

adverteren op pinterest

 1. Bij ‘Budget en planning’ geef je een dag-of looptijdbudget op
  • Dagbudget: kies het bedrag dat je per dag wil spenderen
  • Looptijdbudget: stem je budget automatisch af op je campagnedoel en verspreid het zo gelijkmatig mogelijk
 2. Als looptijd kan je een campagne van onbepaalde duur vastleggen of een begin- en einddatum instellen
 3. Kies een bod voor de advertentie. Hoeveel is de advertentie voor jou waard?
 4. Bij de frequentie kies je uit:
  • Standaard: je budget wordt gelijkmatig verdeeld over de gehele campagneperiode.
  • Versneld: Pinterest zal meer van je budget opslorpen aan het begin van je campagne. dit leidt tot snellere resultaten, maar het kan wel zijn dat je budget op is voor het einde van de volledige campagne. Pinterest zal wel nooit over je dag- of campagnelimiet gaan!

Adverteren-op-Pinterest-een-handige-gids-voor-bedrijven-budget-en-planning-toevoegen-Lincelot-1-1024x443

 1. Onderaan kan je je advertenties (of pins) selecteren of een nieuwe maken
 2. Vul je betalingsgegevens in
 3. Wacht op goedkeuring

Adverteren-op-Pinterest-een-handige-gids-voor-bedrijven-pin-kiezen-Lincelot-1

Zorg ervoor dat je pin goed doorlinkt naar je website (en dan nog het liefst een specifieke, relevante pagina). Vooral de link is cruciaal: stuur niemand naar een foute of defecte pagina. Dit is namelijk slecht voor je resultaten!

Pinterest zelf raadt aan om de pins te sponsoren die nu al het beste presteren. Hoe je dit weet? Check je Pinterest statistieken! Je beste pins krijgen doorgaans meer clicks en verwijzen zo voor meer verkeer (lees: klanten) naar je website.

Je gesponsorde pins worden nog niet onmiddellijk getoond aan gebruikers. Pinterest beoordeelt je Pinterest Advertentie namelijk eerst om zeker te zijn dat hij voldoet aan het advertentiebeleid. Na 24 uur zou dit zeker in orde moeten zijn en krijg je een mailtje.

Waar je zoal op moet letten bij het adverteren op Pinterest? Pinterest vindt het niet leuk als:

 • je pin focust op promoties en prijzen
 • er geen content op de landingspagina staat
 • mensen onnodig onder druk worden gezet door alarmerende taal of afbeeldingen

Adverteren op Pinterest: extra tips

Wil je toch nog een paar extra tips om je campagne ook éxtra succesvol te maken? We’ve got you!

1. Gebruik verhaallijnen

We zeiden het al: video’s doen het goed op Pinterest. Maar wist je dat verhaallijnen het nog tot 32% beter doen dan een filmpje met foto’s of een gif-afbeelding? Zorg ervoor dat mensen een verhaal kunnen volgen, zo hou je hun aandacht veel langer bij. En dan is er ook meer kans dat ze zullen doorklikken!

Bonustip: Zorg er wel voor dat je filmpjes niet langer dan 20 seconden duren. Daarna raak je namelijk heel snel de aandacht van de pinner kwijt.

2. Toon je product in actie

Mensen kijken langer naar video’s waarin een demonstratie wordt gegeven. Ook video’s waarmee mensen zelf leren hoe ze met een product moeten omgaan doen het goed. Dus: toon je product in actie!

3. Voeg je merk toe

75% van de content op Pinterest wordt door merken geplaatst. Voor Pinterest Advertenties is het dan ook heel normaal om je merk toe te voegen aan je gesponsorde pin. Zo verhoog je ook je zichtbaarheid en merkbekendheid, zelfs als mensen niet op je pin klikken.

Bonustip: Zet je merk niet in de rechteronderhoek! Daar komt namelijk een knop die pinners meer productinformatie geeft. En het zou zonde zijn om je logo te bedekken, toch?

4. Richt Pinterest Advertenties in voor speciale momenten

Pinners zitten op Pinterest om hun leven te plannen. Zorg er dan ook voor dat jij op het juiste moment in beeld komt. Het heeft geen zin om in januari kerstversiering te promoten, maar diezelfde campagne zou vanaf oktober wel eens heel veel succes kunnen hebben.

Adverteren op Pinterest - een handige gids voor bedrijven - Pins voor speciale momenten - Lincelot

5. Gebruik Rich Pins

Last but not least: Rich Pins kunnen (zoals de naam al weggeeft) een echte verrijking zijn voor je Pinterest Advertenties.

Via Rich Pins kan je namelijk extra informatie toevoegen aan je pins, zoals de naam en de prijs van je product.

Je kan ook doorlinken naar artikels, recepten of een app. Zo hebben pinners meteen alle nodige informatie en kan je je Pinterest succes verder vergroten!

Conclusie

Pinterest Advertenties zijn de perfecte tool om meer verkeer naar je website te leiden. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden kan je ook creatief uit de hoek komen met foto’s en video’s. Aangezien het een nieuwe tool is, is er zelfs nog niet eens zo veel concurrentie.

Kortom, adverteren op Pinterest kan heel interessant zijn voor je bedrijf.

Veel succes met je Pinterest Advertenties!

Wil je meer klanten bereiken via Pinterest?

Wil je je succes op Pinterest vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Bekijk hier wat we voor je bedrijf kunnen doen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.
Picture of Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?