5 veelgemaakte fouten met online advertenties en hoe je ze kan voorkomen

5 veelgemaakte fouten met online advertenties
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als Advertentiespecialist bij Lincelot is Sophia dagelijks bezig met het inrichten, opvolgen en optimaliseren van de online advertenties van onze klanten. Ze is onze absolute expert op het gebied van online adverteren.

Heb jij geen ad-queen zoals Sophia in huis? Dan kunnen er wel eens fouten gebeuren… of kan het zijn dat je belangrijke dingen over het hoofd ziet. Zonde, want als je het op de juiste manier aanpakt, bespaar je (veel) geld!

Daarom delen we hieronder de 5 meest voorkomende fouten met online advertenties en wat jij kan doen om ze te voorkomen, zodat jij hier alvast geen geld meer aan verliest.

Aan de slag!

1. Je gebruikt verkeerde foto’s

De kwaliteit van je foto’s is cruciaal voor het succes van je online advertenties op sociale mediaplatformen als Facebook, Instagram en LinkedIn. Toch zien we het nog vaak voorbijkomen: foto’s die niet scherp genoeg zijn, te donker of overbelicht, het product is niet duidelijk genoeg in beeld of de foto’s hebben de verkeerde afmetingen.

De afbeelding is meestal het eerste wat opvalt in een advertentie. Op basis hiervan kiezen mensen of ze verder lezen, en vooral: of ze doorklikken of niet.

Verkeerde  foto’s kunnen afbreuk doen aan de geloofwaardigheid, de boodschap vertroebelen en potentiële klanten zelfs afschrikken, wat natuurlijk niet de bedoeling is .

Zorg er daarom voor dat je foto’s:

  • Liefst door een fotograaf genomen zijn. Dat komt professioneler over. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een degelijke camera en laat je smartphone achterwege.
  • Voldoende scherp Met het werk van een professionele fotograaf zit dat meestal wel goed, maar als je zelf aan de slag bent gegaan met je camera, check dan even de kwaliteit van je beelden.
  • Levendigheid Er bestaan verschillende fotografie- en bewerkingsstijlen, en ieder heeft zijn eigen smaak. Maar zorg ervoor dat de kleuren tot hun recht komen zodat je een sprankelend beeld hebt.
  • Niet te donker, maar ook niet te licht Donkere foto’s schrikken af en op overbelichte foto’s is het soms niet helemaal duidelijk wat je wil aanbieden.
  • Je aanbod goed in beeld brengen. Maak duidelijke foto’s van je producten of breng je diensten in beeld door op het pijnpunt van je klanten te drukken. Met een foto van een ondernemer die verdrinkt in een berg papierwerk bijvoorbeeld, kan een administratief consultant perfect weergeven wat hij te bieden heeft.


Door foto’s te kiezen van een goede kwaliteit trek je de aandacht en wek je vertrouwen. Een sterk beeld brengt de boodschap effectiever over, wat de kans op klikken, betrokkenheid en conversies vergroot.


2. Je landingspagina sluit niet aan bij je ads

Er is niets zo vervelend als op een advertentie klikken om vervolgens op de verkeerde pagina terecht te komen. Op de homepage van het bedrijf bijvoorbeeld. Of nog erger: een 404-error pagina.

Hiermee daalt het rendement van je ads en worden ze dus duurder. Mensen klikken namelijk wel op je advertentie, maar voeren de gewenste actie niet uit.

De landingspagina vormt de brug tussen je online advertenties en de gewenste actie van de bezoeker (conversie). Het is de plek waar de belofte van de advertentie moet worden waargemaakt en klanten vervolgens informatie opvragen, formulieren invullen, producten aankopen, enz.

Let er daarom op dat je landingspagina:

  • Aansluit bij je advertentie. Toon het juiste product of dienst, gebruik soortgelijke afbeeldingen en teksten, zodat bezoekers zeker weten dat ze juist zitten.
  • Voor zo weinig mogelijk afleiding zorgt. Haal zaken die standaard in je website zitten zoals je menu, banners of pop-ups eruit zodat je landingspagina alleen op je specifieke aanbod voor de bezoeker focust. Anders bestaat de kans dat bezoekers afgeleid worden, verder gaan klikken en dan ben je ze misschien kwijt.
  • Een duidelijke call-to-action heeft. Zorg dat het in je tekst duidelijk is welke actie je van bezoekers verwacht. Bijvoorbeeld ‘Schrijf je in voor vanavond 21 uur en ontvang een gratis drinkbeker.’. Gebruik elementen in je lay-out zoals pijlen en knoppen om bezoekers naar de gewenste actie te begeleiden.


Meer tips om een goede landingspagina te maken? Die lees je in onze blog ‘Meer succes met landingspagina’s.

Een overzichtelijke, aantrekkelijke en gemakkelijk te navigeren landingspagina vergroot de betrokkenheid en verkleint de kans dat mensen na het klikken op de advertentie meteen weer vertrekken.

Met een sterke landingspagina is de kans dus groter dat bezoekers de gewenste actie (kopen, reserveren, bestellen, etc) uitvoeren. Zo verbeter je  de ROI (Return On Investment) van je advertentiecampagnes.


3. Je geeft cruciale aanpassingen niet tijdig door

Naast een verkeerde landingspagina is foutieve informatie nog zo’n typische frustratie van potentiële klanten die op een advertentie hebben geklikt. Denk bijvoorbeeld aan een aanbieding waarbij je een product tijdelijk aan een interessante korting kan kopen. Maar als je dan op de website komt, is die korting helemaal niet zichtbaar. Vervelend.

Als er veranderingen zijn in je producten, diensten of website en je online advertenties niet up-to-date zijn, kan dit leiden tot verwarring bij potentiële klanten, een lagere betrokkenheid en in het slechtste geval zelfs klantverlies.

Zorg er daarom voor dat je cruciale aanpassingen direct doorvoert of doorgeeft aan je advertentiespecialist. Denk aan:

  • Aanpassingen aan je website. Als je de landingspagina van je ads bijvoorbeeld een nieuwe url geeft, moet dit aangepast worden in de ads. Anders komen mensen op een niet bestaande pagina terecht en ben je eigenlijk je geld aan het weggooien.
  • Aanpassingen aan je product of dienst. Dat kan gaan over een product dat uit het aanbod werd gehaald, een prijsaanpassing, een korting, een foto, enz.
  • Aanpassingen aan de doelgroep. Als je een product of dienst wel of juist niet meer wil aanbieden aan een specifieke doelgroep, moet dit ook aangepast worden in de ads.
  • Aanpassingen aan de locatie. Heb je internationale plannen met je bedrijf? Of wil je net meer lokaal gaan werken? Geef dat dan tijdig door.
  • Aanpassingen aan het budget. Om ads te laten lopen, heb je budget nodig. Dat kan (afhankelijk van de drukte) soms hoger of lager liggen. Wil je een tijdje minder uitgeven? Pas het dan tijdig aan (of laat het aanpassen) om onaangename verrassingen te voorkomen.


Deze aanpassingen zijn niet alleen belangrijk voor je klanten zelf, maar ook voor Facebook en Google. Zodra zij merken dat er een probleem is met je landingspagina, creditcard of website in het algemeen, schakelen ze de advertenties uit. In het slechtste geval wordt je account zelfs tijdelijk geblokkeerd.

Dan moet je eerst een betaling uitvoeren, je creditcard opnieuw instellen of je landingspagina aanpassen, voor je de ads terug kan inschakelen. En dat kost tijd.

Kortom, het tijdig doorgeven van wijzigingen aan je online advertenties is belangrijk om relevant te blijven, je prestaties te optimaliseren en om geen kostbare tijd verloren te laten gaan.


4. Je verwacht te snel resultaten van je online advertenties

Je advertenties staan nog maar net live en je zit al ongeduldig bij je telefoon te wachten op de eerste klanten. Zo werkt het helaas niet altijd.

Google en Facebook willen je advertenties namelijk aan de juiste mensen laten zien om ervoor te zorgen dat ze voor jou het meeste opbrengen.

Om dat te doen, gaan de online advertenties 2 à 3 weken door een leerfase. Dat wil zeggen dat Google en Facebook op basis van het gedrag van gebruikers gaan bepalen waar de advertenties het best getoond worden om er het meeste rendement uit te halen.

Ook al kriebelt het dus om meteen aanpassingen door te voeren in je advertenties, toch is het belangrijk om geduldig te zijn. Het kan namelijk even duren voor je de resultaten ziet die je wil zien.


5. Je denkt dat je de enige bent die adverteert voor je product of dienst

Ik heb advertenties ingericht maar zie ze zelf niet op Facebook.”

Waarom staan mijn advertenties niet bovenaan in de zoekresultaten van Google?”

Vaak vergeten bedrijven dat zij niet de enige zijn die voor hun product of dienst adverteren. Afhankelijk van de sector en het product of de dienst waarvoor je adverteert kan de concurrentie hoog zijn.

Hieronder vind je enkele redenen waarom je je eigen advertentie niet te zien krijgt:

  • Je hoort zelf niet tot de doelgroep. Op Facebook bepaal je een doelgroep op basis van geslacht, leeftijd, locatie, etc. Als jij voor 1 of enkele van die kenmerken niet in aanmerking komt, worden je advertenties niet aan jou getoond. Staan je ads bijvoorbeeld ingesteld in een straal van 10 km rond je winkel? En woon je zelf op 15 km van je werk? Dan is het logisch dat jij de ads niet te zien krijgt.
  • Je online (zoek)gedrag past niet bij de advertentie. Hierboven zeiden we al dat je ads eerst door een leerfase gaan. Als jij nooit op een advertentie klikt, bestaat de kans dat Facebook en Google de advertenties gewoon niet aan jou tonen, omdat ze dankzij de leerfase weten dat je niet gaat klikken.
  • Concurrenten hebben een groter budget. Als concurrenten een groter advertentiebudget hebben, kunnen ze meer vertoningen betalen en worden ze vaker weergeven.
  • De online advertenties van concurrenten zijn relevanter. Als Google en Facebook bepalen dat de advertenties van concurrenten relevanter zijn voor de zoekopdracht of doelgroep, worden ze vaker weergegeven. Gebruik daarom altijd goede foto’s en teksten voor je online advertenties.
  • De landingspagina’s van concurrenten zijn relevanter. Dat geldt ook voor de landingspagina. Als die volgens Google en Facebook beter aansluit bij de ads, worden de ads meer getoond. Daarom is het ook zo belangrijk om een sterke, relevante landingspagina te maken.
  • Concurrenten gebruiken betere zoekwoorden. Om te bepalen voor welke zoekopdrachten in Google je gevonden wil worden, moet je wel de juiste zoekwoorden gebruiken. Te weinig, te algemene of te specifieke zoekwoorden kunnen ervoor zorgen dat concurrenten vaker getoond worden.


Advertenties inrichten is dus niet iets dat ‘je snel even doet en dan gaat het wel opbrengen’. Voor het inrichten van advertenties heb je een goed doordachte strategie nodig waarbij je nadenkt over de inhoud (tekst en foto’s), de gewenste acties (conversies), de landingspagina, het budget, de zoekwoorden, de doelgroep, enz.

Eens je voor een bepaalde strategie hebt gekozen, moet je deze wel goed opvolgen zodat je kan gaan optimaliseren. Werken de visuals en teksten die gekozen werden? Moet de landingspagina worden aangepast? Of het budget?

Je begint stilaan te begrijpen waarom we hier iemand fulltime voor in dienst hebben. 😉

Wil jij aan de slag met online advertenties voor je bedrijf?

Wil jij advertenties inrichten voor je bedrijf, maar weet je niet waar te beginnen? Heb je geen tijd om je bezig te houden met online advertenties? Wij wel. Meer zelfs, als Advertentiespecialist is Sophia onze expert voor zoekwoorden onderzoek, visuals en teksten opmaken, advertenties inrichten en opvolgen, advertenties optimaliseren, etc. Wil je dat zij ook voor jou aan de slag gaat? Neem dan contact met ons op.

Deze publicatie werd geschreven door:

Sophia Mampuya
Sophia Mampuya
Sophia is online advertentiespecialist bij Lincelot. Na haar studies in Barcelona, Leuven en Londen en een eerste werkervaring in New York, streek ze neer bij Lincelot om de Google ads, Facebook Ads, Instagram Ads, LinkedIn Ads en YouTube Ads van onze klanten te optimaliseren. Wil jij meer rendement met je online ads? Sophia helpt je met de glimlach verder!
Sophia Mampuya
Sophia Mampuya
Sophia is online advertentiespecialist bij Lincelot. Na haar studies in Barcelona, Leuven en Londen en een eerste werkervaring in New York, streek ze neer bij Lincelot om de Google ads, Facebook Ads, Instagram Ads, LinkedIn Ads en YouTube Ads van onze klanten te optimaliseren. Wil jij meer rendement met je online ads? Sophia helpt je met de glimlach verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Een leerrijk jaar voor Sophia als Advertentiespecialist bij Lincelot