Het Instagram algoritme: hoe werkt het en hoe zet je het in voor je bedrijf?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Tijdens Instagram trainingen vragen mensen me vaak:

Mijn antwoord? Je moet je doelgroep snappen en je moet het Instagram algoritme begrijpen (het mechanisme dat bepaalt welke gebruikers welke berichten te zien krijgen).

Als je je doelgroep snapt dan weet je welke content je wanneer moet publiceren en voor wie. Als je het algoritme van Instagram snapt dan kun je je kans op meer likes en bereik verder vergroten.

In dit artikel lees je:

Wie je doelpubliek is? Dat weet jij beter dan ik. Hoe het algoritme werkt? Dat vertel ik je graag hieronder. Oh, en ik vertel je ook hoe je als bedrijf zo goed mogelijk kunt inspelen op het Instagram algoritme.

Wat is een Instagram algoritme ook alweer?

Even opfrissen: een social media algoritme is een mechanisme dat – op basis van verschillende factoren – bepaalt welke gebruikers welke berichten (eerst) te zien krijgen op sociale media.

Vroeger maakten veel sociale media – waaronder Instagram – gebruik van een chronologische tijdlijn of een chronologisch algoritme. Simpel: eerst posten is eerst getoond worden.

De laatste jaren wordt er echter meer content op social gepost dan mensen op een dag kunnen verwerken. Daardoor mistten gebruikers vaak net die content die ze het interessantst vonden.

Niet handig!

Daarom maken de meeste sociale media nu gebruik van een ander soort algoritme, dat minder rekening houdt met chronologie, en meer met engagement en interesse.

Uiteraard is het de bedoeling om iedere gebruiker zo net die content te tonen die hem of haar het meest interesseert en engageert (om die gebruikers zo lang mogelijk op het netwerk te houden).

Hoe werkt het Instagram algoritme?

Als je het Instagram algoritme goed begrijpt dan kun je de kans dus vergroten dat je content getoond wordt aan je volgers. Meer bereik dus, met alle positieve gevolgen van dien!

Hoe bepaalt Instagram hoe hoog je Instagram post getoond wordt in het nieuwsoverzicht van je volgers? Dat hangt voornamelijk af van 3 factoren:

 • interesse bij je doelpubliek
 • recentheid van je posts
 • je relatie met je doelpubliek op Instagram

Verder zijn er nog 3 bijkomende factoren die een rol spelen:

 • frequentie: hoe vaak een gebruiker Instagram opent
 • aantal volgers per gebruiker
 • hoe een gebruiker z’n tijd spendeert op Instagram

De 3 belangrijkste factoren voor het Instagram algoritme

1. Interesse bij je doelpubliek

Als je iets post op Instagram, dan probeert het Instagram algoritme in te schatten hoeveel interesse er zal zijn voor een post bij specifieke gebruikers.

Hoe meer interesse (lees: likes en reacties) het Instagram algoritme voorspelt, hoe hoger je post in de tijdlijn van gebruikers zal verschijnen.

Hoe maakt het Instagram algoritme die voorspelling? Instagram kijkt naar hoe die gebruikers in het verleden hebben gereageerd op gelijkaardige content. Mogelijk gebruikt Instagram zelfs machine learning om de content van de post zelf te analyseren.

Like je bijvoorbeeld veel foto’s van katten? Dan is de kans groot dat Instagram je in de toekomst zoveel mogelijk foto’s met katten zal laten zien.

2. Recentheid van je posts

Recente posts zijn vaak relevanter voor gebruikers dan oude Instagram posts. Daarom kijkt Instagram ook naar de publicatiedatum van je posts met een voorkeur voor recente content. Post dus wanneer je volgers online zijn. Op die manier zorg je ervoor dat je content voor hen zo recent mogelijk is.

3. Je relatie met je doelpubliek op Instagram

Instagram wil niet dat je als gebruiker posts mist van je beste vrienden en familie of andere accounts waar je veel om geeft.

Daarom kijkt het Instagram algoritme naar interacties uit het verleden om die gebruikers eruit te vissen. Content van die gebruikers wordt vaak prominenter getoond.

Wat voor interacties het algoritme allemaal in overweging neemt, is niet geweten, maar als wij een beredeneerd gokje wagen zijn het gebruikers:

 • wiens content je vaak liket;
 • met content waar je vaak op reageert;
 • die je vaak een privébericht stuurt;
 • die je vaak opzoekt.

3 bijkomende factoren die een rol spelen

1. Frequentie

Iedere keer als je Instagram opent zal het Instagram algoritme proberen om je de beste posts te laten zien sinds je laatste bezoek. Daarom kijkt het algoritme ook naar de frequentie waarmee gebruikers Instagram bezoeken.

Als je Instagram slechts 1 keer per dag opent, dan krijg je de beste posts voor die dag. Open je de app vaker? Dan zal Instagram je steeds de meest relevante posts laten zien die je eerder nog niet zag.

2. Aantal volgers per gebruiker

Het aantal volgers per gebruiker speelt ook een rol. Waarom? Als je veel mensen volgt op Instagram dan moet Instagram ook meer content verwerken om te bepalen wat je te zien krijgt telkens je de app opent.

Wat dit betekent? Mensen die héél veel andere accounts volgen krijgen mogelijk minder content te zien van elk individueel account en vice versa.

3. Gebruik

Het Instagram algoritme kijkt ook naar hoe je je tijd spendeert op Instagram: gebruik je de app steeds voor korte sessies of scroll je eerder lekker door tijdens langere sessies?

In het eerste geval zal Instagram de meest relevante posts eerst zetten. In het tweede geval kan Instagram recente content wat meer uitspreiden.

Naast die 6 factoren zou ik graag ook nog 3 mythes de wereld uit helpen:

 • Het Instagram algoritme heeft geen voorkeur (meer) voor foto’s of video’s, maar als een specifieke gebruiker vaker video’s kijkt dan krijgt ie wellicht ook sneller video’s te zien.
 • Instagram straft accounts die bijzonder vaak posten niet af, maar het kan natuurlijk wel zijn dat je posts verspreid worden getoond.
 • Het Instagram algoritme heeft geen voorkeur voor persoonlijke of business accounts.

Wat betekent het Instagram algoritme voor bedrijven?

Geloof het of niet, maar het Instagram algoritme is eigenlijk best gunstig voor marketeers en bedrijven, op voorwaarde dat je engagerende/interessante, relevante en recente content post.

De nadruk ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. Daardoor hoef je niet tig keren per dag te posten om gezien te worden. Kwaliteit komt in dit geval echt bovendrijven.

DUS: hoe zet je het Instagram algoritme naar je hand?

1. Plaats je doelpubliek en hun interesses centraal

Ga na wie je doelpubliek is, wat hun interesses zijn en welke content ze leuk vinden. Hoe dichter je content aansluit bij je doelpubliek, hoe meer relevante volgers je zult krijgen en hoe sneller je volgers je content zullen liken of erop zullen reageren met meer bereik tot gevolg.

2. Ga voor kwaliteit

Het Instagram algoritme heeft een duidelijke voorkeur voor kwaliteit. Bovendien straalt de kwaliteit van je foto’s, video’s en posts rechtstreeks af op je bedrijf.

Ga dan ook enkel voor kwaliteit. Denk na wat de meerwaarde van je post is voor je doelpubliek. Gebruik enkel je beste foto’s of video’s en plaats er telkens een relevante beschrijving en hashtags bij.

In je beschrijving kan je mensen aansporen tot interactie. Hashtags zijn dan weer dé manier om je vindbaarheid en bereik te vergroten op Instagram. Hier lees je meer over de kracht van goede hashtags.

3. Post frequent en wanneer je doelpubliek online is

Post regelmatig, maar besef dat dit vooral te maken heeft met recentheid. Maak je content zo relevant mogelijk voor je doelpubliek en post precies wanneer je doelpubliek online is.

Hoe weet je wanneer je volgers online zijn?

1. Ga naar je Instagram statistieken (enkel voor bedrijfsprofielen).
2. Klik op het tabblad “Doelgroep” en scroll naar beneden.
3. Bekijk bij de statistiek “Volgers” op welke uren en dagen je volgers actief zijn op Instagram.

4. Ga in dialoog

Instagram is tweerichtingsverkeer. Het is een sociaal netwerk, remember?

Ga dan ook in dialoog en reageer op vragen en andere (zinnige) reacties van je volgers. Op die manier stimuleer je mogelijk nog meer interactie bij je post.

Succes!

Wil jij meer klanten bereiken via Instagram?

Wil jij je succes op Instagram vergroten maar weet je niet waar te beginnen? Kijk hier hoe wij je bedrijf kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)