Link building voor meer bezoekers op je website

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil jij meer bezoekers op je website? Zorg er dan voor dat je website beter gevonden wordt. Dit kan op 2 manieren:

  1. Zorg ervoor dat andere mensen en bedrijven naar jouw website verwijzen. Hoe vaker andere websites en sociale media naar je website verwijzen, hoe meer mensen je website zullen vinden.
  2. Verbeter je plaats in Google. Hoe meer mensen op je website komen, hoe langer ze op je website blijven en hoe meer acties ze op je website uitvoeren, hoe beter je rangschikking in Google.

OK, maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Met zoekmachineoptimalisatie!

In één van onze vorige artikelen schreven we al over on-page zoekmachineoptimalisatie (SEO). Met on-page SEO verbeter je de zoekmachinevriendelijkheid van de individuele pagina’s van je website op de pagina’s zelf. Dit kun je onder meer doen door slim gebruik te maken van zoekwoorden.

In dit artikel vertellen we je meer over off-page SEO of link building. Hieronder lees je precies wat link building is, waarom link building belangrijk is en hoe je aan link building kunt doen.

Ben jij klaar om meer bezoekers naar je website te halen?

Lees dan snel verder!

Wat is link building?

Link building is een off-page (of off-site) zoekmachineoptimalisatiestrategie waarbij je probeert om zo veel mogelijk mensen en bedrijven naar je website te laten linken.

Waarom is link building belangrijk?

Hoe meer websites en sociale media naar jouw website verwijzen, hoe meer mensen en bedrijven je website zullen vinden en hoe beter je rangschikking in Google zal worden.

Zoekmachines zoals Google rangschikken hun zoekresultaten immers op basis van de relevantie en autoriteit van (de pagina’s op) websites:

  1. Relevantie: Google bepaalt de relevantie van jouw website voor een bepaalde zoekopdracht aan de hand van aanwijzingen zoals zoekwoorden, HTML-tags en metabeschrijvingen op de pagina’s van jouw website.Als iemand een bepaalde zoekterm ingeeft en jij hebt een pagina die geoptimaliseerd is voor deze zoekterm dan heb je kans dat deze pagina getoond wordt in de zoekresultaten van Google.Maar dat is slechts 1 kant van het verhaal! Hoe hoger de autoriteit van je pagina, hoe meer kans je hebt dat je pagina getoond wordt. Autoriteit is dus zeer belangrijk.
  2. Autoriteit: Google bepaalt de autoriteit van jouw webpagina’s onder meer op basis van het aantal en het typeinkomende links‘ naar je pagina’s.Hoe meer websites en sociale media naar je webpagina’s verwijzen, hoe belangrijker ze worden voor Google. Hoe hoger de autoriteit van je website (in de ogen van Google), hoe beter je rangschikking in de zoekresultaten zal worden.Zo komen er automatisch nog meer mensen naar je website, wat je rangschikking nog verder zal verbeteren.

Zie je de positieve spiraal?

  • De relevantie van je webpagina’s (voor een specifieke zoekopdracht) vergroot je vooral met on-page SEO.
  • De autoriteit van je webpagina’s vergroot je vooral met off-page SEO.

Link building is een krachtige techniek om de autoriteit van je webpagina’s en je website in het algemeen te vergroten. [Klik hier om dit te tweeten!]

Het is dus belangrijk om een netwerk van links naar jouw website op te bouwen.

Maar de ene link is de andere niet!

3 soorten links

Er zijn 3 soorten links die je met link building kunt opbouwen:

  1. Spontane links of natuurlijke links: dit zijn links waar je zelf niet om hebt gevraagd. Daardoor zijn ze vaak extra waardevol voor Google. Als veel verschillende websites (of profielen op sociale media) naar je webpagina’s verwijzen dan beschouwt Google dit als een sterk signaal dat je website interessant is.Helaas linken andere websites niet “zomaar” naar jouw webpagina’s.Je moet anderen een goede reden geven om naar jouw webpagina’s te linken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ijzersterke teksten, afbeeldingen, video’s en presentaties op je website te delen. Mensen delen graag goede content met hun netwerk omdat het positief op hen afstraalt.
  2. Netwerklinks: dit zijn links die je verdient door websitebeheerders en bloggers expliciet om een verwijzing naar je website te vragen.Uiteraard moet je ook bij deze vorm van link building een goede reden geven om naar jouw webpagina’s te linken. Bovendien moet je mensen contacteren die relevant zijn voor jou en je doelpubliek.Dit is niet eenvoudig, maar vaak kan één link van een autoriteit uit je vakgebied een boost opleveren in het aantal bezoekers op je website.
  3. Zelfgemaakte links: dit zijn externe links naar je webpagina’s die je zelf maakt. Omdat je deze links zelf maakt zijn ze automatisch ook minder waard voor Google.Sterker nog, Google beschouwt teveel zelfgemaakte links als een truc om je pagina’s relevant en belangrijk te doen lijken. Daarom straft Google dit type link building steeds meer af.

Probeer daarom vooral spontane en netwerklinks op te bouwen. Zo werk je duurzaam en risicoloos aan een betere rangschikking van je website in Google.

Link Building strategieën

Er zijn verschillende manieren om aan link building te doen maar de volgende 3 bouwstenen zijn altijd cruciaal:

Deel ijzersterke content op je website

Deel op je website geregeld content die zo goed is dat mensen er spontaan naar willen verwijzen. Een ideaal platform voor zulke content is een blog. Met kwalitatieve blogartikelen kun je veel spontane links naar je website verdienen.

Verwijs in je blog ook naar andere blogs of websites. Zo verhoog je de kans dat die teruglinken. Af en toe gastbloggen is ook een goede manier om externe links naar je webpagina’s te krijgen. Bovendien vergroot je zo je persoonlijke invloed en autoriteit op internet.

Denk ook verder dan blogartikelen. Ook andere soorten kwalitatieve content kunnen je erg veel natuurlijke links opleveren. Infographics, gratis tools, sjablonen, instructievideo’s, book reviews en case studies bijvoorbeeld worden vaak veelvuldig gedeeld (en dus gelinkt) op sociale media.

Werk aan je netwerk!

Heb je goede content? Werk dan aan je netwerk. Je hebt anderen immers nodig om links naar je content te leggen en te vespreiden.

Gebruik sociale media om relaties op te bouwen met andere mensen en bedrijven. Lees hun content, reageer op hun content, deel hun content en leer ze beter kennen.

Eén van de beste manieren om links te krijgen van invloedrijke websites en blogs is door de mensen te leren kennen die deze websites beheren.

Het is moeilijk om alle ‘link building’-tactieken in kaart te brengen maar Jon Cooper van pointblankseo.com heeft het toch geprobeerd. Hier kun je zijn overzicht van link building-methoden terugvinden.

Maak het je lezers gemakkelijk

Sociale media en mailinglijsten zijn handige tools om je content te verspreiden, een geëngageerde community op te bouwen, je zichtbaarheid te vergroten en zo meer externe links naar je webpagina’s te krijgen.

Maar mensen zijn lui…

Maak het voor je lezers daarom zo eenvoudig mogelijk om je content te delen met hun netwerk.

Verwerk bijvoorbeeld social sharing buttons in je blog posts, nieuwsbrieven en andere soorten content. Plaats ook click-to-tweet links in je blog posts. Zo kunnen je lezers met één klik een link naar je website delen.

Wil je aan de slag met SEO en link building?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)