Beter gevonden worden in Google? 9 cruciale tips!

Beter gevonden worden op Google 9 cruciale tips!
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil jij graag beter gevonden worden in Google? Begrijpen we helemaal! Wie bovenaan in de zoekresultaten verschijnt, is immers beter zichtbaar. Zo kunnen klanten je sneller vinden en dat helpt je bedrijf groeien.

Beter zichtbaar en vindbaar worden in Google is echter niet eenvoudig, want de concurrentie is groot. Daarom is het belangrijk om je teksten te optimaliseren voor SEO.

Hieronder geven we 9 tips waarmee je direct aan de slag kan. Ook bereiden we je voor op de toekomst: Google staat namelijk op het punt om een nieuwe update te lanceren: Search Generative Experience. Je leest welke impact dat heeft en hoe je ook in de toekomst kan blijven scoren in de zoekmachine-resultaten.

Ready? Set. Go!

Beter gevonden worden in Google?

1. Gebruik een relevant zoekwoord

Kies 1 woord of 1 combinatie van woorden waar je over wil schrijven. Bedenk welke woorden anderen gebruiken om naar producten en diensten te zoeken die jij aanbiedt.

Deze blog post is bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor “beter gevonden worden in Google”. Deze combinatie van woorden komt op verschillende plaatsen terug.

Welk doelpubliek willen we hiermee aantrekken? Bedrijven die meer klanten willen via Google en hierbij ondersteuning kunnen gebruiken.

2. Kies een titel

Kies een titel van maximaal 60 tekens. Als je namelijk een langere titel kiest dan knipt Google je titel op.Ā 

Plaats je zoekterm zo vroeg/links mogelijk in de titel en wek de nieuwsgierigheid van de lezer. DeĀ titel moet de lezer overtuigen om door te klikken. In dit artikel vind je 52 voorbeelden van overtuigendeĀ titels.

De titel van dit artikel is “Beter gevonden worden in Google? 9 Cruciale tips!”. De zoekterm staat links. We “verleiden” de lezer met de belofte van 9 cruciale tips.

3. Schrijf een korte beschrijving

Voor je meta-omschrijving gebruik je best maximaal 160 tekens. Ook hier geldt dat Google langere beschrijvingen afbreekt.

De ideale beschrijving

  1. beschrijft het probleem of de vraag van je lezers in hun eigen woorden,
  2. suggereert een oplossing en
  3. nodigt je lezers uit om door te klikken met een goede call-to-action.

De meta-omschrijving van dit artikel luidt “Wil je beter gevonden worden in Google? Optimaliseer je webpagina’s en -posts! Lees deze 9 praktische tips voor meer bezoekers op je website.”

4. Bepaal de structuur van je tekst

Bepaal de verschillende stukken van je tekst en verzin voor elk stuk een krachtige titel. Werk met maximaal 2 niveaus van titels en verwerk je zoekterm in minstens 1 titel.

Dit artikel heeft 2 grote subtitels en 10 sub-subtitels (de 9 tips + 1 bonustip). Onze zoekterm “beter gevonden worden in Google” verschijnt in de 2 grote subtitels.

5. ‘Vul’ de structuur van je tekst in

Schrijf onder elke (sub)titel maximaal 3 alinea’s van maximaal 3 of 4 regels. Schrijf kort en krachtig (zie ook tip 9) en laat voldoende witruimte tussen de alinea’s. Dit leest prettig.

Zet je zoekwoord zo vroeg mogelijk in de tekst en laat het daarna nog een aantal keer terugkomen. Gebruik je zoekwoord zo dicht mogelijk bij het begin van de zin, maar enkel als het natuurlijk klinkt.

Wees tegelijkertijd alert op ‘keyword stuffing’. Als je je zoekwoord te vaak en op een onnatuurlijke manier laat terugkomen in je tekst, straft Google dit namelijk af.Ā 

Google vindt het fijn dat je artikel minstens 300 woorden lang is. Mik op een gemiddelde van 500 tot 600 woorden. Langere teksten kunnen ook maar kwaliteit primeert altijd over kwantiteit.

6. Voeg interne links toe

Voeg interne links toe naar belangrijke gerelateerde pagina’s en blog posts op je website. Zo leren je bezoekers Ć©n Google de structuur en samenhang van de inhoud op je website.

Vermeld de zoektermen van de pagina’s of blogposts in je anchor texts. Schrijf dus niet “Lees meer” maar “Meer informatie over content marketing.”

Google hecht het meeste waarde aan de eerste link in je artikel. Zorg ervoor dat die link naar een belangrijke pagina of blogposts op je eigen website verwijst.

Ik kan hier bijvoorbeeld naar onsĀ artikel over de 7 voordelen van inbound marketing verwijzen omdat goede copywriting en zoekmachineoptimalisatie noodzakelijk zijn voor inbound marketing.

7. Voeg externe links toe

Google houdt van externe links in je blogposts omdat dit impliceert dat je niet alleen naar jezelf verwijst. Het geeft ook je verhouding tot andere websites weer.

Voeg minstens 1 en bij voorkeur een aantal externe links (naar andere websites) toe en laat deze externe websites in een nieuw venster openen. Anders stuur je je eigen bezoekers weg!

Ik verwijs hier bijvoorbeeld graag naar het advies van Google om goede van kwaadwillige SEOs te onderscheiden!

8. Voeg afbeeldingen toe

Een afbeelding zegt vaak meer dan 1000 woorden. Google wil minstens 1 afbeelding per blogpost zien. Gebruik je zoekwoord in de naam van de afbeelding Ć©n in de alt- en titeltekst van de afbeelding.

Noem je afbeelding dus bijvoorbeeld “beter-gevonden-worden-in-google.jpg” en gebruik “Beter gevonden worden in Google? Hier lees je hoe!” als alt- en titeltekst van de afbeelding.

9. Kies een goede URL

Tot slot, en niet onbelangrijk, kies een goede URL voor je blogpost. Plaats je zoekwoord vooraan, gebruik niet meer dan 5 woorden en zet streepjes tussen de woorden. Less is more!

Bonustip om beter gevonden te worden in Google: denk EEAT!

Google staat op het punt z’n meest ingrijpende update ooit te lanceren: de Search Generative Experience, een geavanceerde zoekfunctie die AI gebruikt om relevante informatie te vinden Ć©n nieuwe content te genereren op basis van je zoekvraag (zie voorbeeld in groene kader hieronder).

Google Search Generative Experience - Beter gevonden worden in Google tips

In tijden waarin AI voortaan vlotjes content genereert, wordt de (meer)waarde van je content belangrijker dan ooit tevoren om het verschil te maken. Hoe je die meerwaarde creĆ«ert? Schrijf content die voldoet aan Google’s EEAT-principe:

  • Expertise: Toon je expertise! Content gemaakt door professionals of ervaringsdeskundigen met aantoonbare expertise in hun vakgebied zal beter gevonden worden in Google.
  • Authoritativeness: Profileer jezelf of je bedrijf als thought leader. Websites en auteurs die als een gezaghebbende bron worden beschouwd, zijn beter vindbaar in Google.
  • Trustworthiness: Toon je betrouwbaarheid! Websites die veilig, transparant en eerlijk zijn over hun bedoelingen en die nauwkeurige informatie bieden, zijn beter vindbaar in Google
  • Experience: Zorg voor een positieve gebruikerservaring. Maak content die informatief en betrouwbaar is, maar ook toegankelijk, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk voor de gebruiker.

Samengevat: creƫer behulpzame en betrouwbare content voor mensen (niet puur voor zoekmachines om beter gevonden te worden in Google). Focus daarbij op onderwerpen waarin je Ʃcht gespecialiseerd bent. Liever te nauwkeurig dan te breed, want inhoudelijke diepgang is key.

Vergeet ook niet je betrouwbaarheid op te bouwen via andere platformen, inclusief sociale media zoals LinkedIn. Dit is hĆ©t moment om je expertise te tonen en jezelf als ’thought leader’ binnen je vakgebied te positioneren.

De toekomst van zoekoptimalisatie is EEAT!

Hulp nodig om beter gevonden te worden in Google?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om beter gevonden te worden in Google en zo meer klanten aan te trekken? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)