10 SEO copywriting tips voor meer vindbaarheid in Google

Wilt u teksten schrijven die hoog scoren in Google? Dan moet u uw webpagina’s en teksten optimaliseren voor zoekmachines via SEO copywriting en zoekmachineoptimalisatie.

In dit artikel ontdekt u 10 handige SEO copywriting tips om uw vindbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren. Release your inner SEO copywriter!

3. 2. 1. Go!

10 SEO copywriting tips voor meer vindbaarheid

SEO copywriting tip 1: schrijf voor mensen!

Via SEO optimaliseert u de pagina’s van uw website voor zoekmachines. Op die manier vindt uw doelpubliek de info die u deelt makkelijker in de zoekresultaten. U hoort het goed: zoekmachines zijn slechts een tool, mensen zijn de eindgebruikers van uw teksten.

Schrijf dus voor mensen! Het heeft geen zin dat uw teksten goed vindbaar zijn als ze niet vlot lezen of bezoekers niet aansporen om een bepaalde actie op uw website te ondernemen: een aankoop, inschrijving, enz. Copywriting is doelgericht schrijven!

Zoekmachines kijken trouwens naar honderden factoren om webpagina’s te rangschikken in de zoekresultaten. Het is 1. onmogelijk om al die factoren te kennen en 2. onbegonnen werk om al die veranderingen bij te houden.

Gelukkig is de essentie van zoekmachineoptimalisatie simpel: zoekmachines willen mensen steeds snel en efficiënt die informatie tonen waar ze naar op zoek zijn.

DUS:

“Deel vandaag de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.” (Click to Tweet!)

Tip: ga na welke vragen uw doelpubliek typisch stelt over uw producten, bedrijf of industrie en bouw blog posts of FAQs op rond die vragen.

SEO copywriting tip 2: gebruik een content marketing strategie

Als u een goede SEO copywriter wilt zijn dan moet u eerst en vooral een helder beeld hebben van uw (content) marketingstrategie:

 • Wat zijn uw bedrijfsdoelen?
 • Wie is uw doelpubliek?
 • Hoe helpt uw content u om uw bedrijfsdoelen te bereiken?
 • Wat zijn de concrete doelen van uw content marketing (meer page views, likes, shares, reacties, inschrijvingen, leads…)?

Pas als u het antwoord op deze vragen weet dan kunt u bepalen over welke onderwerpen en thema’s u best publiceert: die zaken waar uw doelpubliek naar op zoek is. Maak daarbij gebruik van een editorial calendar.

SEO copywriting tip 3: deel waardevolle info

Deel nuttige, relevante – kortom: waardevolle informatie – via SEO copywriting en content marketing. Al uw blog posts moeten uw lezers iets van waarde te bieden hebben. Schrijf content die:

 • informeert
 • inspireert
 • entertaint
 • iets aanleert

Op die manier trekt u de juiste mensen (potentiële klanten) aan en zijn die mensen ook geneigd om uw content te delen of aan te bevelen – via een link of via social media – waardoor u uw bereik, vindbaarheid en zichtbaarheid verder vergroot.

SEO copywriting tip 4: volg de laatste trends

SEO copywriting heeft vandaag de dag alleen zin als u voor de eerste posities in de zoekresultaten gaat. Blijf daarom ook zeker voeling houden met uw doelgroepen, doelmarkten en de laatste trends binnen die markten.

Als u als één van de eersten schrijft over een nieuw probleem, een nieuwe evolutie of trend dan is de kans groter dat u:

 • als eerste de beste positie in de zoekresultaten claimt,
 • als eerste gevonden wordt,
 • en als eerste gedeeld wordt.

Op die manier creëert u snel tractie en oogst u mogelijk meer engagement. Positieve spiraal! Gebruik tools zoals Google Trends en de Google Zoekwoordplanner om de interesse (en het zoekwoordvolume) voor bepaalde topics op te volgen in de tijd.

SEO copywriting tip 5: verzamel en organiseer ideeën

Content die mensen verder helpt presteert doorgaans het best. Het is jouw taak als SEO copywriter om frequent relevante en nuttige informatie te delen met de juiste mensen.

Dat is soms best een uitdaging, geloof me! Ga daarom voortdurend op zoek naar nieuwe content ideeën. Gebruik tools zoals Feedly en Evernote om interessante artikelen op te slaan en te organiseren.

Op die manier valt u nooit zonder inspiratie en heeft u handige bronnen om later snel en efficiënt een nuttig artikel te schrijven én te staven met research en statistieken.

SEO copywriting tip 6: ga voor autoriteit en expertise

Gezaghebbende websites scoren doorgaans beter in Google. Als u slechts enkele blog posts of pagina’s aan een bepaald onderwerp wijdt, dan beschouwen zoekmachines u niet:

 • als een autoriteit of expert over dat onderwerp
 • als een interessante bron om te tonen aan gebruikers in de zoekresultaten

Schrijf daarom meerdere blog posts over hetzelfde onderwerp of domein (lees: uw kernexpertises) die telkens één aspect over dat onderwerp toelichten. Optimaliseer iedere blog post ook voor één en slechts één zoekwoord(zin).

Zo bouwen we bij Lincelot onder meer autoriteit op voor het onderwerp SEO, één van onze kernexpertises. We schrijven regelmatig blog posts over SEO die telkens een ander aspect belichten.

Naarmate u meer autoriteit opbouwt, zullen zowel zoekmachines als mensen uw content meer vertrouwen en de weg naar uw website steeds sneller zoeken en vinden.

SEO copywriting tip 7: bouw links

Google bepaalt de autoriteit van uw webpagina’s ook op basis van het aantal en het type ‘inkomende links‘ naar uw pagina’s. Hoe meer websites en sociale media naar uw webpagina’s verwijzen, hoe meer Google u als autoriteit of expert in uw vak ziet.

Gezaghebbende websites die veel externe verwijzingen krijgen van andere websites scoren doorgaans hoger in Google. Probeer daarom veel externe verwijzingen of links te krijgen naar uw content via linkbuilding.

Klik hier voor 13 handige tips om externe verwijzingen naar uw website en pagina’s te krijgen

Veel SEO copywriters verliezen deze belangrijke component van SEO uit het oog, terwijl die net het verschil kan maken voor uw positie in Google.

Enkele voorbeelden van linkbuilding:

 • plaats relevante reacties op fora
 • maak bedrijfsprofielen aan op relevante websites en voeg een link toe naar uw website, blog en/of publicaties
 • reageer op andere websites en blogs

Let op: linkbuilding is zeer nuttig, maar vermijd manipulatie. Manipulatieve technieken zoals linkruil worden afgestraft door Google.

SEO copywriting tip 8: schrijf bondig, maar informatierijk

Zoekmachines (en gebruikers) geven de voorkeur aan diepgaande content en artikelen die een specifiek topic of probleem grondig uitspitten.

Dat is geen vrijgeleide om een wollig boek uit uw pen te toveren. Integendeel! Deel informatierijke en volledige content, maar presenteer die content zo bondig, compact en gestructureerd mogelijk.

Zorg ervoor dat gebruikers uw content snel kunnen scannen om snel zoveel mogelijk informatie te verwerken over het onderwerp dat ze zoeken.

Enkele tips:

 • schrijf eerst een outline of structuur voor uw artikel en werk pas daarna uw publicatie uit
 • ga na of uw artikel logisch gestructureerd is, zowel op het niveau van de zinnen, alinea’s als grotere tekstdelen
 • KISS: keep it stupid simple
 • gebruik titels, witruimte, lijstjes en visuals
 • behoud steeds uw focus: 1 specifiek onderwerp per publicatie
 • verwijs naar andere – bij voorkeur interne – artikelen om gerelateerde topics, problemen en concepten toe te lichten

Klik hier voor nog meer tips om betere webteksten te schrijven!

SEO copywriting tip 9: ga voor continu verbetering

Content maken, publiceren en delen is één ding, maar als u uw publicaties achteraf niet opvolgt dan weet u niet wat wel en niet werkt en leert u niets bij.

Monitor daarom voortdurend de prestaties van uw publicaties. Als een artikel niet goed scoort, vraag uzelf dan af:

 • of het goed gestructureerd is
 • of u de woorden hanteert die mensen gebruiken om uw onderwerp op te zoeken
 • of uw content waardevol is voor uw doelpubliek
 • of uw content gedeeld wordt en op welke manier
 • of uw content duidelijk is

Analyseer, evalueer en verbeter waar mogelijk!

SEO copywriting tip 10: bedenk goede titels

Al uw harde werk en alle vorige SEO copywriting tips zijn een maat voor niets als u slechte titels bedenkt voor uw publicaties. Als uw titel goed is dan lezen mensen verder. Als uw titel slecht is dan leest niemand uw tekst. Bummer!

Wil je content marketing succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Wil je content marketing succesvol inzetten voor jouw bedrijf, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder! 

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?

Wil je meer en betere leads en sollicitanten?

Reserveer 30 minuten van onze tijd. On the house!

Tot snel. We kijken ernaar uit!

Freya, Boris, Simon, Raf, Margo, Eline, Sophia, Sam en Christophe