10 SEO copywriting tips voor meer vindbaarheid in Google

Lincelot - Blog - 10 SEO tips voor meer vindbaarheid in Google
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je teksten schrijven die hoog scoren in Google? Dan moet je je webpagina’s en teksten optimaliseren voor zoekmachines via SEO copywriting en zoekmachineoptimalisatie. In dit artikel ontdek je 10 handige SEO copywriting tips om je vindbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren. Release your inner SEO copywriter! 3. 2. 1. Go!

10 SEO copywriting tips voor meer vindbaarheid

SEO copywriting tip 1: schrijf voor mensen!

Via SEO optimaliseer je de pagina’s van je website voor zoekmachines. Op die manier vindt je doelpubliek de info die je deelt makkelijker in de zoekresultaten. Je hoort het goed: zoekmachines zijn slechts een tool, mensen zijn de eindgebruikers van je teksten.

Schrijf dus voor mensen! Het heeft geen zin dat je teksten goed vindbaar zijn als ze niet vlot lezen of bezoekers niet aansporen om een bepaalde actie op je website te ondernemen: een aankoop, inschrijving, enz. Copywriting is doelgericht schrijven!

Zoekmachines kijken trouwens naar honderden factoren om webpagina’s te rangschikken in de zoekresultaten. Het is 1. onmogelijk om al die factoren te kennen en 2. onbegonnen werk om al die veranderingen bij te houden.

Gelukkig is de essentie van zoekmachineoptimalisatie simpel: zoekmachines willen mensen steeds snel en efficiënt die informatie tonen waar ze naar op zoek zijn. Dus: deel vandaag de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.

Tip: ga na welke vragen je doelpubliek typisch stelt over je producten, bedrijf of industrie en bouw blogposts of FAQs op rond die vragen.

SEO copywriting tip 2: gebruik een content marketing strategie

Als je een goede SEO copywriter wil zijn dan moet je eerst en vooral een helder beeld hebben van je (content) marketingstrategie:

 • Wat zijn je bedrijfsdoelen?
 • Wie is je doelpubliek?
 • Hoe helpt jouw content je om je bedrijfsdoelen te bereiken?
 • Wat zijn de concrete doelen van je content marketing (meer page views, likes, shares, reacties, inschrijvingen, leads…)?

Pas als je het antwoord op deze vragen weet dan kun je bepalen over welke onderwerpen en thema’s je best publiceert: die zaken waar jouw doelpubliek naar op zoek is. Maak daarbij gebruik van een editorial calendar. Hier kan je een gratis template downloaden waarmee je aan de slag kan gaan voor je eigen publicatiekalender.

SEO copywriting tip 3: deel waardevolle info

Deel nuttige, relevante – kortom: waardevolle informatie – via SEO copywriting en content marketing. Al je blogposts moeten je lezers iets van waarde te bieden hebben. Schrijf content die:

 • informeert
 • inspireert
 • entertaint
 • iets aanleert

Op die manier trek je de juiste mensen (potentiële klanten) aan en zijn die mensen ook geneigd om je content te delen of aan te bevelen – via een link of via social media – waardoor u je bereik, vindbaarheid en zichtbaarheid verder vergroot.

SEO copywriting tip 4: volg de laatste trends

SEO copywriting heeft vandaag de dag alleen zin als je voor de eerste posities in de zoekresultaten gaat. Blijf daarom ook zeker voeling houden met je doelgroepen, doelmarkten en de laatste trends binnen die markten.

Als je als één van de eersten schrijft over een nieuw probleem, een nieuwe evolutie of trend dan is de kans groter dat je:

 • als eerste de beste positie in de zoekresultaten claimt,
 • als eerste gevonden wordt,
 • en als eerste gedeeld wordt.

Op die manier creëer je snel tractie en oogst je mogelijk meer engagement. Positieve spiraal! Gebruik tools zoals Google Trends en de Google Zoekwoordplanner om de interesse (en het zoekwoordvolume) voor bepaalde topics op te volgen in de tijd.

SEO copywriting tip 5: verzamel en organiseer ideeën

Content die mensen verder helpt, presteert doorgaans het best. Het is jouw taak als SEO copywriter om frequent relevante en nuttige informatie te delen met de juiste mensen.

Dat is soms best een uitdaging. Ga daarom voortdurend op zoek naar nieuwe content ideeën. Gebruik tools zoals Feedly en Evernote om interessante artikelen op te slaan en te organiseren.

Op die manier val je nooit zonder inspiratie en heb je handige bronnen om later snel en efficiënt een nuttig artikel te schrijven én te staven met research en statistieken.

SEO copywriting tip 6: ga voor autoriteit en expertise

Gezaghebbende websites scoren doorgaans beter in Google. Als je slechts enkele blogposts of pagina’s aan een bepaald onderwerp wijdt, dan beschouwen zoekmachines je niet:

 • als een autoriteit of expert over dat onderwerp
 • als een interessante bron om te tonen aan gebruikers in de zoekresultaten

Schrijf daarom meerdere blogposts over hetzelfde onderwerp of domein (lees: je kernexpertises) die telkens één aspect over dat onderwerp toelichten. Optimaliseer iedere blogpost ook voor één en slechts één zoekwoord(zin).

Zo bouwen we bij Lincelot onder meer autoriteit op voor het onderwerp SEO, één van onze kernexpertises. We schrijven regelmatig blogposts over SEO die telkens een ander aspect belichten.

Naarmate je meer autoriteit opbouwt, zullen zowel zoekmachines als mensen je content meer vertrouwen en de weg naar jouw website steeds sneller zoeken en vinden.

SEO copywriting tip 7: bouw links

Google bepaalt de autoriteit van je webpagina’s ook op basis van het aantal en het type ‘inkomende links‘ naar jouw pagina’s. Hoe meer websites en sociale media naar je webpagina’s verwijzen, hoe meer Google je als autoriteit of expert in jouw vak ziet.

Gezaghebbende websites die veel externe verwijzingen krijgen van andere websites scoren doorgaans hoger in Google. Probeer daarom veel externe verwijzingen of links te krijgen naar je content via linkbuildingKlik hier voor 13 handige tips om externe verwijzingen naar jouw website en pagina’s te krijgen.

Veel SEO copywriters verliezen deze belangrijke component van SEO uit het oog, terwijl die net het verschil kan maken voor je positie in Google. Enkele voorbeelden van linkbuilding:

 • plaats relevante reacties op fora
 • maak bedrijfsprofielen aan op relevante websites en voeg een link toe naar je website, blog en/of publicaties
 • reageer op andere websites en blogs

Let op: linkbuilding is zeer nuttig, maar vermijd manipulatie. Manipulatieve technieken zoals linkruil worden afgestraft door Google.

SEO copywriting tip 8: schrijf bondig, maar informatierijk

Zoekmachines (en gebruikers) geven de voorkeur aan diepgaande content en artikelen die een specifiek topic of probleem grondig uitspitten. 

Dat is geen vrijgeleide om een wollig boek uit je pen te toveren. Integendeel! Deel informatierijke en volledige content, maar presenteer die content zo bondig, compact en gestructureerd mogelijk.

Zorg ervoor dat gebruikers je content snel kunnen scannen om snel zo veel mogelijk informatie te verwerken over het onderwerp dat ze zoeken.

Enkele tips:

 • schrijf eerst een outline of structuur voor je artikel en werk pas daarna je publicatie uit
 • ga na of je artikel logisch gestructureerd is, zowel op het niveau van de zinnen, alinea’s als grotere tekstdelen
 • KISS: keep it stupid simple
 • gebruik titels, witruimte, lijstjes en visuals
 • behoud steeds je focus: 1 specifiek onderwerp per publicatie
 • verwijs naar andere – bij voorkeur interne – artikelen om gerelateerde topics, problemen en concepten toe te lichten

Klik hier voor nog meer tips om betere webteksten te schrijven!

SEO copywriting tip 9: ga voor continu verbetering

Content maken, publiceren en delen is één ding, maar als je je publicaties achteraf niet opvolgt dan weet je niet wat wel en niet werkt en leer je niets bij.

Monitor daarom voortdurend de prestaties van je publicaties. Als een artikel niet goed scoort, vraag jezelf dan af:

 • of het goed gestructureerd is
 • of je de woorden hanteert die mensen gebruiken om je onderwerp op te zoeken
 • of je content waardevol is voor jouw doelpubliek
 • of je content gedeeld wordt en op welke manier
 • of je content duidelijk is

Analyseer, evalueer en verbeter waar mogelijk!

SEO copywriting tip 10: bedenk goede titels

Al je harde werk en alle vorige SEO copywriting tips zijn een maat voor niets als je slechte titels bedenkt voor je publicaties. Als je titel goed is dan lezen mensen verder. Als je titel slecht is dan leest niemand je tekst. Bummer!

Wil je content marketing succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Wil je content marketing succesvol inzetten voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)