Testimonials: deel positieve klantervaringen en verkoop meer

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Plaats jij al testimonials of positieve klantervaringen op je website? Als dat niet het geval is dan laat je een mooie kans liggen om nieuwe klanten te overtuigen van je producten en/of diensten. Hieronder ontdek je:

 • wat testimonials zijn
 • waarom testimonials belangrijk zijn
 • hoe je om testimonials vraagt
 • welke soorten testimonials er zijn

Succes!

Wat is een testimonial?

Een testimonial is een positieve ervaring of aanbeveling die je ontvangt van tevreden klanten en vervolgens  – na toestemming! – op je website, webpagina’s, sociale media of in je e-mails plaatst.

Testimonials zijn in feite dus een bewijs – “social proof” – voor andere potentiële klanten dat jouw bedrijf goede producten en/of diensten levert.

Onderschat de kracht van testimonials niet: mensen willen weten of ze de juiste beslissing nemen voor ze iets kopen. Het antwoord op die vraag zoeken ze héél vaak bij andere klanten.

Mensen zijn immers erg gevoelig voor de mening en ervaringen van anderen als ze een product of dienst overwegen. Een positieve testimonial kan hen over de streep trekken.

Testimonial - SEO Training

Hoe krijg je goede testimonials? 7 tips.

1. Smeed het ijzer als het heet is

Een goede testimonial krijgen voor je bedrijf draait om 2 dingen:

 • waarde creëren voor je klanten voor je om een testimonial vraagt
 • je verzoek om een testimonial goed timen

Als je klanten veel waarde voor hun geld biedt:

 • een product of dienst die hun probleem oplost
 • snelle en efficiënte klantenservice
 • klanten het gevoel geeft dat je er voor hen bent (en niet andersom)

dan geven ze meestal graag een testimonial, MAAR… vraag klanten om een testimonial METEEN nadat je diensten hebt geleverd of METEEN nadat ze waarde hebben gehaald uit je product.

Dat is voor veel klanten een logisch moment. Bovendien vat je zo goed de positieve emoties die mensen ervaren meteen nadat je hen geholpen hebt.

2. Beloon mensen voor een testimonial

Mensen hebben vaak wat extra overtuiging nodig voor ze een testimonial willen schrijven. Een incentive kan daarbij helpen:

 • een kleine upgrade van de software die ze kochten
 • korting op de volgende training die ze volgen
 • een cupcake bij de koffie die ze in je koffiebar bestellen

Het gaat hier uiteraard wel om kleine zaken, het is niet de bedoeling dat je een positieve testimonial afkoopt. Dat schaadt je authenticiteit.

3. Maak het klanten zo makkelijk mogelijk

Maak het klanten zo makkelijk mogelijk om een testimonial te geven. De beste manier is vaak niet mensen rechtstreeks om een testimonial vragen.

Als je dat doet dan leg je namelijk druk op mensen om met een perfect gestileerde, foutloze klantenervaring op de proppen te komen. Dat werkt vaak remmend.

Vraag mensen hoe jouw product of dienst hen bevalt. Reageren ze positief? Dan kan je in detail doorvragen en nagaan welke resultaten ze boeken. Vervolgens vat je de relevante delen van het gesprek samen en vraag je of je die samenvatting als testimonial mag gebruiken.

Op die manier maak je het mensen bijzonder makkelijk om een testimonial te geven. Antwoorden ze niet positief? Dan biedt dat op zich een mogelijkheid om de issues die ze ervaren op te lossen.

4. Volg issues op en vraag het nog eens

Geven mensen aan dat ze issues of moeilijkheden hebben met je product of dienst? Laat je klantenservice dan contact met hen opnemen en buig dit om naar een positieve ervaring.

Als de moeilijkheden of problemen opgelost zijn dan kun je klanten nogmaals vragen om hun ervaring te delen. Dit soort testimonials zijn vaak het best omdat je klantenservice ‘the extra mile‘ is gegaan om deze klanten tevreden te stellen. Dat wordt vaak geapprecieerd.

5. Stuur een reminder

We zeiden het eerder al: vraag klanten beleefd om een testimonial – bijvoorbeeld via e-mail – op het moment dat ze zich dankbaar of tevreden voelen over je product of dienst.

Krijg je geen respons? Volg dan beleefd op met een reminder, MAAR stalk mensen niet: laat hen met rust als ze ook niet reageren op je follow-up mail.

Als klanten nog een product kopen of nogmaals beroep doen op je diensten, dan kun je het natuurlijk wel nogmaals proberen.

6. Vraag om testimonials die jou helpen verkopen

Het heeft geen enkele zin om testimonials te vragen als ze je niet helpen om je bedrijf in een positief daglicht te stellen en je producten of diensten niet helpen verkopen.

DUS: ga voor testimonials die je helpen verkopen. Wat dit betekent? Stel klanten vragen die focussen op de resultaten en voordelen die ze ervaren en speel in op mogelijke bezwaren die nieuwe klanten zouden kunnen hebben.

Als potentiële klanten doorgaans bijvoorbeeld denken dat jouw oplossing te lang duurt voor ze resultaat krijgen, dan kun je tevreden klanten specifiek vragen hoeveel tijd je oplossing effectief in beslag nam.

Het komt veel geloofwaardiger over als niet jij, maar je bestaande klanten deze bezwaren omverwerpen.

7. Stel de juiste vragen

Je krijgt wat je vraagt. Vraag je niets, dan krijg je ook niets. Stel je de verkeerde vragen, dan krijg je irrelevante antwoorden.

Geen idee wat je je klanten moet vragen? Deze 3 vragen helpen je alvast vooruit:

 • Wat was je grootste hindernis tijdens de aankoop van dit product?
 • Hoe zou je dit product (en wat het doet) omschrijven aan een vriend?
 • Zou je dit product/deze dienst aanraden aan anderen? Zo ja, waarom?

Als je start met deze 3 vragen als basis dan leer je al snel:

 • waar klanten afhaken tijdens het aankoopproces
 • wat het product voor hen doet (in hun eigen woorden)
 • wat hen precies zo blij maakt met dit product

Een goede basis voor een sterke testimonial, toch?

Welke soorten testimonials zijn er? 7 voorbeelden.

1. Quotes

Quotes zijn veruit de meest populaire testimonials. Wellicht heeft hun veelzijdigheid daar iets mee te maken. Je kunt quotes op je website plaatsen zonder de identiteit van je klanten vrij te geven:

Ik vind Lincelot fantastisch.” – Laurens M.

Of je kunt een leuke foto van je klant – eventueel samen met de geleverde producten of diensten – toevoegen.

2. Social media posts

Sociale media zijn populairder dan ooit. Dat biedt ook voordelen voor bedrijven: het is makkelijker dan ooit om testimonials te verzamelen en te delen! Is iemand lovend over jouw bedrijf op Twitter? Vraag dan of je de tweet mag delen op je website.

Hoe je testimonials verzamelt via sociale media? Wees actief op social media, post regelmatig relevante en nuttige updates en stimuleer klanten om hun ervaringen met jou te delen. Op Facebook kunnen klanten zelf een testimonial achterlaten. Leuk om onverwacht een positief bericht te krijgen, maar je hebt er ook minder controle over wat er precies gezegd wordt. Ontvang je (onterecht) een slechte recensie? Hier lees je hoe je dit aanpakt. 

3. Case studies

Case studies kunnen ook dienen als testimonial als je bijvoorbeeld korte fragmenten of quotes uit de case gebruikt.

Je kunt een uitgebreide case study bijvoorbeeld samenvatten in korte, hapklare fragmenten en die korte fragmenten vervolgens delen op je productpagina’s met een link naar de volledige case study.

4. Video testimonials

Video is het medium van de toekomst, en het wordt steeds makkelijker om mooie video’s te maken.

Het fijne aan video testimonials is dat ze opvallen en een indruk nalaten. Een klant effectief zien praten over zijn ervaringen schept geloofwaardigheid en vertrouwen.

5. Blog post reviews

De meeste testimonials zijn kort en to-the-point, maar voor sommige – vaak eerder complexe – producten of diensten kan een uitgebreidere testimonial ook wonderen doen.

Je kunt klanten vragen om een blog post in de vorm van een review op hun website. In ruil kun je hen dan bijvoorbeeld een affiliate link als incentive aanbieden. Zo krijgen ze een deel van de opbrengst van de aankopen die ze via die affiliate link doorverwijzen.

6. Interviews

Interviews zijn bijzonder doeltreffend omdat ze een levendig en gedetailleerd beeld schetsen van de ervaringen van klanten.

7. Reviews

Goede reviews op diensten zoals Google Mijn Bedrijf en TripAdvisor geven je bedrijf, producten en diensten instant geloofwaardigheid. Deze reviews zijn immers amper te manipuleren.

Het is ook vrij makkelijk voor klanten om op deze manier hun ervaring te delen, en op Facebook en Google komen die reviews ook echt prominent in beeld.

De medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde. Negatieve reviews kunnen je imago schaden. Hier lees je hoe je kunt omgaan met negatieve Facebook recensies.

Google Mijn Bedrijf Reviews

En dan nu? Aan de slag ermee! Veel succes!

Een marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)