Testimonials: deel positieve klantervaringen en verkoop meer

Plaatst u al testimonials of positieve klantervaringen op uw website? Als dat niet het geval is dan laat u een mooie kans liggen om nieuwe klanten te overtuigen van uw producten en/of diensten. Hieronder ontdekt u:

 • wat testimonials zijn
 • waarom testimonials belangrijk zijn
 • hoe u om testimonials vraagt
 • welke soorten testimonials er zijn

Succes!

Wat is een testimonial?

Een testimonial is een positieve ervaring of aanbeveling die u ontvangt van tevreden klanten en vervolgens  – na toestemming! – op uw website, webpagina’s, sociale media of in uw e-mails plaatst.

Testimonials zijn in feite dus een bewijs – “social proof” – voor andere potentiële klanten dat uw bedrijf goede producten en/of diensten levert.

Onderschat de kracht van testimonials niet: mensen willen weten of ze de juiste beslissing nemen voor ze iets kopen. Het antwoord op die vraag zoeken ze héél vaak bij andere klanten.

Mensen zijn immers erg gevoelig voor de mening en ervaringen van anderen als ze een product of dienst overwegen. Een positieve testimonial kan hen over de streep trekken.

Testimonial - SEO Training

Hoe krijgt u goede testimonials? 7 tips.

1. Smeed het ijzer als het heet is

Een goede testimonial krijgen voor uw bedrijf draait om 2 dingen:

 • waarde creëren voor uw klanten voor u om een testimonial vraagt
 • uw verzoek om een testimonial goed timen

Als u klanten veel waarde voor hun geld biedt:

 • een product of dienst die hun probleem oplost
 • snelle en efficiënte klantenservice
 • klanten het gevoel geeft dat u er voor hen bent (en niet andersom)

dan geven ze meestal graag een testimonial, MAAR… vraag klanten om een testimonial METEEN nadat u diensten heeft geleverd of METEEN nadat ze waarde hebben gehaald uit uw product.

Dat is voor veel klanten een logisch moment. Bovendien vat u zo goed de positieve emoties die mensen ervaren meteen nadat u hen geholpen heeft.

2. Beloon mensen voor een testimonial

Mensen hebben vaak wat extra overtuiging nodig voor ze een testimonial willen schrijven. Een incentive kan daarbij helpen:

 • een kleine upgrade van de software die ze kochten
 • korting op de volgende training die ze volgen
 • een cupcake bij de koffie die ze in uw koffiebar bestellen

Het gaat hier uiteraard wel om kleine zaken, het is niet de bedoeling dat u een positieve testimonial afkoopt. Dat schaadt uw authenticiteit.

3. Maak het klanten zo makkelijk mogelijk

Maak het klanten zo makkelijk mogelijk om u een testimonial te geven. De beste manier is vaak niet mensen rechtstreeks om een testimonial vragen.

Als u dat doet dan let u namelijk druk op mensen om met een perfect gestileerde, foutloze klantenervaring op de proppen te komen. Dat werkt vaak remmend.

Vraag mensen hoe uw product of dienst hen bevalt. Reageren ze positief? Dan kunt u in detail doorvragen en nagaan welke resultaten ze boeken. Vervolgens vat u de relevante delen van het gesprek samen en vraagt u of u die samenvatting als testimonial mag gebruiken.

Op die manier maakt u het mensen bijzonder makkelijk om een testimonial te geven. Antwoorden ze niet positief? Dan biedt dat op zich een mogelijkheid om de issues die ze ervaren op te lossen.

4. Volg issues op en vraag het nog eens

Geven mensen aan dat ze issues of moeilijkheden hebben met uw product of dienst? Laat uw klantenservice dan contact met hen opnemen en buig dit om naar een positieve ervaring.

Als de moeilijkheden of problemen opgelost zijn dan kunt u klanten nogmaals vragen om hun ervaring te delen. Dit soort testimonials zijn vaak het best omdat uw klantenservice ’the extra mile’ is gegaan om deze klanten tevreden te stellen. Dat wordt vaak geapprecieerd.

5. Stuur een reminder

We zeiden het eerder al: vraag klanten beleefd om een testimonial – bijvoorbeeld via e-mail – op het moment dat ze zich dankbaar of tevreden voelen over uw product of dienst.

Krijgt u geen respons? Volg dan beleefd op met een reminder, MAAR stalk mensen niet: laat hen met rust als ze ook niet reageren op uw follow-up mail.

Als klanten nog een product kopen of nogmaals beroep doen op uw diensten, dan kunt u het natuurlijk wel nogmaals proberen.

6. Vraag om testimonials die u helpen verkopen

Het heeft geen enkele zin om testimonials te vragen als ze u niet helpen om uw bedrijf in een positief daglicht te stellen en uw producten of diensten niet helpen verkopen.

DUS: ga voor testimonials die u helpen verkopen. Wat dit betekent? Stel klanten vragen die focussen op de resultaten en voordelen die ze ervaren en speel in op mogelijke bezwaren die nieuwe klanten zouden kunnen hebben.

Als potentiële klanten doorgaans bijvoorbeeld denken dat uw oplossing te lang duurt voor ze resultaat krijgen, dan kunt u tevreden klanten specifiek vragen hoeveel tijd uw oplossing effectief in beslag nam.

Het komt veel geloofwaardiger over als niet u, maar uw bestaande klanten deze bezwaren omverwerpen.

7. Stel de juiste vragen

U krijgt wat u vraagt. Vraat u niets, dan krijgt u niets. Stelt u de verkeerde vragen, dan krijgt u irrelevante antwoorden.

Geen idee wat u uw klanten moet vragen? Deze 3 vragen helpen u alvast vooruit:

 • Wat was uw grootste hindernis tijdens de aankoop van dit product?
 • Hoe zou u dit product (en wat het doet) omschrijven aan een vriend?
 • Zou u dit product/deze dienst aanraden aan anderen? Zo ja, waarom?

Als u start met deze 3 vragen als basis dan leert u al snel:

 • waar klanten afhaken tijdens het aankoopproces
 • wat het product voor hen doet (in hun eigen woorden)
 • wat hen precies zo blij maakt met dit product

Een goede basis voor een sterke testimonial, toch?

Welke soorten testimonials zijn er? 7 voorbeelden.

1. Quotes

Quotes zijn veruit de meest populaire testimonials. Wellicht heeft hun veelzijdigheid daar iets mee te maken. U kunt quotes op uw website plaatsen zonder de identiteit van uw klanten vrij te geven:

Ik vind Lincelot fantastisch.” – Laurens M.

Of u kunt een leuke foto van uw klant – eventueel samen met de geleverde producten of diensten – toevoegen.

2. Social media posts

Sociale media zijn populairder dan ooit. Dat biedt ook voordelen voor bedrijven: het is makkelijker dan ooit om testimonials te verzamelen en te delen! Is iemand lovend over uw bedrijf op Twitter? Vraag dan of u de tweet mag delen op uw website.

Hoe u testimonials verzamelt via sociale media? Wees actief op social media, post regelmatig relevante en nuttige updates en stimuleer klanten om hun ervaringen met u te delen. Op Facebook kunnen klanten zelf een testimonial achterlaten. Leuk om onverwacht een positief bericht te krijgen, maar u heeft er ook minder controle over wat er precies gezegd wordt. Ontvangt u (onterecht) een slechte recensie? Hier leest u hoe u dit aanpakt. 

3. Case studies

Case studies kunnen ook dienen als testimonial als u bijvoorbeeld korte fragmenten of quotes uit de case gebruikt.

U kunt een uitgebreide case study bijvoorbeeld samenvatten in korte, hapklare fragmenten en die korte fragmenten vervolgens delen op uw productpagina’s met een link naar de volledige case study.

4. Video testimonials

Video is het medium van de toekomst, en het wordt steeds makkelijker om mooie video’s te maken.

Het fijne aan video testimonials is dat ze opvallen en een indruk nalaten. Een klant effectief zien praten over zijn ervaringen schept geloofwaardigheid en vertrouwen.

5. Blog post reviews

De meeste testimonials zijn kort en to-the-point, maar voor sommige – vaak eerder complexe – producten of diensten kan een uitgebreidere testimonial ook wonderen doen.

U kunt klanten vragen om een blog post in de vorm van een review op hun website. In ruil kunt u hen dan bijvoorbeeld een affiliate link als incentive aanbieden. Zo krijgen ze een deel van de opbrengst van de aankopen die ze via die affiliate link doorverwijzen.

6. Interviews

Interviews zijn bijzonder doeltreffend omdat ze een levendig en gedetailleerd beeld schetsen van de ervaringen van klanten.

7. Reviews

Goede reviews op diensten zoals Google Mijn Bedrijf en TripAdvisor geven uw bedrijf, producten en diensten instant geloofwaardigheid. Deze reviews zijn immers amper te manipuleren.

Het is ook vrij makkelijk voor klanten om op deze manier hun ervaring te delen, en op Facebook en Google komen die reviews ook echt prominent in beeld.

De medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde. Negatieve reviews kunnen uw imago schaden. Hier leest u hoe u kunt omgaan met negatieve Facebook recensies.

Google Mijn Bedrijf Reviews

Een marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?
Stel hieronder je vraag. We nemen snel contact met je op!